Alla basister är inte mördare

Bara för att en 38-årig basist nu har häktats för morden i Malmö, får vi inte börja skuldbelägga alla basister. Det vore djupt orättvist. Vi måste komma ihåg att långt ifrån alla våldsverkare spelar elbas – även trummisar, gitarrister, ja till och med sångare tar ibland till våld.

Samtidigt är det ofrånkomligt att det som nu har skett kommer att ge baskritikerna vatten på sin kvarn. Det är ett faktum att den häktade mannen inte bara spelar utan även tillverkar elbasar. Det är heller knappast en slump att elbasen uppfanns på 1930-talet. Frågan kommer allt oftare att ställas vad det är som får vissa basister att radikaliseras och ta till våld.

Att vissa basister missköter sig riskerar att överskugga den långsiktiga risken för att rockmusiken dör utan elbas. Vi behöver basister. Skötsamma basister. Just därför måste vi våga ta debatten med baskritikerna.

30 kommentarer ↓

#1 Isak Gerson on 7 November 2010 at 11:05 pm

Helt lysande. Jag var basist en gång i tiden. Jag spelade bara efter tabulatur och inte efter noter, improvisation eller plankning. När jag väl började experimentera med improvisation och var tvungen att verkligen “put my mind into it” började jag förstå vad det handlade om och slutade. Flera månader efteråt kände jag hur jag ibland saknade de destruktiva känslorna som basspelandet framkallade.

Det fastnar så många unga människor i spelandet. De gillar kulturen. Men de inser ju inte vad basen gör med en http://copyriot.se/2009/12/11/om-ljud-del-4-bas-dodar/

#2 manen on 8 November 2010 at 3:08 am

underbart, Rasmus, helt enkelt underbart! :D :D :D

#3 Daniel on 8 November 2010 at 8:36 am

Krossa basismen!

#4 Thomas Tvivlaren on 8 November 2010 at 11:34 am

Klockrent!

Generaliseringars bräckliga grund blir bäst tydliggjorda under satirens strålkastarsken.

Någon kanske minns hur det en gång i tiden alltid förekom “karatesparkar” vid våldsamheter utomhus? Under senaste decenniet så verkar det dock ha svängt till att suffixa gärningsmän med “…som är kroppsbyggare” (kan betyda allt från att vederbörande de facto är kroppsbyggare på elitnivå alternativt jobbar åt en flyttfirma som flyttar gym eller – det vanligaste – har gymkort och viss muskeltonus).

#5 veckan som gick – vecka 44 « mymlan. the real. on 8 November 2010 at 12:44 pm

[…] också tipsa om bloggen Motionsfloden, som läser riksdagsmotionerna så att vi andra ska slippa. Alla basister är inte mördare. Bra av Rasmus Fleischer, om den gripne ”lasermannen” i Malmö. (PK diskuterar för […]

#6 Steve on 8 November 2010 at 1:47 pm

Sluttande planet: Först förbjuds instrumentet bas – sedan basföda – sedan basiska ämnen. Vart är vi på väg?

#7 rasmus on 8 November 2010 at 1:59 pm

Steve: ACID CONSPIRACY.

#8 Pino on 8 November 2010 at 3:30 pm

Det värsta är alla smygbasister, de sitter där i sina gillestugor och övar James Jamerson-licks. Usch!

#9 trettinian on 8 November 2010 at 3:31 pm

Mönstret är tydligt. Varg Vikernes, mest känd som Greven, var ju en gång i tiden basist i Mayhem. Kolla bara på hur det gick. Långt fängelsestraff för mord och kyrkbränningar.

#10 trettinian on 8 November 2010 at 3:34 pm

En annan välkänd basist och nidingsman som mördade var ju Sid Vicious.

#11 Jonas B. on 8 November 2010 at 3:36 pm

Äfnoss*

#12 rasmus on 8 November 2010 at 3:57 pm

Vissa menar att den misstänkte basisten är identisk med Squarepusher.

trettinian: Det där med svartmetall och bas är intressant. Jag skulle hävda att det diskantljud som präglar såväl Burzum som tidiga Mayhem i princip gör basen onödig.

#13 Plopp on 8 November 2010 at 4:05 pm

När basisterna börjar stå för mer än hälften av alla begågna mord då? Ska man inte börja titta lite extra på den gruppen då, speciellt med tanke på att de inte är så många i förhållande till den totala folkmängden? Vilket i ju i sin tur innebär en överrepresentation som heter duga.

#14 Galgresaren on 8 November 2010 at 4:52 pm

Så dj-vl- bra.

Själv jobbar på elavdelningen och min elbas är inte klok.
Avskaffa alla elbasar, nu!

#15 / on 8 November 2010 at 6:14 pm

han hade en hemsida om basism.
http://web.archive.org/web/20040825104219/w1.402.telia.com/~u40208069/music.htm

#16 AMS on 8 November 2010 at 7:18 pm

Galet roligt!

#17 Sol on 8 November 2010 at 7:49 pm

Tycker ändå det är bra att många basister med sin blotta existens lyfter en viktig fråga: Ofta lever gitarristerna på basisternas bekostnad. En bra rocklåt bärs upp av basgången. Det är inte rättvist att gitarristerna ska kunna parasitera på basisterna.

#18 egolost on 8 November 2010 at 8:27 pm

iLike. Blir grymt sugen på att festa med dig när jag läser sånt här;) Du som gått musikskola. Visst är det så att Les Claypool och Frank Zappa ofta är förebilder för akademiska basister?

#19 Kent on 8 November 2010 at 9:04 pm

Personligen tror jag ändå att vi måste se upp med nybasizmen!

#20 SFF on 8 November 2010 at 9:56 pm

Vi på Svenska Folkmusiksfronten (SFF) är oroliga för basismens intåg i det svenska folkhemmet. Vi vill starkt begränsa införseln av basar i Sverige. Vi vill även se till att de basister som verkar i Sverige assimileras in i den svenska musikkulturen. Vi vill att basisterna anpassar sig till den svenska kulturen och inte tvärt om.

Om vi fortsätter med öppna gränser riskerar vi att svenska traditioner som fornminnen, julafton och midsommarafton försvinner!

#21 C Magnus Berglund on 8 November 2010 at 10:04 pm

[ironi] Varför vågar ingen diskutera att det Mediaindustriella Komplexet har som vana att finansiera basister? Att lagar som t ex IPRED faktiskt ursäktas med att basister skall få tillgång till medel för att kunna fortsätta sin verksamhet. Man får väl hoppas att FRA inte missar att övervaka dessa. [/ironi]

#22 Edwertz » Arkiv » Uppmaning till besining on 9 November 2010 at 9:33 am

[…] Läs mer här. […]

#23 Jakob O on 9 November 2010 at 4:37 pm

Om det på allvar uppstod en rörelse i samhället som förde fram kraven på att begränsa basismen, och att denna antibasistiska rörelse får sådant fotfäste att den genomsyrar all politik. Om denna antibasism dessutom skulle ge upphov till ett extremt antibasistisk parti som tar plats i Riksdagen. Då skulle jag på allvar förespråka att vi behöver diskutera basismens betydelse i samhället. Inte på grund av antibasismens förment “vetenskapliga”/”rationella” grund utan just på grund av att denna kraft trots sin irrationella och dåligt underbyggda grund ändå engagerar en stor grupp människor.

#24 ANNM on 9 November 2010 at 5:14 pm

Släng ut basisterna! De tillför inget som inte en enkel mjukvarusynt kopplad till en enoktavskeyboard kan göra lika bra. De få personer som försöker spela bas som ett instrument istället för bara ett bakgrundsljud (som Squarepusher) låter bara som om de spelar nedstämda gitarrer. Och då kan de ju lika gärna spela nedstämda gitarrer.

#25 COPYRIOT | Om basfrågan on 11 November 2010 at 11:40 pm

[…] Kanske liknande Alla basister är inte mördare […]

#26 Twomas on 16 November 2010 at 12:17 am

Hej, jag heter Twomas och jag är bassist.
Det är viktigt att man vågar stå för vad man är.

#27 Twomas on 16 November 2010 at 12:22 am

obs* bassist är den internationella benämningen på basist.
Det är ett globalt samhällsproblem vi har att göra med.

#28 Andreas on 14 December 2010 at 1:46 pm

Han var ju dessutom tandtekniker. Glöm inte det.
PS: anledningen till att Vikernes baslir på sista Mayhem-skivan med Aarseth var så låg, var pga att Hellhammer – utav respekt för Aarseths föräldrars önskan – mixade ner Vikernes innan skivan släpptes. Åter igen ett bevis på det strukturella förtrycket mot basister bara för att några få blir mordiska. Vi är inte alla sådana! Vissa vill bara leva i ett samhälle där tungt sväng är accepterat!

#29 rasmus on 14 December 2010 at 1:55 pm

Andreas: Fast bas är ju som instrument ofta helt onödigt i råare svartmetall. Ibland känns det mest som att basen är med för att man “ska” ha bas.

#30 Erik on 19 December 2010 at 11:46 am

Genialiskt

Kommentera