- Copyriot - https://copyriot.se -

Alla basister är inte mördare

Bara för att en 38-årig basist nu har häktats för morden i Malmö, får vi inte börja skuldbelägga alla basister. Det vore djupt orättvist. Vi måste komma ihåg att långt ifrån alla våldsverkare spelar elbas – även trummisar, gitarrister, ja till och med sångare tar ibland till våld.

Samtidigt är det ofrånkomligt att det som nu har skett kommer att ge baskritikerna vatten på sin kvarn. Det är ett faktum att den häktade mannen inte bara spelar utan även tillverkar elbasar. Det är heller knappast en slump att elbasen uppfanns på 1930-talet. Frågan kommer allt oftare att ställas vad det är som får vissa basister att radikaliseras och ta till våld.

Att vissa basister missköter sig riskerar att överskugga den långsiktiga risken för att rockmusiken dör utan elbas. Vi behöver basister. Skötsamma basister. Just därför måste vi våga ta debatten med baskritikerna.

30 Comments (Open | Close)

30 Comments To "Alla basister är inte mördare"

#1 Comment By Isak Gerson On November 7, 2010 @ 11:05 pm

Helt lysande. Jag var basist en gång i tiden. Jag spelade bara efter tabulatur och inte efter noter, improvisation eller plankning. När jag väl började experimentera med improvisation och var tvungen att verkligen “put my mind into it” började jag förstå vad det handlade om och slutade. Flera månader efteråt kände jag hur jag ibland saknade de destruktiva känslorna som basspelandet framkallade.

Det fastnar så många unga människor i spelandet. De gillar kulturen. Men de inser ju inte vad basen gör med en [1]

#2 Comment By manen On November 8, 2010 @ 3:08 am

underbart, Rasmus, helt enkelt underbart! :D :D :D

#3 Comment By Daniel On November 8, 2010 @ 8:36 am

Krossa basismen!

#4 Comment By Thomas Tvivlaren On November 8, 2010 @ 11:34 am

Klockrent!

Generaliseringars bräckliga grund blir bäst tydliggjorda under satirens strålkastarsken.

Någon kanske minns hur det en gång i tiden alltid förekom “karatesparkar” vid våldsamheter utomhus? Under senaste decenniet så verkar det dock ha svängt till att suffixa gärningsmän med “…som är kroppsbyggare” (kan betyda allt från att vederbörande de facto är kroppsbyggare på elitnivå alternativt jobbar åt en flyttfirma som flyttar gym eller – det vanligaste – har gymkort och viss muskeltonus).

#5 Pingback By veckan som gick – vecka 44 « mymlan. the real. On November 8, 2010 @ 12:44 pm

[…] också tipsa om bloggen Motionsfloden, som läser riksdagsmotionerna så att vi andra ska slippa. Alla basister är inte mördare. Bra av Rasmus Fleischer, om den gripne ”lasermannen” i Malmö. (PK diskuterar för […]

#6 Comment By Steve On November 8, 2010 @ 1:47 pm

Sluttande planet: Först förbjuds instrumentet bas – sedan basföda – sedan basiska ämnen. Vart är vi på väg?

#7 Comment By rasmus On November 8, 2010 @ 1:59 pm

Steve: ACID CONSPIRACY.

#8 Comment By Pino On November 8, 2010 @ 3:30 pm

Det värsta är alla smygbasister, de sitter där i sina gillestugor och övar James Jamerson-licks. Usch!

#9 Comment By trettinian On November 8, 2010 @ 3:31 pm

Mönstret är tydligt. Varg Vikernes, mest känd som Greven, var ju en gång i tiden basist i Mayhem. Kolla bara på hur det gick. Långt fängelsestraff för mord och kyrkbränningar.

#10 Comment By trettinian On November 8, 2010 @ 3:34 pm

En annan välkänd basist och nidingsman som mördade var ju Sid Vicious.

#11 Comment By Jonas B. On November 8, 2010 @ 3:36 pm

Äfnoss*

#12 Comment By rasmus On November 8, 2010 @ 3:57 pm

Vissa menar att den misstänkte basisten är identisk med Squarepusher.

trettinian: Det där med svartmetall och bas är intressant. Jag skulle hävda att det diskantljud som präglar såväl Burzum som tidiga Mayhem i princip gör basen onödig.

#13 Comment By Plopp On November 8, 2010 @ 4:05 pm

När basisterna börjar stå för mer än hälften av alla begågna mord då? Ska man inte börja titta lite extra på den gruppen då, speciellt med tanke på att de inte är så många i förhållande till den totala folkmängden? Vilket i ju i sin tur innebär en överrepresentation som heter duga.

#14 Comment By Galgresaren On November 8, 2010 @ 4:52 pm

Så dj-vl- bra.

Själv jobbar på elavdelningen och min elbas är inte klok.
Avskaffa alla elbasar, nu!

#15 Comment By / On November 8, 2010 @ 6:14 pm

han hade en hemsida om basism.
[2]

#16 Comment By AMS On November 8, 2010 @ 7:18 pm

Galet roligt!

#17 Comment By Sol On November 8, 2010 @ 7:49 pm

Tycker ändå det är bra att många basister med sin blotta existens lyfter en viktig fråga: Ofta lever gitarristerna på basisternas bekostnad. En bra rocklåt bärs upp av basgången. Det är inte rättvist att gitarristerna ska kunna parasitera på basisterna.

#18 Comment By egolost On November 8, 2010 @ 8:27 pm

iLike. Blir grymt sugen på att festa med dig när jag läser sånt här;) Du som gått musikskola. Visst är det så att Les Claypool och Frank Zappa ofta är förebilder för akademiska basister?

#19 Comment By Kent On November 8, 2010 @ 9:04 pm

Personligen tror jag ändå att vi måste se upp med nybasizmen!

#20 Comment By SFF On November 8, 2010 @ 9:56 pm

Vi på Svenska Folkmusiksfronten (SFF) är oroliga för basismens intåg i det svenska folkhemmet. Vi vill starkt begränsa införseln av basar i Sverige. Vi vill även se till att de basister som verkar i Sverige assimileras in i den svenska musikkulturen. Vi vill att basisterna anpassar sig till den svenska kulturen och inte tvärt om.

Om vi fortsätter med öppna gränser riskerar vi att svenska traditioner som fornminnen, julafton och midsommarafton försvinner!

#21 Comment By C Magnus Berglund On November 8, 2010 @ 10:04 pm

[ironi] Varför vågar ingen diskutera att det Mediaindustriella Komplexet har som vana att finansiera basister? Att lagar som t ex IPRED faktiskt ursäktas med att basister skall få tillgång till medel för att kunna fortsätta sin verksamhet. Man får väl hoppas att FRA inte missar att övervaka dessa. [/ironi]

#22 Pingback By Edwertz » Arkiv » Uppmaning till besining On November 9, 2010 @ 9:33 am

[…] Läs mer här. […]

#23 Comment By Jakob O On November 9, 2010 @ 4:37 pm

Om det på allvar uppstod en rörelse i samhället som förde fram kraven på att begränsa basismen, och att denna antibasistiska rörelse får sådant fotfäste att den genomsyrar all politik. Om denna antibasism dessutom skulle ge upphov till ett extremt antibasistisk parti som tar plats i Riksdagen. Då skulle jag på allvar förespråka att vi behöver diskutera basismens betydelse i samhället. Inte på grund av antibasismens förment “vetenskapliga”/”rationella” grund utan just på grund av att denna kraft trots sin irrationella och dåligt underbyggda grund ändå engagerar en stor grupp människor.

#24 Comment By ANNM On November 9, 2010 @ 5:14 pm

Släng ut basisterna! De tillför inget som inte en enkel mjukvarusynt kopplad till en enoktavskeyboard kan göra lika bra. De få personer som försöker spela bas som ett instrument istället för bara ett bakgrundsljud (som Squarepusher) låter bara som om de spelar nedstämda gitarrer. Och då kan de ju lika gärna spela nedstämda gitarrer.

#25 Pingback By COPYRIOT | Om basfrågan On November 11, 2010 @ 11:40 pm

[…] Kanske liknande Alla basister är inte mördare […]

#26 Comment By Twomas On November 16, 2010 @ 12:17 am

Hej, jag heter Twomas och jag är bassist.
Det är viktigt att man vågar stå för vad man är.

#27 Comment By Twomas On November 16, 2010 @ 12:22 am

obs* bassist är den internationella benämningen på basist.
Det är ett globalt samhällsproblem vi har att göra med.

#28 Comment By Andreas On December 14, 2010 @ 1:46 pm

Han var ju dessutom tandtekniker. Glöm inte det.
PS: anledningen till att Vikernes baslir på sista Mayhem-skivan med Aarseth var så låg, var pga att Hellhammer – utav respekt för Aarseths föräldrars önskan – mixade ner Vikernes innan skivan släpptes. Åter igen ett bevis på det strukturella förtrycket mot basister bara för att några få blir mordiska. Vi är inte alla sådana! Vissa vill bara leva i ett samhälle där tungt sväng är accepterat!

#29 Comment By rasmus On December 14, 2010 @ 1:55 pm

Andreas: Fast bas är ju som instrument ofta helt onödigt i råare svartmetall. Ibland känns det mest som att basen är med för att man “ska” ha bas.

#30 Comment By Erik On December 19, 2010 @ 11:46 am

Genialiskt