Hej då, Newsmill

Ministern slog näven i bordet: “Man måste ha en försörjning som är rimlig!

Var det en attack på den jordägande adeln, i stil med borgerlighetens stridsrop under den franska revolutionen? Eller var det en attack på börsspekulanter, i linje med hur alla slags politiker uttalade sig under finanskollapsen hösten 2008?
Ingetdera. Det var en attack på romer i Sverige.

Redaktören på Newsmill skrev in dagens läsarfråga: “Vad tycker du om romer i Sverige?

Hade han tidigare frågat läsarna vad de tycker om samer i Sverige? Hade han frågat vad de tycker om att det finns judar i Sverige? Ingetdera. Men nu hade arbetsmarknads- och migrationsminister Tobias Billström väckt frågan så det var bara att köra.

Pöbeln var nästan lika förtjust i Tobias Billström som den var arg på romer.


Jag hade kunnat länka till de artiklar på Newsmill som avslutas med ovanstående “känslokommentarer”, bland annat till en utmärkt text av Rosa Taikon. Men jag gör det inte. Jag känner ingen lust att länka till Newsmill. Däremot känner jag ett stråk av olust varje gång som kloka människor skriver där, eftersom det bidrar till att upprätthålla den märkliga idén om Newsmill som viktig arena för idéutbyte. Idén om att Newsmill skulle vara bättre än DN Debatt bara för att vilken stolle som helst får komma till tals där. Jag tror inte att det är så.

Min antipati mot Newsmill handlar inte specifikt om hur de hanterar den gryende hetsen mot romer. Den handlar inte alls om vilka val som görs av Newsmill-redaktionen. Inte heller så mycket om att Newsmill är en del av Bonniers tidningsimperium. Jag har bara en allmän känsla av att det finns mer att förlora än att vinna på att göda den där kvarnen.

Felet med Newsmill är inte att “fel” åsikter kommer till tals – det gör de på det öppna nätet också, vilket är utmärkt. Om jag ska sätta fingret på min vämjelse, handlar det nog åter om detta med åsikternas allmänna ekvivalens. Att man upprättar ett torg där allt måste vara åsikter och där åsikter bara får genomslag när de tar formen av tajmat “utspel”, med en slagkraftig rubrik och rätt avsändare. Samt att allt som sägs avslutas med uppmaningen att “kommentera med känslor”. Känslorepertoaren är minst sagt utarmad: glad, nyfiken, arg, uttråkad?

Riktigt så illa som på Newsmill är det inte överallt där saker diskuteras.

Jag vill inte vara kategorisk. Om det är någonting som jag gillar med Newsmill är det att de har lyckats manifestera en fullskalig dystopi, vilket på många sätt har varit upplysande. Nu är poängen gjord. Låt oss lämna skiten bakom oss. Låt oss sluta skriva på Newsmill. Låt oss sluta länka dit.

Samtidigt vet jag att det kommer finnas lägen där det är frestande att länka till Newsmill. Om inte för att kloka saker skrivits där, så för att någon viktig person skrivit något riktigt dumt. Visserligen är det troligen så att det mesta på läggs upp på Newsmill även publiceras av avsändaren någon annanstans. Men ändå.
Låt oss då begrunda den hypotetiska möjligheten att bygga en spegelsajt, ett slags pirat-Newsmill. Ett ställe med bara själva texterna – ingen korslänkning, inga kommentarer, inga “millningar”, ingen interaktivitet. Vem kan förneka att en sådan läsarupplevelse vore en befrielse, jämfört med Newsmill?

66 kommentarer ↓

#1 Juridisk könstillhörighet « Caspian Rehbinder on 8 August 2010 at 9:13 pm

[…] Vad som däremot står klart, är att det inte är ett sätt vi har för att motverka annan diskriminering. Vi motverkar inte rasism genom att upprätta statliga register över vem som har vilken hudfärg. Vi motverkar inte diskriminering på basis av sexuell läggning genom att införa statliga register över vilka som är heterosexuella, homosexuella, bisexuella – och kanske övriga. Eller register över landets muslimer och judar? Romer? […]

#2 Charlotte on 9 August 2010 at 4:51 pm

Det finns en Facebookgrupp som heter “Vi skriver inte på Newsmill igen”. Den har dock väldigt få medlemmar…:)

#3 Charlotte on 9 August 2010 at 4:54 pm

Just det, adress: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=138485159524927

#4 maloki on 12 August 2010 at 2:31 am

ouch… Suck….
Jag som precis börjat lära mig använda newsmill! :P
Dags att hitta på något roligare då… Hmm..

Tack för nattläsningen f.ö.! :)

#5 Anna-Karin Granberg on 12 August 2010 at 3:52 pm

Jag blev också lurad för en halv sekund. Så enastående lumpet av Newsspill att kapa din text! Även om du ställer den till förfogande generellt så är deras agerande förkastligt. Det är intressant att se hur Författarförbundet förklarar citaträtten:
http://www.forfattarforbundet.se/sff/main.nsf/3/3B5FC3A550AC3743C1257290006F0038
Man har alltså inte rätt att citera nån annan för att försköna eller förhöja värdet av sin egen framställning eller produkt. Och en debattsajt är väl en produkt.
Vänliga hälsningar AKG!

#6 Axel on 18 August 2010 at 12:41 pm

Newsmill = Ring P1

#7 Lorentiuz on 3 September 2010 at 10:10 pm

Newsmill är ett debattforum som har lockat många från den yttre högern i Sverige. De flesta artiklar stödjer högerpolitik, kriget i Afghanistan, och det finns otaliga artiklar som ursäktar Israels Apartheid politik. Modereringen på forumet blockerar debatt vad gäller Israel, till förmån för Israel vännerna. På detta sätt verkar forat i enlighet med en förutstakad politisk ideologi som stöds av de som är bakom siten och dess redaktion. Det råder inte en öppen och och fri demokratisk debatt enligt Sveriges grundlag om yttrandefrihet.

#8 Johan Ronström » Blog Archive » KOPIMILL on 15 September 2010 at 5:34 pm

[…] anledning av Rasmus inlägg “Hej då Newsmill“, och kommentarerna därefter har jag nu byggt ett litet […]

#9 När Bonnier debatterar sig själva | Stefan Bergmark on 11 November 2010 at 1:16 pm

[…] hjälpt till att skriva debattartiklar, exempelvis till Anna Anka. Historikern och opinionsbildaren Rasmus Fleischer såg ett problem i att man upprättat ”ett torg där allt måste vara åsikter och där åsikter bara får […]

#10 Johan on 2 December 2010 at 9:01 am

Newsmill marknadsför sig med “Här kan alla få skriva” ,de publicerar artiklar av vem som helst, vare sig de har något vettigt att säga eller ej så länge personen har någon sorts “förankring” till ämnet. Fast ändå bestämmer de själva vilka artiklar som ska hamna på framsidan och vilken sensationellt provocerande rubrik den ska ha. Det blir väldigt mycket hyckleri av det hela när de inte kan leva upp till sitt egna moto, NM tycks inte heller ha några moraliska skrupler alls i sin strävan att markandsföra sig, det går bra med spökskriverier, provocerande känslomillningar och artiklar så länge det lockar läsare.

#11 Så fungerar det: Islamofobi : Motbilder on 15 December 2010 at 8:01 pm

[…] hjälp till palestinier ska sänkas med alla passagerare och att låta folk rösta om hur vidriga romer egentligen är. Så långt inget konstigt: Newsmill är en sida av rasister för […]

#12 Stefan on 31 January 2011 at 11:57 pm

Jag hittade till newsmill först idag då jag fick tips om en debattartikel där! Gjorde en snabbt översyn över sidan och den kändes en aningen höger! De synliga debatterna kom från höger, de dolda från vänster! Inläggen en blandning av blått och brunt! Ingen sida för vänsterkollektivet anser jag!

#13 Amelia Andersdotter on 1 February 2011 at 11:46 am

Ptja. Ibland blir ju Newsmill också källa till journalistiskt innehåll. Som den här artikeln av mamma: http://www.newsmill.se/artikel/2010/11/26/miljardhyror-t-r-p-f-rbanden-men-vem-bryr-sig

Den handlar om militärens miljardhyror och vilka resultat det får. Den har sexhundra läsningar, förmodligen av Sveriges försvarsnördar av vilka det finns /många/ (har kollat upp bloggar). Tydligen, enligt mamma, skapar alltså miljardhyror på utedass(!) BNP, och det får man förmoda att miljardhyror för skolor (vilket är anledningen att offentliga skolor aldrig har råd med något) som en lärare till mig ojade sig om på gymnasiet också gör.

Mamma är journalist. Hennes tidning är miffo och bryr sig inte om triviala saker som vart svenska försvarsskattepengar går för det är ingen som bryr sig om skatten ändå, annat än när Anders Borg vill ha pigavdrag.

#14 Max on 10 February 2011 at 5:28 pm

Blev sugen på en Gopher-bok när jag läste de tidiga kommentarerna, så jag gjorde en snabb sökning på Adlibris. Resultatet var inte vad jag hade hoppats på, trots hela tre matchande resultat. Missnöjet är dock inte är så underligt med tanke på att samtliga är utgivna av Betascript…

#15 COPYRIOT | Tankar kring Framtiden, IV: Kontrarevolution och destruktiv entusiasm on 17 July 2011 at 2:23 pm

[…] Hej då, Newsmill […]

#16 Sverige mår bra när Sverige debatterar | copy is right on 12 March 2012 at 10:48 am

[…] LÄS ÄVEN: I Debatt-Sverige kan ingen höra dig skrika. Hej då, Newsmill. […]

Kommentera