Kopimill och Hatemill

Tack för den stora responsen på gårdagens inlägg om Newsmill. Ganska många har nu bestämt sig för att inte längre länka dit eller skriva där.

Vill bara nämna två fina tekniska lösningar för den som vill referera till en text som publicerats på Newsmill, utan ohyfset att kasta sin läsare in i åsiktskvarnens osmakliga soppa.

Hatemill är ett tillägg till Firefox, kodat av Markus, som låter en använda Newsmill men avlägsnar alla kommentarer från sidan.

Slutresultatet blir inte helt olikt Readability, som överlag är ett strålande verktyg inte minst för utskrifter, men som förutsätter att sidan först visas i standardformat. Och då kan det lätt gå som Markus skriver:

Du läser, du läser lite till, sen når du botten (av webbsidan alltså; själsligt och moraliskt är du redan där) och “råkar” börja läsa kommentarerna och rätt vad det är så hatar du hela mänskligheten.

Kopimill, som igår byggdes av Johan, visar också upp artikeltexter från Newsmill utan kommentarer och länkar, men fyller en delvis annan funktion. Kopimill kopierar nämligen texten till sin egen server och ger den en länkadress. Därmed går det t.ex. att länka till Rosa Taikons debattartikel utan att begå övergrepp mot sina läsare.

Tills vidare ligger Kopimill på Johans egen server, men om det börjar dra trafik vore det en välgärning om någon kunde ge tjänsten ett mer permanent hem.

Uppdatering: http://kopimill.info/

Newsmill AB skulle knappast bli förtjusta om dessa tjänster började användas av fler än ett fåtal. Men skulle de kunna göra något åt saken? Svaret är nej – Newsmill AB har dessbättre inga rättigheter till de texter som debattörerna publicerar där. Det skrivna ordet omfattas endast av sedvanlig upphovsrätt, som tillkommer den enskilde skribenten, till skillnad från audiovisuella upptagningar där skiv- och filmbolagen sedam 1960 har en egen producenträtt. Särskilt i Tyskland kräver dock de stora förlagen att även de ska få en “Leistungsschutzrecht” vilket nu debatteras intensivt.
De enda som möjligtvis kan hävda att Kopimill överträder en immateriell rättighet är alltså debattörerna själva. Varför de skulle vilja göra det är dock obegripligt, för varför publicera sig på Newsmill om man inte vill nå ut maximalt?
Hatemill skulle i princip kunna fylla sidmarginalerna med betald reklam utan att någon rättsinnehavare skulle kunna lyfta ett finger, för Hatemill är ju bara ett script som körs på den egna datorn. Det är dock inte helt otänkbart att upphovsrättsmaximalister i framtiden riktar kanonerna även mot script som låter en modifiera hur webbsidor presenteras på den egna datorn. Tidvis har Adblock varit måltavla för kraftiga fördömanden av ett slag som brukar förebåda krav på lagstiftning.

35 kommentarer ↓

#1 anonymous on 5 August 2010 at 11:03 am

http://kopimill.info

#2 m96 on 5 August 2010 at 11:37 am

Haha.. ja visst ær det jobbigt nær inte alla andra har samma åsikter som en sjælv. Vælkommen till reality. Næ, bæst o filtrera bort det, det ær då man vidgar sina vyer nær man bara læser de som har samma åsikt som en sjælv.

#3 rasmus on 5 August 2010 at 11:43 am

m96: Internet finns redan. Varför tycker du att alla åsikter måste samlas på en enda sajt för att räknas?

#4 Lex on 5 August 2010 at 1:03 pm

Jag använder Adblock till webbläsaren för att skicka kommentars-DIVen åt fanders…

#5 Jonas on 5 August 2010 at 1:34 pm

Newsmills affärsidé är vad jag förstår att sälja plats för debattartiklar så de borde egentligen inte ha något emot att piratkopieras.

Det vore dock inte första gången företag agerat kontraproduktivt i den frågan.

(Förresten, info-webadressen ovan returnerar 404.)

#6 M on 5 August 2010 at 11:39 pm

ok, nu länkar jag nästan till newsmill. men, vad är det som försiggår?
http://www.google.se/search?q=site%3Anewsmill.se+intitle%3A“Därför+uppmanar+jag+till+bojkott+av+Newsmill”

#7 rasmus on 6 August 2010 at 12:07 am

M: Tror du på allvar att det var jag som skrev på Newsmill?

#8 Vermon on 6 August 2010 at 12:17 am

Den lilla faktarutan om Rasmus Fleischer som finns i länken som M postade påstår att du skrivit en bok som heter “Det digitala manifestet”. Vart kan jag få tag på den? ;-)

#9 M on 6 August 2010 at 6:45 am

Nej, det tror jag inte. Men jag tycker det är ganska märkligt någon lyckats få den att hamna där den är. Men, jag har å andra sidan ingen aning om hur inlämning av artiklar eller godkännande funkar.

#10 Clark on 6 August 2010 at 11:32 am

Om det bara handlar om att bara dölja kommentator+bubblor, varför inte använda som nämnt adblock eller stylish? Lite overkill att ha ett eget tillägg bara för en sida.

stylish exempel:
@namespace url(http://www.w3.org/1999/xhtml);
@-moz-document domain(“newsmill.se”) {
DIV#articleLeftContent > DIV#millings, DIV#comments
{
display: none !important;
}
}

#11 Läderlappen on 6 August 2010 at 12:31 pm

Efter Newsmill-attacken på romer, går nu Leo Lagercrantz ut och prisar sin egen förträfflighet, “Därför väljer Sveries minoriteter Nwsmill”. Men inte nog med det. Han passar på att kränka romer ännu mer och på det mest nedriga sätt. Jag har nu i en kommentar till hans artikel uppmanat honom att avgå. Jag har dessutom lagt in kommentaren som Newsmillartikel. Återstår att se om Newsmill vill publicera den. Så här lyder texten till artikeln:

Avgå, Leo Lagercrantz!

Leo Lagercrantz, jag trodde knappt mina ögon när jag läste din artikel “Därför väljer Sveriges minoriteter Newsmill”. Först blev jag förstummad. Men tämligen snart blev jag minst sagt heligt förbannad.
Du tyckte antagligen att du var lustig med ditt lilla zigenska koketteri. Men jag kan tala om för dig att det var inte det minsta lustigt. Det var i själva verket mycket olustigt.
Genom att skämtsamt kalla dig själv för “zigenare från Östeuropa” och hysa förhoppningar om att ha “mycket zigenarblod i ådrorna” demonstrerar du med all önskvärd tydlighet att Newsmill verkligen har blivit ett fäste för rasister. Det var i och för redan allmänt känt. Men att rasismen även återfinns på den allra högsta nivån i Newsmill det trodde jag sannerligen inte. Jag borde ha vetat bättre. Ty det är verkligen precis som Maria Leissner säger:

“Romer är den enda grupp där det inte finns en upprättad skamgräns”

Leo Lagercrantz, om du verkligen var en “zigenare” skulle du kalla dig själv för rom om du nu överhuvudtaget hade någon lust att uppge din etniska tillhörighet. Många romer har inte det. Inte på grund av att de inte är stolta över sitt ursprung. Utan på grund av att de är rädda. Och deras rädsla är befogad.
Ditt uttalande är så oerhört kränkande för romer i Sverige att jag tycker att du omgående bör lämna in din avskedsansökan. Newsmill kan inte ha en chefredaktör och ansvarig utgivare som gör sig lustig på förföljda minoriteters bekostnad.
I dagens Sverige känner sig många romer tvingade att dölja sin romska identitet för att undvika att drabbas av diskriminering och fördomar. I Östeuropa är situationen betydligt värre, vilket jag förutsätter att du är medveten om. Hur många romer som lever i Europa i dag vet vi inte. Orsaken är att många romer undviker att registrera sin etnicitet på grund av fruktan för förföljelse.
Leo Lagercrantz, eftersom du nu hoppas att du “har mycket zigenarblod i ådrorna” tycker jag verkligen att du ska göra slag i saken och leva ut din zigenarromantiska vanföreställning istället för att slå dig för bröstet över att minoriteter får komma till tals på Newsmill. Efter att ha lämnat in din avskedsansökan, kan du väl ge dig ut och leva zigenarliv på riktigt, varför inte i Östeuropa? Du ska få ett ord på vägen, ett som många romer fått höra genom århundradena:
PACKA DIG HÄRIFRÅN BARA!

#12 Jonas on 6 August 2010 at 1:12 pm

Glöm dock inte i sammanhanget att Newmill egentligen drivs av den sydafrikanska rapgruppen Die Antwoord.

#13 R on 6 August 2010 at 9:15 pm

Ska du verkligen låta dem komma undan med att publicera en fejkad artikel av dig där? Tycker det är oerhört oförskämt. Majoriteten av kommentarerna förlöjligar Rasmus för att de tror att han valt att skriva det på Newsmill.

#14 Totte on 7 August 2010 at 9:27 am

Om Newsmill bara kollade av med DN och Svd om inläggen är lämpliga att publicera så skulle det bli bättre. Nu skrivs det ju sådant som pöbeln inte borde få känna till. Newsmill borde stängas. Ännu bättre. Internet borde stängas. Det är ju inte bara Newsmill som sprider uppgifter som bara politiskt godkända borde få känna till utan det finns massor av sajter som är ännu värre. Tänk om pöbeln får veta sanningen. Då ligger vi risigt till.

#15 Leif Ershag on 8 August 2010 at 3:37 pm

Det där med script som förändrar sidan är ju redan mål för lol-anmälningar sedan Chefredaktören för Sundsvalls tidning polisanmält Transgenus… Visserligen hävdar han inte upphovsrättsbrott utan dataintrång… :)

#16 Mats Deland on 8 August 2010 at 6:14 pm

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=138485159524927&ref=ts

#17 Stefan on 8 August 2010 at 11:31 pm

Så för dem som är rädda för vad “pöbeln” på nätet tycker och vill lyfta fram en artikel men samtidigt dölja kritiken mot den har ni utvecklat en ett slags censurverktyg för att ta bort kommentarfältet när man länkar? Innovativt, minst sagt.

När det gäller romer misstänker jag iofs att kommentarerna är högst representativa för vad folk i allmänhet tycker, men låt oss säga att det finns en högljudd grupp “fördomsfulla” som dominerar i kommentarfältet för vissa typer av artiklar. Den kritiken som nu riktas mot newsmill känns igen från förr när det gällde artiklar om piratkopiering i någon av kvällstidningarna och de som kommenterade/röstade flitigast var pirater.

Då var ni glada över att ni var en folkrörelse, nu är ni bittra över att det är ett annat gäng som allt mer tagit över den stafettpinnen. Då hade PP vind i seglen, nu är det SD som har medvind. Gemensamt för verkliga folkrörelser är dock att de har folket med sig mot det politiskt korrekta, samt att etablissemanget skruvar på sig och blir alltmer desperata…

#18 Stefan on 8 August 2010 at 11:51 pm

R: Vore en helt ny nivå av humor om Rasmus skulle gnälla över att Newsmill har kopimerat hans artikel!

#19 nitro2k01 on 20 August 2010 at 10:13 am

Rasmus, denna gång har du vaskat fram ett riktigt bottennapp. En bajskorv kommer alltid att vara en bajskorv hur mycket silke man än slår in den i. Och copymill och hatemill är självcensur och verklighetsförnekelse oavsett hur mycket man lindar in budskapet.

Sen kan jag inte annat än skratta åt idén att det skulle vara att “begå övergrepp mot sina läsare” att länka till en artikel där folk visar ilska mot romer. Då har den politiska korrektheten gått överstyr. Uttrycker man sig på ett sådant sätt förtjänar man inte uttrycksfrihet.

#20 rasmus on 20 August 2010 at 10:35 am

nitro2k01: Öh? Jag vet inte vad som flugit i dig, men “övergreppet” ligger inte i någon enskild artikel utan i att kasta sina läsare in i själva Newsmill-formatet. Hatemill uttrycker det bra på sin sida. Detta handlar inte om ett snedsteg gällande romer, det var bara det exempel som fick inleda inlägget.

#21 nitro2k01 on 20 August 2010 at 11:15 am

Men det var rom-inlägget, samt reaktionerna till det som provocerade fram detta. Så verkar även vara fallet med Lukas Romson som du länkar till. Till sidst och syvende handlar om en bestörtning över att folk reagerar negativt mot romer (eller andra känsliga ämnen.) Och min åsikt kvarstår: Jag tycker inte att det är ett “övergrepp” mot ens läsare att länka till en artikel, bara för att en massa personer tycker “fel” i en viss fråga i kommentars- och känslofälten, och tillåts göra det.

Här kan man inte bara skylla på det enkla känslosystemet med fyra val. Man kan gissa att folk som röster “arg” faktiskt har någon form av negativ känsla om romer. På samma sätt så tror jag att läsarna hade varit förmögna att välja arg på frågan om Billström, om det hade varit så de tyckte. (Osv.)

Snarare vill jag påstå att det förenklade systemet (som kan liknas vid en politisk kompass med två frågor och två riktningar i varje fråga) är ett bra sätt att ta tempen på en fråga. Däremot kanske det lockar fram folk som inte vill kommentera och visa politiskt inkorrekta åsikter i allmänhetens ljus, men det är isåfall inte Newmills “fel”, utan snarare det allmänna debattklimatets fel.

Om jag förstår dig rätt tycker du att kommentatorer bör hyfsas upp genom moderering, och i förlängningen självcensur, så att de inte uttrycker vissa åsikter, om t ex romer?

#22 rasmus on 20 August 2010 at 11:22 am

nitro2k01: Det kanske gick dig helt förbi att jag använde ordet “övergrepp” med en liten glimt i ögat. Läs formuleringarna på Hatemill-sidan så förstår du kanske sammanhanget.
I övrigt konstaterar jag att du vill snacka politik, vilket jag egentligen inte är särskilt intresserad av. Att jag inte vill länka in mina läsare på Newsmill handlar mer om estetik och god smak.

Kommentera