Ett halvår med Netopia

För ett halvår sedan startade Antipiratbyrån en blogg. Det ansågs spektakulärt, men gick sådär. Numera verkar bloggen i stort sett ha somnat in och Antipiratbyrån hörs allt mer sällan.

Samtidigt som nämnda blogg startades, i februari, sjösattes även den nya antipiratlobbyn Netopia. De har varit desto mer aktiva under det senaste halvåret. Bland annat har de knutit till sig journalisterna Anders Rydell och Andreas Ekström som fristående kolumnister samt även övertygat företrädare för flera politiska ungdomsförbund om att medverka i en “debattstafett” om “framtidens jobb på nätet” (ett listigt sätt att sälja in en dubiös premiss).

Ändå förefaller det inte, vid en sökning i pressarkiven, som att Netopia har fått riktigt det genomslag som man hade hoppats på. En av flera anledningar är att Netopia systematiskt undviker att röra vid de nätpolitiska frågor som engagerar alla andra. Ta exempelvis Acta, som under året genererat ett nyhetsflöde som i hög grad handlar just om regleringen av internet – det som Netopia påstår sig vilja diskutera.
En sökning efter Acta på Netopias webbsida ger fortfarande noll träffar. Vid det här laget är det uppenbart att intressenterna bakom Netopia avsiktligen vill undvika att ämnet blir belyst.

Förra torsdagen en vecka sedan öppnade förresten Netopia en fan-sida på Facebook. Pär Strömbäck gick ut med en uppmaning till sympatisörerna att “likea” loss. Efter en vecka har endast 16 personer klickat “like” på Netopia. Det är så pass få att jag inte kunde låta bli att göra en ovetenskaplig Google-studie. Möjligtvis kan det säga något om var Netopia-projektet är förankrat i praktiken.
Åtminstone hälften av Netopias fans på Facebook visar sig arbeta för musikförlag. En är kanslichef på Musikförläggareföreningen, en är administratör på samma kansli. En representerar Sonys förlagsverksamhet inom ICE (International Copyright Enterprise). En är skandinavisk chef för musikförlaget Air Chrysalis. En äger vid sidan av ett antal musikförlag även företag vars verksamhet uppges som digital musikdistribution. En är vd för NotPoolen AB. Och en är marknadschef på Ifpi.

22 kommentarer ↓

#1 Autotragisk on 19 August 2010 at 10:06 pm

Lobbying när den är som mest synlig

#2 Johan Andersson on 20 August 2010 at 9:54 am

Det står i kommentarer på netopia om ACTA. Använd google sök skriv acta site:netopia.se
så enkelt var det samma fungerar i http://www.alltheweb.com/ sökning! Vidare sök på termen:
ncb site:netopia.se
ger liknade reslutat med dessa sökmotorer. Det verkar som netopias egen sökning INTE söker i kommentarer med det klarar Google och Alltheweb galant! Undrar om netopias “oro” som en viss Per från dataspelsbranchen drabblar om bara är drabbel? Har lär till och med svara med kommentar på kommentar som tar upp ACTA problematiken! SÅ verkar som från deras håll att ACTA i smyg då är Ok med sitt hemlighetsmakeri och NCB-licenser helt i sin ordning! Är det på grund av NCB-licens som du är stim ansluten?

#3 rasmus on 20 August 2010 at 10:38 am

Johan Andersson:
1. Jag vet att man kan söka med site: på Google. Jag har gjort detsamma mot Netopia också. Men poängen är att de inte nämner Acta i sina artiklar, att det nämnts av kommentatorer är en helt annan sak.
2. Du yrar om NCB och jag förstår inte vart du vill komma. Eventuellt vill du göra en grej av att jag är Stim-ansluten. Då väljer jag att ignorera dig.

#4 Nätnärvaro som lämnar övrigt att önska « Sysadminbloggen on 20 August 2010 at 11:31 am

[…] som lämnar övrigt att önska Hittar via Unnis twitter ett blogginlägg hos Copyriot som jag bara måste […]

#5 Copyriot om Netopia på Facebook « Netopia on 20 August 2010 at 6:50 pm

[…] Fleischer har den goda smaken att sammanfatta Netopias första sex månader på Copyriot. Något som Netopia ofta diskuterat är de integritetshot som dominerande tjänsteleverantörer som […]

#6 Johan Andersson on 21 August 2010 at 9:34 am

Hej Hej Rasmus och andra jag slyftar på NCB-licensigering. Kolla http://www.ncb.dk/pdf/cd-licens-gb.pdf och även http://www.ncb.dk/pdf/fonokontrakt-gb.pdf sid 10. Där finns villkor som stoppar användadet av vissa CC-licenser och andra copyleft licenser.
Detta har Christian Engström skrivit om i sin blogg:
http://christianengstrom.wordpress.com/2008/11/12/stim-vill-aga-alla-musiker/ och han kommnetarat om på din blogg http://copyriot.se/2008/10/27/stim-fruktar-europeisk-konkurrens/
Visst du får gärna vara ansluten i stim för min del. Det jag stör mig på är att det i sverige typ inte går att pressa cd med cda utan tillstånd/licens från NCB/STIM.
STIM som har via copyswed privilegium att vara med och fördela pivatkopieringsersättningen.
Sen undrar jag att det kan stämma att STIM driver in pengar för till dom och dess syskon orgationer IKKE anslutna? “Stim samlar dock in pengar även för icke ansluten musik med motivationen att en kompositör kan ansluta sig i efterhand och få betalt retroaktivt i upp till tre år.” från http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Tons%C3%A4ttares_Internationella_Musikbyr%C3%A5
Avslutnigns vis: Vad då igonrera gör inte sånt implicit men den nya trenden kanske är att ingnorera explicit?

#7 opassande » Blog Archive » Den vilda jakten på politiken on 12 May 2011 at 7:44 am

[…] som presenterar de senaste förhandlingarna i ACTA som om det vore en helt ny grej? I och för sig behandlas ämnet av vissa intressen som icke-existerande, men ändå… Det senaste i rapporteringen kring ACTA är för […]

Kommentera