Brand har varit väldigt olika tidningar sedan starten 1898. Anarkistisk har inriktningen alltid varit, men det har kunnat betyda ganska olika saker. Efter att tidningens förra variant somnat in sker nu en nystart i form av ett betydligt fräschare magasin som anlände från tryckeriet i morse. Allmänt tillgänglig blir tidningen först om en vecka, 1 maj.
Brand har producerats utan bidrag från vare sig staten eller kapitalet. Formmässigt hör den annars till samma genre som magasinen Bang, Neo och Arena – fast snyggare, uppriktigt talat. Många och vackra illustrationer på de 84 sidorna, tryckt mot matt och tjockt papper. Inget prassel, ingen glans! Ett par redaktionsmedlemmar luktar på trycksvärtan:

Ett genomgående tema i första numret av nya Brand är allmänningar och gemensamma rum. En rad artiklar sätter den senaste vågen av husockupationer i sitt sammanhang, en annan tar upp open access i forskningsvärlden. Nick Dyer-Whiteford kopplar samman informationens och rummets allmänningar i en översatt text om “commonism”.
Ytterligare en artikel resonerar kring kopplingen mellan nätet och staden, slår ett slag för en ny definition av offentlighet och diskuterar vilka rum och gråzoner som tillåter nya gemenskaper att formera sig. Den är gemensamt skriven av Brand-redaktören Samira Ariadad och mig, med utgångspunkt i ett panelsamtal som vi genomförde i höstas.

Vi skriver även en kort text om Sunn O))). Själv är jag däremot inte knuten till redaktionen och har inte läst hela numret, men är stolt över att få medverka och ytterst nyfiken på att se hur nya Brand tas emot på olika håll.
Tidningen bjuder även på serier av Sara Hansson, Lars Sjunnesson, Liv Strömqvist och Karin Casimir Lindholm. Samt ett översatt utdrag ur den omtalade boken Det stundande upproret (The Coming Insurrection) som har skrivits av “den osynliga kommittén” som av fransk säkerhetstjänst kopplats samman med “Tarnac Nine“. Där förs bland annat en egenartat uppfriskande diskussion om gemenskaper och om vänskapens politik, influerad av Giorgio Agamben.
Återkommer säkert till innehållet i nya Brand. Tills vidare kan jag annars bara hänvisa till hemsidan och twitterflödet, samt tipsa om releasefesten som hålls 1 maj på Boulehallen i Stockholm. Inträdet kostar 60 kronor inklusive ett nummer av tidningen. På festen spelar bland andra Sveriges och världens bästa chiptune/datarave-artist Goto80 + VJ Jossystem, därtill DJ:s som Mountain Girl (även känd som Josefine Jinder) och Hästkobra, och förhoppningsvis en barorganist.
41 kommentarer ↓
Mycket spännande. Skall absolut lägga beslag på ett ex. Det verkar även vara mycket intressanta urval av texter – har faktiskt The coming insurrection liggandes här hemma, halvt oläst.
Jag får även uppfattningen att tidningen inte har en lika tydlig agenda som de tre andra du nämnde, har jag fel där?
Anders: Jag tror nog att Brand har en tydligare agenda än de tre andra, fast med aktivistisk utgångspunkt, inte partipolitisk eller massmedial.
Sjukt mycket pepp! (och då menar jag att “pepp” uttrycker genuin kärlek :) Jag kan inte ens föreställa mig ett mer relevant val av tema. Det är nästan så att jag åker till sthlm på första maj bara för tidningen :)
Snyggt! telefonplan? hur finansieras den?
[…] Brand – Facebook evenemangssida – Copyriot: Brand är tillbaka This entry was written by thomas and posted on April 23, 2010 at 13:23 and filed under Journal. […]
Fass 1982: Telefonplan? Du kanske syftar på något som hörts på Twitter om att slutarbetet med tidningen gjordes på Tidskriftsverkstan där, i lånade lokaler. Såvitt jag förstår finansieras tidningen genom att några i redaktionen har tagit en risk genom att pynta ur egen ficka.
Verkar vara en rejäl uppfräschning!
Gamla Brand fran 90-talet hade jag alltid svart för, men det här numret verkar vara mycket intressant. Va kul!
En verkligt glädjande nyhet.
Jag vill bli anarki, som Prins Lätt sjöng i direktöversättningen av Sex Pistols hitlåt.
[…] Copyriot går också igenom nya numret. […]
[…] Brand är tillbaka […]
[…] Brand är tillbaka […]
[…] Kanske liknande Brand är tillbaka […]
[…] som läst och skrivit om Brand: Roya Hakimnia och Copyriot. De översatta citater är som vanligt försvenskade efter behov. Al kopiering är tillämpning. […]
[…] som läst och skrivit om Brand: Roya Hakimnia och Copyriot. En fin recension på Smålandspostens kultursida. De översatta citater är som vanligt […]
[…] som läst och skrivit om Brand: Roya Hakimnia och Copyriot. En fin recension på Smålandspostens kultursida. De översatta citater är som vanligt […]
[…] Tidningen Brand – Facebook evenemangssida – Tidningen Brand: BRANDTAL #1 – Copyriot: Brand är tillbaka This entry was written by thomas and posted on April 23, 2010 at 13:23 and filed under Journal. […]
[…] Brand är tillbaka […]
Kommentera