Fortsätter att hålla tummarna för iSoul

Flera gånger har jag påpekat att Soulseek fortsätter att vara ett högst vitalt fildelningsnätverk för musik. Uppbyggnaden ger möjligheter att utforska smala nischer på ett sätt som aldrig kan ske via centraliserade index.

Precis i början av året bjöd jag på en guide till Soulseek på mac som fortfarande fungerar, även om den avser klienten SoulseeX som slutade utvecklas för fyra år sedan.
Ett allvarligt problem är dock att den majoritet som har Windows som operativsystem inte kan komma åt ens filer. Detta tycks ha uppstått sedan Soulseek bytte serverport till 2242, utan att klientutvecklingen hängde med på mac-sidan. Resultatet har blivit att vi mac-användare är dömda till en tillvaro som iglar på Soulseek-nätverket, vilket är trist både för oss själva och andra.

En ny och lovande Soulsee-klient för mac är dock under utveckling. Eller var. Open source-klienten iSoul har ett grafiskt gränssnitt av ljuvligaste slag och har kommit i en alfaversion som fungerar nästan tillräckligt bra för att kunna användas, men inte riktigt. Och där har utvecklingen tyvärr stått stilla i ett halvår. Sedan februari har ingenting hänt.
Stilleståndet är särskilt frustrerande eftersom det bara (eller “bara”) handlar om att fixa några buggar för att få fram en någorlunda tillfredsställande betaversion av iSoul. Antagligen skulle det räcka det med att en till tre programmerare sätter sig in i koden. Vi kan tyvärr inte räkna med att den tidigare eldsjälen ska göra jobbet. Han meddelade i juni att han inte har tid. Men jag fortsätter hålla tummarna för att någon annan rycker in.
Ett fungerande iSoul skulle nämligen inte bara glädja otaliga mac-användare. Det skulle injicera nytt liv i hela Soulseek-nätverket.

41 kommentarer ↓

#1 bengt on 3 September 2010 at 10:40 pm

Det är synd att mac-användare inte kan programmera. Tänk vad de kunde göra om de lärde sig programmera.

#2 rasmus on 3 September 2010 at 10:49 pm

Mjo.

#3 Adam on 3 September 2010 at 11:08 pm

I nuläget använder jag mig av Parallels Desktop och Windows 7. Enbart för ett fungerande Soulseek. Ganska omständigt…

#4 PN on 3 September 2010 at 11:14 pm

Soulseek är fantastiskt efter alla dessa år! Och då menar jag communityt, Windowsklienten är löjligt usel. Svårt att förstå hur något så bra har kunnat byggas upp utifrån något så dåligt.

Finns även en hel del FLAC-musik om man gillar sånt, det märker man framför allt om man lägger till “flac” i söksträngen.

Fascinerande att man fortfarande kan få 3 k/sek i överföringshastighet. Lite som när man tankade filer från BBS:er för 15-20 år sedan. Bisarrt, men lite charmigt.

#5 M on 3 September 2010 at 11:23 pm

har ej provat med just soulseek, men: http://winebottler.kronenberg.org/ (fullösning)

#6 Johan Andersson on 4 September 2010 at 7:42 am

Kollar lite på http://soulseekrecords.org/astrology.htm och lyssnar på mp3orna där. Bra och annorlunda musik! Har installerat lite soulseek-klinenter på min dator med Ubuntu.se distro/varinat OS. Nu ska jag leta efter musik som är så smal att voxvulgaris musik framstår som bred, The Ethno Techno Project http://www.porcupines.se/sweind.shtml
som halvbred och http://journeys.se/ lika så.

#7 Fletch on 4 September 2010 at 1:15 pm

http://www.nicotine-plus.org/
http://www.nicotine-plus.org/wiki/NicotineOnOsx
Inte testat själv eftersom Steve Jobs är Satan. Men det är en utmärkt client på min Debian dator… lycka till.

#8 ANNM on 4 September 2010 at 1:39 pm

Det är väl bara att porta valfri klient för Linux/BSD/Solaris etc till MacOSX? Det brukar ju oftast vara rätt smärtfritt.

#9 Olle Jonsson on 4 September 2010 at 4:24 pm

Ett upprop! Att utropa “Det kunde bli grymt!” istället för “Det här sopor!” är härligt.

Inspirerande.

Det första jag då tar mig till är att ladda ner källkoden. Det krävs en OS X-dator. Och Subversion. Och Apples programmeringsmiljö XCode.

Nu ser jag projektfilen framför mig, öppnad. Det jag önskar nu är att det funnes en chatkanal. Kollar. Inte ens en wikisida har de skrivit. Varför gör folk så? Det kanske finns en utvecklarsamfällighet någonstans. Den gömmer sig, månne.

Projektet verkar kunna kompilera och starta.

Bugglistan ser mogen ut:
http://code.google.com/p/isoul/issues/list

Jag dyker ned. På återseende.

#10 Adam on 4 September 2010 at 5:09 pm

Soulseek tycks fungera bra med Winebottler på Mac OSX 10.6.4. Tack för tipset!

#11 Brytburken on 6 September 2010 at 8:57 pm

Soulseek är det bästa sättet att upptäcka ny musik genom mellannäten.

Har fått en del runt mig att börja använda det på senaste, verkar som folk glömt bort… det föll lite i glömskan mellan Napster-Kazaa-klienterna och Torrent-protokollet.

#12 T on 25 November 2010 at 5:45 am

Om nan ger mig en Mac sa kan jag fixa det.

#13 COPYRIOT | Endast det redan kända laddas ner – eller? on 28 November 2010 at 5:45 pm

[…] Kanske liknande Fortsätter att hålla tummarna för iSoul […]

#14 Lex on 1 June 2011 at 5:03 pm

Använder iSoul frekvent numera, tror att projektet fick sig ett litet uppsving för ett tag sedan. Därav en fungerande klient. :)

Kommentera