“Virtuella konserter”: en sågning

Aftonbladets kulturredaktion frågade mig om jag ville recensera Aftonbladets satsning på “livekonserter på nätet” inom ramen för Rockbjörnen. Mediehusets företrädare påstår att satsningen är världsunik i sin strävan att “komma så nära en traditionell konsertupplevelse som möjligt”.
Jag tog del av det första framträdandet och kom fram till att det var ungefär lika “live” som en klassisk tevesändning – må vara att det lagts lite Flash-animationer ovanpå som möjligen kan roa barn upp till lågstadieåldern. Försöken till virtuella konserter i Second Life framstår i jämförelse som ett under av interaktivitet.
Kort sagt: Det blev en sågning. Kulturredaktionen gav den ett helt uppslag. Möjligtvis har det muttrats lite i korridorerna på Aftonbladet idag. Eller så har de väldigt högt i tak för internkritik. Jag har ingen aning.

Här finns min sågning som en bildfil i väntan på att Aftonbladet lägger upp texten på webben.

Uppdatering 1: David Djuphammars intervju med ett företag som i vintras ville lansera “virtuella konserter” var vansinnigt kul och måste länkas på nytt.

Uppdatering 2: Frågan om slumpmässiga möten, som jag nämner kort i artikeln, tas också upp av Anders Mildner som framför intressanta invändningar gällande en ny funktion på Facebook.

Uppdatering 3: Resumé gör en grej av att “Aftonbladet sågar sig själv“.
Klockan är för övrigt 15.45 och artikeln har fortfarande inte lagts upp på Aftonbladets webbsida.

Uppdatering 4 Efter flera dagar kom artikeln upp på Aftonbladet.se: “Noll publikkontakt“.

29 kommentarer ↓

#1 Kakan on 19 August 2010 at 1:07 pm

Låter oerhört skrattretande och lite lätt plågsamt. Animerade händer som klappar? Verkligen?!

Då föredrar jag Amanda Palmers webbsändningar av sina spontangig, via Ustream. Jag “var med” på en pubspelning i Polen tidigare i år på detta sätt och det var förvånansvärt givande faktiskt! Direktkontakt med artisten och publiken via den pågående chatten på webbsidan. Det slår ju inte att vara där på riktigt, men helt klart bättre än animerat hångel.. o.O

#2 Johan on 19 August 2010 at 3:13 pm

Fantastiskt! Finns det någon youtube-video av spektaklet? Det låter ju som ett hån mot artisterna :D

#3 Anders on 19 August 2010 at 4:05 pm

Min bror har jobbat på http://arenagrande.tv/, något nytt och världsunikt är det då inte.

#4 COPYRIOT | “Virtuella konserter” och den nya åldersskiktningen on 9 December 2011 at 11:24 am

[…] Kanske liknande “Virtuella konserter”: en sågning […]

Kommentera