En stundande pjäs

Turteatern, en mycket vital teater i en av Stockholms södra förorter, sätter upp Det stundande upproret med premiär den 10 januari. Pamfletten, ursprungligen författad på franska av Den osynliga kommittén, har omarbetats till pjäs av Helena Granström.

Detta påminner om att jag borde samla ihop länkarna till sommarens läsning av bokens sju cirklar, som handlade om jaget, sammanhangen, arbetet, metropolen, ekonomin, miljön och civilisationen. Bland andra som bloggade om Det stundande upproret i somras fanns Commoniser, Guldfiske, Loke, Alamut och Skumrask.

Relaterat: Eminenta kulturtidskriften Subaltern utkomst just med ett nytt nummer (2/2010), med flera texter som jag skulle vilja återkomma här. Bland annat ett utdrag ur en lång essä om cybernetiken som år 2001 publicerades i det andra och sista numret av Tiqqun, tidskriften som föregick Osynliga kommittén. L’Hypothèse Cybernétique finns sedan en tid tillbaka tillgänglig på engelska och jag har länge haft för avsikt att ta itu med dess mörka samtidsdiagnos här på bloggen. Tack vare publiceringen i Subaltern kommer detta kanske att ske snart.

Lite relaterat: På konsthallen i danska Aarhus visas just nu en utställning som tar sin utgångspunkt hos Jacques Camatte, en teoretiker vars väg genom och bortom den marxistiska ultravänstern i Frankrike är en helt egen historia. Eftersom han utgör en viktig influens bakom Det stundande upproret är det kanske inte helt oväntat att han nu även uppmärksammas i konstvärlden.
This world we must leave” av köpenhamnskonstnärerna Mikkel Bolt och Jakob Jakobsen har lånat titeln från en bok som samlar Jacques Camattes essäer från 1970-talets början. Det är en installation uppbyggd kring tre kortfilmer. Den första tar sig an tanken på att kapitalet skapat sig en värld utan utsida, medan den tredje vill förmedla känslan av tillfällena då den rådande ordningen brakar samman. Detta görs med en referens till Franz Kafkas dagboksanteckning från den 2 augusti 1914:

Tyskland har förklarat Ryssland krig. – På eftermiddagen simskola.

Uppdatering: En kommentar tipsade om “Alla kungens hästar“, två kvällar om Situationistiska internationalen nu på onsdag och torsdag på Moderna muséet. Där medverkar bland andra Claire Fontaine-kollektivet samt ovan nämnda Mikkel Bolt.

27 kommentarer ↓

#1 Nymnchen on 28 November 2010 at 9:23 pm

Skulle älska att läsa lite SciFi à la Camatte och postkapitalismen.
Känner en djup och intuitiv förståelse för beskrivningen av det ansiktslösa kapitalet, som inkluderar oss alla, oberoende av klass, i sitt i det närmaste organiska, månghövdade liv. Det lämnar inga alternativ, eftersom det inte finns någonting som inte berörs eller kontrolleras av kapitalet, vilket illustreras tex när Brian Cowen, Irlands premiärminister, konstaterar att ‘there weren’t any realistic options’ (till att betala finanskrisens bankförluster). Kapitalet, fodringsägarna, försätter demokratier likväl som individer i situationer där inte ens en revolution är en valmöjlighet och Camatte kan fira en svart triumf.

#2 anon on 28 November 2010 at 9:44 pm

Kan tipsa om seminariet Alla Kungens Hästar 1&2 december på moderna museet. Bla kommer konstnärskollektivet Claire Fountaine, som står Tiqqun väldigt nära (kanske tom är samma?), medverka.

Kommentera