Låt videobutikerna dö i frid

Noterar att jag citeras i en kort artikel i söndagens DN Kultur. “Nyheten” som artikeln utgår från är att fildelning finns, eller som rubriken lyder: “Vanliga svenskar bryter mot lagen”. Antipiratbyrån uppger att 1,5 miljoner personer i Sverige ägnar sig åt (olaglig) fildelning av film. Som vanligt är sådana siffror rätt ointressanta. Varför ska man skilja mellan dem som själva aktivt använder fildelningsprogrogram och dem som kollar på teveserier som någon familjemedlem eller kompis tankat hem?

Först uttalar sig Henrik Pontén om varför detta beteende hemskt. Denna gång ömmas det varken för filmare, skådespelare eller filmproducenter. Nej, nu heter det att fildelningen är hemsk för att den slår ut videobutikerna.

Från och med att den illegala fildelningen av film satte fart år 2003 har filmförsäljning och videouthyrning successivt planat ut. Och i de mindre videobutikerna märker man att klimatet hårdnat.
– Deras situation är bekymmersam, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Det förefaller inte alls taktiskt smart av Antipiratbyrån att lyfta fram just videobutikerna. Hur mycket mer sympati kan inte en antipirat kamma hem genom att tala i namn av konstnärer eller någonting annat “kreativt”?
Förklaringen ligger kanske i att en av tre huvudmän för Antipiratbyrån heter just Sveriges Videodistributörers Förening (SVF). Dess vd Björn Gregfelt även är ordförande i Antipiratbyrån. Kanske kan man se det som att Henrik Pontén helt enkelt tar hänsyn till att han formellt även representerar marknaden för uthyrning av fysiska filmer.

Likväl är det absurt att ömma för videouthyrarna om man samtidigt ska vurma för nya nättjänster där filmer strömmas direkt till kunden, exempelvis Voddler. Sådana tjänster syftar just till att slå ut de fysiska butiker som idag fortfarande hyr ut film.

Videobutikerna är dock sällan enbart videobutiker. Därför handlar det knappast om att leva eller dö, utan om att anpassa sig. Även utpräglade videobutiker får antagligen större intäkter på tobak och godis. När uthyrningen minskar drar vissa ner på videodelen för att i stället bli till jourlivsbutiker. Varför detta skulle vara så bekymmersamt förstår jag inte. För några år sedan bloggade jag om de möjligheter som öppnas när de klassiska trista videobutikerna slås ut.

Visserligen ska man inte överdriva dramatiken i utslagningen. Videobutikerna har hängt kvar längre än vad många räknat med. Även folk som har tillgång till fildelningsnätverk väljer ofta att hyra film. Det är billigt, man slipper strulande undertexter och inte minns finns ett visst socialt inslag i att gemensamt gå runt bland hyllor och låta ögonen vandra över omslagen innan valet görs. Men detta är knappast tillräckligt för att i längden upprätthålla lönsamheten i videobutiker.

Sist i DN-artikeln citeras jag helt kort. Avslutningsvis säger jag:

Jag ser ett egenvärde i bokaffärers överlevnad, men att videobutiker ska finnas kvar ser jag inget egenvärde i över huvud taget

Visserligen var väl “egenvärde” ett lite väl kraftfullt begrepp. (Åtminstone om man förstår det i linje med Immanuel Kants “självändamål”, vilket jag verkar göra.) Bokhandlar har inget värde utan böcker i, alltså har de inget egenvärde. Men fysiska bokhandlar har ändå ett värde i det litterära kretsloppet – vid sidan av bibliotek och nätbokhandlar. Någon liknande kan knappast sägas om videobutikernas betydelse för filmkonsten. Eller vad säger ni?

42 kommentarer ↓

#1 Jonas on 7 November 2010 at 10:30 pm

Givetvis har det betydelse för filmkonsten vilka de mest betydelsefulla distributionskanalerna är. Vi väljer inte att se – eller göra – samma filmer utifrån samma premisser i – eller för – videobutiken, biografen eller fildelningsnätverken. Explosionen av sk “videovåld” på 80-talet är ju det tydligaste exemplet på hur den titelkropp som utgör basen för en nationell filmkropp påverkades. Sen kan man ju såklart tycka att det är positivt att de filmer som funkar i videobutiker men ingen annanstans (amerikanska b-komedier och b-action) tappar marknadsandelar, även om det främst är till förmån för den nästan ännu mer urvattnade topp 250 på TPB. Men om videobutikerna försvinner är det både en typ av folklig filmkultur som dör ut, samt en viss typ av filmer som blir mindre sedda. Själv tycker jag väl det känns helt ok, men vet andra som tycker det är jättesorgligt.

#2 Fruxo on 7 November 2010 at 10:41 pm

Henrik Pontén bevisar än en gång att han representerar en utdöende industri som desperat klänger fast vid det förflutna och som aktivt motsätter utveckling.

Han hade lika gärna kunnat gråta krokodiltårar över hur de stackars isleverantörerna slås omkull av den organiserade ondskan från kylskåpstillverkarna.

Fullständigt absurt.

#3 Jonas on 7 November 2010 at 10:50 pm

Förresten, en sak till: videobutikerna har fortfarande en viktig roll som ett allmänt tillgängligt arkiv av svensk film. När jag i våras ville se en film som Kristian Petris Sommaren (premiärsatt i Cannes 1995) fanns den inte i nätvideobutikerna begränsade utbud, den fanns som torrent på en del ställen men ingen seedade. Däremot kunde jag hyra den på Buylando på Valhallavägen för 19 kronor.

#4 anders bananders on 7 November 2010 at 10:56 pm

Jonas, jag har motsatt erfarenhet. När jag nån gång i slutet av 90-talet ville se “Apocalypse Now” gick jag runt bland den handfull videobutiker som fanns i Hornstull där jag bodde då. Ingen hade filmen; de flesta kände inte ens till titeln. Desperat försökte jag hänvisa till att den var flerfaldigt Oscarsbelönad etc etc, men fick då en handfast lektion i videobutikernas snabba omsättning. Videobtikerna måste betala en årslicens för varje film de har inne, och det som inte hyrs ut tillräckligt ofta förnyar man inte licensen för.

#5 Jonas on 7 November 2010 at 11:04 pm

Anders: Visst, absolut. Videobutikernas utbud är inte särskilt brett. Men internationellt framgångsrika filmer som Apocalypse Now är ju superlätta att få tag på idag. Det är just när det gäller svenska filmer mellan, säg 1990 och 2005, som videobutikerna har ett konkurrenskraftigt utbud.

#6 rasmus on 7 November 2010 at 11:13 pm

Inte illa att diskussionen tog sig så snabbt nu på söndagskvällen! Känner egentligen inte att jag är kapabel att själv ta ställning, utan nöjer mig med att säga att jag ändå ser en klar skillnad mellan böcker och filmer – bland annat för att man kan bläddra i böcker i bokhandlar, men inte småkolla på filmer i videobutiker.

#7 Johan Andersson on 8 November 2010 at 10:30 am

Var länge sedan jag var i en videobutik för att hyra video. Kanske varit i sådana av andra skärl med dom brukar som Rasmus så fint påpekat ha annan verksamhet, jourlivs och minilivs är vanligt.
Jag kommer faktiskt inte sakna Videobutikerna i kvarteren som man går till för att hyra möjlighet (snarare licensierad rätt att se på) filer på oftast DVD och blu-ray i dags läget. Jag kommer sakna dom lika mycket som DVD regionerna vilket är inget alls typ. DVD regionerna som för övrigt SVF verkar försvara. Är deras licensierings modell så kass? Ännu ett exempel på hur dåligt det är med DVD regioner och EES-området vilket mest är EU länder plus några till. Inom EU är det en annan sak med parallell import då.
Hur som jag kommer inte att sakna Videobutiker som har uthyrning förresten så finns sådana tjänster att nå via nätet där du prenumererar och posten sköter transporter fram och tillbaka jag har permuterat på sådan tjänster när bland annat set en del star trek serier så. Nu har jag ingen tv och det är inte aktuellt. Förresten är DVD priserna så låga att Regionerna inom DVD känns patetiska finns massor av DVD film billigt även utan knuten het till region typ region 0 vilket som flera av er nog vet är vanliga inställningen hos regiomsfria DVD spelare.
Bibliotek eller skulle Mediotek vara bättre term, har ju ofta filmer både till uthyrning och lån jag har fattat att det är så i åtminstone Sverige.

#8 Måndag on 8 November 2010 at 10:40 am

I en annan DN-artikel för några veckor sedan fick kunder i videobutik svara på frågor om i fall de laddade ned film på nätet. Många sa att de gärna skulle göra det men inte visste hur man gjorde, därför fortsatte de gå till videobutiken som vanligt.

I diskussionen framställs ungdomar, främst killar, som nerladdare och att de gör det pga bristande moral etc. Den bilden behöver kompletteras med bilden av “vuxna”, etablerade människor, som vill men inte kan.

Minns särskilt en kvinna i 40-årsåldern som stod där vid videohyllan och kände sig oteknisk och exkluderad från piratvärlden men gärna skulle. Vi måste berätta för henne hur man gör.

#9 Weird Science » DN återigen bortfintade och uppsnurrade av APB on 8 November 2010 at 4:34 pm

[…] Rasmus Fleischer påpekat är Sveriges videodistributörers förening, SVF, en av de tre huvudmännen bakom Antipiratbyrån. […]

#10 Sol on 8 November 2010 at 6:45 pm

Har samma upplevelse som Birdseed och liknande tankar som Christian. Ser en hel del fransk film som brukar vara svår att hitta på TPB eller annorstädes online. En promenad ner till Sveavägen och en utgift på 19 kr känns i sammanhanget smidigt.

Konsum dör ut, men delikatessbutikerna blomstrar?

#11 tomas on 8 November 2010 at 7:57 pm

de handlar inte om att erbjuda lagliga bra tjänster som en del hela tiden skyddar sig bakom utan detta problem existerar av flera olika anledningar ex om tillräckligt många sysslar me samma sak så vågar inte politikerna ta bort det av rädsla för o stöta sig me sina väljare,de e inte konstigt att folk håller sig krampaktigt i detta då dom tycker om gratis , men VÄRFÖR ska de va gratis??. om nån här kan ge mig nån bra anledning till varför de ska finnas illegal nedladdning så ska jag lyssna. om det skulle bli mycket straffbart o fildela så kan jag lova att dom flesta skulle börja hyra igen o inte välja lagliga nät alternativ då de kostar pengar o då kan man lika gärna hyra,o beviset kommer här… när ipred kom så öka våran uthyrning direkt 30% så varför öka inte dom laglig ett skit jo pga folk väljer o hyra. diskutionen i media e absurd gratis kan aldrig nån konkurera med, fildelningen finns ej pga att folk vill tvinga fram lagliga alternativ utan för att folk hittat ett sätt att ta saker gratis. om jag skulle ordna så alla ni kan sno mat på konsum så skulle ni gjöra de också o efter 5år om jag frågar om ni vill betala så skulle ni säga nej detta ska va gratis för de e ju jätte bra. o pga så många gjör det så vågar inte regeringen ta bort det så vidare dom inte skulle förlora på o ha de kvar såklart…

#12 ”Fildelning slår hårt mot videobutiker” « Kraschkurs on 9 November 2010 at 7:31 am

[…] Rasmus Fleischer utvecklar sitt citat i artikeln, om att han gillar bokaffärer, men inte videoaffärer. Weird Science pekar på att DN förmodligen […]

#13 tomas on 9 November 2010 at 2:15 pm

Jag väntar fortfarande på att nån av er alla ska kunna ge mig en bra anledning till varför denna anarki ska fortsätta där alla bara roffar åt sig o ingen vill betala, ni har ju aldrig några bra argument de enda jag läser e jämt att gratis e gott o död åt video butikerna o att vi ej behövs osv men kan nån ge mig ett skäl som e verklighets förankrat till varför samhället ska aceptera detta o säga att de e ok.

#14 COPYRIOT | Antipiratbyrån förvandlas till Rättighetsalliansen och ger sig på en 15-åring on 24 August 2011 at 1:55 pm

[…] Låt videobutikerna dö i frid […]

Kommentera