Ove Svidén-historien: Hur jag tvingade centerpartiet att dra tillbaka sina valsedlar

Mitt intresse för konspiracistisk politik – som symptom på vår samtid – får mig att någon gång ibland halka in på svenska sidor såsom Vaken.se, Politiken.biz och Lege.net. Syftet är alltså inte att leta fram personer att hänga ut eller idéer att förlöjliga, men när namnet Ove Svidén dök upp åtskilliga gånger på den sistnämnda sidan blev jag ändå nyfiken och googlade det. Då hamnade jag dels på hans märkliga hemsida peace.se, dels på centerpartiets riksdagsvalsedel för Stockholms kommun.
Efter att ha bekräftat att det åtminstone inte rörde sig om två olika Ove Svidén så twittrade jag, kvällen den 2 maj, etthundrafjorton tecken:

Sedan lutade jag mig tillbaka, lite nyfiken på vad som skulle hända. Jag avstod medvetet från att själv kommentera Ove Svidéns kandidatur. Även om jag insåg att hans politiska projekt var av den kalibern att det bara skulle vara en tidsfråga innan hans kandidatur och centerkarriär var bränd, så uppskattar jag själv inte den inkvisitoriska jakten på konspirationstänkande i allmänhet. Till saken hör att jag inte hade orkat läsa särskilt grundligt på Ove Svidéns hemsida. Någonting direkt antisemitiskt fann jag inte, däremot noterade jag att teorierna om “bankirerna” ägde viss strukturell likhet med den klassiska Sion Vises-mytologin.

Vad som hände var att en massa folk retweetade mina 114 tecken. Andrea Doria bloggade, men i övrigt var det tyst. Utan tvivel måste saken ha snappats upp av en mängd centerpartister, men om de agerade så märktes det inte. Uppgifterna lär också ha lagrats av politiska motståndare för användning senare i valkampanjen. Men det tog längre än jag väntat innan pressen plockade upp informationen.

Någon från SVT Rapport ringde mig för kanske en vecka sedan och berättade att de tänkte köra en grej om Ove Svidén. Jag erbjöds att bli intervjuad i inslaget, men meddelade dem att jag inte var det minsta intresserad av att stå och vara upprörd över att centerpartiet har en knasboll som medlem. (Som om han var den enda knasbollen…)
Rapport intervjuade i stället Ove Svidén själv, som berättade om sina andliga upplevelser och sina idéer judarnas makt. Tolv dygn efter min tweet sändes inslaget och i det ögonblicket var hans centerkarriär över och valsedlarna tillbakadragna.

Frågan har ställts hur i all världen Ove Svidén lyckades ta sig in på centerns riksdagslista, inte en utan två gånger (vid valet 2006 stod han dessutom ganska högt upp). Redan då fanns hans nu så citerade text uppe på peace.se, redan då förde han fram sina teorier i egenskap av centerpartistisk kandidat.
Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö frågar sig nu hur Ove Svidén kunnat “passerat våra kontrollfunktioner”. Några kontrollfunktioner alls tycks dock inte ha funnits. Partiet har tryckt en folder med kandidaterna där Ove Svidén tipsar om peace.se.
Inte heller är han, som man kunde tro, en gammal centertrotjänare som först på sistone flippat ur.

Han berättar på sin hemsida om hur han år 1967, vid trettio års ålder, fick “ett andligt uppvaknande”. Detta fick sig ytterligare en skjuts sommaren 2001 då han träffade Jade Ekström, “en vital 81-åring, med unika andliga insikter /…/ och perspektiv på intenationell finansvärld och politik.”
Jade Ekström ägnar sig åt nyandlig gudinnedyrkan och kallar sig tealog“. Tillsammans med henne registrerade Ove Svidén stiftelsen World Peace Foundation, som han numera uppger sig driva tillsammans med ett par bundsförvanter inom den nyandliga miljön.

Valet 2002 stod Ove Svidén på valsedeln för new age-partiet Enhet (dit han sannolikt är välkommen åter). Redan då gick det att läsa om en konspiration mellan “judiska bankirer” och “upplysta illuminater” samt om den svårbegripliga kopplingen mellan judar och utomjordingar som Ove Svidén anför som grund för sitt påstående om att “de äldste judarna” valde ut 5 miljoner judar som skickades till Förintelsen som “ett offer”.
Jonathan Leman skriver mycket bra om den antisemitiska tanketradition i vilken Ove Svidén nosar omkring. Att han samtidigt talar om sin beundran för judarna som utvalt folk gör knappast saken bättre. Såväl inom väckelsekristna som nyandliga sammanhang finns det ofta en tunn gräns mellan positiv och negativ fixering vid judarnas roll i den ena eller andra eskatologin.

Landstingsrådet Gustav Andersson (c) skriver att han tidigare uppfattat Ove Svidén som “en lite instabil men i grunden välmenande äldre herre”.

I efterhand slår det mig att hans märkliga, verklighetsfrämmande politiska tänkande med dess överdrivna, nästan eskatologiska tilltro till någon slags kollektiv mentalitetsförändring, borde gjort honom särskilt mottagligt för konspirationsteorier.

Gustav Andersson får det nästan att låta som att problemet inte är vilka idéer som torgförs av Ove Svidén, utan att han alls dristar sig till att föreställa sig radikalt annorlunda sätt att ordna världen. Detta är rätt typiskt för den liberala kritiken av allt som luktar konspiratoriskt, en kritik som inte bemödar sig att skilja mellan konspirationsteorier och konspiracism. Ove Svidéns politiska projekt hör helt klart till den senare kategorin, där varje liten sammansvärjning tenderar att sammanföras till en enda jättekonspiration, styrd av ett enda självmedvetet subjekt.

Ja, mycket går att hitta via Google. Just i detta fall var det visserligen inte nödvändigt, eftersom Ove Svidén öppet länkade till sin hemsida i centerpartiets officiella material. Men att jag själv hittade kopplingen var Googles förtjänst. Att ingen annan gjort det tidigare finner jag lite märkligt. Ärligt talat gissade jag på att såväl partipolitiska motståndare som journalister hade gjort det till rutin att googla igenom listor på riksdagskandidater i hopp om smaskiga napp av detta slag.
Därmed inte sagt att jag gillar tanken på ett politiskt spel där brickorna utgörs av smuts, hittat via Google. Jag kan därför inte instämma i vad Brit Stakston skriver om “Politik 2.0”:

Ove Svidén som kandidaten heter hade enkelt kunnat avslöjas om någon inom partiet faktiskt googlat på honom. /…/
En läxa för varje parti är väl ändå att passa på att googla på varje kandidat för att vara mer beredda och agera när det ges uttryck för saker som ligger långt från de kärnvärden partiet representerar.

Ett skäl till detta är att det etablerar olika villkor för personer beroende på om deras namn är googlingsbara eller agoogliska. Tänk att Ove Svidén hade hetat Ove Svensson – då hade eventuella kopplingar mellan olika sammanhang drunknat i bruset. Eller tänk för den delen om han hade valt att uttrycka sina idéer i närradio eller på papper, så att orden inte indexeras av sökmotorer.
Google kan inte vara lösningen på partiernas interna kontroll av sina kandidater. Att själva frågan om internkontroll väcks är nog, om något, ett symptom på att partierna inte fungerar som politiska gemenskaper utan betraktas som karriärvägar och megafoner, som dessutom lider sådan brist på folk att de kan släppa igenom lite vad som helst på riksdagslistorna.
Vad som oroar mig är inte att en person som Ove Svidén skulle slinka in i riksdagen. Jag tror knappast att han skulle göra någon skada, om det hypotetiskt sett skedde. Kanske skulle han göra mindre konkret skada än vad lydiga centerpartister skulle göra. Däremot oroas jag en smula av oförmågan att ta itu politiskt med idéer av det slag som Ove Svidén torgför. Antingen stämplas de bara som patologiska, enbart på grunden att de inbegriper konspirationsteorier, vilket i extremfallet kan innebära att alla som inte bejakar rådande världsordning sjukdomsförklaras. Eller så är är det enbart den öppna antisemitismen som lyfts fram, vilket leder till en hafsig jakt på ord som “judisk” utan att någon diskuterar vare sig strukturell antisemitism eller andra idéer som ofta förekommer i samma sammanhang, exempelvis hets mot homosexuella.

Slutligen kan jag inte låta bli att dela med mig av ett uppföljande tips till de nyhetsjournalister som läser bloggen. Ove Svidén skriver centerpartiets broschyr för presentation av kandidaterna:

Jag anordnar en liten fredskonferens i Stockholms Stadshus den 8 augusti, 2010.

Någon bör väl ändå kolla upp vad det är för en “fredskonferens” som Stadshuset har bokats till?

55 kommentarer ↓

#1 Björn Odlund on 18 May 2010 at 2:50 am

“Vad som oroar mig är inte att en person som Ove Svidén skulle slinka in i riksdagen. Jag tror knappast att han skulle göra någon skada, om det hypotetiskt sett skedde. Kanske skulle han göra mindre konkret skada än vad lydiga centerpartister skulle göra.”

Ovanstående är till dig, Fredrick Federley Quisling

#2 Björn Odlund on 18 May 2010 at 2:53 am

Eller, _jag_ kom i alla fall att omedelbart tänka på Federley, vem, om ens någon specifik centerpartist, Rasmus åsyftade, har jag inte den blekaste aning om och det var på inget sätt ett försök att lägga ord i munnen på Rasmus, även om det lätt kan se ut så inser jag nu.

Eller nått ditåt…

#3 Markus "LAKE" Berglund on 18 May 2010 at 6:39 am

So centerpartist (och Guldpirat) måste jag ändå tacka för hjälpen Rasmus. Det är bättre att upptäcka honom nu än senare…

#4 Det nya medielandskapet – från tweet till uteslutning | Politik 2.0 on 18 May 2010 at 6:47 am

[…] 18 maj bloggar Rasmus Fleischer om hur det gick till när hans tweet ledde till uteslutning av […]

#5 Viktualiebroder on 18 May 2010 at 6:50 am

Konspiracism tror jag är mera ett mentalt tillstånd än en ideologisk hållning. Några har ett större behov av förklaring än andra.

Problemet med konspirationsteorierna är inte de vågade förklaringsmodellerna, utan att de korn av sanning som finns förlorar i trovärdighet och de som vill diskutera dem stämplas som konspirationsteoretiker eller värre.

Man får inte låta sig lockas in i en tystnadens kultur, bara för att man inte tror på konspirationer.

#6 Snorre on 18 May 2010 at 7:24 am

Det är ingen som tror på att det är din insats som fått C på andra tankar. Du har nog fått en liten släng av mental dissonans, kallad hybris.

#7 Brit Stakston on 18 May 2010 at 7:36 am

Det är inte antingen eller utan både och. Självklart finns det aldrig enkla lösningar applicerbara på allt – men att inte använda sökmotorer idag för att få den bilden som det kan ge är ju rena dumheterna.

En sökning hade åtminstone gett dem som missat hans hemsida chansen att se den precis som en sökning på varje riksdagskandidat skulle ge landets partier ny kunskap om de flesta av kandidaterna. I det aktuella fallet med Svidén handlar det dessutom om att det varit allmänt känt att han var “lustig”. Ingen kan skylla på att det inte gick att ta del av hans konspirationsteorier.

Sen förstår vi genast att ju mer sökmotorerna används än mer kommer (och görs redan) politiker jobba hårt för att förstå och förutse hur sökmotorernas algoritm fungerar för att manipulera sina sökresultat. Men det är en helt annan diskussion. Sökmotorer som redskap för att se EN bild av en riksdagskandidat är ett underskattat verktyg för både nomineringskommiteerna och medborgare även i de fall man har ett vanligare namn (vars sökresultat också blir bättre om man i dessa fall inte bara söker på namn).

Sökmotorerna ger en pusselbit i den research som vore naturlig att göra inför varje anställning eller som i detta fall varje kandidat. I sin enkelhet är det fortfarande ett mkt bra verktyg för varje intresserad för en slags grundkoll och borde ingå i de rutiner som bör finnas för den typen av interna processer. Det missas ofta fullständigt.

#8 rasmus on 18 May 2010 at 7:40 am

Snorre: Jag har inte påstått “att min insats fått C på andra tankar”. Däremot var det min tweet som först uppmärksammade Ove Svidén utanför partiet, vilket plockades upp av SVT Rapport, vilket i sin tur fick fart på C. Rapport berättade det själva för mig och visade även min Twittersida i inslaget. Ingen hybris där.

#9 Waldemar Ingdahl on 18 May 2010 at 7:48 am

Dick Erixon hade en intressant förklaring. Han påpekade mycket riktigt att det är ju lite underligt att Centern har 21 kandidater till riksdagen i Stockholm. De kan få 2-3 mandat efter valet.

Nummer 21 är en utfyllnad utan egentlig personvalskampanj, för Centern satsar ju på sina toppnamn. Då blir det många luftkandidater i de glesa partileden, och intresset för att kolla upp dessa är lågt. De har ju ändå ingen chans.

Svidén-historien är en varning. Vi väljare vet för lite om vilken politik våra folkvalda vill föra med vårt förtroende, genom att de helt täcks av partisymbolen.

#10 Snorre on 18 May 2010 at 8:07 am

Tror du att andra politiker i riksdagen, beredningsgrupper, regering, opposition bara agererar “sitting duck” och väntar på dig ooh store gud.

#11 rasmus on 18 May 2010 at 8:09 am

Snorre: Antingen förklarar du din alternativa teori till hur det kom sig att Ove Svidén-historien rullades upp just nu, eller får du räkna med att betraktas som ett sorgetroll av taffligaste sort.

#12 B110 on 18 May 2010 at 8:16 am

Tappert trollförsök, Snorre, men du måste nog uppa ditt game betydligt för att få genomslag här. Betyg 2/10

#13 Snorre on 18 May 2010 at 8:29 am

He He He! jag tror grabbarna på det här forumet har lite av stormaktsambitioner, svullna egon och ofantliga mängder hybris. Att hitta något att tipsa om är egentligen otroligt lätt. Se bara på dom andra patetiska centerpartisterna som vill ha in alternativmedicin i vården för barn under 8 år. Ingen reagerar, vare sig Rapport eller kollegor inom journalistiken. Svaret är att folk gillar ju det. Min redaktionschef sa så här, ge fan i det för vi lever på att skriva om det här, hur fan tänkte han då?

#14 Johan on 18 May 2010 at 11:26 am

Snorre: Kollegor inom journalistiken? Skoltidningen? Brown? Ska du inte ta och göra en grej på triphop när du ändå är i farten.

#15 Henrik on 18 May 2010 at 11:56 am

Jag måste säga att jag är förvånad att ett landstingsråd använder ord som “eskatologisk”.

#16 plr on 18 May 2010 at 1:04 pm

johan: triphop är hett igen, ungefär som eskatologi.

#17 Bo Larsson on 18 May 2010 at 2:43 pm

Rasmus,

jag skulle vilja ha ett förtydligande. Jag har svårt att hitta i dina länkar till Svidens hemsida, påståenden direkt om att det rör sig om just judar som konspirerar samt “koppling till utomjordingar”:

“konspiration mellan “judiska bankirer” och “upplysta illuminater” samt om den svårbegripliga kopplingen mellan judar och utomjordingar ”

För övrigt är det ju en saga han berättar och det är därmed svårt att tycka att han “påstår” något som har är en seriös beskrivning av verkligheten.

Efter Rapports inslag och medias och bloggares övriga bevakning har jag studerat hans hemsida ganska ingående och kan i princip inte hitta några som helst belägg för påståenden om antisemitism eller att just judar pga att de i egenskap av judar, skulle ha konspirerat.

Istället är det tydligt att folk tolkar in sina egna ideer och uppfattningar vilket de får stå får, men det rimmar illa att anklaga Sviden för antisemitism.

Vad som är desto mer skrämmande är att folk saknar ödmjukhet och respekt utan anser sig ha rätt att totalt döma ut andra för deras åsikter och i detta fallet tämligen oskyldiga i sagoform. Detta ligger verkligen i linje en totalitär inställning av intolerans mot oliktänkande. Denna hållning är extremt farligt och det som ligger till grund för uppkomsten av totalitära rörelser som fascism, nazism och kommunism i dess värsta form. Att media medverkar till sådant är naturligtvis ännu värre för att inte tala om att hela Rapports inslag i praktiken blir till åtalbart förtal.

Albert Einstein deklarerades officiellt av dåtidens ledande fysiker vara sinnesrubbad efter att ha publicerat relativitetsteorin. Läkaren Semmelweiss hånades och sparkades från sjukhuset trots uppenbara bevis, när han föreslog att det fanns någon typ av smittämne som orsakade kvinnornas död på BB vilket ledde till att troligen många miljoner människor dog helt i onödan innan man till sist förstod att han hade rätt. Isaac Newton var så rädd för att bli hånad och attackerad att han skrev ner allla sina vetenskapliga upptäckter chiffrerade. Hade det inte varit för att Haley av en slump bestämde sig för att hälsa på Newton och upptäckte detta och sammanställde allt detta till Principia Mathematica hade vi aldrig haft den absoluta grundsten för hela den västerländska vetenskapen, industrin och teknologin och vi idag hade levt på samma utvecklingsnivå som man gjorde för kanske 200 år sen. Galilei ansågs vara en samhällsfarlig knäppgök och dårpippi när påstod den fullständigt vansinniga tanken att jorden skulle vara rund. Etc, det finns många, många exempel.

Man ska inte vara så djävla kaxig och tro att man har rätt utan visa respekt även för den som har den mest avvikande tankegången.

Dvs pga bristande respekt gentemot oliktänkande hindrar man samhällsutvecklingen och skapar en inhumanistiskt samhällsklimat. Det som massan tycker är helknäppt kan i nästa stund visa sig vara den mest samhällsbärande iden och visionen. Pöbeln och drevet uppför sig på samma sätt genom alla tider och de utgör grunden för det totalitära samhället. Det går i trender och just nu är det skott pengar på “konspirationsteoretiker” som döms ut som varandes mindervärdiga, mentalt störda eller samhällsfarliga personer, ungefär som nazisterna fick tyska folket att uppfatta judarna som man har rätt att sparka och behandla hur som helst.

Det hela den här hetsjakten på Sviden är riktigt läskig och ett tecken på hur sjukt samhällsklimatet är idag, vi har bara bytt yttre förtecken. När saker och ting anses vara “politiskt korrekta” är de “normala” på samma sätt som det vara legitimt och normalt att avsky judar 30-talets Tyskland. Och hade man frågat gemene man då, om de var något fel att håna och avsky judar precis som man hånar och stämplar konsipirationsteoretiker som samhällsfarliga idag, så hade man då precis som idag fått svaret att det är helt normalt. Dvs det är vi som är politiskt korrekta som är normala och alla som har en avvikande uppfattning har vi rätt att trampa ner och tysta.

Det är precis det som har skett med Sviden.

Jag tycker, efter att ha studerat hans hemsida, att detta helt och hållet är ett uttryck för intolerans, egna spöken, lögner och djup fördomsfullhet där man borde åtalas för förtal.

Alla som skrivit nedsättande om Ove Sviden borde lämna offentliga ursäkter för sina övertramp.

Men Rasmus, svara detaljerat på mina inläggande frågor för jag undrar verkligen var du fått dina uppgifter ifrån.

#18 Cernael on 18 May 2010 at 5:56 pm

Bo Larsson;

“Galilei ansågs vara en samhällsfarlig knäppgök och dårpippi när påstod den fullständigt vansinniga tanken att jorden skulle vara rund.”

Det Galilei påstod var att jorden rörde sig runt solen. Att jorden är rund är en tämligen grundläggande konsekvens av den aristoteliska fysiken, som i sin tur var bas för den medeltida världsbilden. Det är dessutom experimentellt verifierbart med ganska enkla medel.

För övrigt levde Galilei c:a ett sekel efter Columbus.

#19 Bo Larsson on 18 May 2010 at 7:55 pm

Cernael,

you are missing the point. Exemplet handlar inte om att redogöra för Galileis heliocentriska värlsbild utan belyser hur makten och samtiden, den stora massan, har som tendens att försöka tysta oliktänkande som inte ansluter sig till det som är “politiskt korrekt” för ögonblicket och betraktar dem som knäppa och samhällsfarliga. (Och man vågade faktiskt inte segla för långt ut därför att den allmänna uppfattningen, med stöd av kyrkan, var att jorden var platt och att man riskerade trilla över kanten).

Vare sig det “galningarna” påstår i efterhand går att verifiera genom vetenskap eller genom att sanningen till sist kommer fram (som t ex i fallen Lusitiania, Pearl Harbour, Operation Northwood eller Gulf of Tonkin) och bekräftar galningarnas påståenden, är huvudproblemet hur makten och pöbeln (dvs i fallet Sviden, media och majoriteten bloggare) inte respekterar och seriöst uppskattar oliktänkande.

Därför att det är de oliktänkande som genom historien fört utvecklingen framåt, det är de som vågat tänka fritt och gå emot det politiskt korrekta som stått för de banbrytande tankegångarna. Därför bör man inte bara i handling visa mer ödmjukhet utan ta sig an och studera de oliktänkandes tankar UTAN ATT KÄNNA FÖRAKT, dvs sann ödmjukhet, därför hur kan DU VETA, hur säker du än är på din sak, att du vet rätt bara för att du tror det?

#20 johan,karlskrona on 18 May 2010 at 8:28 pm

Har läst igenom allt på peace.se(varför gör man sådant?).
Det finns inget mer som på något sätt kan anses som antisemitiskt än det om bankirerna i Spanien men det är ju bara en parentes. ‘Gud’ prövade räntesystemet där, såg att det var gott och sedan togs det över av illuminati och protestanterna. Det är klassisk konspiracism, klassisk new age. Det enda som skiljer är den roliga sagoformen och det lyckliga slutet. Att kapitalismen bara funnits för att skapa vetenskap och infrastruktur sedan blir det fred på jorden, JAK-ekonomi, antroposofi och ekologiskt jordbruk.
Han tror att Gud är en alien som leder utvecklingen i lönndom, är det så farligt?

#21 YRN on 18 May 2010 at 9:24 pm

Bo Larsson:
!”…UTAN ATT KÄNNA FÖRAKT, dvs sann ödmjukhet, därför hur kan DU VETA, hur säker du än är på din sak, att du vet rätt bara för att du tror det?”

Säger han som just har överbevisats om att ha missat poängen i sak och med ett helt sekel, men ändå framhärdar i att ha rätt och veta bättre än ‘de andra galningarna’. Snyggt självmål. Prima ödmjukhet.

Hur var det nu igen: “Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större”?

Vill du slå nån annan i huvet med fakta är det inte så dumt om du har (korrekta) fakta till hands. Vad är alternativet, om inte just förakt? Som du själv tycks mena, är det inte alltid säkert att majoriteten sitter inne med sanningen bara för att de är flest. Är du flest, Bo? Har du rätt och resten fel?

“Man ska inte vara så djävla kaxig och tro att man har rätt utan visa respekt även för den som har den mest avvikande tankegången.” Tja, det beror väl lite grann på om den tankegången har något som helst som talar för den. Eller vad säger du om det?

Sviden lämnar jag därhän.

#22 Steve on 18 May 2010 at 9:55 pm

Bra inlägg och intressant diskussion. Att stigmatisera “religiösa galningar” är som Bo Larsson är inne på en del av den senmoderna, sekulariserade zeitgeisten på norra halvklotet. På södra halvklotet – låtom oss icke raljera över den skarpa gränsdragningen för jag vet att den är minst sagt problematiskt – är det inte lika konstigt att tro på “tokigheter” á la Raëlism, Illuminati eller sjukdomsbotande medelst spädbarnskopulation.

De två förstnämnda exemplen är ju förvisso nordklotiska men skulle antagligen lättare få större spridning i syd än i norr. Vad är då orsaken, utöver en i viss mån levande folkreligiositet med enligt många absurda inslag? En delförklaring ligger antagligen i deprivation, både ekonomisk och fysisk sådan. Fattiga och sjuka människor tar lättare till sig helbrägdagörare som Reinhard Bonnke, oavsett om de bor i USA eller Nigeria.

Deprivationsteorin innefattar dock fler komponenter/perspektiv än det ekonomiska och fysiska, och har man social deprivation, är det lättare hänt att man blir sektmedlem eller låter sig slukas upp av en konstiga dröm/saga/förställning. Detta är ju typiskt nordklotiskt, eftersom basbehoven oftare är uppfyllda up here, sas. Reduktionistiskt men ändå väldigt ofta hållbart när man undersöker generella samhällsmönster. Centern och andra liberala partier där det inte är så poppis med konspirationer och fantasier bör alltså hålla koll på socialt inkapaciterade individer=)

“Sacred and Secular: Religion and Politics Worldwide”
http://books.google.se/books?id=domdhtsnQt0C&dq=Sacred+and+Secular:+Religion+and+Politics+Worldwide&printsec=frontcover&source=bn&hl=sv&ei=m_ryS87GKMj5-AaQlbj3DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCkQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

#23 Copyriot och Ove Svidén » Det vita fältet on 19 May 2010 at 1:01 am

[…] Copyriot 19 maj, 2010 | No Comments » […]

#24 ann on 5 September 2010 at 1:37 pm

Detta kanske är intressant?

http://levandeliv.blogspot.com/2010/09/hahaha-vilka-pajasar.html

#25 techtech on 20 February 2011 at 7:34 pm

Noterar att Svidén sällat sig till Mohammed Omars konspiracist-sällskap.
Vad är det med Mohammed Omars fascination för äldre stolliga stofiler?http://alazerius.wordpress.com/2011/01/08/vapentillverkaren-som-blev-fredsivrare/

#26 Lina on 20 March 2011 at 1:35 pm

på den här sidan påstår han att Mossad och CIA ligger bakom den svenska LVU-lagen

http://corruptio.blog.com/2011/02/04/children-kidnapped-by-the-swedish-pedophilia-government/

Kommentera