Kvittrande kring bibliotek

Alldeles nyss föreläste jag för några hundra bibliotekarier och andra tjänstemän med anknytning till biblioteksvärlden som samlats till något de kallar Halmstadkonferensen. Något sammandrag om vad jag sa finns ännu inte och att lägga upp det bildspel som användes under delar av föredraget skulle bara bli fel, för en stor del av tiden visades bara en vit skärm, medan å andra sidan en lång sekvens av bilder på tomma sökrutor passerades i snabb takt under en minut. Dessutom ägnade jag en del av föredraget åt att ifrågasätta det oreflekterade bruket av bildspel.

När jag föreläser gillar jag att tänka ekolod hellre än megafon. Att basunera ut är bara första steget – därefter kommer reflexerna som låter mig sondera terrängen. Hastigheten skiljer sig mellan olika slags reflexer. Snabbast är twittrandet, där bibliotekarierna är mycket flitiga.
Här följer ett försök till linjär sammanfattning av det föredrag som jag nyss höll, mest för min egen skull. Det består helt enkelt av en sammanställning av alla de omnämnanden som taggades på Twitter.

Biblioteksvärlden är en oerhört givande plats för att pröva idéer!

35 kommentarer ↓

#1 on 16 April 2010 at 12:22 pm

Narkissos speglade sig också för sin egen skull.

#2 rasmus on 16 April 2010 at 12:32 pm

JÅ: Ja. Och? Vill du dra en poäng ur myten om Narkissos så kan du få göra det. Men att bara nämna hans namn säger ingenting. Banalt.

#3 on 16 April 2010 at 1:54 pm

Av din gapiga kommentar att döma räckte det uppenbarligen med en enkel narciss för att säga vad jag ville.

#4 Dan on 16 April 2010 at 2:19 pm

Jag tyckte tvärtom att det var en hemskt roande kommentar. Du skrev ju att du gjorde det “mest för min egen skull” och sedan “enbart för min egen skull”. Kom igen. Ha lite humor.

#5 Niclas on 16 April 2010 at 3:52 pm

Japp, lite fyndigt var det ju.

Själv har jag dock viss nytta av sammanställningen så tack för den!

#6 skeppe on 16 April 2010 at 7:23 pm

narkissos speglade sig för VÅR skull!

#7 rasmus on 16 April 2010 at 8:34 pm

Dan: Tack för påpekandet om att en redigeringsmiss dröjt sig kvar i det inlägg som postades i morse. Tog bort den upprepande mening som inte skulle vara där.

Narkissos är, likt alla andra figurer i grekisk mytologi, komplexare än vad moderna banaltolkningar vill få det till. Att bara hojta “Narkissos!” säger ingenting.
Narcicissm är däremot ett freudianskt begrepp som förefaller relevant om vi vill förstå och diskutera sådant som bloggande och s.k. sociala medier. Att däremot använda det för att stämpla enskilda bloggposter är mest banalt. Att jag främst bloggar för min egen skull är ett faktum som gäller för den absoluta merparten av allt som postas här. Självbespeglingen är definitivt en del av det mesta bloggande och twittrande. Jag är dessutom intresserad av att sofistikera självbespeglingen medelst mjukvara. Här finns säkerligen en narcissism närvarande, men den narcissismen är i så fall en konstitutiv del av hela det s.k. sociala nätet. Psykologiseringar av detta är extremt intressant, psykologiseringar av en enskild bloggpost är i allmänhet ointressanta.

#8 Erik S on 16 April 2010 at 11:41 pm

Jag fortsätter väl att fylla på off-topic:

Gränsen för vad som fördras passeras tydligen om man skriver ut “för min egen skull”. Tabu i mellanmjökens land.

Jag tror inte att man kan blogga (heller) i osjälviska syften. Även strävan mot “högre mål” ger personlig gratifikation.

Denna kommentar är en psykologisering av en kommentar (JÅ) tillhörande en enskild bloggpost.

#9 Kristina Alexandersons blogg » Reflektioner kring Nationella provets tal på twitter on 17 April 2010 at 10:36 am

[…] göra det även denna gång, men när jag såg Rasmus Fleischers sammanställning av sitt föredrag Kvittrande kring bibliotek insåg jag att det kommer jag be mina elever också göra, sammanställa responsen, reflektionerna […]

#10 Dan on 17 April 2010 at 3:13 pm

Nej, så intellektuellt intressant kanske det inte var. Men det var roligt. Även det banala kan vara roligt, Rasmus. :-)

#11 Medborgaren måste stå i fokus då biblioteken förnyas « Från huvudstad till världsstad on 3 May 2010 at 5:03 pm

[…] Copyriot: Kvittrande kring bibliotek […]

#12 Amanda on 3 May 2010 at 5:03 pm

Jag var inte där och tycker att twitterflödet hade ett informativt värde, för mig i alla fall. Att du upprepade teserna om den ökande betydesen av fysisk närvoaro, om att våga göra urval och stå för det. Att det var de teserna som vann gehör bland åhörarna var också kul att veta. merci.

Kommentera