Institutet för intelligenta maskiner vs. Ministeriet för löjliga gångstilar

Cablegate Roulette – en shufflefunktion för alla oss som är nyfikna på innehållet i senaste läckan från Wikileaks men inte vet vad vi ska skriva i den tomma sökrutan på Cablesearch – ledde mig genast till science fiction.

En konfidentiell rapport från USA:s ambassad i Kina noterade förra vintern att Institutet för intelligenta maskiner har utvecklat en biometrisk teknik för att identifiera personer utifrån dess gångstil.
Dolda sensorer installeras under golvet i en lokal. Där mäter de av fötters rörelsemönster och lagrar profiler för individuella gångstilar. Informationen kan sedan användas för att identifiera samma person som rör sig i en annan lokal där samma övervakningsteknik har installerats.

Detta skulle kunna fungera som komplement till övervakningskameror, som ju har vissa svagheter, särskilt när personer döljer sina ansikten. Skor kan inte dölja fötternas rörelse. Däremot går det att obfuskera sin gångstil på olika sätt. Den som inte vill bli övervakad gör alltså bäst i att studera de kontratekniker som redan på 1970-talet utvecklades av Ministeriet för löjliga gångstilar.

32 kommentarer ↓

#1 Petter Ericson on 7 December 2010 at 5:07 pm

Identifiering via gångstil spelar även en stor roll i Cory Doctorows roman Little Brother. Man undviker enkelt att bli identifierad genom att “råka” få lite grus i ena skon, eller så.

#2 Daniel on 7 December 2010 at 5:29 pm

@Petter:
Attans, du hann före… :-)

#3 Retro on 7 December 2010 at 6:19 pm

Förutsättningar för lyckad övervakning utifrån rörelsemönster bör vara att (1) övervakningsobjekten lever i ovetskap om övervakningen eller (2) övervakningen övervakas så ingen uppvisar ett alltför avvikande beteende (jämför vakandet av att ingen går in maskerad i en bank).

#4 P O on 7 December 2010 at 6:38 pm

Inte för att jag vill vara sån, men det arbetade man med även i USA för typ fyra år sedan. Möjligen med andra metoder.
http://bit.ly/g2446K

#5 scaber on 9 December 2010 at 10:59 pm

Bara råka samlas utanför Amerikanska Ambassaden i Stockholm nån gång framöver?
Bara råka leka John Cleese?

#6 Asgeir on 10 December 2010 at 10:33 pm

Jag hade en gång fått gikt och gick därför haltande på ena foten och då upptäckte jag att alla frimurare hälsade glatt på mig och gjorde deras handskakning med tumrullningen.

Kommentera