Krisland, del 6: Skönmålning

Häromveckan var det premiär i Reykjavík för en ny film, Future of hope. Det är en dokumentär om det nya Island som framträder efter kraschen för två år sedan, gjord av två brittiska filmare. Budskapet är odelat positivt. Filmen tar upp småskalighet, förnybar energi, ekologiskt jordbruk, samarbete, DIY-attityd, att laga trasiga saker i stället för att kasta dem – ja, hur en ny mentalitet har börjat blomstra till följd av att den finansiella parentesen tog slut.

Visserligen verkar filmen ännu bara ha visats på Island. Ännu har den varken nått till biografer i andra länder eller till nätets öppna torrentindex. Men några saker går nog att säga på grundval av ett fåtal recensioner samt filmens två trailers.
Särskilt de senare gör mig skeptisk. Ohöljt exotiserande och med sliskig musik påminner trailerna om en reklamfilm, finansierad av Islands turistbyrå. Oavsett vad personerna i filmen säger, implicerar bilderna på unik natur och nationalromantisk konst att den pågående omställningen är någonting specifikt isländskt som inte kan kopieras av andra krisdrabbade regioner. En recensent kritiserar också Future of hope för att släta över de många personliga tragedierna – de som förlorade allt i kollapsen och aldrig tog sig upp igen. Gränsen mellan positivt budskap och reklamartad skönmålning är tunn, precis som gränsen mellan hopp och uppgivenhet.

Future of hope verkar trots allt inte ha finansierats av Islands turistbyrå. Med hjälp av Kickstarter lyckades filmmakarna snabbt få 182 frivilliga att skaka fram 10000 dollar för att “sprida ett positivt budskap om Island”. Alltså samma finansieringsmetod som Simon Klose nyligen använde för att dra in fyra gånger så mycket till dokumentären TPBAFK.

27 kommentarer ↓

#1 Johan on 14 September 2010 at 12:30 pm

Intressant!

Har du förresten läst Peter Lodenius Islandartiklar i Ny tid? Senaste hittar du här http://www.nytid.fi/arkiv/artikelnt-684-11880.html

Markus Drake skrev också, påpassligt nog, om Island i senaste numret. “Lam revolution i Island” http://www.nytid.fi/arkiv/artikelnt-684-11881.html

#2 rasmus on 14 September 2010 at 12:36 pm

Johan: Tack för tipsen! Jag bygger nog på den här bloggserien med ett par inlägg till. Alltid intresserar det väl någon, allra helst får det någon att skriva mer gedigna texter i ämnet än vad jag förmår.

Kommentera