Ett utspel av en framstående fysiker har åter blåst liv i frågan om heliumkrönet. Veckans nummer av tidningen Fokus bjuder på en intressant liten artikel:
De amerikanska myndigheterna började 1925 bunkra upp en strategisk heliumreserv. Först för zeppelinarnas skull, senare som en del av rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen.
I dag finns en miljard kubikmeter av gasen – halva världens totala heliumreserv – lagrade i en liten håla i Texas. Det blev dock en dyr affär och 1996 fattade den amerikanska kongressen beslut om att lagret skulle säljas. Allt skulle bort till 2015.
Världen har alltså befunnit sig i en permanent heliumrea de senaste 14 åren. Om ett verkligt marknadspris hade fått råda hade en partyballong på ett tivoli kostat närmare en tusenlapp. Industrin – som utnyttjar att inget grundämne har lika låg kokpunkt – har inte behövt återvinna gasen eftersom det varit billigare att köpa ny.
Hur går det nu med zeppelinarnas renässans? Och vad betyder det för framtida möjligheter till spektroskopi?
När heliumet har tar tagit slut år 2050 för att ingen återvinning utvecklades i tid, då kan vi börja snacka “marknadsmisslyckande“.
(För övrigt blir jag nyfiken på möjligheterna att investera i helium. På riktigt. Inte hamstra ballonger på tivoli, inte köpa aktier i företag som utvinner helium, utan köpa loss några ton ur den där amerikanska reserven och bara hålla på tills priserna skjutit i höjden. Emellertid är det svårt att finna information om hur man gör. Någon som vet hur sådana här grundämnesmarknader funkar?)
35 kommentarer ↓
Du kan köpa ALLT via alibaba.com. Här visserligen Kina: http://www.alibaba.com/product-gs/265614987/helium.html
Kan man verkligen kalla detta för ett marknadsmisslyckande? Marknaden har ju blivit störd av statlig inblandning: USA säljer under marknadspris.
Du kanske har rätt, Anders. Men om det verkligen fanns en marknad beredd att betala mer, så undrar man varför inte USA hade tagit mer betalt.
> så undrar man varför inte USA hade tagit mer betalt.
Tradition kanske. Privatisering brukar ju innebära att gemensamma resuser mer eller minde ges bort till investerare.
Detta kan inte vara det man menar med ett marknadmisslyckande. På politiskt beslut har det samlat in onödiga mängder helium och sen på politiskt beslut har det sålts. Att förlsäljningen inte sker till “marknadspris” är ju också ett politiskt beslut-för varje pris så finns det en motsvarande efterfrågan. Om allt skulle bort till 2015 så är det inte så konstigt att man sålde till underpris.
Marknadspriser är flexibla. Priserna kommer knappast skjuta i höjden över natt. När priset har, säg, fyrdubblats kommer folk troligen undvika att “slösa” helium på sådant som att fylla ballonger, medan det fortfarande kan vara tillräckligt lönsamt att använda i vetenskapliga syften.
Monki gav nog en bra ledtråd också. Vare sig vi gillar det eller inte kommer Kina fortsätta att använda naturgas (och kol och olja) och kommer säkert bidra med en viss heliumproduktion i framtiden.
Zeppelinare, för övrigt, är coola, men knappast livsnödvändiga.
> så undrar man varför inte USA hade tagit mer betalt.
För att man bestämt sig för hur mycket helium som ska säljas av varje år. När tillgången därigenom ökar dramatiskt så sjunker marknadspriset.
För övrigt, jag kom att tänka på en sak. För en väldans massa år sedan, säkert 15, så läste jag spekulationer om vad man skulle kunna tillverka på månen, med dess lägre gravitation. Ett förslag var aluminium-skum, alltså aluminium med en massa små hål i, som t ex skulle kunna användas i livbåtar som skulle vara hållbara och inte skulle kunna sjunka.
Om man kombinerar den idén med helium (som säkert kan framstämmas bra och billigt på månen) så får man en super-lätt metall. Denna kan man bygga båtar och flygplan med.
Bara en futuristisk tanke sprungen ur ett gammalt minne.
Bara för att underbygga lite mer vad vi pratar om…
Till skillnad från dom flesta gaser som vi har här på jorden så är heliumatomerna för små/harförliemassa så att inte ens vår gravitation orkar hålla tilbaka heliumet i vår atmosfär…
Heliumet “läcker” alltså ut i rymden sakta men säkert o kommer som Rasmus pratar om, “snart” att ta slut.
Till skillnad från det som dom flesta andra accosierar till “att ta slut” så är det detta ett faktum!
Heliumet KOMMER snart att ta slut.Långt före olja osv.
Nåra fler tillgångar finns inte att fiska upp nånstans utan snart är det bara …Slut.
Det kommer antagligen att vara den första saken som försvinner innan dom troende kommer att förstå att andra saker inte heller finns i evigheter så det kanske kan vara en tankeställare för en del…o att man kanske ska kunna tänka sig att vi här i norden sitter utan värme på vintern förutom dom första 100 åren då vi kan elda upp all vår skog…
Vad vi sen ska värma våra bostäder med samtidigt som vi ska kalla alla miljöpartister för idioter samtidigt som det inte finns bränsle till våra gamla Caddilackar kanske vi inser …för sent…
I alla fall..Lite mer kött på benen:
Läs detta:
http://illvet.se/ib-salomon/helium-forsvinner-ut-i-rymden-0
Ha det
Jan
Som jag har förstått det nybildas helium hela tiden genom alfasönderfall av radioaktiva isotoper, så grundämnet lär inte ta slut i första taget.
Kommentera