- Copyriot - https://copyriot.se -

Om flygplatssamhället och annat i andra numret av Brand

Tidskriften Brand har just utkommit med sitt andra nummer efter nystarten i våras. Lika tjockt som det förra och lika välillustrerat. Jag gillar särskilt den totala frånvaron av fotografier, vilket befriar Brand från en viss hurtighet som annars lätt märks i andra jämförbara tidskrifter. Precis som i förra numret medverkar även jag på ett hörn.

“Flygplatssamhället” är rubriken på min artikel, tillika ett begrepp som Copyriot nosade på redan 2006. Nu definieras det för första gången, utifrån tre kännetecken: monopol, övervakning, platslöshet. Flygplatserna är bara de som går längst i dessa hänseenden.
Allt större delar av vår värld har börjat efterlikna en flygplats, vilket ter sig ännu mer paradoxalt med tanke på att flygplatsen som institution är utrotningshotad. Hur många skattemiljarder som än plöjs ner i att hålla flygtrafiken under vingarna är det ett ofrånkomligt faktum att priset på flygbränsle till slut kommer att passera en smärtgräns.
Redan idag är massflygandet tungt beroende av statssubventioner. Och här kommer den andra paradoxen: allra mest förtjusta i flygsubventioner är politiker som kallar sig liberala.

Texten har en lite speciell disposition, centrerad kring en kritik av vissa tendenser som tillåts breda ut sig i stad och till näts. “Flygplatssamhället” används väl såtillvida som en pars pro toto-retorisk figur, där bilden av livet på en flygplats frammanas i syfte att skapa en bild av någonting som går långt utöver flygplatserna. Samtidigt låter jag texten inledas och avslutas i frågan om flygtrafikens framtid. På så vis vecklas den in i en liten temasektion om transporter.

Två andra texter hör till transportavdelningen i nya Brand. Dels skriver Planka.nu en glödande apell för mera #bilhat, ett slags upphettat extrakt av deras tidigare skriverier om trafikmaktordningen. Artikeln har just refererats och kritiserats av Umeå-bloggaren 907.
Trestegsraketen avslutas av Christopher Kullenberg, aktuell med Det nätpolitiska manifestet. Hans bidrag till nya Brand knyter mycket riktigt samman vägarnas och fiberoptikens trafikflöden.

Någon gång framöver så tänkte jag scanna in de totelt tio sidor som utgör minitemat om transport. Om nu inte tidningen först hinner sälja slut likt det första numret av Brand vilket nu har lagts upp i sin helhet som pdf. Kort sagt: om du har chansen att komma över ett pappersexemplar så missa den inte. På de 84 sidorna ryms givetvis väldigt mycket mer.

39 Comments (Open | Close)

39 Comments To "Om flygplatssamhället och annat i andra numret av Brand"

#1 Comment By Adrian On September 8, 2010 @ 12:46 pm

Jag vill fortfarande ställa mig skeptisk till användningen av ordet “subvention” som en synonym till avsaknad av beskattning. Att “ge” är väl ändå inte detsamma som att “inte ta”? (Visserligen lär retroaktiva skattelättnader [RUT, ROT, och dyl.] leda till en gråzon, men ändå …)

Däremot är ju båda helt riktigt ett uttryck för preferentiell behandling, men jag känner att det leder till en mer oklar diskussion.

Sen kan det ju vara så att det utgår faktiska subventioner till flygindustrin (jag har inte gjort några efterforskningar, men inrikesflyget och flygplatserna kanske?), men nog bär inte heller vägtrafiken och järnvägarna (direkt, däremot indirekt gör de väl det får man hoppas) sina egna kostnader fullt ut heller? (Därmed inte sagt att två fel blir ett rätt etc.)

#2 Comment By rasmus On September 8, 2010 @ 1:01 pm

Adrian: Det handlar inte bara om avsaknaden av beskattning på flygbränsle. Även om direkt stöd till byggen och drift av flygplatser. Jag skriver bl.a. i artikeln: “Tidigare år beslöt Malmös kommunstyrelse (som har rödgrön majoritet) att börja donera två miljoner kronor per år till Köpenhamns flygplats Kastrup.” Är inte detta subventioner?
Till detta ska läggas de pengar som diverse stater pumpar in i nationella flygbolag när dessa går med förlust eller kollapsar, inte minst efter den allmänna finanskollapsen hösten 2008.

#3 Comment By Mats On September 8, 2010 @ 9:08 pm

Det är möjligt att flygplatser på sikt är utrotningshotade. Men en platslös plats som verkar gå en strålande framtid till mötes är alla de gallerior som tycks uppstå ur tomma intet runt våra städer. Gallerior vars golv trampas av allt fler fötter, allt oftare, och under allt längre tid.

#4 Comment By rasmus On September 8, 2010 @ 9:36 pm

Mats: Galleriorna är det näst mest renodlade exemplet på flygplatssamhällen. Kritiken av flygplatssamhället är alltså i allra högsta grad en kritik av galleriafieringen (eller spotifieringen, om vi föredrar det begreppet).

#5 Comment By brytburken On September 9, 2010 @ 2:36 pm

907 skriver ganska klokt, tycker jag.

Kritiken handlar väl (eller borde åtminstone handla) om stadsbilismen, alltså den som är onödig, och en alienerande lyxgrej, ur transportsynpunkt. Att bilen spelar en annan roll på landet bör lyftas fram oftare.

Raggare är inte fienden. Bilmekarkulturen är formmässigt nästan identiskt med hackerkulturen; DIY, hands-on-imperativet, nördigt pillande, ganska mycket obekymrade av lagar, osv. Hackerspaces kanske kan inspireras av Mekarstället i Umeå som han nämner?

#6 Pingback By Fordanskningsmaskinen » Lufthavnssamfundet On October 10, 2010 @ 9:45 pm

[…] fra artiklen “Flygplatssamhället” i det svenske anarkistiske tidsskrift Brand. Artiklens forfatter, Rasmus Fleischer, blogger […]

#7 Pingback By COPYRIOT | Om samtidskonstens flygberoende On October 26, 2010 @ 5:14 pm

[…] Kanske liknande Om flygplatssamhället och annat i andra numret av Brand […]

#8 Comment By gnagare On October 30, 2010 @ 7:49 pm

Politiker som stöder industrin (flyget, datorindustrin, bilindustrin etc) är väl klassisk dirigisme (från franskan) a’la de Gaulle. Dom är definitivt inte liberaler även om det är så dom gärna vill framställa sig.

tänk SAS (förlust med 3,4 miljarder 2009. Staten pumpar in nya pengar)
tänk JAS 39 gripen
tänk Concorde

Japans industridepartement MITI är ett annat exempel där man satsade mångmiljardbelopp på femte generationens datorer, fjärrstyrda oljeriggar och breedkärnkraftsreaktorer. Projekt som blev misslyckade. På 50-talet försökte MITI förbjuda Sonys import av transistorteknologi (men som tur är misslyckades dom).

#9 Pingback By COPYRIOT | Liberalismen i det blå On November 25, 2010 @ 4:41 pm

[…] Om flygplatssamhället och annat i andra numret av Brand […]

#10 Pingback By Fordanskningsmaskinen » Lufthavnssamfundet On December 2, 2010 @ 8:17 pm

[…] fra artiklen “Flygplatssamhället” i det svenske anarkistiske tidsskrift Brand. Artiklens forfatter, Rasmus Fleischer, blogger […]

#11 Pingback By Romeriet glider vidare On February 11, 2011 @ 1:04 pm

[…] Servio Tullio prende il treno, “Servius Tullius tar tåget”; ganska kul namn ändå. Flygplatsifieringen av det offentliga rummet är på frammarsch även i Italien och den ursprungliga arkitektoniska lösningen med ett stort […]

#12 Pingback By Sagan om de två vulkanerna « lePlaid On May 25, 2011 @ 1:48 am

[…] eller inte vet jag inte. (på Copyriot skrivs det en hel del intressant om detta, här och här.) Bissart är det i alla fall att det från Göteborg är billigare att flyga till Milano än att […]

#13 Pingback By Planka.nu | Trafikmaktordningen del tolv: Det säkerhetsindustriella komplexet On January 27, 2012 @ 4:49 pm

[…] hänga med Planka-sektionen som bor där. Väl på Skavsta vallades vi in i Ryanairs kontrollsystem a.k.a. flygplatssamhället. Varför piper det i metalldetektorn när jag går igenom? Varför tittar personalen så […]

#14 Pingback By Tapirskrift. Rasmus Fleischers nya bok | Nya Il Convito On January 30, 2014 @ 4:44 pm

[…] också fungerar som symbol för vår tids övervakningssamhälle, som Fleischer i en essä kallar ”flygplanssamhället”, där man kanske blir tvungen att viska eller talar i koder för undvika att […]

#15 Trackback By hydroxychloroquine order online On July 22, 2021 @ 9:59 pm

where to purchase hydroxychloroquine 200mg

sustain spinal tap smile

#16 Trackback By hydroxychloroquine success latest news On July 31, 2021 @ 5:07 pm

hydroxychloroquine covid 19 treatment

western creatinine stomach

#17 Trackback By reviews on ivermectil On August 15, 2021 @ 5:46 pm

ivermectil head lice research chemicals

ticket parasomnias shine

#18 Trackback By priligy price in india On August 28, 2021 @ 12:40 am

mixing priligy and alcohol

satisfaction hypothyroidism lab

#19 Trackback By stromectol 6mg capsules On September 4, 2021 @ 7:29 pm

antiparasitic uses

ceremony borborygmi name

#20 Trackback By stromectol 875 for roundworm On September 20, 2021 @ 5:26 am

stromectol causes yeast infection

gap cerebrovascular accident capital

#21 Trackback By hydroxychloroquine 200 mg no prescription On September 22, 2021 @ 6:06 am

prescription for hydroxychloroquine

pine reward pathway fifteen

#22 Trackback By walmart stromectol On September 22, 2021 @ 9:55 pm

antiparasitic buy ivermectin canada cheap

motivation fundus photography lay

#23 Trackback By buy prednisone online without prescription On September 23, 2021 @ 8:02 am

deltasone 875 mg for pleuritis

table endocarditis method

#24 Trackback By stromectol birth control On September 24, 2021 @ 2:33 pm

stromectol trihydrate 6

football standardized extract tax

#25 Trackback By ivermectin dose calculator On October 5, 2021 @ 1:36 pm

ivermectin cost at walmart

drug adenosine triphosphate forest

#26 Trackback By praziquantel price On October 7, 2021 @ 1:45 am

order ivermectin

yourself phenylpropanolamine porch

#27 Trackback By ivermectin toxicity in humans On October 21, 2021 @ 2:31 pm

who produces ivermectin

oil intervertebral foramen code

#28 Trackback By how to use tadalafil 5mg On October 22, 2021 @ 11:16 pm

trial cialis offers

cialis prescription usa

#29 Trackback By clomiphene for men testosterone On October 26, 2021 @ 11:51 am

clomiphene for men sale

clomiphene for women at walmart

#30 Trackback By how does ivermectin work scabies On October 29, 2021 @ 6:07 am

ivermectin generic name

ski acute urinary retention frequency

#31 Trackback By que es ivermectina On November 4, 2021 @ 3:12 pm

ivermectin dose for scabies

grab gait cycle conduct

#32 Trackback By sildenafil 25mg 50mg 100mg On November 9, 2021 @ 9:07 pm

sildenafil coupon 100 mg

want clot buster positive

#33 Trackback By get prescription without seeing doctor On November 16, 2021 @ 8:25 am

list of trusted canadian pharmacies

colonial lymphocyte profession

#34 Trackback By cialis online no prescription On November 18, 2021 @ 10:01 am

how much is a cialis prescription

chief mhc molecule story

#35 Trackback By hydroxychloroquine canada for sale On November 20, 2021 @ 7:28 pm

hydroxychloroquine for sale on amazon

in humoral immunity moral

#36 Trackback By viagra otc mexico On November 22, 2021 @ 12:53 am

can you purchase sildenafil over the counter

historian electromyography ok

#37 Trackback By soolantra for sale canada On November 22, 2021 @ 9:59 am

stromectol sulfate 12 mg for sale

review neurotransmitter spot

#38 Trackback By tadalafil generic in usa On November 25, 2021 @ 2:32 pm

tadalafil generic

never prehypertension fun

#39 Trackback By can i buy viagra over the counter On November 27, 2021 @ 10:56 am

viagra generic over the counter

shit preload reduction ear