En enda kulturmoms?

Gårdagens bloggpost tog upp hur förlagen börjat släppa “föräldrade e-böcker”, fullspäckade med multimedia, i form av “appar” för Apples pekdator Ipad. Slutsatsen blev att förlagen därmed kan punktera sin egen kampanj för sänkt moms på e-böcker, eftersom gränsen mellan e-bok och multimedia blir oklar.

Daniel Åberg och Karin Ström drar i sina kommentarer en ganska logisk slutsats: Inför samma låga momssats på all slags kultur.

(Redan idag tycks vissa tro att så är fallet. Man talar om “kulturmoms”, men det gäller bara vissa former av kulturutyttringar, däribland böcker och de flesta former av offentliga framföranden, dock inte musik till sällskapsdans. Inte heller finns något kulturellt undantag för musik på cd eller film på dvd, utan för sådana produkter gäller den vanliga momssatsen på 25 %. Just därför blir det extra svårt att tänka sig hur Skatteverket skulle kunna acceptera att “förädlade e-böcker” skulle säljas med bara 6 % moms.
Broschyren “Moms inom kulturområdet” förklarar rådande praxis lite närmare.)

En enda moms på all kultur. Ett oerhört intressant tankeexperiment. Och föga realistiskt. Att avgränsa böcker är en barnlek i jämförelse med att avgränsa “kultur”.
Tänker sig Daniel Åberg och Karin Ström att alla “appar” ska beviljas lägre kulturmoms, eller bara vissa? Är förresten inte mode kultur? Kanske rentav mat?
Frågan blir då om något i slutändan kan behålla den höga momssatsen på 25 %. Då skulle kulturmoms bli ett sätt att sänka momsen i allmänhet, vilket väl i sig inte vore så dumt. Men tanken med sänkt bokmoms var väl ändå att böcker skulle bli billigare jämfört med annat?

32 kommentarer ↓

#1 Daniel Åberg on 5 December 2010 at 10:29 am

Jag skulle faktiskt vilja dra det ännu längre. I grund och botten tycker jag att alla former av differentierad moms leder till problem och försök till att definiera om varor för att pressa momsen nedåt, ta The Arks senaste album som exempel, som såldes som tidskrift och vips fick 6-procentig moms istället för 25. Det var väl visserligen knappast den enda orsaken till att man valde den paketeringen, men fanns så klart med som viktig post i kalkylen. Jag skulle därför vilja se att vi hade samma moms på precis allt, så försvann det här dribblandet helt.

I dag har vi 25 procent som grundmoms, men en massa undantag som ska gynna olika branscher. Varför inte sluta krångla och lägga rubbet på 15 procent istället. Böcker skulle bli dyrare, mat likaså, men mycket annat billigare. Och det skulle råda någon sorts konsekvens.

Det finns säkert människor med mycket större insyn i de här frågorna som kan plädera för fördelar med olika momssatser, men ur lekmannasynpunkt tycker jag att en gemensam siffra skulle vara enklare.

#2 Hilton Friedman on 5 December 2010 at 10:34 am

Det allra bästa vore att ta bort momsen helt. På allt.

#3 Mats Deland on 5 December 2010 at 12:44 pm

Gillar din felskrivning, “föräldrade e-böcker”

#4 Karin Ström on 5 December 2010 at 1:56 pm

Jag menade inte heller att all kulturmoms borde vara 6%. Det är inte nödvändigtvis av godo att kulturprodukter har lägre moms än andra sorters varor. När bokmomsen sänktes 2001 drog bokhandelsbranschen till sig många som var mer intresserade av att tjäna pengar än av litteratur, vilket så småningom ledde till att de stora bokhandlarna rensade bort den okommersiella litteraturen. Det är därför utbudet på Akademibokhandeln är så utbota tråkigt idag.

#5 Viktualiebrodern on 5 December 2010 at 4:23 pm

Du var lite inne på det redan i gårdagens inlägg, men skall kultur i exkluderande, ägda format verkligen skattemässigt gynnas?

Jag tycker det då börjar närma sig begreppet “Volksempfänger”, kraftigt subventionerad av staten. Och ägd.

Cornucopia brukar ta upp som en “för övrigt”-punkt i sina survivalråd: Se till att ha relevanta böcker i pappersform.

Så som kontantanvändning nu ses som misstänkt, så kan pappersböcker komma att ses som något misstänkt.. Då får vi göra som i Japan, sätta brunt omslagspapper på alla böcker vi läser offentligt. Och vips – läser någon en pappersbok förutsätter omgivningen att det förstås är Owe Mattssons “Improviserade vapen”.

Som en ren försiktighetsåtgärd tycker jag man bör motsätta sig skattesubventioner som leder in på ägda format och bort ifrån pappersböcker. Pappersböcker är ett robust och resilient system, både avseende hållbarhet, tillgänglighet och gentemot överhetlig kontroll.

#6 Daniel on 5 December 2010 at 4:39 pm

Momsen är regressiv(fattiga betalar mer än rika, procentuellt) och borde avskaffas. Den var från början tänkt att vara temporär. Det är väldigt orättvist att de fattiga ska betala mer i skatt än de rika oavsett om det gäller mat eller kultur.

#7 David on 5 December 2010 at 6:29 pm

Den här är ännu bättre :)

http://www.aktuellt.nu/ater-du-korv-pa-ikea-maste-du-sta

#8 Per Starbäck on 6 January 2011 at 1:03 am

Även en del djupt inne i branschen tycks (låtsas?) tro att det finns en kulturmoms, att döma av vad Birger Schlaug nyligen berättade på http://schlaug.blogspot.com/2011/01/berattelsen-om-det-stora-foretaget-och.html .

#9 COPYRIOT | Moms och muntlighet on 13 January 2011 at 2:27 am

[…] En enda kulturmoms? […]

#10 Matriarkatet – Att slicka och skälla på er! « Kungabloggen on 20 May 2011 at 6:15 pm

[…] det mansförnedrande när en del bloggar skriver Moms-Sats, eller är det bara en myt från matriarkatet som vill få det till att män är generellt sätt […]

Kommentera