Nej, Jan Rosén vill inte legalisera fildelning

Måste gnugga mig i ögonen. Är vi tillbaka på våren 2006? Nej, jag har läst rätt. Rubriken på P3 Nyheter lyder “Olaglig fildelning kan bli laglig med ny avgift“.
Det låter – är menat att låta – exakt som de gamla idéerna om “bredbandsskatt”. Fortsätt att dela vilka filer du vill, mot att du betalar en månadsavgift som sedan distribueras på luddiga vägar.
Men detta är inte vad regeringens ständige utredare Jan Rosén säger till P3 Kultur. Han talar om ett system “där man alltså i sin nätavgift också inkluderar ersättningar för medieinnehållet, det man tittar och lyssnar på helt enkelt”. Ingenting om fildelningsteknik. Ingenting om få dela med sig av filer till andra. Bara lite snömos om att betala för “det man tittar och lyssnar på”. Vilket lika gärna kan betyda att Spotify ska ingå i kostnaden för internetabonnemanget, typ.

Jan Roséns utredande bygger på direktiv från 2008 och tilläggsdirektiv från 2009. Bland dessa står ingenting skrivet om internetoperatörernas roll. Däremot ges Jan Rosén ett mer allmänt uppdrag att utreda s.k. avtalslicenser. Möjligtvis är det tekniskt möjligt att legalisera åtminstone nedladdning av upphovsrättsskyddat material under en avtalslicens. Vilket inte på något sätt skulle göra den horisontella fildelningen lagligare, för varje dataöverföring är på samma gång både “upp” och “ned”.

32 kommentarer ↓

#1 jesperC on 25 November 2010 at 11:04 am

Regeringen verkar ha väldigt klart för sig vad den vill att utredningar skall komma fram till redan innan de gjorts. Då är det inte så konstigt att de anlitar utredare som de vet kommer att presenterar rätt data. Jan Rosén, Johan Axhamn… är perfekta kandidater för detta, man vet var man har dem och de kommer inte med några överraskningar.
Vem vet, kanske anlita Maria Spetz för att utreda konsekvenserna av ringleden i Stockholm eller Henrik Svenberg för att utreda fiskefria zoners påverkan på fiskbeståndet i Östersjön.

#2 ANNM on 25 November 2010 at 2:02 pm

Så man kan väl utgå ifrån att Jan Rosén inte ser som huvudproblemet att miljoner svenskar begår brott mot dagens upphovsrätt, utan snarare att rättighetsindustrin inte har tillräckligt många inkomstkällor.

#3 Henrik on 25 November 2010 at 3:13 pm

Pratar han inte om en kassettavgift för internetuppkopplingar? Jag är förvånad att en sådan redan inte har införts.

#4 rasmus on 25 November 2010 at 4:00 pm

Henrik: “kassettavgift för internetuppkopplingar” är just det som tidigare har kallats för “bredbandsskatt”.
Efter Jan Rosén talar om avtalslicens, inte tvångslicens, kommer det i vilket fall finnas en möjlighet till “opt-out” för rättighetshavare, så det kommer inte att omfatta alla de filer som idag fildelas. Sålunda kommer heller inte denna fildelning att legaliseras.

#5 Vad innebär Jan Roséns förslag egentligen…? : Cybernormer.se on 26 November 2010 at 1:11 pm

[…] lyssna till en kortare intervju med Jan Rosén i Sveriges Radio här och läsa mer exempelvis hos Copyriot och Farmor […]

Kommentera