1981: Radiopirater i Helsingborg

Helsingborg, en tisdagskväll i mars 1981. Klockan kvart över tio inledde P1 som vanligt sin sändning av OBS Kulturkvarten, men bara i en minut. Resten av programmet ersattes av discomusik och hurtigt prat från några ungdomar som kallade sig för “Midnight Delight Show”. Dagen efter höll Televerket krismöte med polisen, men det är oklart om dessa radiopirater någonsin sattes fast.

Detta var bara en av flera piratradiostationer som gäckade myndigheterna i Helsingborgstrakten. Bara två veckor tidigare hade Radio Nollan stoppats av polisen och hösten tidigare tystnade Station Q och Radio Öresund. Ändå fortsatte nya pirater att sända musik på riksradions frekvenser.

Radiosändaren som Midnight Delight Show använde hade inte starkare signalstyrka än 25 watt och programmet hade tidigare bara nått ut över delar av Helsingborg. Men denna vårkväll fick de 3000 watt till sitt förfogande genom att ta över Televerket stora radiomast, utan att så mycket som nudda vid statlig egendom. Masten var nämligen en så kallad slavsändare som bara förstärkte signaler från radiomasten i Hörby. Piraternas tilltag tvingade Televerket att övergå till kabelmatning via ledningar som annars skulle ha använts för vanlig telefontrafik.

Vilka var dessa radiopirater? Eftersom meddelarfrihet fortfarande var en praktisk realitet år 1981 kunde de ställa upp på en anonym intervju i Kvällsposten:

– Några av oss är under 18 år. Så vi riskerar väl knappast fängelsestraff om vi åker dit. Själva tycker vi att våra program är oskyldiga. Vi har inga politiska mål och vi vill bestämt dementera att folkpartiets ungdomsförbund backar upp oss.

Var piratradion i Helsingborg verkligen opolitisk? Bara om man gör en mycket snäv definition av politik. Kanske ville dessa ungdomar distansera sig från de radiopirater som några år tidigare hade fört ut vänsterradikala budskap över etern (en praktisk guide till sådan piratradio fanns för övrigt i Musikens Makt 2/1977).
Midnight Delight Show ville använda radiotiden till att spela musik, inte snacka politik. Men de två målsättningar som de uttryckte i intervjuer var icke desto mindre klart politiska.

För det första sade de sig verkar “för fri radio”, det vill säga ett avskaffande av Sveriges Radios monopolställning. Detta mål kan de sägas ha uppnått tio år senare då reklamradion släpptes fri – även om ordet “fri” alltid är relativt i frekvenssammanhang, då staten reglerar radiofrekvenserna minst lika hårt nu som då.

Det andra motiv som ungdomarna i Helsingborg anförde var mer intressant, eftersom det direkt anknyter till hackeretik. Så här inleddes artikeln i Dagens Nyheter:

Det är hur enkelt som helst för främmande makt att gå in på det svenska radionätet, säger en av männen bakom piratradion i Helsingborg, som slog till igen på tisdagskvällen och under tio minuter tog över lokalsändningen från program 1.
Talesmannen avslöjar också att piratradion fått ett erbjudande i 10000-kronorsklassen för propagandasändning i Sverige av en nynazistisk organisation i Västtyskland men som piraterna tackat nej till.
– Vi vill visa att televerket ljuger när man i tidningarna påstår att säkerhetsriskerna är åtgärdade och hävdade att vår sändning i lördags skulle bli den sista, säger en av “piraterna”. Det var därför vi upprepade vår sändning på tisdagskvällen.

Ungdomarna förklarade i Kvällsposten att ett syfte med piratsändningen var “att varna för att extremister kan få kontroll över radion”. Huruvida de verkligen hade blivit kontaktade av västtyska nynazister med ett erbjudande är oklart. Om så är fallet kan man fråga sig via vilka kanaler som en sådan kontakt kunde upprättas, långt före internets tid.

Det vore hemskt spännande att få kontakt med dessa härdade radiopirater, som idag torde vara omkring 50 år. Brottet mot radiolagen är ju preskriberat, så det är ingen fara att träda fram! Även andra episoder om 1980-talets svenska piratradio vore intressant. Någon gång borde historien sammanställas.

Slutligen: Framsidan av Helsingborgs Dagblad som avbildas ovan kan då det att se ut som att det var mycket unga pirater som slog ut P1. Det beror dock bara på en lite oklar layout. Bilden på de tre barnen i en radiostudio hör till en helt annan artikel som handlar om vinnarna i årets omgång av “Vi i femman”.

57 kommentarer ↓

#1 chrisk on 11 June 2010 at 12:47 pm

Åh, vilken pärla från arkiven! Inte minst med tanke på likheterna och framförallt skillnaderna mot vårt digitalgenomdränkta och övervakade flygplatssamhälle.

#2 H on 11 June 2010 at 12:47 pm

Intressant händelse. Samt ett tydligt exempel på dålig tidningsredigering.

#3 Rikard on 11 June 2010 at 1:11 pm

Hej, oerhört intressant. Antar att du även hittat den här sammanställningen? http://www.antus.org/pirat.htm

#4 ooo on 11 June 2010 at 1:31 pm

Ja, vacker rubriksättning (till bilden). Och tack för utsnittet av “vi har blitt kontaktade av västtyska nassar”. Man vill verkligen höra mer historier av de här lirarna.

#5 AndersH on 11 June 2010 at 8:02 pm

Många av de som sände piratradio åren kring 1980 hamnade senare i närradiosvängen, och några gick senare vidare till den kommersiella radion. Om du vill kan jag förmedla kontakt med några av dem som var aktiva i Stockholm.

Att säga att radion blev fri “då reklamradion släpptes fri” 1993-1994 är som du själv antyder inte den enda möjliga definitionen av “fri”.

Man kan lika gärna säga att radion var som mest fri (i modern tid) under perioden 1979-1982 då det dels var tillåtet att sända närradio för föreningar utan annan verksamhet, och man dels inte behövde betala några musikavgifter. Detta gjorde att många radioentusiaster som själva inte uppfattade sig som politiska kunde sända en renodlad musikradio som blev mycket populär.

År 1998 tog man åter bort kravet på att en sändande förening måste ha en huvudsaklig annan verksamhet, men musikavgifterna gör det svårt för entusiaster utan stark finansiering.

Lite om närradions historia hittar du här. Inte riktigt samma sak som du frågade efter, men relaterat då det delvis var samma personer, och då närradion till stor del gjorde att entusiasterna som sände pirat kunde söka sig dit istället.

#6 jardenberg kommenterar – 12 Jun, 2010 | jardenberg unedited on 12 June 2010 at 10:22 am

[…] Copyriot: 1981: Radiopirater i Helsingborg […]

#7 Lars on 12 June 2010 at 11:17 am

underbart!

det enda som är coolare är tv-pirater!

#8 Viktualiebrodern on 12 June 2010 at 3:41 pm

Kolla med Micke Tapper. Han kan ha lite aning om vad som rörde sig underground i Hbg 1981.

#9 Jonathan on 15 June 2010 at 2:00 am

finns det någon information kring vilka låtar de spelade?

#10 Radiopiraten on 22 October 2010 at 9:34 pm

Jag pratar ibland med en av teknikerna bakom Radio MDS
på våra amatörradiofrekvenser på 80-metersbandet numera..! Testa och maila till följande adress… sm7yes@ssa.se

Det var tider det… Har själv gamla kasettband med helt underbar tidig 80tals synt/pop…!
Mycket har skrivits på nätet om alla Stockholmspirater men detta var första gången jag sett något om Helsingsborgsgubbarna som var Sveriges absolut bästa piratradiostad!! Lycka till!

Lycka till!

#11 Bengan on 4 December 2010 at 12:38 am

Jag lyssnade troget varje helg på radio MDS då jag var tonåring. Mycket bra discomusik spelade de.

#12 Det var då det... on 5 January 2012 at 2:59 am

Och nej, jag har inte fyllt 50 ännu :-)

#13 Det var då det... on 5 January 2012 at 3:01 am

och nås på karambolage66@gmail.com

#14 Dennis Nilsson on 11 March 2013 at 12:15 pm

Här finns en hel del intressant information om den (fria) radions historia i Sverige, med en hel del intressanta ljudinslag: http://radiohistoria.jvnf.org/

#15 Tage Fakir on 25 October 2013 at 9:18 am

Körde Radio Kullen tillsammans med Doktor Dolk på den tiden. Vi höll till mest i Höganästrakten.
Sändarväskan var radiostyrd så vi brukade placera utrustningen någonstans med endast en tillfartsväg, sedan var det bara att vänta på lämplig plats och stänga av om någon misstänkt bil rullade in på området.
Gick på Teknis i Hbg på den tiden och ca. 1/3 av klassen höll på med piratradio då haha.

#16 Gunnar Renkan on 21 February 2016 at 10:46 pm

Piraten blev visst fortsättningsvis “pirat” fast med olagligla 30kW på lagia frekvenser. PEP…..eller Hepp.

Kommentera