
Ofta talar entusiasterna om hur bra s.k. sociala medier är på att direktrapportera från världens dramatiska zoner. Exempel som brukar anföras är utländska terroristattacker och naturkatastrofer. Svenskarna på Twitter är dock mer lagda att direktrapportera från tevesoffan och bardisken. Allt som twittras om Rinkeby är kommentarer på vad nyhetsmedierna har rapporterat. Och de har heller knappt varit där, utan DN citerar ett anonymt vittne ur Metro som säger att “området påminde om en krigszon”.
Polisen har skjutit varningsskott, lokala polisstationen har fått rutorna krossade och att antal bilar samt åtminstone två-tre byggnader har stuckits i brand. Idag har myndigheterna plockat bort all gatsten från Rinkeby och samlat “alla goda krafter”. Tre ministrar – två folkpartister plus, av outgrundlig anledning, finansmarknadsminister Mats Odell (kd) – har markerat sin närvaro.
Politikerna uttalar sina magiska ord. Folkpartister säger “integrationen”, sverigedemokrater säger “invandringen”, kristdemokrater säger “föräldrarna”, moderater säger “utanförskapet”, sossar säger “jobben”, vänsterpartister säger “fritidsaktiviteter”.
Själv bor jag på södra sidan av Stockholm, är aldrig i Rinkeby och säger ingenting om vilka som kravallat och varför – för om detta vet jag ingenting. Däremot är det svårt att inte läsa av den simpla information som bränderna kommunicerar, helt enkelt i form av vilka byggnader som brunnit.
Rinkebyskolan är en kommunal högstadieskola, som enligt uppgift upptar nio tiondelar av skolbyggnaden. Sista tiondelen huserar däremot den företagsfinansierade verksamheten Rinkebyakademien, känd från SVT-serien “Klass 9A”. Rinkebyakademien kallar sig för “en nätverksplattform med en stor bredd av samarbetspartners från både den privata och offentliga sektorn”.
Rinkebyskolan lämnades ifred medan den byggnad som tillhörde Rinkebyakademien brändes till grunden. Alla som uttalar sig säger sig vara övertygade om att detta var en ren slump, att branden lika gärna skulle kunna ha riktats mot den kommunala skolan. För om det inte är en slump, finns risken att brandattentatet mot Rinkebyakademien kan uppfattas som politik.
Rinkebyakademien presenterar sig som ett projekt för “corporate citizenship”. De vill lära ungfomar att “tyda arbetslivets koder” genom att skola dem hos företag som Microsoft, SEB och Nordea – de senare fick för övrigt sitt kontor(?) nedbränt i samma veva.
Rinkebyakademien har som målsättning att med sitt namn och varumärke skapa gemenskap och stolthet över att tillhöra verksamheten bland ungdomarna och deras föräldrar.
Detta genom att synliggöra deras delaktighet på olika sätt såsom; emblem, tryck på tröjor, jackor, stipendier, kick-offs, avslutningsfester etc.
Verksamheten riktar inte till Rinkebys skolelever i allmänhet, utan till utvalda “studiebegåvade ungdomar” väljs ut. Dessa ska dekoreras med emblem och stipendier för att stärka en identitet som stolta deltagare i Rinkebyakademiens mentorsprogram.
Utöver en introduktion till arbetslivet i mer traditionell mening syftar mentorsprogrammet till att hjälpa eleverna “att knäcka koden”. Att ge dem nödvändig “mjukvara” kring arbetslivet och kring den moderna arbetsplatsen; sådant som företagskultur, sociala koder och relationer, språkbruk, inställning till kunder och service, kompetenskrav, rekryteringsprocesser, nätverksbyggande etc.
Svårt att säga annat än att Rinkebyakademien erbjuder individuella lösningar på sociala problem. Din mjukvara måste programmeras om för dy har dig själv att skylla, du har inte “knäckt koden”, du har inte “rätt inställning till kunder”, du är inte tillräckligt ihärdig i att bygga ditt nätverk, att uppgå i ditt personliga varumärke.
Målsättningarna är väsensskilda från den kommunala skolans. Nio tiondelar av skolkomplexet fylls av en kommunal verksamhet som är till för alla elever. Återstående tiondel inrymde en verksamhet som av allt att döma är privat, endast till för vissa särskilt motiverade elever. Skulle det vara en ren slump att just den senare tiondelen brändes ner?
Stadsborgarrådet utlovade genast i ett sms att kommunen ska återuppbygga Rinkebyakademien. Jämför med när nazister brände ner Cyklopen som också var ett privat, självfinansierat ideellt initiativ. Kulturkampanjen kämpar för att återuppbygga sitt kulturhus, men såvitt jag vet har kommunen inte gett dem ett öre.
61 kommentarer ↓
Tack! Ska sprida detta till samtliga klasskompisar på lärarprogrammet! /f.d rinkebybo (under ett kort år av social turism, visserligen :)
Till skillnad från Cyklopen verkar det väl rimligt att anta att Rinkebyakademien var ordentligt försäkrad, eller att företagen bakom tagit ett medvetet beslut att “händer det något dåligt så har vi råd” (dvs de har köpt en försäkring av sig själva) … Så att lägga kommunens pengar på den återuppbyggnaden verkar onödigt.
Ha Ha Det här kommer att ta hus i helvete. Några få utvalda rövslickare ska få jobb på Siemens fett kokare. Lycka till, säger jag bara.
Rasmus,
Anta att det finns politik bakom aktionen, som du insinuerar, vilka slutsatser ska man då dra? Och vilka är dessa politiska aktörer?
Finns det i Rinkeby, eller någon annanstans i Stockholm, organisationer eller nätverk som av politiska skäl bränner privata verksamheter just för att de är privata?
Bör kommunen i så fall se branden som en uppmaning till diskussion, eller som ett attentat? Hur borde kommunen reagera tycker du?
Du lämnar alldeles för många frågor obesvarade i din text för att man inte ska misstänka att det finns något du inte riktigt vågar säga.
Erik
Erik: Jag vågar inte dra några slutsatser baserat på den väldigt knapphändiga information som jag har fått, utan att knappt ha varit i Rinkeby. Jag har för övrigt inte hört någonting om organisationer eller nätverk, ej heller insinuerat det.
Erik: Händelsen kan sägas bli politisk om ett urval har gjorts. Det behöver inte vara en organisation med ett principprogram att göra. Det behöver inte ens ses som ett politiskt inlägg av de som utförde det. Om det finns en anledning, om så knappt medvetet uppkommen i händelsens hetta (no pun intended), så är det en politisk händelse. Det finns alltså politik _i_ aktionen, snarare än bakom.
Oavsett så är följdfrågorna du ställer relevanta. Själv tycker jag att rektorn på den kommunala skolan hintar om rätt mycket i dn-artikeln när han poängterar att deras skola lämnades orörd medan akademin brändes och känner sig nöjd med deras arbete med förståelse och respekt. Gissningsvis jobbar skolan med andra värden än att enbart lära sig arbetslivets koder.
Mycket bra!
Den största humorn vore om det är de egna eleverna var delaktiga.
Monki,
Ett urval av vadå?
Risken med att använda en så slapp definition av politik, att det inte ens behövs en medveten politisk tanke bakom en handling för att den ska vara politisk, är att man reducerar möjligheten för individer att vara just politiska. Om alla deras handlingar ändå är politiska spelar det ju ingen roll om de är medvetna, de kan ändå tolkas politiskt.
För att en tanke ska vara politisk måste det rimligtvis finnas en vilja bakom att säga något. Antingen är branden en politisk handling, och då finns det någon som vill ha sagt något, eller så är den det inte, och i så fall är den möjlig att studera utifrån valfritt sociologiskt perspektiv, och man kan därmed finna förklaringar till den. Dina eller mina tolkningar och förslag till åtgärder blir sedan politiska.
Men dessutom, hur tycker ni att kommunen och skolborgarrådet borde agera?
Erik: Som Rasmus säger så sitter vi på knapphändig information här, men viljan var nog att bli sätta eld på rinkebyakademin av någon orsak, eller då bara att sätta eld på något slumpvis utvalt mål, snarare än att vilja göra ett statement.
Jag tror alltså snarare att det var någon som ville ha gjort något än någon som ville ha sagt något.
Vi har nog olika definitioner av politik, eftersom jag menar det kan vara politiskt att handla och inte bara vilja säga något.
Ang. hur kommunen och skolborgarrådet bör agera. Där kanske vi måste börja med att specificera en gemensam tidshorisont. Menas agera på upploppen i dagslägen eller agera på längre sikt för att komma till rätta med sociala problem (och vilka är de i så fall)?
Erik,
Vad annat signalerar en händelse av den här sorten om inte en vilja att kommunicera något till sin omgivning? För mig är det en solklart politisk handling, om än inte nödvändigtvis medvetet så.
Jag ser större problem med en alltför strikt syn på vad som bör betraktas som politik, man riskerar utesluta de vill ha något sagt men inte ges tillfälle att göra sig hörda på de “strikt polistiskas” villkor.
Off topic:
“Skulle det vara en ren slump att just den senare tiondelen brändes ner?”
Vad är slumpen om den inte är helt igenom slumpmässig? Oren slump?
Man kan ju göra slumpmässiga urval från något man tidigare bestämt att välja ifrån. Ungefär som när man lägger ned lappar i en hatt och skakar om och sedan tar upp en lapp. Men det är ju fortfarande slump vilken av lapparna man får upp.
[…] Storstad, Jinge, Svensson, Röda Malmö, Copyriot har en intressant vinkel på det […]
Av ditt inlägg kunde man tro att det är “företagen” som driver Rinkebyakademien. Så är det naturligtvis inte. Det är eldsjälar som sliter hårt för att dra in spons. Så även om pengar kommer den vägen tecknar man en falsk blid genom att säga så.
Jonas: Jag betvivlar inte att det är eldsjälar. Snarare jämförde jag Rinkebyakademien med Cyklopen, såsom två ideella initiativ även om det första är företags- och kommunfinansierat medan det andra är självfinansierat.
Det är dock inte så lätt att utröna vad Rinkebyakademien är. De förefaller inte existera som juridisk person och på sin hemsida kallar de sig ingenting annat än “nätverk”. Men vissa artiklar uppger att föreningen “Akademiker för Rinkeby” står bakom.
Vad som verkligen är oacceptabelt Björklund, är att DU, utan skam i kroppen nyss deltagit (första gången?) i Bilderberggruppens/världselitens årliga möte. Vars agenda och varande är helt avstängt från demokratisk insyn.
Husera, hysa och hålla hus: http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1742
[…] Copyriot har skrivit mycket bra om frågan, så jag behöver inte upprepa. Obligatorisk läsning. […]
[…] Rinkeby […]
Det kanske är som du säger. Eller så är som ungdomarna själva antyder att det bara är en kombination av tristess och ännu inte färdig utvecklade hjärnor att göra. De skulle kunna förklara avsaknaden av twitter flöden för man kan ju bara säga ”LOL!!!!! vi kaosara byn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” så många gånger innan det blir tjatigt.
Tristess etc som faktorer talar ju knappast emot något av det som sagts. Frågan är ju varför ungdomlig tristess tar sig just dess uttryck på just platser som Rosengård och Rinkeby, och varför tristessen vänds mot Rinkebyakademin men inte skolan.
Att Rinkeby är klent representerat på Twitter har nog att göra med att Twitter är ett forum för välutbildade och språkbegåvade.
Närpolischefen Hans-Eric Neibig låter i dagens Stockholm City meddela att “polisen har en bra kontakt med Rinkebyborna”. Men när artikelförfattaren Hannes Delling (som en av väldigt få journalister) bemödat sig om att faktiskt intervjua andra än poliser, politiker och personal så träder en annan bild fram:
Poliser som är så rädda för “Rinkebyborna” att de känner sig nödgade att avfyra vapen; är det detta som kallas “bra kontakt” enligt närpolischefen? Man får den direkta känslan av att han med Rinkebybor helt enkelt inte menar alla Rinkebybor.
Iden om en “ren slump” som Rasmus diskuterar ovan får sig ytterligare en slagkraftig och konkret törn när samma kille fortsätter berätta:
Låt mig sätta versaler på det väsentliga i detta, vad som gör det till inte bara politik utan radikal politik:
RÄTT ÅT POLITIKERNA SOM SNACKAR SKIT. MINISTRARNA SKITER I RINKEBY. NU FÖR DE UPP ÖGONEN FÖR VAD SOM HÄNDER NÄR MAN DRAR NED.
Men kanske viktigast av allt, från samma artikel:
Andra enkla slutsatser går att dra angående det distanserade och framför allt uteblivna twittrandet. Till exempel att en utbildad journalist med iPhone på Hornstull omhuldas som ett nytt slags medborgarvittne; demokratiserande av medierna rentav, medan många elever på Rinkebyskolan säkerligen inte har råd med så dyra telefoner. Vems demokratisering av vems medier?
Amaltheamannen ovan har helt rätt i att polisen inte ser Rinkebyborna som apor som bränner ner skolor och kastar sten på brandbilar. Det är sannolikt därför polisen har så pass bra kontakt med Rinkebyborna jämfört med extremvänstern, som likt extremhögern utgår från att “några killar som var med under kravallnätterna” talar i Rinkebybornas sak.
Så, slutsatsen blir alltså att om man har en vilja till att utbilda sig och skaffa ett bra jobb så ska man straffas för det? Värsta sortens vulgarisering av Robin Hood-tänket.
Mats Odell är f.ö. tillika kommunminister vilket ni hade vetat om ni brytt er om att göra research i annat syfte än att skönmåla de vandaler som förstör för Rinkebyborna.
@Bengt Var har jag skrivit att man bara kan twittra från en iPhone, att twitter är det enda forumet eller att folk inte har tillgång till internet? Vad jag menar är att mediamedelklassen hakar på (och rapporterar om) en vit journalistkille med iPhone på Hornstull och det troligen för att han liknar dem själva på många sätt.
Rasmus skriver ibland kloka inlägg i frågor där han har egna insikter. Men här blev det helt fel. Redan när han konstaterat att han själv aldrig besöker Rinkeby och saknar egen kunskap, borde han ha skrotat hela inlägget. Nu blev det en grumlig soppa som antyder att det var rätt åt kapitalisterna att de fick “sin” skola nedbränd. Som om chansen att arbeta sig upp skulle förbehållas de riktiga svenskarna. Hur ska man tolka detta, Rasmus? Det går inte, utan att det blir galet. Lägg revolutionsromantiken på hyllan och konstatera att all mordbrand är ett brott, som måste bekämpas.
Lars Aronsson: Du fantiserar litegranna, jag har väl knappast påstått att det inte skulle vara brottsligt att bränna ner skolbyggnader. Däremot har jag en poäng i sista stycket som jag noterar att få (eller ingen) har nämnt i kommentarsfältet.
Nämligen: varför skulle det vara så självklart att kommunen pyntar in miljoner på att återuppbygga den Rinkebyakademien, en privat verksamhet riktad till ett fåtal elever, snarare än att satsa på den allmänna skolan?
Rasmus, jag vet inte om du har någon poäng där, för den syns inte genom all grumlig soppa ovanför. Men om du menar att stat och kommun ska satsa mindre på de invandrartäta förorterna, så kan du få gott om vänner, till exempel den här,
http://vargiveum.wordpress.com/2010/06/11/1025/
Jag hänvisar till detta bara för att illustrera hur svårt det blir att tolka dina åsikter rörande Rinkeby. Du borde åka dit och observera och komma tillbaka med välgrundade åsikter, eller kanske hellre hålla dig till ämnen som du redan kan.
[…] Rasmus Fleischer tar i en äldre bloggpost upp Rinkybyakademien och Rinkebyskolan som kan hjälpa till att klargöra skillnaden mellan grupperna: “Rinkebyskolan är en kommunal högstadieskola, som enligt uppgift upptar nio tiondelar av skolbyggnaden. Sista tiondelen huserar däremot den företagsfinansierade verksamheten Rinkebyakademien, känd från SVT-serien “Klass 9A”. Rinkebyakademien kallar sig för “en nätverksplattform med en stor bredd av samarbetspartners från både den privata och offentliga sektorn”. […]
Lars A: Du kanske har svårt, några andra svårigheter har jag inte upptäckt bland kommentarerna ovan.
Det är knappast ovanligt att dom som avskiljer sig och får del av privilegier ses med oblida ögon av dom som lämnats kvar. Vi vet inte om det är detta som har hänt här, men det är en möjlighet.
Sen kan man tycka olika saker om detta, t.ex. att mordbrand är en otäck form av handling. Vi får väl beklaga, i så fall, att det inte finns några mer öppna och massverkansinriktade former att protestera mot och motverka privilegier.
[…] sig arbeta med ungdomar, istället för att kriminalisera ungdomar (som nyligen när skolan brann i Rinkeby). Politikerna talar om effektivisering, men de missar att ta hand om de […]
[…] Rasmus Fleischer tar i en äldre bloggpost upp Rinkybyakademien och Rinkebyskolan som kan hjälpa till att klargöra skillnaden mellan grupperna: “Rinkebyskolan är en kommunal högstadieskola, som enligt uppgift upptar nio tiondelar av skolbyggnaden. Sista tiondelen huserar däremot den företagsfinansierade verksamheten Rinkebyakademien, känd från SVT-serien “Klass 9A”. Rinkebyakademien kallar sig för “en nätverksplattform med en stor bredd av samarbetspartners från både den privata och offentliga sektorn”. […]
Kommentera