Hej då, Newsmill

Ministern slog näven i bordet: “Man måste ha en försörjning som är rimlig!

Var det en attack på den jordägande adeln, i stil med borgerlighetens stridsrop under den franska revolutionen? Eller var det en attack på börsspekulanter, i linje med hur alla slags politiker uttalade sig under finanskollapsen hösten 2008?
Ingetdera. Det var en attack på romer i Sverige.

Redaktören på Newsmill skrev in dagens läsarfråga: “Vad tycker du om romer i Sverige?

Hade han tidigare frågat läsarna vad de tycker om samer i Sverige? Hade han frågat vad de tycker om att det finns judar i Sverige? Ingetdera. Men nu hade arbetsmarknads- och migrationsminister Tobias Billström väckt frågan så det var bara att köra.

Pöbeln var nästan lika förtjust i Tobias Billström som den var arg på romer.


Jag hade kunnat länka till de artiklar på Newsmill som avslutas med ovanstående “känslokommentarer”, bland annat till en utmärkt text av Rosa Taikon. Men jag gör det inte. Jag känner ingen lust att länka till Newsmill. Däremot känner jag ett stråk av olust varje gång som kloka människor skriver där, eftersom det bidrar till att upprätthålla den märkliga idén om Newsmill som viktig arena för idéutbyte. Idén om att Newsmill skulle vara bättre än DN Debatt bara för att vilken stolle som helst får komma till tals där. Jag tror inte att det är så.

Min antipati mot Newsmill handlar inte specifikt om hur de hanterar den gryende hetsen mot romer. Den handlar inte alls om vilka val som görs av Newsmill-redaktionen. Inte heller så mycket om att Newsmill är en del av Bonniers tidningsimperium. Jag har bara en allmän känsla av att det finns mer att förlora än att vinna på att göda den där kvarnen.

Felet med Newsmill är inte att “fel” åsikter kommer till tals – det gör de på det öppna nätet också, vilket är utmärkt. Om jag ska sätta fingret på min vämjelse, handlar det nog åter om detta med åsikternas allmänna ekvivalens. Att man upprättar ett torg där allt måste vara åsikter och där åsikter bara får genomslag när de tar formen av tajmat “utspel”, med en slagkraftig rubrik och rätt avsändare. Samt att allt som sägs avslutas med uppmaningen att “kommentera med känslor”. Känslorepertoaren är minst sagt utarmad: glad, nyfiken, arg, uttråkad?

Riktigt så illa som på Newsmill är det inte överallt där saker diskuteras.

Jag vill inte vara kategorisk. Om det är någonting som jag gillar med Newsmill är det att de har lyckats manifestera en fullskalig dystopi, vilket på många sätt har varit upplysande. Nu är poängen gjord. Låt oss lämna skiten bakom oss. Låt oss sluta skriva på Newsmill. Låt oss sluta länka dit.

Samtidigt vet jag att det kommer finnas lägen där det är frestande att länka till Newsmill. Om inte för att kloka saker skrivits där, så för att någon viktig person skrivit något riktigt dumt. Visserligen är det troligen så att det mesta på läggs upp på Newsmill även publiceras av avsändaren någon annanstans. Men ändå.
Låt oss då begrunda den hypotetiska möjligheten att bygga en spegelsajt, ett slags pirat-Newsmill. Ett ställe med bara själva texterna – ingen korslänkning, inga kommentarer, inga “millningar”, ingen interaktivitet. Vem kan förneka att en sådan läsarupplevelse vore en befrielse, jämfört med Newsmill?

66 kommentarer ↓

#1 Peter on 4 August 2010 at 10:43 am

För mig har Newsmill blivit mindre intressant när det framkom att de säljer debattplats utan att de framgår vilka artiklar som är “på riktigt” och vilka som är köpta. Förvisso kanske inga artiklar kan anses vara “på riktigt” på Newsmill längre…

#2 Länkar 2010-08-04 on 4 August 2010 at 10:46 am

[…] COPYRIOT | Hej då, Newsmill […]

#3 Kristoffer Nolgren on 4 August 2010 at 10:50 am

Jag kan rekommendera second-opinion.se, som på väldigt många sätt är newmills diametrala motsats, inte minst när det kommer till debattörer och besökare kan jag tänka mig.

#4 Kalle P on 4 August 2010 at 11:01 am

Helt rätt; någonting har gått mycket fel med Newsmill-experimentet. Som Tardean tycker jag ju att det är spännande med det nya “datascape” som nu växer fram – möjligheten att fånga och visualisera de svärmande monadernas tro och begär som kvanta. Det tråkiga med ovanstående är att man från Newsmills sida går in och överkodar detta myller, genom att selektera ut snaskiga frågor, och – som idag – provocerar fram en viss typ av snaskig “statistik”.

Man får alltså rollen av Leibniz Gud: Man bringar en ordning bland de svärmande monaderna, tvingar in dem i fårskallighet via etablerade refränger om exempelvis romer. Målet är att kapa affekt, genom att vaska fram data som kan verka uppseendeväckande/säljande. På så vis återinförs den enögda refrängen, som stärks – och fortsätter att imiteras, om och om igen: Becoming-the-same.

#5 chrisk on 4 August 2010 at 11:05 am

Hmm… RSS+ett script. Piratmill borde vara enkelt att bygga!

#6 Kalle P on 4 August 2010 at 11:14 am

chrisk: Do it do it do it.

#7 Linnéa on 4 August 2010 at 11:15 am

Jag känner mig 97% glad av detta inlägg.

#8 anders bananders on 4 August 2010 at 11:27 am

http://www.makthavare.se/2010/07/07/pm-nilssson-det-kostar-150-000-att-kopa-en-debatt-hos-oss/

#9 Malte Max on 4 August 2010 at 11:57 am

Chrisk: Istället för Piratmill → Kopimill? :)

#10 Mats on 4 August 2010 at 12:15 pm

Jag hoppas att PiratKopiMill blir en Web 1.0-sajt.

#11 gurthang on 4 August 2010 at 12:27 pm

jag skulle helst vilja se PiratKopiMill i Gopher istället

#12 rasmus on 4 August 2010 at 12:31 pm

nu börjar vi snacka.

#13 M on 4 August 2010 at 1:41 pm

Mozilla tänker droppa Gopher från fr o m FF 4.0. Ännu ett utspel mot det elajtaste protokollet. Argh…

#14 rasmus on 4 August 2010 at 1:45 pm

M: Äh, det är alltid skönare att köra specialklienter. Att köra IRC/FTP/Jabber via webbläsare är ju t.ex. hur töntigt som helst.

#15 Ingenjören on 4 August 2010 at 1:46 pm

Problemet är även Sverigedemokraternas kommenteringskommando som ger en intrycket att de är största parti med ca 65% av de röstande. På DI hade de en artikel om valfrågor och ca 80%+ av alla kommentarer handlade om att det var MASSINVANDRINGEN. Vilket i dessa tider av finanskriser, bolånechocker, etc, verkar som en otippad åsikt bland DIs läsare…

#16 J on 4 August 2010 at 2:36 pm

Jag vill ha en RSS för newsmill filtrerad baserat på känslouttrycken: bara texter som fått >40% nyfiken och >40% uttråkad vill jag läsa. Finns det någon enda sådan text där? Nyfiken och uttråkad tycks bara finnas som alibi, sajtskaparna tyckte väl det såg lite för skämmigt ut att bara ha de två knappar som verkligen gäller. Eller egentligen är det väl enbart “arg” som gäller. De som trycker “glad” på Billström är ju bara glada på honom för att han ger dem anledning att få känna sig “arg” kollektivt.

#17 rasmus on 4 August 2010 at 2:44 pm

J: Skarpsint analys! Jag vill f.ö. också ha ett sådant RSS-flöde.

#18 Johan Ronström on 4 August 2010 at 2:50 pm

Jag har nu gjort ett PHP script som skrapar upp det viktigaste från en newsmill-sida och skriver ut det, bara att ändra så att den skriver till en fil.

(RSSen innehöll bara sammanfattning, så denna parsar själva sidan)

http://www.johanronstrom.se/projekt-filer/newsmillscraper.php
http://www.johanronstrom.se/projekt-filer/newsmillscraper.txt

Någon som har lust att hosta så kan jag anpassa?

#19 Lukas Romson on 4 August 2010 at 5:00 pm

Tack för informationen!!
jag kommer inte länka Newmill igen, och jag tänker inte publicera mig där. Jag hoppas fler följer Rasmus exempel, bojkotta Newsmill!

Och hörni, fixa en PiratKopiMill, det behövs!

#20 Johan Ronström on 4 August 2010 at 7:02 pm

Hur är det med regler? Antar att man riskerar ett cease-and-desist från newsmill om man börjar spegla på egen server? Nåt sätt som är bättre än nåt annat?

#21 Johan Ronström on 4 August 2010 at 8:30 pm

Kom på att man inte måste lagra nåt själv.

Nu har jag gjort ett litet dynamiskt script som funkar:

http://www.johanronstrom.se/kopimill.php

Min serverplats är inlånad på en privat dator, så det kommer inte gå att ha kvar det där om Newsmill börjar jiddra, så vill nån hosta på riktigt så vore det bra (det är bara en fil, koden finns i footern). Annars kommer ju inte länkarna dit funka så länge..

Annars är det bara att köra!

#22 skagedal on 4 August 2010 at 9:58 pm

Johan, jag får nåt slags UTF-8-fail på din sida, i övrigt, skitsnyggt! (se http://bayimg.com/PAonmaAcb – detta i Firefox)

I sammanhanget bör även Hatemill som gör så att man slipper kommentarerna (Greasemonkey-versionen eliminerar även “millningar”) nämnas. Readability är också kalas ibland.

Rasmus, bra text!

#23 Mattias on 4 August 2010 at 10:51 pm

Tyckte också det där var ett synnerligen dåligt uttalande, men visste inte att newsmill hade hoppat på tåget.

#24 Johan Ronström on 4 August 2010 at 11:03 pm

@skagedal: Tack! Har fixat det nu (tror jag).

För att rsms ska slippa ha dev-forum i sitt kommentarsfält kan vi ta vidare (tekniskt) snack om (mitt) kopimill på padden http://kompisen.se/kopimill

#25 Sanningen om samhället – 2010-08-05 on 5 August 2010 at 4:21 am

[…] Linking blogs (14) Emil Broberg, Copyriot, Johan Lundqvist » Kondoleanser till liberalerna i Folkpartiet, Luka(s) blogg, Jöran Fagerlund » […]

#26 Sandra on 5 August 2010 at 7:54 am

Jag förstår inte varför Newsmill är så dåligt. Missförstå mig rätt, det är verkligen skräp—första gången jag var inne där, förra sommaren, blev den sista—men liknande hemsidor, som t.ex. Kuro5hin, Everything2, Slashdot och Hacker News är iaf enligt mig ganska intressanta. Var gick Newsmill fel?
Ibland känner jag att det svenska internet är sämre än det amerikanska.
T.ex. Aftonbladet < Slashdot, Svenska »Wikipedia« < riktiga Wikipedia osv.

#27 COPYRIOT | Kopimill och Hatemill on 5 August 2010 at 10:27 am

[…] ← Hej då, Newsmill […]

#28 Hedda on 5 August 2010 at 11:17 am

Definitionen av “pöbel” är sålunda att de har annorlunda åsikter än innehavaren av den här bloggen. Intressant!

#29 rasmus on 5 August 2010 at 11:22 am

Hedda: Nej, det har du hittat på själv.

#30 Karl Andersson on 5 August 2010 at 11:49 am

Har svårt att tolka Billgrens uttalande som en attack mot romer. Såvida man inte tolkar hans uttalnde om att tiggeri ej är att anses som en ok försörjning som ett attack mot romer.
Vad är det för fjantigheter du håller på med? Jag förstår att du är mediekåt, du blev ju uppmärksammad också. Grattis!

#31 rasmus on 5 August 2010 at 12:02 pm

Karl Andersson: Jag hade inget som helst tanke på att detta skulle få s.k. nyhetsvärde och tycker mest det är konstigt när folk gör en grej av min “bojkott”.
Billgrens uttalande om att man måste ha en “rimlig försörjning” är en attack på romer eftersom den riktas selektivt just mot romer, inte mot andra grupper i samhället som försörjer sig på diverse udda sätt. Framförallt måste man se utspelet i europeisk kontext. Italien, Frankrike … Sverige.

#32 Lars Aronsson on 5 August 2010 at 1:09 pm

LOL, Newsmill har “snott” delar av Rasmus inlägg och gjort ett Newsmill-inlägg av det,
http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/05/d-rf-r-uppmanar-jag-till-bojkott-av-newsmill

Det är oklanderligt ur upphovsrättssynpunkt, eftersom han ju skyltar med “no copyright”. Men vid första påseende ser det verkligen ut som om Rasmus valt att skriva på Newsmill om att han bojkottar Newsmill.

#33 gurthang on 5 August 2010 at 1:47 pm

#Sandra: Jag vet inte hur vettigt det är att ens försöka jämföra Aftonbladet och Slashdot. Det är väl som att säga att det är för lite action i The sims spelen och försöka jämföra det med Doom.
Svenska teknik/dator/nyhetssidor håller väl ganska hög klass ändå kan jag tycka. Inget fel på IDG eller Techworld (förutom när det gäller kommentarerna, men då ligger Slashdot pyrt till om man ska dra med det i beräkningen.)

#34 mai on 5 August 2010 at 3:16 pm

fett ös rasmus!

#35 Mina on 5 August 2010 at 3:29 pm

Min åsikt är att Newsmill tar pulsen på samhällsklimatet i Sverige, och att de faktiskt tar debatterna som gammelmedia tvekar att skriva om. Climategate är ett bra exempel, där de var väldigt tidigt ute jämfört med andra media.
Jag är en av dem som har upplevt att min stad invaderas av aggressiva tiggare. Polisen bekräftar att de också begår snatterier, fickstölder och inbrott. Det de har gemensamt är att de är romer. Dessa personer utgör ett högst reellt problem som minister Billström adresserar. Hans ståndpukt appellerade till mig eftersom jag är trött på att höra att det inte är ett problem. Jag vet att romerna är förföljda och har ingen önskan att lägga sten till deras bördor, men jag tror inte den enda lösningen är att ignorera dem. Det kan hända att de flesta som tyckte till om romer i Sverige på Newsmill är lågpannade rasister som hatar alla etniska minoriteter, men kommentarerna präglas inte av sådana åsikter. Vi är många som önskar en balanserad debatt, men samtidigt en debatt där man vågar ta tag i ett problem hur känsligt det än är.

#36 Liberulf on 5 August 2010 at 4:52 pm

Med all respekt för ditt engagemang och insatser för att skapa bättre debattfora på webben, men är detta inte bara trams och dina 15MB av uppmärksamhet?
1. Varför mana till bojkott av Newsmill på Newsmill? Varför inte få in det i tryckta media?
2. Är det inte så otroligt uppenbart att milla-frågan bara blivit olycklig pga att ämnesetiketten formulerats illa? Det har ju förstås inte handlat om Vad tycker du om romer i Sverige: Jag läste frågan “Vad tycker du om [debattämnet] Romer i Sverige?” Om ämnet istället hade varit “Attityder till Romer i Sverige” eller “Svenskars attityder till Romer” hade du avstått från att reagera då?
3. Folk är idioter. Jag är smartare än folk. Men även jag är idiot ibland… Opinionsbildare måste så klart träffa folk även om de är idioter. Eller vad säger du?

#37 Kami Petersen on 5 August 2010 at 6:26 pm

@Kristoffer Nolgren (#3): Second Opinion är helt köpt material. Ren PR alltså, bara beställningsjobb från intresserade parter, inget annat. Ren reklam med andra ord…

#38 Kami Petersen on 5 August 2010 at 6:31 pm

Btw, även gammelmedia har hakat på det där med millningar, så sjukan sprider sig. sydsvenskan.se har kört en egen rip-off, men än så länge är man feg och går inte riktigt hela vägen. I stället ska man “känna” inför artikelns rubrik, vilket ofta blir komiskt i sin omöjlighet. (Nästan lika roligt som nyhetsrubrik-kombinationerna på blocket.se förr.) Och man vågar heller inte köra grejen på de “svåra” frågorna, man känner ju sina läsare.

#39 Gunnel Gomér on 5 August 2010 at 9:35 pm

Jag känner mig lite dum just nu!
Jag skriver mycket på Newsmill sedan ett par månader. Två företeelser har retat mig.

1. Att det går så jäkla fort…en slags åsiktskonsumism utan fördjupning. Debattörer skulle kunna få ut mycket mer av varandra genom att stanna och verkligen fördjupa frågorna med varandra. I stället hanterar folk saken som envägskommunikation med artikelförfattaren. Som för det mesta tiger som muren. Varför? Om det är kunnig dialog som är målet?

2. Millningarna! Jag har aldrig tryckt på någon millningsknapp. Dels för att jag tycker att det är en barnslig & korkad grej. Men allra mest för att jag inte begriper. Om “Israel” är rött…är det för att folk är arga på Israel…eller arga på kritiken mot Israel?

Annars uppskattar jag Newsmill på flera sätt. Att det faktiskt finns kunniga debattörer där, kommentarer som ofta ger mer än artikeln. Och för att Newsmill är för-modererat och därför vaskar bort det råaste och dummaste pissandet. Som vänstertänkare & feminist brukar jag råka rätt illa ut i pissrännornas brutala regemente. Newsmill har haft en mentalhygienskt läkande effekt på mej :-)

#40 rasmus on 6 August 2010 at 12:09 am

Liberulf: Jag har inte manat till bojkott av Newsmill på Newsmill.
Newsmill kopierade en halv bloggpost härifrån och la upp på sin sida för att få det att se ut så. Det säger något om hur seriösa de är.

#41 Ola Nilsson on 6 August 2010 at 1:27 am

Jag är mycket glad för detta inlägg och de verktyg det genererat. Mitt människohat kommer att minska och världen kommer bli en lite, lite bättre plats. Tack för alltid spännande och nästan alltid giv ande(Deleauze [sic?] går över mitt huvud) läsning.

#42 Gabriel on 6 August 2010 at 8:25 am

Är det nån form av Europeisk agenda som är på gång? Först ska vi importera hela slöjdebatten och nu den om Romer. Har Svenska politiker tröttnat på att hitta egna frågor att driva?

#43 Lukas Romson on 6 August 2010 at 9:49 am

Rasmus, din ideella upphovsrätt har du ändå, även om du publicerar under devisen No copirght. Den ideella upphovsrätten kan inte avtalas bort generellt, och ger dig rätt att bestrida användningen och kräva skadestånd om ditt verk används i sammanhang du inte vill synas, se Upphovsrättslagen § 3, s 2-3:
“Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.

Sin rätt enligt denna paragraf kan upphovsmannen med bindande verkan eftergiva endast såvitt angår en till art och omfattning begränsad användning av verket.”

Genom din devis No copyright har du alltså förmodligen inte avtalt bort din generella idella upphovsrätt, det vore inte ett avtal om “en begränsad användning av verket”.

Alltså går det troligen att i en rättstvist hävda att ditt avtal om No copyright inte gäller (varken hos dig eller på tex Wikipedia) den ideella upphovsrätten, om det inte särskilt skrivs intill varje text och i vilka särskilda fall som också den ideella upphovsrätten inte omfattas av copyright.

#44 rasmus on 6 August 2010 at 11:38 am

Lukas: Mycket riktigt, jag har inte avtalat bort någonting. Men jag tänker inte hänvisa till min ideella upphovsrätt, för det skulle betyda att jag pläderar för en snävare tolkning av citaträtten när jag hellre vill se en extremt frikostig. Däremot konstaterar jag att Newsmill har schabblat bort alla journalistiska pretentioner.

#45 Lukas Romson on 6 August 2010 at 12:12 pm

Jag förstår din inställning och det hedrar dig att du inte anser att ändamålet helgar medlen utan är principfast.

Jag publicerar emellanåt under fri licens, men tänker inte som du just när det gäller den ideella upphovsrätten. Jag vill inte riskera att mina texter används till exempel för syften jag anser är odemokratiska eller rasistiska. Hade det varit min text hade jag nog stämt Newsmill . ;)

#46 En hyllad debattsajt full med skit « Intersektionell Solidaritet – där det finns makt finns det motstånd on 6 August 2010 at 5:20 pm

[…] som har kommit från bland annat Gudrun Schyman, Lukas Romson och historikern och debattören Rasmus Fleischer är de otroligt förenklade frågor som finns efter varje artikel. Vad tillför detta egentligen? […]

#47 Det borgerliga äcklet « PURGATORIUM.se on 7 August 2010 at 3:58 pm

[…] om romer tidigare i veckan (som bland annat Rasmus Fleischer tagit upp på sin blogg).  Men de har fortfarande inte tagit avstånd från den “millning” som för ett par […]

#48 Erik Johansson on 8 August 2010 at 12:59 am

Ideel upphovsrätt är den värsta delen av upphovsrätten. Just på grund av omöjligheten att bedömma vad krav som “inga odemokratiska ändamål”..

Jämför med JS lints vars licens består av: ”
The Software shall be used for Good, not Evil.
l”.

#49 Carl Hugosson on 8 August 2010 at 7:02 am

Vad är problemet? Ska alla inlägg vara känslostormar med snuttefilten i högsta hugg? Du är en fara för Svensk demokrati om du är rädd för att människor ska fara illa. All politik, oavsett om det handlar om människor eller traktorer eller dylikt, ska kunna debatteras. Det är alltid mycket bättre med högt tak och fritt språkbruk än att man ska låtsas att världen är bättre än den är. Skärp upp dig, människa.

#50 En hyllad debattsajt full med skit « Intersektionell Solidaritet – där det finns makt finns det motstånd on 8 August 2010 at 3:29 pm

[…] som har kommit från bland annat Gudrun Schyman, Lukas Romson och historikern och debattören Rasmus Fleischer är de otroligt förenklade frågor som finns efter varje artikel. Vad tillför detta egentligen? […]

#51 Juridisk könstillhörighet « Caspian Rehbinder on 8 August 2010 at 9:13 pm

[…] Vad som däremot står klart, är att det inte är ett sätt vi har för att motverka annan diskriminering. Vi motverkar inte rasism genom att upprätta statliga register över vem som har vilken hudfärg. Vi motverkar inte diskriminering på basis av sexuell läggning genom att införa statliga register över vilka som är heterosexuella, homosexuella, bisexuella – och kanske övriga. Eller register över landets muslimer och judar? Romer? […]

#52 Charlotte on 9 August 2010 at 4:51 pm

Det finns en Facebookgrupp som heter “Vi skriver inte på Newsmill igen”. Den har dock väldigt få medlemmar…:)

#53 Charlotte on 9 August 2010 at 4:54 pm

Just det, adress: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=138485159524927

#54 maloki on 12 August 2010 at 2:31 am

ouch… Suck….
Jag som precis börjat lära mig använda newsmill! :P
Dags att hitta på något roligare då… Hmm..

Tack för nattläsningen f.ö.! :)

#55 Anna-Karin Granberg on 12 August 2010 at 3:52 pm

Jag blev också lurad för en halv sekund. Så enastående lumpet av Newsspill att kapa din text! Även om du ställer den till förfogande generellt så är deras agerande förkastligt. Det är intressant att se hur Författarförbundet förklarar citaträtten:
http://www.forfattarforbundet.se/sff/main.nsf/3/3B5FC3A550AC3743C1257290006F0038
Man har alltså inte rätt att citera nån annan för att försköna eller förhöja värdet av sin egen framställning eller produkt. Och en debattsajt är väl en produkt.
Vänliga hälsningar AKG!

#56 Axel on 18 August 2010 at 12:41 pm

Newsmill = Ring P1

#57 Lorentiuz on 3 September 2010 at 10:10 pm

Newsmill är ett debattforum som har lockat många från den yttre högern i Sverige. De flesta artiklar stödjer högerpolitik, kriget i Afghanistan, och det finns otaliga artiklar som ursäktar Israels Apartheid politik. Modereringen på forumet blockerar debatt vad gäller Israel, till förmån för Israel vännerna. På detta sätt verkar forat i enlighet med en förutstakad politisk ideologi som stöds av de som är bakom siten och dess redaktion. Det råder inte en öppen och och fri demokratisk debatt enligt Sveriges grundlag om yttrandefrihet.

#58 Johan Ronström » Blog Archive » KOPIMILL on 15 September 2010 at 5:34 pm

[…] anledning av Rasmus inlägg “Hej då Newsmill“, och kommentarerna därefter har jag nu byggt ett litet […]

#59 När Bonnier debatterar sig själva | Stefan Bergmark on 11 November 2010 at 1:16 pm

[…] hjälpt till att skriva debattartiklar, exempelvis till Anna Anka. Historikern och opinionsbildaren Rasmus Fleischer såg ett problem i att man upprättat ”ett torg där allt måste vara åsikter och där åsikter bara får […]

#60 Johan on 2 December 2010 at 9:01 am

Newsmill marknadsför sig med “Här kan alla få skriva” ,de publicerar artiklar av vem som helst, vare sig de har något vettigt att säga eller ej så länge personen har någon sorts “förankring” till ämnet. Fast ändå bestämmer de själva vilka artiklar som ska hamna på framsidan och vilken sensationellt provocerande rubrik den ska ha. Det blir väldigt mycket hyckleri av det hela när de inte kan leva upp till sitt egna moto, NM tycks inte heller ha några moraliska skrupler alls i sin strävan att markandsföra sig, det går bra med spökskriverier, provocerande känslomillningar och artiklar så länge det lockar läsare.

#61 Så fungerar det: Islamofobi : Motbilder on 15 December 2010 at 8:01 pm

[…] hjälp till palestinier ska sänkas med alla passagerare och att låta folk rösta om hur vidriga romer egentligen är. Så långt inget konstigt: Newsmill är en sida av rasister för […]

#62 Stefan on 31 January 2011 at 11:57 pm

Jag hittade till newsmill först idag då jag fick tips om en debattartikel där! Gjorde en snabbt översyn över sidan och den kändes en aningen höger! De synliga debatterna kom från höger, de dolda från vänster! Inläggen en blandning av blått och brunt! Ingen sida för vänsterkollektivet anser jag!

#63 Amelia Andersdotter on 1 February 2011 at 11:46 am

Ptja. Ibland blir ju Newsmill också källa till journalistiskt innehåll. Som den här artikeln av mamma: http://www.newsmill.se/artikel/2010/11/26/miljardhyror-t-r-p-f-rbanden-men-vem-bryr-sig

Den handlar om militärens miljardhyror och vilka resultat det får. Den har sexhundra läsningar, förmodligen av Sveriges försvarsnördar av vilka det finns /många/ (har kollat upp bloggar). Tydligen, enligt mamma, skapar alltså miljardhyror på utedass(!) BNP, och det får man förmoda att miljardhyror för skolor (vilket är anledningen att offentliga skolor aldrig har råd med något) som en lärare till mig ojade sig om på gymnasiet också gör.

Mamma är journalist. Hennes tidning är miffo och bryr sig inte om triviala saker som vart svenska försvarsskattepengar går för det är ingen som bryr sig om skatten ändå, annat än när Anders Borg vill ha pigavdrag.

#64 Max on 10 February 2011 at 5:28 pm

Blev sugen på en Gopher-bok när jag läste de tidiga kommentarerna, så jag gjorde en snabb sökning på Adlibris. Resultatet var inte vad jag hade hoppats på, trots hela tre matchande resultat. Missnöjet är dock inte är så underligt med tanke på att samtliga är utgivna av Betascript…

#65 COPYRIOT | Tankar kring Framtiden, IV: Kontrarevolution och destruktiv entusiasm on 17 July 2011 at 2:23 pm

[…] Hej då, Newsmill […]

#66 Sverige mår bra när Sverige debatterar | copy is right on 12 March 2012 at 10:48 am

[…] LÄS ÄVEN: I Debatt-Sverige kan ingen höra dig skrika. Hej då, Newsmill. […]

Kommentera