Att “rippa” en e-bok från biblioteket

Så vi har fyllt 13 år och lyckats “låna” en e-bok från Stockholms stadsbibliotek. Lånetiden på 28 dagar har börjat löpa och Adobe Digital Editions räknar ner.
Till skillnad från vid lån av pappersböcker finns dock inget behov av att lämna tillbaka e-boken när tiden är ute. Den ligger kvar som en fil på hårddisken, fast i krypterat .epub-format. Vad som händer när lånet går ut är att Adobe Digital Editions slutar att dekryptera den åt mig. Alltså får jag göra det själv, på ett av två sätt. Först det eleganta hacket.

Redan i början av 2009 presenterades en metod för att knäcka kringgå Adobes kryptering. Jag valde att följa en ny guide som Jonatan Walck har skrivit och tog även en titt i en kompletterande guide.
Busenkelt! Bara att ladda ner ett par små python-script som lät sig köras i Mac OS genom simpelt dubbelklick. Inte en enda rad behöver skrivas i terminalen. En dialogruta för att lokalisera den krypterade filen och var man vill ha den dekrypterade, det är allt. Sen har man samma e-bok i samma format fast utan restriktioner.
Eftersom det även går att skriva ut den dekrypterade e-boken så kan den enkelt förvandlas till en PDF om man så vill. Nackdelen är dock att det inte går att söka eller markera i denna PDF, vilket går att göra så länge man stannar i .epub-formatet.

Så till den mindre eleganta metoden, som inte ens kringgår någon kryptering. Man skaffar i stället programmet Digital Editions Converter som finns för både Windows och Mac OS. Vad detta program gör är så enkelt att det nästan är löjligt – det “bläddrar” synbarligen genom e-boken, sida för sida, och “fotograferar” innehållet. Resultatet blir en tjusig PDF-fil, men även här är nackdelen att den inte går att söka i eller kopiera från.
Denna andra fulmetod är därför inte att rekommendera, särskilt som programmet klottrar ner sidorna med ett fult vattenmärke om man inte betalar 30 dollar. Sådant bondfångeri är tyvärr vanligt inom alla former av rippning. Följ i stället Jonatan Walcks guide – och kom ihåg att allt du gör är att trixa med data som redan finns på din egen hårddisk. Det är i grunden samma sak som att spela in musik från radio till kassettband eller rippa ljudet från Spotify.

Uppdatering: Ytterligare en användbar guide i sammanhanget är “How to Install Python and Pycrypto“.

55 kommentarer ↓

#1 Erik Johansson on 24 November 2010 at 7:45 pm

De epub filer jag har sett är bara vanlig HTML i en ZIP fil, så det låter ju konstigt att man inte kan markera eller söka i den.

Alltså det går säkert att skriva ut HTML:en från Firefox, men det är säkert för jobbigt.

#2 rasmus on 24 November 2010 at 8:16 pm

Erik Johansson: Om du hade läst inlägget ovan, hade du sett att problemen med att markera och söka gäller PDF-filer, inte EPUB-filer.

#3 Håkan on 24 November 2010 at 8:43 pm

I Adobe Acrobat (fullversionen, inte läsaren) finns en enkel och smidig OCR-funktion som gör texten markerbar osv. Någon som har något bra tips på en liknande PDF-behandlare/misshandlare som är öppen källkod?

#4 @claes on 24 November 2010 at 9:34 pm

Även om det innebär ytterligare ett köpeprogram vill jag bara tipsa om http://ocrkit.com/ som är en slags OCR-läsare för PDF som utan problem lyckas göra om alla mina sådana icke sökbara eller noteringsbara PDF:er till vanliga med bibehållen layout etc. Fungerar fantastiskt bra men kostar dock $60.

#5 anders bananders on 24 November 2010 at 9:37 pm

Liknelsen med att spela in musik från radio till kassettband eller rippa ljudet från Spotify haltar lite tycker jag, just eftersom det är data som redan finns på din egen hårddisk på ett sätt som musiken i liknelsen inte gör.

#6 rasmus on 24 November 2010 at 9:41 pm

anders bananders: Musiken som “strömmas” från Spotify finns visst på den egna datorns hårddisk (eller annat slags minne) strax innan och efter att den spelas upp. Att rippa en musikström kan därför betraktas som att behålla något man redan fått sig tillsänt, på samma sätt som med dessa “lån”.

#7 jwalck on 24 November 2010 at 10:21 pm

Erik, Rasmus: Problemet med begränsningar som markering/kopiering och utskrifter finns både med PDF och EPUB när de är skyddade av Adobe ADEPT. Systemet har just sånna begränsningar som variabler, och det är möjligt att begränsa så länge man håller sig inom godkända läsare som digital editions eller godtycklig e-reader.

Utan att kringgå krypteringen får du aldrig se ZIP-filen fylld med XHTML i sin fulla form (när det gäller EPUB) eller vektorinstruktionerna i PDF-filen.

#8 Laser on 24 November 2010 at 11:03 pm

Finns det idag nåt sätt att rippa Spotify-musik eller lyssna på Spotify utan att behöva rätta sig efter Spotifys vilja (utan att spela in från ljudkortet)? Kikade lite på Despotify och det verkar som att man måste ha premium-konto för det, vilket skaparna av Despotify tycker är bra och inte kommer försöka fixa.
Förlåt om jag avviker från ämnet.

#9 Jonas B. on 25 November 2010 at 12:16 am

När vi rör oss i ett område som kringgärdas av juridiska spetsfundigheter vill jag märka ord och peka med rödpennan på “knäcka krypteringen”. Med reservation för att jag inte tittat på dessa script så handlar det antagligen om helt vanlig dekryptering med en nyckel man lagligen förfogar över.

#10 jwalck on 25 November 2010 at 12:25 am

Jonas B: Yes, påpeakde det i min tutorial “Circumvention”, inget annat. Så du har helt rätt i din gissning.

Lagligen vet jag inte då jag inte är jurist men rätt säker på att adobes EULA har något att säga om att hämta ut saker från deras system så de är nog iaf inte glada. :)

#11 rasmus on 25 November 2010 at 12:48 am

Adobes licensavtal säger dock även att man inte får använda tjänsten om man är under 13 år. Såväl från Elib som från biblioteken har man nu sagt att detta inte är så mycket att bry sig om. Så då tycker jag inte att vi bryr oss om regler mot kringgående heller :)

Det stämmer ju att det inte handlar om att “knäcka” utan om att kringgå, så jag gjorde en minimal ändring i inlägget.

#12 anders bananders on 25 November 2010 at 10:35 am

Re: Att rippa från Spotify

När frågan är vad man kan göra med en e-bok efter att de 30 dagarnas “lån” gått ut, då är det uppenbart att det är en fil man redan har, lagrad synligt i filsystemet.

Men när man rippar från Spotify gör man (väl?) det i direkt samband med att man klickar fram låten, dvs inte efter att först ha lagrat den i 30 dagar som en fil vilken som helst.

I båda fallen, samt när man spelar in från radio, så handlar det som du säger om att behålla något man redan fått sig tillsänt, men jag ser ändå en liten subtil skillnad i kronologin och filens synlighet i mina mappar.

#13 Martin on 25 November 2010 at 1:54 pm

anders bananders:

Med spotify premium finns ju möjligheten att göra spellistor tillgängliga offline. Dessa är ju lagrade lokalt på fil utan tidsbegränsning.

#14 anders bananders on 25 November 2010 at 4:56 pm

Martin: Absolut! De finns där. Men kan man se låtarna som enskilda filer i en mapp? Jag har inte Spotify premium själv, men jag gissar att det finns en jättestor “spotify.tmp” eller liknande som är ett helt eget filsystem gömt i en enda krypterad fil. Dvs något som är betydligt knepigare att bryta ut en enstaka mp3-fil ur.

Som sagt kanske en för subtil och i huvudsak semantisk skillnad, för även om jag håller med Rasmus om grundpremissen så tyckte jag att liknelsen inte höll ända ut.

#15 Fegis on 25 November 2010 at 10:44 pm

Rasmus: Jwalck: Finns det inte enklare sätt? Jag drar mig till minnes… hå te te pe ://www.strombergson.com/kryptoblog/2007/11/15/skyddade-pdfer-vs-macos-x/ .

#16 Erik Johansson on 26 November 2010 at 11:04 am

Jag syftade på den utskrivna PDF:en in epub filen, mitt fel.

Rasmus: “Eftersom det även går att skriva ut den dekrypterade e-boken […] Nackdelen är dock att det inte går att söka eller markera i denna PDF,”

Jag förstår inte varför man inte kan söka eller markera i en PDF skapad av en okrypterad epub bok. Stämmer verkligen detta?

#17 rasmus on 26 November 2010 at 11:34 am

Erik Johansson: Den PDF som skapades av Digital Editions Converter var, om jag fattat saken rätt, i stort sett en sammanställning av skärmdumpar. Den innehöll alltså inte bokens text, utan bilder av boksidorna. För att söka eller markera i den måste man då köra OCR på PDF:en.

#18 Jesper on 26 November 2010 at 2:15 pm

Tack för en mycket informativ text, jag har testat och allt funkade mycket bra (testboken flög in i telefonen utan problem). Synd bara att eLib är som Spotify…

#19 Erik Johanson on 27 November 2010 at 11:32 pm

“Eftersom det även går att skriva ut den dekrypterade e-boken så kan den enkelt förvandlas till en PDF om man så vill. Nackdelen är dock att det inte går att söka eller markera i denna PDF, vilket går att göra så länge man stannar i .epub-formatet.”

Fick för mig att det syftade på den PDF:en som skrevs ut från den med python dekrypterade epub filen, och inte PDF:en med skärmdumpar. Därav all förvirring.

Vill förresten också tacka, bra att det är lätt att dekryptera epub filer också, och skönt att kunna läsa dom på vad man vill.

#20 COPYRIOT | Mitt kapitel ur boken “Framtiden är nu” on 29 November 2010 at 1:36 pm

[…] Att “rippa” en e-bok från biblioteket […]

#21 NN on 3 November 2011 at 11:00 pm

Har testat detta men funkar ju inte med nordiska tecken Å, Ä, Ö. Det blir inte läsbart. Någon som vet hur man gör?

#22 Rasmus on 4 November 2011 at 12:17 am

NN: Du syftar då på den andra metoden eller?

#23 NN on 4 November 2011 at 11:58 am

Rasmus: Jag har använt Walcks metod med python. Är det python som inte har stöd för å, ä, ö? Det jag skulle vilja lyckas med är att låna en bok på t.ex. svenska på elib.se som jag sedan även vill kunna läsa på min mobil (t.ex. N9) för vilken Adobe inte har någon version av Digital Editions.

#24 Vidrig ersättningsnivå på e-böcker « nipe.me on 6 December 2011 at 2:03 pm

[…] har skrivit mycket om e-böcker […]

#25 Att rippa en lånad e-bok « nipe.me on 1 January 2012 at 9:43 pm

[…] bekräfta Per-Olof Ågrens tes 50:  E-böcker kan inte lånas ut, testade jag i förmiddags att rippa min första ”lånade” ”e-bok” från ett folkbibliotek i […]

#26 Att dekryptera elib/ladda ned gratis eböcker (epub och pdf) för er som har PC | Not a Square on 1 March 2014 at 4:27 pm

[…] http://copyriot.se/2010/11/24/att-rippa-en-e-bok-fran-biblioteket/ […]