Några ord om Flattr

Copyriot har haft en Flattr-knapp uppe i högra hörnet sedan februari och jag kan avslöja att mitt saldo ligger på 65 euro plus. Fast då donerar jag fem euro per månad, inte två som är det minimibelopp som jag misstänker att nästan alla nöjer sig. Copyriot är det svenska språkområdets mest flattrade objekt.

Hittills har jag bara haft en enda Flattr-knapp för hela Copyriot, men igår installerade jag en WordPress-plugin som automatiskt sätter in en särskild Flattr-knapp på varje inlägg. Det ger er läsare möjligheten till riktad uppmuntran. Jag är kluven till den saken. Även om risken känns liten, vill jag slippa varje känsla av att mitt val av bloggämnen påverkas av vad läsarna flattrar.

Ytterligare en sak som gjort mig en liten aning betänksam kring Flattr är den nya möjligheten att vara öppen med sina donationer. Grundprincipen är att alla donerar anonymt, vilket jag gillar. Öppna donationer medför en risk för att Flattr börjar användas (eller uppfattas) som ett betalningssystem, vilket inte kan vara meningen.
Å andra sidan minimeras den risken av att ingen kan se vilket belopp som en enskild individ har donerat, något som ju beror på både den månatliga summan hon har valt och på det totala antalet flattringar. Själv deltar jag med inställningen att det är bättre att flattra relativt få saker som man verkligen gillar än att donera pyttebelopp till hundratals mottagare.

Flattr verkar ha slått enormt i Tyskland. Såvitt jag förstår är det inom kort dags för en mer seriös lansering i Sverige.

39 kommentarer ↓

#1 Johan Andersson on 11 August 2010 at 4:13 pm

Flattr är en transaktionstjänst för mikrotransaktioner på nätet. Hur vida det är en donationstjänst, betalningstjänst, flytta pengar tjänst eller den nya utmanaren av SWIFT är mindre relevant. Flattar hanterar mikrotransaktioner och kan benämnas som ett socialt betalnings system ska det var så svårt för plöben att förstå. Jag får ursäkta mitt språkbruk i hänsyn av eventuella ordval och möjliga felstavningar.

#2 Psykedelisk on 11 August 2010 at 4:24 pm

Finns inte risken att staten kommer att vilja registrera vilka personer, och vilken slags inlägg, folk flattrar?

#3 rasmus on 11 August 2010 at 6:04 pm

Johan Andersson: Du har fel. Flattr är verkligen inte konstruerat för att person X ska kunna välja att överföra belopp Z till person Y. Visserligen kan det göras, men person Y kan inte verifiera vilket belopp som kom just från person X.

Psykedelisk: Jo? Finns inte risken att staten kommer att vilja registrera vilka personer som bloggar och om vad?

#4 Johan on 11 August 2010 at 6:35 pm

Flattr är ett intressant projekt, ska bli kul att se hur det påverkar bloggande och annat som fyller nätet med “innehåll” ;)

Det finns intressant forskning som visar att folk tenderar att prestera *betydligt* bättre när pengar inte är involverade än när småpengar är involverade. Vi får hoppas att bloggare inte faller i den fällan och börjar tycka att deras aktivitet inte ger nog mycket betalt för att det ska vara värt att fortsätta.

#5 Gösta on 11 August 2010 at 6:51 pm

@johan

“Det finns intressant forskning som visar att folk tenderar att prestera *betydligt* bättre när pengar inte är involverade än när småpengar är involverade.”

Spännande, har du några urlar med information som beskriver det där närmare?

#6 Johan on 11 August 2010 at 8:07 pm

@gösta:

En mycket lättläst och intressant referensen är boken Predictably Irrational av Dan Ariely. Det står lite om det här, kolla under rubriken “Being paid vs a friendly favor”: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Predictably_Irrational

I hans senaste bok The Upside of Irrationality beskriver han även ett annat närliggande fenomen: om man får jättemycket betalt tenderar man att underprestera.

#7 .thomas on 11 August 2010 at 9:34 pm

det vore spännande att se flattr som ett [mer allmänt] alternativ att tacka personer som gör open source mjukvara, se t.ex http://raphaelhertzog.com/flattr-foss/ och själv strävar jag till att hjälpa flattr att bli en del av meego-ekosystemet.

#8 Dawwe on 12 August 2010 at 2:06 am

Risken finns väl alltid att statistik påverkar en, och det är väldigt svårt att själv upptäcka eller bevisa, så varför vill du utsätta dig för risken?

Förstår inte vitsen med knapp vid varje inlägg, om du nu inte vill påverkas av dina betalande läsare (som måste vara väldigt underrepresenterande). Dessutom ser det fult och påträngande ut, en knapp uppe i hörnet röstar jag för.

Jag använder inte Flattr (har bara sett det här så antingen skulle du få alla pengar eller så skulle jag va tvungen att leta upp massa andra), man kan ju undra vilka som gör det. En kategori är kanske bloggare som räknar med att själva tjäna pengar på Flattr, en annan folk som är väldigt aktiva på internet och även läser mycket tyskt och engelskt, en tredje de som tror på just Flattr-systemet etc. Skulle inte förvåna mig om hela gruppen har vissa gemensamma nämnare och vissa ämnen de gillar mer än andra.

#9 brytburken on 12 August 2010 at 2:48 pm

Flattr verkar vara ett bra verktyg. Intressant.

Men varför knappar vid varje post? Det ser fult ut och jag förstår inte poängen. Mycket av charmen med den här bloggen, så som jag ser det, är att du skriver om det som faller dig in. Risken finns att flattrade inlägg skulle sabba detta mode (“vilka ämnen gillar läsarna mest?”), vilket vore tråkigt.

#10 Johan Andersson on 12 August 2010 at 3:28 pm

rasmus: Intressant Flattr persenteras som “Flattr is a social micropayment platform”. Nu fattar jag det är så att massa folk om är med på flattr flattrar varandra och så får som små (och ev stora) pengarna byta kompisar och flytta till andra vid en tidpunkt per tids intervall låt säga en månad (under förutsättning att flattring har skett från respektive användarkonto). Kul så ingen eller extremt få vet vilka pengar från vem som kommer till vem, vem skickar till vem. Låter lite som pengarnas version av annonymiserad fildelning. Fast där filerna får kopiera upp sig får pengar i det digitala dela upp sig i mindre enheter, för hur skulle det se ut om pengarna fick kopieras som filer? Så länge det handlar om minre summor som sprids för varje flattring och per månad så kanske ok. Men om större summor pengar börjar flytta till så väl som från specifik användare flera månader i stärck? Vad händer då? Någon kanske via Flattr i smyg skänker typ 750€ eller kanske 3000 € till något parti eller en intresse organisation om väldigt få eller ingen kan spåra pengarnas väg. Hur ställer du dig till det problemet? Är detta ett problem egentligen?
För att som lobby grupp tillexempel stödja viss person(er) ekonomiskt för att påverak mer diskret kan ju hela lobby gruppens medlemmar ha varsitt Flattr konto eller skapa ett krypterat community och uppmuntra medlemmarna att gå med i Flattr. Aktivister lika så.

#11 Peter Sunde on 12 August 2010 at 6:47 pm

#10. Intressant om pengar. Fast är det verkligen ett problem? Först så finns det en begränsning på din månadskostnad på Flattr. Sen så är det också en annan grej – kontanter är mycket smidigare att ge folk om du vill ge stora summor…

#12 kmf on 13 August 2010 at 1:08 pm

Detta får mig att tänka på wirdes lilla artikel om spioner och cloud computing. http://www.wired.com/epicenter/2010/08/how-spies-are-using-the-cloud/

Snart sparkar väl CIA in dörren på Flattrs kontor med någon cease and desist handling i näven för att stoppa terrorister från att anonymt skcika oljepengar till höger och vänster.

#13 inte mer pengar on 13 August 2010 at 1:13 pm

@johan

Pengar som motivator går dock att ifrågasätta. Verkar i vart fall inte som att mer pengar motiverar “mer”…
http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html

#14 Christian R. Conrad on 22 August 2010 at 1:35 am

“Flattr verkar ha slått enormt i Tyskland.”

Nej, “slagit”.

HTH.

#15 rasmus on 22 August 2010 at 2:07 pm

Christian R. Conrad: Tönt. Fuck you, I’m from Halland.

#16 thomas on 25 August 2010 at 2:57 pm

säg att jag flattrar 3 ‘things’ en viss månad; först copyriots primära (den där uppe till höger på sidan som nu har 230 klicks), sen detta specifika inlägg och till sist något helt annat. visst betyder detta att copyriot får 2/3 av mina flattr-funds? eller innebär flattrande för ett enskilt inlägg att huvud-knappen också ökar med 1, och med 0 för alla övriga copyriot-inlägg jag flattrar därefter (tills månaden byts)?

#17 Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet on 2 November 2010 at 10:41 am

Flattr – Skänk en slant till sajter du gillar…

Flattr är ett intressant koncept som bygger på att vi är många som gärna hade skänkt en liten slant till sajter och bloggar vi gillar. Problemet med donationer har varit att det oftast inte blir av. Hur många gånger har du klickat på en Donate-länk för…

Kommentera