Nya antipiratenheten slår till

Sedan årets början arbetar en viss Paul Pintér som nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott, med en särskild antipiratenhet under sig. Copyriot porträtterade honom i februari och kunde, med hjälp av Linkedin och Facebook, visa på hans starka förankring inom betalteve-branschen. Bland annat är han medlem i Linkedin-gruppen “Streaming Media Professionals”. Därför vågade jag mig redan på gissningen att tevebolagens immateriella rättigheter kan vänta sig särskilt hög prioritet från Paul Pintérs nya antipiratenhet, som består av nio polismän.

Sedan dess har sju månader gått utan att Paul Pintérs namn har synts i pressen. Men i morse dök han åter upp, i samband med ett omtalat tillslag mot nätoperatören PRQ:s serverhall i Solna. Samtidigt ska ytterligare husrannsakningar ha skett på en annan nätoperatör i Stockholm, på Umeå universitet och i bostäder i flera svenska städer.

Förvirringen flödar i de olika varianter på TT:s telegram som har publicerats. Ömsom kallas Paul Pintér “samordnare för materialrättsliga brott”, ömsom sägs det att tillslaget grundar sig i en förfrågan från Belgien om “upphovsrättsmaterialistisk rättshjälp”. Det rapporteras om “fildelningstillslag” mot “Scenen”.
Enligt trovärdiga källor rörde sig dock tillslaget inte om vad man i vardagligt språkbruk benämner som “fildelning”, utan om “streaming”. Det ska ha rört sig om sajter som utan tillstånd streamade vidare betalteve och/eller Hollywood-film, i rent kommersiellt syfte med tillagd reklam. Om dessa uppgifter stämmer så måstew jag säga att min gissning om Paul Pintérs prioriteter slog in mer än jag kunnat ana.
Åklagarmyndighetens pressmeddelande talar nu visserligen om att man slagit till mot så kallade toppsidor, men vad de menar med detta är allt annat än givet. Vissa spekulerar i en koppling till att What.cd, en torrentsajt för musik som grundades efter slakten av Oink, ligger nere idag.

Antipiratenheten kom till PRQ för att få veta vilken kund som hade två specifika IP-nummer vid en tidpunkt förra året. Rimligtvis borde de veta att PRQ inte lagrar kunders personuppgifter. Mikael Viborg som numera driver PRQ (Periquito AB) uppger att polisen däremot kommer att få de mejladresser som är knutna till de två numren. “Det är sällan våra kunder har mejladresser som går att spåra.”

37 kommentarer ↓

#1 Johan on 7 September 2010 at 12:44 pm

I intervjun med P3 Nyheter sa PRQ’s talesman att de kollat upp de IP nummer de blev ombedda att lämna ut och de gick till “någon sorts sportsite”.

Kan det måhända handla om en site som streamar sportsändningar utan nätverkens tillåtelse?

#2 rasmus on 7 September 2010 at 12:57 pm

Låter onekligen så. Borde inte direktsända fotbollsmatcher vara bland det mest värdefulla för ett betalteveföretag?

#3 Moderat så klart on 7 September 2010 at 1:41 pm

Jag beundrar din energi, påminner lite om “The energizer Bunny” den s.k. Duracellkaninen. En outtröttlig energi men dock fortfarande bara två hjärnceller. Ställer man Duracellkaninen åt valfritt håll så tuffar den bara på utan analys eller reflektion vart den är på väg eller varför.

#4 Erik S on 7 September 2010 at 2:53 pm

Bra grävt av Rasmus! De korporativa inslagen innan IPRED och efter dess antagande som lag fortsätter. Nu har vi alltså även namnet Paul Pintér att lägga på minnet. Både Jim Keyzer och Paul Pintér är lätta mnemotekniskt så det ska inte vara några problem.

PS. Moderat så klart on 7 September 2010 at 1:41 pm ger en träffsäker beskrivning av sig själv, dvs vad man kan förvänta sig av en person som ligger bakom ett alias likt “Moderat så klart”. Reinfelt rycker blott en smula i övervakningspiskan och Moderat så klart spinner lydigt iväg.

/Erik S

#5 Lasse on 7 September 2010 at 4:27 pm

Som vanligt dagens bästa analys och reflektion om tillslaget.
Svensk polis tar ju alltid chansen att beklaga sig över sina bristande resurser rörande IT-relaterad brottslighet. Betyder detta att det nu skett en kursändring utifrån den typ av IT-brott som polisen väljer att satsa sina resurser på?

Håller med Erik S om Moderaten. Snacka om Freudianskt inlägg.

#6 ANNM on 7 September 2010 at 7:16 pm

Apropå ingenting så laddar den här bloggdesignen otroligt långsamt. Ibland tar det upp till 10 – 15 sekunder innan högerkolumnen dyker upp, och under den tiden så går processorn på högvarv och det går inte att scrolla webbsidan (Firefox 3.5.9, AMD64, Debian).

#7 Hilton Friedman on 8 September 2010 at 8:34 am

Historien ger begreppet “betalsnut” nya dimensioner. Alltid något.

#8 sousys on 8 September 2010 at 11:26 am

“Quit speculating and don’t panic. We are still here and will be back up shortly. We don’t have an ETA but we are working on the issue. Please bear with us, there are many more surprises when we come back. In the meantime why don’t you join us on irc.what.cd #what.cd. <3 the staff"

=)

#9 Eftervalsanalys del 2: Politik och framtidvisioner « Sverige är inte världens navel! on 8 September 2010 at 2:54 pm

[…] läsning finns hos Beelsebjörn, HAX,Christian Engström, Scaber Nestor, Niklas Dougherty, Copyriot,Qer, Anna Troberg, Anders Troberg, Trollan, Polisstaten,Satmaran, Stefan Flod, Michael […]

#10 Andy on 9 September 2010 at 10:54 am

I Gomorron Sverige pratade man om “piratpartistiska bloggar” och visade upp en skärmdump på denna. Du kanske skall lägga till något om fri och obunden? Fast det blir nästan som benämningen “oberoende liberal” som alla ledarsidor i landet vill titulera sig.

#11 Svenssonjakten – De pågående fallen « Do or die on 8 March 2011 at 2:31 am

[…] organisation för att agera mot fildelning. De har haft en bra start. Copyriot har skrivit två analyser över […]

#12 Ny razzia | Alienus Visuals Blog on 29 January 2012 at 10:08 pm

[…] Copyriot, Satmaran, The Cautionary revelation of the apocalypse, Mina Moderata Karameller, Stefan Flod, […]

Kommentera