Amerikansk militär mot isländska dataservrar?

Jugoslavien, Afghanistan, Irak… Island? Nu höjs kravet på att USA ska ta till sina militära muskler gentemot sin Nato-partner Island, i syfte att stoppa Wikileaks.
Det är inte vem som helst som undertecknat dagens ledarkolumn i Washington Post, utan Marc Thiessen som tidigare varit förste talskrivare åt president George W. Bush. Numera är han verksam vid den neokonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute.

Marc Thiessen börjar med att slå fast: “Wikileaks är ingen nyhetsförmedlare. Det är ett kriminellt företag.” Wikileaks utgör en allvarlig fara för USA:s nationella säkerhet. Särskilt utpekas Julian Assange, citerandes USA:s försvarsminister som i helgen uttalade sig om dennes “moraliska skuld” för superläckan. Kolumnen går systematiskt igenom de möjligheter som finns för USA att agera mot Wikileaks i allmänhet och mot Julian Assange i synnerhet.

Assange is a non-U.S. citizen operating outside the territory of the United States. This means the government has a wide range of options for dealing with him. It can employ not only law enforcement but also intelligence and military assets to bring Assange to justice and put his criminal syndicate out of business.
/…/
Assange seems to believe, incorrectly, that he is immune to arrest so long as he stays outside the United States. He leads a nomadic existence, operating in countries such as Sweden, Belgium and Iceland, where he believes he enjoys the protection of “beneficial laws.”

Sverige, Belgien och Island är de tre länder som Marc Thiessen pekar ut som lämpliga objekt för diplomatiska påtryckningar. Om ändå Sverige eller Island inte går med på att gripa Julian Assange, bör FBI-agenter kidnappa honom på svenskt respektive isländskt territorium, för att föra honom till USA för rättegång (en infrastruktur av hemliga CIA-flygningar är lämpligt nog redan etablerad).
Marc Thiessen menar allvar på denna punkt. Han hänvisar till ett memorandum från 1989, utarbetat av Reagan-administrationen och betitlat “Authority of the Federal Bureau of Investigation to override international law in extraterritorial law enforcement activities”.

In other words, we do not need permission to apprehend Assange or his co-conspirators anywhere in the world.
/…/
Last year, the Obama administration stood up a new U.S. Cyber Command (USCYBERCOM) to “conduct full-spectrum military cyberspace operations” in defense of U.S. national security. With the stroke of his pen, the president can authorize USCYBERCOM to protect American and allied forces by eliminating WikiLeaks

Men nej, Marc Thiessen nöjer sig inte med detta. På sin blogg vecklar han ut en ännu större plan för militär styrkeuppvisning. Särskilt är det Island som befinner sig i skottgluggen på grund av “Icelandic Modern Media Initiative (IMMI), ett lagpaket som har inspirerats av Wikileaks och som antogs av ett enhälligt parlament den 16 juni. Lagpaketet inkluderar bland annat principer om källskydd, ansvarsfrihet för nätoperatörer och garantier mot att domstolsprocesser används för att tysta obekväma röster. Vi är vana vid lågskatteparadis, men Island kan nu bli världens enda “högyttrandefrihetsparadis“. Detta skrämmer skiten ur Marc Thiessen, som skriver:

The United States must make clear to Iceland that it will not tolerate this. /…/
The IMMI calls into question Iceland’s seriousness as a NATO ally, and Iceland needs to realize there will be consequences for its actions.

American Enterprise Institute står förvisso långt till höger om Obama och hans regering. Men de är en allt annat än marginell röst. Utspelet kanske bäst kan förstås som en “väderballong”, syftande till att läsa av reaktionerna.

En relaterad nyhet är att den amerikanska hackern och miljöaktivisten JacobioerrorAppelbaum i helgen greps på en flygplats i New York efter att ha rest in i sitt hemland. Under tre timmar förhördes han om sin roll i Wikileaks, bland annat av representanter för armén. Han fick behålla sin dator men agenterna beslagtog tre mobiltelefoner från honom.

PS.
Om du gillar att jag lade ett par timmar på det här inlägget får du hemskt gärna flattra här:


(Annars går det alltid att donera till Copyriot via Flattr-knappen längst upp till höger!)

Uppdatering: Cirka en timme efter att detta inlägg postats så utsändes en kommuniké från Telecomix-klustret, “Do not let the Pentagon turn internets into Wikistan!“.

63 kommentarer ↓

#1 chrisk on 2 August 2010 at 9:30 pm

Hmm… borde inte USA ha lärt sig TPB-läxan. Det går inte att få bort en sida från internet, så länge folk är villiga att flytta den ibland. Wikileaks har servrar i hela världen, och han man en upplänk till internet, kan man frivilligt hjälpa till att hosta en maskin.

Men, det är klart. Teamet bakom Wikileaks kan säkert splittras om CIA kidnappar dem alla. Därför är det väl som med bittorrentsiter, att hela konceptet måste kopieras.

Fler leak-siter till interweb!

Pro tip: En bunt hackers, en bunt journalister, lite bandbredd – sen är det bara att bygga.

#2 C on 2 August 2010 at 9:38 pm

Som vanligt vill usa styra världen, och tydligen har dom lagar som säger att dom får göra vad dom vill hur dom vill.
nästan så man ska trycka gilla knappen på facebook.
Möter jag någonsin Assange på stan ska jag erbjuda han husrum och fri öl :D

#3 Rikard on 2 August 2010 at 9:52 pm

Chrisk Wikileaks är, enligt dem själva, cirka 800 personer pga alla specialkompetenser som behövs, BOFHs, korrläsare, fd underättelsetjänstemän, jurister, you name it.

Det betyder att de är svåra att stoppa men också svåra att kopiera. Vi borde i så fall kontakta dem med ett förslag på de öppnar processen i ett slags how to make your own wikileaks.

Det som är svårast att bygga upp är nog nätverket av folk som man litar på och rutiner för need to know mm för att skydda källorna.

Inte meningen att vara negativ dock. Jag stödjer helhjärtat idén att det behövs fler wikileaks.

Eller färre Thiessen:ar.

#4 Oldtimer on 2 August 2010 at 9:59 pm

Hmm, intressant vilken status agenter för en främmande makt har rent folkrättsligt om de använder våld och utför en kidnappning på svenskt territorium. Är det att betrakta som en krigshandling? Kan jag som svensk medborgare se dem som fientlig trupp och nedkämpa dem med nödvändigt våld? Varje meddelande att motståndet skall upphöra är falskt… ;)

#5 Rasmus Kaj on 2 August 2010 at 10:15 pm

Oldtimer: De lär väl knappast legitimera sig som USA-agenter före kidnappandet. Men om de skulle försöka något på svenskt territorium och åka fast så bör de ju helt enkelt dömmas för brottet (kidnappning / mordförsök / mord) enligt svensk lag. Har du möjlighet att stoppa dem så får du gripa dem, enligt svensk lag om envarsgripande. Men det verkar ju minst sagt riskabelt att försöka …

#6 Apan on 2 August 2010 at 10:25 pm

@Oldtimer Absolut! Nödvärnsrätten täcker det lätt!

Det våld som nöden kräver kan ju förstås bli ansenligt om det handlar om folk från exvis CIA men det är ju en helt annan fråga….

#7 Petter on 2 August 2010 at 10:31 pm

Är verkligen bekymrad för Islands del.
De sitter knappast i ett bra läge men om de är så stark som nation att de kan stå emot så undra om inte jag tänker flytta dit :)
För det här kommer att ramla ner från USA och över på oss i dessa små nationer. Min gissning är att FRA redan arbetar på detta.
Lösningen är att sprida ut verksamheten.

#8 Calandrella on 2 August 2010 at 10:31 pm

När jag började läsa detta blogginlägg fick jag mest intrycket att det liknade en dålig agentfilm. Men sedan slog det mig: det är ju läskigt på riktigt att offentliga, seriösa opinionsbildare i USA framför sådana här åsikter. Någon som känner till vilken respons ledaren fått?

#9 rasmus on 2 August 2010 at 10:32 pm

Nu börjar jag känna vibbar av folkrättshaverism här, vilket jag inte riktigt tror är den bästa politiska vägen att ta sig an denna möjliga utveckling. Hellre än att fantisera om att ge CIA-snubbar på käften bör vi, som Chris nämnde i första kommentaren, fundera på hur hotade verksamheter som Wikileaks kan kopieras. På ett mer realpolitiskt plan kan man fråga sig om inte Sverige och andra länder skulle kunna kopiera Islands IMMI-initiativ. Vid det här laget har vi väl lärt oss läxan om att inte lita på en central nod?

#10 chrisk on 2 August 2010 at 10:49 pm

Rikard: Sant att det inte bara är att kopiera wikileaks i en handvändning. De är extremt kompetenta och har många supporters och volontärer.

Men, jag är ändå övertygad om att det går att skapa mindre leaksiter. Vad som behövs är att just hackers och journalister samarbetar.

Allt vore mycket enklare om fler använde darknets och riktiga operativsystem (ex Linux) för då minimerar man tröskeln för att direkt skapa en leak-site.

Så, i någon mening är det viktigaste att skapa en politisk medvetenhet kring vikten av att bekämpa maktmissbruk med teknologiska medel. Att lära sig skillsen går ganska fort (tror jag).

#11 hemlig beundrare on 2 August 2010 at 11:07 pm

Hej!

Om jag hade varit det minsta lilla i närheten av att vara lika verbal som du så hade jag kanske kunnat förmedla min djupa uppskattning av denna blogg i konkreta åsikter. Nu går det tyvärr inte.

Jag har tyvärr inte flattr och kan inte skaffa för närvarande. Men den dagen kommer då du blir flattrad med råge, var så säker.

Tills vidare får du nöja dig med min kärlek och uppskattning, det är tyvärr allt jag har att erbjuda dig just nu. Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb med den här bloggen.

Kram!

#12 Skrämmande riktning | Lite av varje on 2 August 2010 at 11:26 pm

[…] gjorde att jag hoppade över det då. Sedan blev jag via @rasmus_kaj tipsad om en artikel om av Copyriot som tar upp de hot som förekommit mot Wikileaks. Speciellt efter publiceringen av Afghan War […]

#13 Vermon on 3 August 2010 at 3:59 am

Fin domän de har de där nissarna; american.com

#14 If I can't dance, it's not my revolution » Arkivet » Julian Assange on 3 August 2010 at 8:31 am

[…] Läs mer på Copyriot. […]

#15 Jesper on 3 August 2010 at 8:36 am

Skrämmande läsning.

En mindre faktapunkt dock: texten är egentligen inte en ledare, det är en op-ed. Möjligen är ledare en rimlig översättning, men man bör komma ihåg att op-edkolumnister inte är en del av ledarredaktionen.

#16 rasmus on 3 August 2010 at 9:55 am

Jesper: Jag skrev ledarkolumn, inte ledare. Marc Thiessen har samma position på Washington Post som Isobel Hadley-Kamptz har på Expressen: de skriver varje vecka en återkommande kolumn på ledarsidan, utan att höra till ledarredaktionen.

#17 (tm) on 3 August 2010 at 10:22 am

chrisk: “Så, i någon mening är det viktigaste att skapa en politisk medvetenhet kring vikten av att bekämpa maktmissbruk med teknologiska medel. Att lära sig skillsen går ganska fort (tror jag).” – Nja, jag tror det viktigaste är kontakter och förtroendekapital. Förtroendekapital för att informatörer ska våga vända sig till en och kontakter för att kunna bedöma det material man får in och därmed skydda förtroendekapitalet. Eller egentligen bör man kanske tala om kompetens istället för kontaktnät? Oavsett så måste man kunna filtrera det rådata man får in för att inte bli manipulerad/trollad allt för lätt. Man kan ju dra paralleller till “gammelmedia”. Nu när varje lokaltidning har en nätupplaga skulle en whistleblower på ett sätt lika gärna kunna höra av sig till VLT som till New York Times – informationen kanske tar lite längre tid på sig att nå ut, men genom nätet kommer den att spridas om den är slagkraftig nog. Att det ändå är NYT som får förtroendet beror nog mycket på att de har hanterat liknande situationer tidigare och byggt upp ett rykte. Vill man göra en hydra av Wikileaks är det därför bäst att börja småskaligt och bygga sig ett namn. Uthållighet och “varumärkesbyggande” är lika viktigt som medvetenhet och teknisk kompetens.

#18 jardenberg kommenterar – 3 Aug, 2010 | jardenberg unedited on 3 August 2010 at 10:55 am

[…] COPYRIOT | Amerikansk militär mot isländska dataservrar? […]

#19 Bröd och skådespel åt folket så håller de sig nöjda! | Integritet och Frihet on 3 August 2010 at 11:38 am

[…] detta. Leo Erlandsson tar också upp detta på sin blogg om hur Wikileak har skrämt skiten ur USA. Bloggen Copyriot skriver också om att USA nu vill ta i med hårdhandskarna bland annat mot Island f… Bloggaren Scaber Nestor skickade en länk via Facebook som också visar en annan sida av samma […]

#20 buddy jesus on 3 August 2010 at 11:52 am

Man borde kanske börja spåna på en Wikileaks@Home-lösning liknande SETi@Home? Eller som Freenet-projektet.

Sant distribuerad dynamisk DNS med möjlighet att bli en del av serverklustret genom att avdela en krypterad datastore av hårddisken för upplåtande av Wikileaks-data, eller rent av serva webbklienter. Bara spånar fritt här..

#21 chrisk on 3 August 2010 at 1:02 pm

buddy jesus: kolla in i2p2.de – ett helt autonomt internet i internet. borde kunna fylla de flesta behov av anonymt internet som inte går att ta ned fysiskt.

#22 Oldtimer on 3 August 2010 at 1:11 pm

@rasmus
Missförstå mig inte nu. Jag filosoferade bara över detta för att värdera allvarligheten i vad en så offentlig person som Thiessen agiterar för i en ansedd tidning som Washington Post. På ledarplats uppmanar man alltså sin regering att begå krigshandlingar mot Sverige, vilket rent teoretiskt skulle kunna leda till eldstrid på svensk mark. Tanken svindlar. Det visar ju hur galet debattklimatet i USA har blivit.

#23 Antiamericanist on 3 August 2010 at 2:06 pm

Off-topic: Man kan notera att vi nu förfasas över hur råa USA blivit … Men allvarligt talat gubbar, så här har USA betett sig i ungefär 150 år. Startpunkten kanske är kriget mot Mexiko men vad vet jag …. Inte så roligt nu hur som helst när vi kanske får smaka på samma medicin eller hur? Förhoppningsvis är det några som får upp ögonen för hur världen ser ut.

Angående hur USA ser på Thiessen så kan en ledtråd vara den veritabla lavin av kommentarer runt om på nätet som vill se Bradley Manning hängd för landsförräderi. Jag tror inte Assange står högre i kurs hos dem eftersom man som icke-amerikan saknar alla former av rättigheter.

#24 Tejpad on 3 August 2010 at 6:21 pm

Och om det inte skulle fungera att skrämma och hota för att stoppa Wikileaks, så har “hemmalaget” andra resurser att ta till! Inget nytt i och för sig, men nu börjar det även bli officiellt.
Enligt PC för Alla håller gruppen Project Vigilant på och rekryterar hackare för fullt… allt i antiterrorismens namn!

#25 2022.nu – visioner för en ljusare framtid « Calandrellas blogg on 3 August 2010 at 9:55 pm

[…] president för USA (skapad av Emil Isberg) kontrasterar väldigt skarpt mot den nuvarande, mycket skrämmande, bilden av Wikileaksmänniskan och demokratikämpen. Nobels fredspris till Assange vore underbart […]

#26 robert on 3 August 2010 at 11:21 pm

@Tejpad, “Project Vigilance” är inte vad du tror det är, har snokat runt det och det är bara en kille, en person, som målat en stor tavla, inget mer.

#27 Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-08-04 on 4 August 2010 at 7:00 am

[…] Amerikansk militär mot isländska dataservrar?- Läs Copyriots text om Wikileaks. Kriget mot öppenheten. […]

#28 gurthang on 4 August 2010 at 2:01 pm

“project vigilant” känns spontant mer som Stödes Datorklubb med stormaktsvansinne än det Cyber Mossad som dom så gärna vill vara.

#29 rasmus on 4 August 2010 at 2:25 pm

“Project Vigilant” är bullshit.

#30 Alla dessa läckor « Arkeoblog on 4 August 2010 at 10:06 pm

[…] lika bisarrt är Mark Thiessens utspel om att USA borde sätta in militären mot Island för att gripa Julian Assange, talesmannen för […]

#31 Internetcensur, Befria internet, Stoppa internetcensuren − Kommer USA att bomba serverhallen i Solna? on 6 August 2010 at 10:10 am

[…] dokument . Hur ska dom lyckas censurera eller stänga Wikileaks? Dom kommer säkert att göra allt som krävs för att stänga ner Wikileaks. Att precisionsbomba serverhallen har säkert diskuterats som ett alternativ, även om det inte är […]

#32 | Intensifier on 6 August 2010 at 2:22 pm

[…] Interfax och Wikicong Internet Insurgents om Wikilieaks. Även Copyriot skriver […]

#33 Daniel Wijk on 6 August 2010 at 2:30 pm

gunnar: Assange var ganska tydlig med att säga att dom itne kan garantera att det som står i dokumenten verkligen stämmer.

#34 Offentlighetsprincipen och Wikileaks // Skivad lime on 13 August 2010 at 8:48 pm

[…] på hur situationen hela tiden trappats upp är det inte särskilt förvånande att USA nu börjat skramla med vapen och hota med våld i situationen. Vem blir egentligen förvånad om Assange skulle råka ut för en […]

#35 COPYRIOT | Wikileaks skulle må bra av en annan talesperson on 4 September 2010 at 1:56 pm

[…] Amerikansk militär mot isländska dataservrar? […]

#36 COPYRIOT | Krisland, del 4: Yttrandefrihetsparadiset on 6 September 2010 at 10:52 pm

[…] Kanske liknande Amerikansk militär mot isländska dataservrar? […]

#37 COPYRIOT | Om cyberkriget on 13 November 2010 at 6:27 am

[…] Amerikansk militär mot isländska dataservrar? […]

#38 COPYRIOT | Krisland, del 3: Birgitta Jónsdóttir och populismen on 29 November 2010 at 12:42 pm

[…] Amerikansk militär mot isländska dataservrar? […]

Kommentera