Skunkgruppen

För tio år sedan var Skunk.nu, enligt obekräftade uppgifter, Sveriges största nätgemenskap. Det hade då redan tagits över av Spray, som från att IT-bubbland sprack helt negligerade att vidareutveckla sidan. Skunk har därför aldrig rört sig en millimeter bortom web 1.0, vilket bland annat innebär en närmast fullständig frihet att använda html på sin egen profilsida.
Just att ingenting har förändrats från centralt håll har varit en av de främsta kvaliteterna för den spillra som har levt vidare på Skunk och som i vissa fall kultiverat en säregen typ av litteratur via dagboksfunktionen. Några av de mest passionerade skunkarna sammanfattar i en kollektivt skriven text:

Istället för den kommentarshysteri som Web 2.0 har fört med sig, där varenda artikel har ett eget kommentarsfält och där du inte har åstadkommit något innan det fått “likes” på fejjan, är Skunk stillheten själv. Men när vi skunkar väljer att kommunicera gör vi det kompromisslöst, känslosamt, obetänksamt. Under tio år av användande har ett eget rum skapats med andra regler än vad som gäller på vanliga communities.

På fredagseftermiddagen meddelade Sprays vd att man helt bryskt tänker stänga Skunk. Tidsfristen som gavs var knappt två veckor. Allra mest upprördes kanske skunkarna av att pressmeddelandet från Spray rekommenderade folk att återsamlas på Facebook.

Snabbt mobiliserades IRC och etherpad en febril aktivitet. Efter ett dygn utsändes ett pressmeddelande från några som kallade sig Skunkgruppen. Kontaktpersonerna skrev under med titlar som manifesterade en karakteristisk mix av unga författare, mjukvaruutvecklare och sociologer. Utöver den rena känslan av en hotad nätvaro, framförde de tre argument:

  • Att en nätgemenskap är relativt liten – några hundra aktiva per dag – är inget argument mot dess existens.

  • Just eftersom Skunk saknar RSS-flöden och topplistor är det ett kulturellt andningshål.

  • Gränssnittet på Skunk har format en alldeles särskild språklig stil, som fortsätter att influera ett antal författare och journalister.

Idag följde Skunkgruppen upp genom att publicera “Skunkmanifestet“.

Händelserna sedan nedläggningshotet blev känt, den 18 juni, visar precis vad som är unikt med Skunk. Vi arbetar decentraliserat, men sammanknutna av vänskap. Någon kodar en Skunk-klon och registrerar domänen sknuk.nu. En annan jobbar med det juridiska och en tredje skriver pressmeddelanden. Flera skunkar försöker spara ner hela communityt på sina hårddiskar. Skunks organiska uppbyggnad har gett oss tio års erfarenhet av emergens, hur helheten blir större än bara delarna och underbart omöjlig att förutse.

En vreden riktad mot Spray tycks ha varit nödvändig för att katalysera denna aktivitet, tillsammans med ett kollektivt avståndstagande från Facebook-kulturen – men vad som räknas i slutändan är bara vad Skunkgruppen lyckas skapa tillsammans. Det ska bli spännande att följa.

Uppdatering: Vertigomannen, Isabelle Ståhl samt todayssocietyisawesome ger fler vinklar kring skunkandet.

7 kommentarer ↓

#1 Anders on 20 June 2010 at 2:46 pm

Jag var (och är) själv med i en nätgemenskap som hotades av nedläggning. Efter lite panik omkodades sidan och designen kopierades. Utan några större problem fortsatte gemenskapen obehindrat på nytt (men liknande) domän.

Även denna gemenskap hade runt hundratalet aktiva och samt ett särpräglat sätt att göra saker på.

#2 rasmus on 20 June 2010 at 2:49 pm

Nog kan snabbmobiliserad självförvaltning injicera nytt liv i en gemenskap?

#3 emny on 20 June 2010 at 3:02 pm

Anders:
Mycket intressant! Om du har tid och möjlighet, dyk gärna upp i #skunkexodus på EFnet och dela med dig av erfarenheter!

/en fraktion av Skunkgruppen

#4 Skräcken för att bli avföljd « Isabelle Ståhl – istället för sömn on 20 June 2010 at 8:55 pm

[…] läggs Skunk ned och det är lite sorgligt. Läs gärna vad Rasmus och Skunkgruppen skriver om […]

#5 Andreas on 21 June 2010 at 3:04 am

Som sagt: Det är väl bara att koda ihop ett liknande community och dra igång själva. Skunk är ju såpass simpelt uppbyggt, så det borde inte vara nåt problem för de som är lite kunniga. Inget större problem egentligen. Måste ju också vara bättre att kunna kontrollera allt själva istället för att vara i händerna på Sveriges sämsta IT-företag (Spray borde ha dött i kraschen…)

#6 Skicka Skunk till Archive.org? « MMN-o on 4 July 2010 at 9:28 pm

[…] fler arkiverare desto bättre, jag råkar bara ha hört mer om Internet Archive. Rasmus Fleischer skrev t.ex. om Skunkgruppen, som nu har lyckats få ta över […]

#7 Ramon on 19 November 2012 at 4:41 pm

Sen hände inget mer :(

en strimma lever dock fortfarande kvar på skunkgruppens blogg-wall, i det sista inlägget, små små tecken på liv.
små små utslag på en slags indikator på skunkaktivitet.
så länge den sidan finns kvar försvinner inte mitt hopp.

Kommentera