Om cyberkriget“Cyber” är knappast ett ord som man hör särskilt ofta nuförtiden – förutom i militären, åtminstone den amerikanska. Där är tvärtemot “cyberkriget” det nya svarta, för att inte säga det nya terror. Närmast okontrollerat växer sig ett cyber-militär-industriellt komplex i USA som årligen göds med åtskilliga miljarder dollar.
Richard A. Clarke slog an tonen under Bush-administrationens sista år och publicerade i våras boken Cyber War där några av de återkommande hotbilderna bankas in.
Han påstår att en “cyberattack” mot USA kan spränga pipelines, slå ut elnätet, stoppa tågen, skapa kaos på vägarna och – kanske värst av allt – förstöra de finansiella register som håller reda på vem som äger vad. Attacken kan komma från en ensam individ eller från en främmande nation. En klar tendens i dessa sammanhang är att varningarna särskilt syftar på Kina. Glöm skäggiga terrorister – nu hotas USA av de kinesiska superhackarna!

Om “cyberkrig” som ny industri skriver den rutinerade journalisten Seymour Hersh i ett långt och läsvärt, om än aningen rörigt, reportage i The New Yorker. Han reser minst två stora invändningar mot de dominerande hotbilderna samt lyfter fram en stor principfråga.
För det första finns det knappast någon grund för det myckna pratet om hur USA:s elnät kan slås ut med en knapptryckning. Framför allt av det enkla skälet att det inte finns ett enda nationellt elsystem. Genom att hundratals olika privata och statliga elbolag opererar egna nät med egna datorsystem är elförsörjningen relativt decentraliserad, vilket utgör det bästa skyddet. Underförstått i tanken på storskaliga cyberattacker tycks finnas en idé om tilltagande centralisering (jämför gärna med tidigare inlägg om atomkraften).

För det andra visar Seymour Hersh att det sker en systematisk sammanblandning av cyberspionage och cyberkrig. Detta har varit lönsamt för de företag som får kontrakt av militären, men innebär i förlängningen att nästan allt som handlar om hård- eller mjukvara kan dras in i krigets logik. Efter att Pentagon nu har etablerat “cyberspace” som ett nytt stridsfält fortsätter frågorna att hopas om i vilken mån civila datorer hemma hos vanliga amerikanska medborgare – datorer som kanske har tagits över av virus – nu kan vara legitima mål för militära insatser. Eller om Island kan invaderas för att stoppa Wikileaks/Wikigeysir.

Frågan som allt kan kokas ner till handlar enligt Seymour Hersh om kryptering, som kan betraktas som det civila svaret på säkerhetshoten. Militären vill i allmänhet inte att enskilda och företag ska skydda sig genom starkare kryptering, eftersom detta försvårar för dem att cyberkriga. Vad nu cyberkrig i slutändan innebär – ingen vet exakt och kanske är det just poängen att inte veta, att ha ännu ett krig med oklar fiende som inte går att besegra utan bara suga åt sig allt större resurser.

Å andra sidan har vi Howard Schmidt, president Obamas särskilde rådgivare i frågor om datorsäkerhet. Han står fast vid att USA inte befinner sig i något som liknar “cyberkrig”. Frågan är bara vad hans ord väger gentemot myllret av nya cyberkrigardivisioner inom armén, flygvapnet, flottan och inte minst NSA.

Jamie King gör några noteringar “related to my ongoing research into post-state actants” (en formulering som gör mig nyfiken), bland annat om hur de nya strategierna kring cyberkrig kan kopplas till konflikterna om intellektuell egendom.

Viruses are increasingly seen as weapons, or even actants, in international warfare. They are products of individuals and groups but take on qualities associated with state opponents.

Slutligen måste förstås nämnas att Hans Rosén skrev ett ambitiöst reportage i Dagens Nyheter som delvis utgick från Seymour Hersh men också gräver i vad som sker i Sverige och EU.

I slutet av september deltog svenska myndigheter för första gången i Cyber Storm, en USA-ledd övning i nätsäkerhet. Tillsammans med elva andra länder kallas Sverige numera för internationell partner. Med i övningen var också amerikanska försvarsdepartementet Pentagon.
Deltagarna i Cyber Storm ställdes inför scenarier där fienden attackerade fundamentala delar av internet med förlust av människoliv och haveri i centrala samhällsfunktioner som följd. Den svenska delen kretsade främst kring störningar i elförsörjningen och hur kraftbolag och myndigheter gemensamt kan bemöta detta.

En detalj som jag reagerar på är att FRA-medarbetare som Dan Larsson fortfarande talar om “cyberterrorism”. Det gör däremot inte amerikanarna, åtminstone inte att döma av Seymour Hersh. Faktum är att begreppet “terror” spelar en påfallande liten roll i hans artikel.
En av de cyberkrigare som han intervjuar säger rakt ut att cyberkriget inte handlar om terroristgrupper, åtminstone inte idag. Terroristerna kommunicerar visserligen via nätet, men bara för att planera attacker som i sig inte involverar nätet. För att bekämpa terrorister måste nätet övervakas, men strategier för cyberkrig går bortom simpel övervakning. Ungefär så låter det. Man får känslan av att vissa i amerikansk militär redan har börjat räkna med att terrorhotets bäst-före-datum närmar sig och gått in för att producera helt nya hotbilder.

15 kommentarer ↓

#1 Linus Walleij on 13 November 2010 at 10:15 am

På hemdatortiden hade alla hackergrupper lika elefantoida namn som regeringsinstitut och storföretag: Federation Against Copyright, Poke Patrol, Eaglesoft, International Network of Chaos etc etc.

#2 Micke vK on 13 November 2010 at 11:28 am

Cyberkriget förs nu också i riksdagen:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?sok=cyber&rm=alla&parti=&subtyp=&doktyp=mot&titel=&bet=&tempbet=&datum=&tom=&nr=&org=&sort=rel&nid=401&a=s#soktraff

Notera f ö att Bo Lundgren var först i Sveriges riksdag med att ta upp jämställdhetsproblemen i cyber space.

#3 rasmus on 13 November 2010 at 11:30 am

Åh, telekrig!

#4 Rikard on 13 November 2010 at 12:43 pm

Läst Susan Crawfords intressanta post i ämnet militarisering av nätet?

Apropos hur man kan förstöra nåt genom att försöka “rädda”(tm) det.

#5 Gurthang on 13 November 2010 at 3:45 pm

För folk som vill veta mer om Cyberkrig :
http://www.globalarkivet.se/2522/, spelet Uplink och filmerna Hackers, The Net, War Games och Die Hard 4.0

#6 Jonas B. on 13 November 2010 at 6:43 pm

Hershs artikel är mycket läsvärd. Efter att ha läst några artiklar kring ämnet börjar en del av historierna gå runt, och man gör gott i att undersöka bakgrunderna till dem.

Ett bra exempel är historien om Brasiliens strömavbrott som gång på gång utmålas som terroristmål. Läser man Schneier och andra sansade analytiker inser man att enklare förklaringar som eftersatt underhåll är rimligare. Inga som helst bevis finns att det var elaka hackers och skrönan blir allt värre för vart varv den går.

En annan intressant observation är den att det till stor del är kinesiska pengar som investeras på Wall Street. Att kineserna skulle vilja störa den verksamheten faller ju på sin egen orimlighet.

#7 rasmus on 13 November 2010 at 6:50 pm

Jonas B: Nej, vad kineserna verkar vara intresserade av är väl då spionage. Men det verkar lättare att få resurser för sånt som kallas krig än för kontraspionage, därav den fortgående sammanblandning av “cyberspionage” och “cyberkrig” som Hersh varnar för.

#8 Vermon on 14 November 2010 at 4:04 am

http://www.youtube.com/watch?v=iUAn_dHMnbs

#9 Infokrigaren on 14 November 2010 at 10:35 am

Tänkte precis rekommendera Die Hard 4.0, som nämns i en tidigare kommentar.. Om elnätet, eller liknande, skulle slås ut så är det som vanligt ett false-flag utfört av nån ljusskygg gruppering med koppling till USA’s regering/Militär-industriella-komplexet, som vanligt..

#10 mary eng on 14 November 2010 at 11:29 am

text to speech copyriot in american accent
in lieu of . . .
http://www.youtube.com/watch?v=w2n61mPrST0
super awesome today! love the decals! decalcomania
wikileaks is making me extremely happy lately
ecoterrorist?
cyberkrig?
petroglyphs

#11 sousys on 15 November 2010 at 9:00 am

Jag ser fram emot den första Amerikanska TV-Serien som handlar om en CyberCrime Unit som räddar världen på löpande band. “The haxxor is in the honeypot! The haxxor is in the honeypot! Im blocking the evil IP now, sir! 146.384.399.666 will not theaten us ever again! Im sending it to null….”

#12 Om syberkrig | Intensifier on 15 November 2010 at 2:38 pm

[…] och aktuella inlägg på samma tema är Copyriot och Hans Roséns […]

#13 Widing on 15 November 2010 at 3:23 pm

Och den viktigaste frågan:

Varför har alla cyberkrigskommandon gjort sina emblem i Paint? Är det en mjukvarukonspiration för att återupprätta det tidiga nittiotalets rike på jorden?

#14 j|turn » Next Up: The “War on Journalism”? on 18 November 2010 at 12:28 pm

[…] to: Copyriot, […]

#15 jardenberg kommenterar - 27 Nov, 2010 #jjk | Jardenberg Unedited on 15 August 2014 at 10:11 pm

[…] COPYRIOT | Om cyberkriget […]

Kommentera