Verksamheten lägger ner Piratbyrån

Ganska komiskt: “Piratbyrån lägger ner sin verksamhet”, rapporterar idag alla svenska nyhetsmedier. Det är ju som att säga att “blixten slutar blixtra“, som om det gick att skilja mellan ett subjekt och dess handlande.

Snarare ligger det till så här: Verksamheten lägger ner Piratbyrån. Om vi ska tala om epoker så måste antingen Piratbyråns sju år delas upp i flera olika epoker – eller så kan vi urskilja en längre överepok av sammanlänkande verksamheter, som började innan 2003 och fortsätter efter 2010.
Under en tid var verksamheten relativt koncentrerad i det skal vi kallade för Piratbyrån. Efter hand blev Piratbyråns hemsida av allt mindre betydelse för den verksamhet som vi kallade för Piratbyrån. Sedan tedde sig själva Piratbyrån som ett alltför trångt skal för att rymma en allt mer mångfaldig och ofta luddigt organiserad verksamhet.
Vi skaffade oss andra skal, bland annat ett av aluminium, samtidigt som symbolen “Piratbyrån” fortsatte att användas när så passade, särskilt vid aktiviteter utanför Sveriges gränser. Nu får det räcka.

Verksamheten klarar sig utan Piratbyrån. Inte för att verksamheten har avtagit, utan för att den har vuxit och vidgats, kontaktytsintensifierat sig till en mängd överlappande gemenskaper, både i staden och till näts. “Från att befria verk till att befria sammanhang”, som Ibi uttryckte det. Vissa kommer att förstå precis vilka verksamheter som jag syftar på medan andra inte har en aning och det är helt i sin ordning för vad som räknas är strikt talat inte förståelse utan kopiering.

Piratbyrån upphörde nog redan för ett år sedan, i det virvlande kölvattnet efter The Spectrial där nya och större kluster formerade sig. Jag skriver själv i en kommande antologi om nätpolitik om hur vi inte längre såg någon mening i piratsymboliken efter förra sommaren i Venedig. Verksamheten letade sig helt odramatiskt vidare i nya former.

Vi hade ändå tänkt oss högsommaren 2010 som en bra tid att sätta en ordentlig punkt för Piratbyrån. Vi hade redan gjort upp med Riksarkivet om att de ska få arkivera material och skissat på en helt annan slags sajt. Att vi lät punkten sättas genast kom sig av en sorglig bortgång. Nu finns skäl för eftertanke och tillbakablickar, men själva ägnar vi mer kraft åt att bygga – i hög grad mycket handgripligt – på framtida rum för verksamhet.

39 kommentarer ↓

#1 martin on 24 June 2010 at 12:06 pm

media har antagligen kopypastat http://torrentfreak.com/pirate-bays-founding-group-piratbyran-disbands-100623/

#2 Väl spelat, Byrån, och tack för allt | Rick Falkvinge (PP) on 24 June 2010 at 1:06 pm

[…] Rasmus säger, så är det snarare verksamheten som har stängt Byrån, än Byrån som har stängt verksamheten. Individerna bakom har gått vidare i nya projekt för att […]

#3 Robert Andersson on 24 June 2010 at 6:22 pm

Må de svurna fienderna i Piratbion fira i dagarna de tre.

#4 COPYRIOT | Niclas Ericssons cynism on 28 June 2010 at 5:38 am

[…] Verksamheten lägger ner Piratbyrån […]

#5 Länge leve Piratbyrån « Skumrask on 29 June 2010 at 2:08 pm

[…] Verksamheten har lagt ner Piratbyrån. Bra. Det är knappast någon hemlighet att jag varit missnöjd med byråns utveckling. […]

#6 COPYRIOT | Vad var Piratbyrån? on 29 June 2010 at 10:40 pm

[…] Verksamheten lägger ner Piratbyrån […]

#7 micool on 3 July 2010 at 3:45 pm

Tack för alla år!
Tack alla forummedlemmar på piratbyran.org!
Keep it up!

#8 Tystnad är medgivande? Dags för civil olydnad! « MMN-o on 7 July 2010 at 5:33 am

[…] Verksamheten lade ner Piratbyrån. Länge leve verksamheten! […]

#9 Piratbyrån ute på illdåd | Beneath a Steel Sky on 31 August 2010 at 9:47 pm

[…] men… Jag trodde de hade lagt ner? var flattr_wp_ver = '0.9.11'; var flattr_uid = '1253'; var flattr_url = […]

#10 Felten Fabulerar » Blog Archive » Verksamheten lägger ner Piratpartiet on 28 September 2010 at 6:14 pm

[…] Verksamheten lägger ner Piratbyrån skriver Rasmus på sin blogg i juni i år. Detta då till skillnad från vad gammelmedia utropar, nämligen att Piratbyrån lägger ner verksamheten. […]

Kommentera