En ganska spektakulär läcka

Via Twitter hamnade jag på sajten Sverigedemokrater.se. Av allt att döma har okända motståndare till Sverigedemokraterna lyckats hacka partiets databas innehållande ett stort antal sympatisörer. Det är dock knappast medlemsregistret. Snarare verkar det omfatta personer som har beställt informationspaket. Många av dessa har även kryssat i rutan “Jag kan tänka mig att arbeta aktivt för partiet”, några har skrivit egna meddelanden.
En sökning på Stockholm visar exempelvis en person som framhåller sin tidigare erfarenhet av kommunfullmäktige, då från ett lokalt parti i Tyresö. Sånt är lite intressant eftersom Sverigedemokraternas starka bas i Skåne tidigare byggdes upp just genom att suga upp aktiva från de många lokala missnöjespartierna. Andra som hängs ut på Sverigedemokrater.se uppger att de tidigare har varit moderater och i några fall har de tidigare stått på valsedlarna. Går det kanske rentav att hitta politiker som idag är aktiva i andra partier? Här finns en hel del att luska i för journalister runt om i landet. Samtidigt finns det inga garantier för att informationen är korrekt. Och att någon har beställt ett informationspaket behöver ju inte betyda att de sympatiserar med Sverigedemokraterna. De som har lagt upp sajten tycks dock inte ha bekymrat sig om att göra detta tydligt, utan lät folk tro att det rörde sig om ett medlemsregister.

Kunde inte heller låta bli att söka på min gamla hemstad, Halmstad. Vem dök då upp om inte Boris Staël von Holstein, affärsman och styvfar till Johan Staël von Holstein. Förra valet kandiderade han för Nationaldemokraterna, men nu vill han – om uppgifterna stämmer – bli aktiv i Sverigedemokraterna. Huruvida han har släppts in där är oklart.

Från Holstein.se länkas till fotoalbum på Picasa, bland annat med bilder från ett möte med byalaget hemma hos Boris Staël von Holstein. Fyra gubbar, tre slags kakor, en svensk flagga och… vänta lite, vad är det för flagga uppe i vänstra hörnet? (Klicka för större bild.)


Byalaget i ett litet samhälle strax utanför Halmstad håller alltså möte under en järnkorsbeprydd Reichskriegsflagge, som visserligen stammar från tyska kejsarrikets tid men som i dagens Tyskland enbart används av nationalsocialister. Fräscht!

Läckan på Sverigedemokrater.se kan jämföras med hur Wikileaks spred hela medlemslistan för Sverigedemokraternas brittiska syskonparti. Den gången blev det en del ståhej kring polismän som återfanns där. Men det ska än en gång understrykas att det nu inte är Sverigedemokraternas medlemslista som har läckt.

50 kommentarer ↓

#1 m96 on 20 September 2010 at 11:30 pm

Ungefär lika intressant som en medlemslista på vänsterpartiet..
För mig är det långt mer ofattbart hur någon kan rösta på det partiet.
Svenska folket har sagt sitt. Demokrati kallas det. Släpp det nu.
O det blir inte ett dugg bättre för att media försöker framställa dem som rasister. De kommer få fler röster tills någon löser de faktiska problemen. För det är det det handlar om, hur svårt det än är för vissa att fatta detta simpla samband.

#2 Andersson on 20 September 2010 at 11:43 pm

Är det demokrati att förespråka att kasta ut alla invandrare ur landet? Du vet uppenbarligen inte vad demokrati är! Går tillbaka till skolbänken vet jag.

#3 rasmus on 20 September 2010 at 11:50 pm

Kommentarer i stil med dessa två första undanbedes. Det är helt ointressant att använda kommentarsfältet till detta inlägg för att diskutera SD i sig, eftersom inlägget inte handlar om SD. Sådant diskuteras bättre på andra ställen.
Inlägget ovan berör dels en specifik läcka om omständigheterna kring den, dels en viss ND/SD-sympatisör. Ordet “demokrati” nämns över huvud taget inte och bara för att visa mitt ointresse för det tänker jag ta mig rätten att radera kommentarer som nämner det ordet.

#4 Jultomten on 21 September 2010 at 12:07 am

Det här visar ju ganska starkt på förföljelsen av SD-sympatisörer av vänsterextremister.

#5 MK on 21 September 2010 at 12:51 am

Var ju rena medelklassmatrikeln. I min kommun var det ingen som faktisk levde bland invandrare som var med på listan. Kanske botemedlet därmed är att utsätta dem för invandrare, bryt den ekonomiska segregationen av samhället!

#6 Mikrofascismen | Intensifier on 21 September 2010 at 1:25 am

[…] Många frågar sig vilka det är som har gått och röstat på Sverigedemokraterna. Vissa tecken hittar vi i allt fler spektakulära läckor. […]

#7 FP 2014 on 21 September 2010 at 2:51 am

@Andersson

Spelar du dum? “Kasta ut alla invandrare”. Tror du på det själv?

Någon måtta på lögnerna får det vara!

#8 Amanda Lövkvist on 21 September 2010 at 6:50 am

Ja, det måste verkligen tas med en nypa salt. I valet 2006 trillade ett brev ner i min brevlåda “hej, tack för att du ville veta mer om sd!”. Jag har en nära släkting som är sd och som ville djävlas med mig. Det är i alla fall så jag tror det är, för det var adresserat till
mig, med mitt tilltalsnamn, inte som folkbokföringen, så det måste vara någon som känner mig.

#9 Amanda Lövkvist on 21 September 2010 at 6:52 am

Jag menade alltså att du har rätt i att
listan måste tas med en nypa salt, att det inte är en förteckning över sympatisörer.

#10 opassande » Blog Archive » Vet vi själva om när vi hatar? on 21 September 2010 at 9:07 am

[…] tänkt att tipsa om vad som antagligen är dagens stora diskussion (i ev. begränsade kretsar); den spektakulära läckan. Någon har lyckats hacka SDs databas över sympatisörer. Nikke har kollat runt […]

#11 rasmus on 21 September 2010 at 9:54 am

Amanda Lövkvist: Du har så rätt! Möjligtvis var jag lite otydlig när jag sa att listan innehåller “ett antal sympatisörer”, vilket visserligen är uppenbart sant men inte betyder att alla på listan är sympatisörer. Ett stort mått salt anbefalles.

#12 Torbjörn Wester on 21 September 2010 at 10:57 am

Jag kan bara utgå från min själv.

I samband med ett skolarbete om Sverigedemokraterna beställde jag information om partiet via deras hemsida.

…och nu är jag uthängd. Trots att jag INTE ALLS sympatiserar med partiet.

Jag är nog inte ensam om att befinna mig i den här situationen. Att beställa info om ett sådant parti som SD har nog varit närmast en plikt för t.ex. journalister och politiska motståndare.

#13 Hur det kan komma sig « Unt Kartläggartrio – Unt Wärld on 21 September 2010 at 12:41 pm

[…]  Att tysta ner dem eller utesluta vänner på Facebook på grund av en röst på Sd, eller att outa personer som har beställt valmaterial kommer inte hjälpa alls. Gör man detta har man inte förstått att Sd lever på martyrskap och […]

#14 Tisdag on 21 September 2010 at 2:17 pm

Något att analysera för journalister?

Ja, i massor. Men jag tror du har glömt bort att media har adbikerat sin granskande roll för länge sen. Det är ju därför vi nu har ett parti med nazisistiska rötter i sveriges riksdag.

#15 Martin on 21 September 2010 at 2:57 pm

För många av oss visar det här på hur svårt det är att hantera känsliga uppgifter på ett tillräckligt säkert sätt. För många andra kommer det bara att visa på behovet av nedstängning av internet och begränsningar i yttrandefriheten.

Bland kändisarna i registret kan nämnas Dick Sundwall och Kimmo Alm :-)

#16 Johan on 21 September 2010 at 3:11 pm

I Oxelösund har den lokala MUF-ordföranden anmält att han är intresserad av att jobba aktivt för SD enligt registret.

http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.813838

Hans egen teori är att hans namn blivit hackat (sic!)

http://bluedennis.tumblr.com/post/1160566785/jag-ar-inte-sverigedemokrat

#17 anton on 21 September 2010 at 6:19 pm

samma som torbjörn här, har också beställt material för studier. var dock inte med på listan, vilket känns skönt pga hur många som (enl mig berättigat) är heligt förbannade på sverigedemokrater nu.

#18 Oscar Swartz on 21 September 2010 at 7:27 pm

Har de tänkt äta alla de kakorna och bullarna på fyra pers? Inget speciellt sunt folkhem i så fall :) Fast det kanske bara var ett av borden hos byalaget. Tycker det är problematiskt att försöka skambelägga folk på det viset (publicera listan). Den som publicerar kan ju dessutom lägga in egna uppgifter. Reinfeldt och Bodström vore ju scoop. Eller sänka trovärdigheten. De borde ju också vara tydliga med att det gäller beställning av infomaterial (vilket det ju verkar som).

#19 MK on 21 September 2010 at 8:06 pm

Oscar,
det är inte 7 sorter! Så osvenskt!

Men du av alla människor kan väl inte vara emot publicering av information oavsett hur man kom över den, eller vad den innehåller?!

#20 Oscar Swartz on 22 September 2010 at 11:09 am

MK, det finns en hel del publicering som kan vara “problematisk”.

#21 Erik Johansson on 22 September 2010 at 2:08 pm

PUL? Man får inte behandla uppgifter som handlar om politiska åsikter (enligt lagen.nu) så bearbetning/hantering av läckan är ju nästa olaglig.. :-) Är ilte osäker på om Sverige Demokraterna får spara alla på denna listan, efter att de har skickat i väg informations materialet.

Nu är väl PUL inte världens mest relevanta lag, men men.

#22 Johan Andersson on 23 September 2010 at 8:45 am

Hur hittar du dessa spektakulära läckor och avslöjanden?
Hur geagerar folk i Tyskland och Öterrike på sådan läckor om en tar sig rätten att generallisera?
Hur bra är du på att läsa tyska? Det underlättar nog när du under söker en del saker.
Vad bra avslöjanden skulle vara något för uppdrag gransking och Kalla fakta. Kanske för SRs program som kaliber. Hur kan SD gå så bra om sådan hör avslöjanden kommer upp allt från lite då och då till tit som tätt?
Är svenskarna så historielösa? ÄR det vardags rasismen som tittar fram i politiken? Är SD pöbeln generellt historie inkompetenta eller är det bara en fördom?

#23 COPYRIOT | Vad gör en läcka med ett parti? on 24 March 2011 at 12:06 pm

[…] En ganska spektakulär läcka […]

#24 Anonym on 18 May 2011 at 8:25 pm

Fick ett mail idag från nån snubbe, Carlos Rojas, som frågade varför jag är intresserad av SD, och hänvisade till att mitt namn fanns i denna databas. Hade inte en aning om att mitt namn läckt ut, känns rätt läskigt om jag ska vara ärlig. Jag röstade inte på SD men kommer definitivt göra det i nästa val.

#25 Mats Johansson on 18 October 2011 at 4:52 pm

För att rösta på SD behöver man inte vara någon rasist. Man är heller inte rasist bara för att man inte vill att all jordens befolkning, som har det sämre än oss, ska komma hit och bo här.
Dom människor som kommer hit och får en fristad i vårt land, ska se till att uppföra sig och inte hemfalla åt kriminalitet, vi har alldeles tillräckligt av vårt eget drägg, vi behöver inte importera flera. Kan man som flykting inte sköta sig här i Sverige, ska man ha en spark i röven ut härifrån. För att ha dessa åsikter behöver man inte vara rasist, detta begriper vilken sundt tänkande människa som helst.
Sen finns det ett klientel som vill att vi ska låta dom som vill komma hit och bli försörjda av oss, detta går inte men där är en del som inte förstår detta. Det bästa är att var och en stannar där han/hon är född, så slipper vi en massa bekymmer.

Kommentera