Tidningar, tidskrifter och stödglappet

Presstöd (till dagstidningar) och tidskriftsstöd (till kulturtidskrifter) två helt olika saker, även om de ofta blandas ihop när det ska munhuggas. Desto märkligare är att ingen verkar diskutera gränsen eller glappet mellan de två stöden, särskilt när båda ständigt brukar diskuteras i förhållande till nätpublikationer.

Kulturtidskrifter bedöms utifrån sin kvalitet. Såvitt jag minns måste de utkomma med minst fyra nummer per år, men många kringgår detta genom att ge ut dubbel- och trippelnummer som i praktiken är böcker (se exempelvis Glänta, Fronesis och Ful). Men till skillnad från litteraturstödet delas det ut i förväg och premierar böcker med många författare. Här finns också ett glapp att fundera över.

Presstödet delas ut till dagstidningar som når en viss upplaga. Även veckotidningar räknas som dagstidningar och ETC:s Johan Ehrenberg har gått i bräschen för ett fiffigt kringgående av reglerna, där en tidning gör sig till flera och på så vis kan lyfta flera presstöd. Fast nu har Arbetaren fått avslag på dubbelstödet. Samtidigt fick högerextrema Nationell Idag stöd eftersom de uppfyllde de formella reglerna. Att presstödet har vissa legitimitetsproblem är nog en underdrift. Men här är inte frågan om det ska finnas eller inte.

Lägg ner presstödet” säger Expressen, vilket enligt Ali Esbati bara är en manöver för att säkra Bonniers dominans. Andrea Doria menar tvärtom att presstödet står i vägen för en oberoende vänsterpress. Åsa Linderborg manar till försvar av presstödet eftersom det enligt henne endast är så som vänsterns små veckotidningar kan överleva.

Debatten blir lite underlig. Vem har sagt att små nischade veckotidningar måste ges stöd enligt samma system som dagliga nyhetstidningar? Medan tidskrifter av lägre frekvens behandlas på ett helt annat sätt? Är det rimligt att behandla “dagstidningar” som en enda kategori, som rymmer både Svenska Dagbladet (62 miljoner), Världen Idag (6 miljoner) och Offensiv (2 miljoner)?
Nja. Det är begripligt att alla ryggar undan för att upprätta kvalitetskriterier för veckotidningar, men på vissa sätt ligger veckotidningarna på vissa sätt närmare kulturtidskrifterna i sin funktion. Tiden då veckotidningar stod för förstahandsförmedling av nyheter är i huvudsak förbi – idag är deras roll snarare att, i bästa fall, leverera analys och bakgrund i kombination med sådant material som även trycks i tidskrifter.
Om man ska orka diskutera dessa stöd – vilket jag knappast orkar – måste man väl också se till glappen mellan olika stödformer. Främst mellan presstöd och tidskriftsstöd, men också mellan tidskriftsstöd och litteraturstöd. Någon borde utreda vad dessa glapp gör med pressen i stort.

32 kommentarer ↓

#1 Jacob on 26 April 2010 at 6:32 pm

Man måste inte komma ut med minst fyra nummer per år för att få tidskriftsstöd. Vi sökte för (och kom ut med) tre nummer ifjol, till exempel. Däremot måste man ha gett ut fyra nummer innan man söker stöd första gången.

Att så många ger ut dubbel- eller trippelnummer beror gissningsvis på att det innebär mer pengar per utgåva (= färre antal utgåvor att dela upp stödet på).

#2 Henrik on 26 April 2010 at 7:28 pm

Undrar om det inte vore smidigare att göra som i England, och momsbefria tidningar och tidskrifter istället. Då slipper man ju iallafall legitimitetsdebatten.

#3 Harley Quinn on 27 April 2010 at 12:33 am

Henrik, och som i ett trollslag.. skippar man därmed samtidigt hela den kostsamma byråkrat-kolossen som omgärdar alltsammans (förvånar mig inte om kostnaderna för den är större än stödet), den summan kan istället gå –> till vertigo + en teater + en alternativ kulturscen.

#4 Rasmus Kaj on 27 April 2010 at 7:58 am

Henrik har i och för sig en klar poäng, men inte ens det löser ju alla gränsdragningsproblem. The Ark illustrerar genom att släppa sin senaste skiva som en tidskrift (med en ”gratis” skiva som bilaga).

#5 johan,karlskrona on 28 April 2010 at 6:11 pm

@G.o.s
Inte så intressant, musik- och dj-tidningar(magazin? tidskrifter?)har gjort så mkt länge och cd är inte så hett. Varför inte toppluvor med inbyggda hörlurar och musikspelare, laddade med albumet? Vad är momsen på toppluvor? På allvar, då text, bilder och ljud inte ‘behöver’ tidskrifter eller cd längre(det är inte heller format som skriker kvalitet).

#6 COPYRIOT | Vad kan (inte) vara en kulturtidskrift? on 29 July 2010 at 8:32 am

[…] Tidningar, tidskrifter och stödglappet […]

#7 COPYRIOT | Svar om bokmoms on 7 October 2010 at 6:30 pm

[…] Tidningar, tidskrifter och stödglappet […]

Kommentera