- Copyriot - https://copyriot.se -

En liten bok om slem

En liten bok om slem landade i min brevlåda igår. Karl Palmås har sammanställt ett antal bloggposter som nu utgivits av tankesmedjan Federa i en precis lagom stor pocket. ÄVen om undertiteln satts till “den immanenta tillblivelsen av sociala strukturer” så uppehåller sig texten aldrig särskilt länge på en rent abstrakt nivå, utan diskuterar konkreta exempel på sådant som signalspaning, homosocialitet och de beryktade Arboga-bilderna. Det senare avsnittet känns som ett av bokens starkaste, vid sidan av det korta kapitlet “Paranoia och schizomiljöer”.

Jag känner dock inte att jag har så mycket att säga om själva texten, eftersom jag har läst i stort sett alla kapitel först en gång på Kalles blogg och sedan en gång till när boken “gick på remiss” förra våren. Däremot är jag sugen på att, enligt ekolodsprincipen, läsa av hur andra tar till sig boken.
Recensioner som resonerar kring relationen mellan vetenskap och politik, utifrån Karl Palmås bok – det är vad jag hoppas mest av allt på, för att kunna bygga vidare. Hittills verkar dock inga sådana ha dykt upp. Kultursidorna är inte så pigga på att recensera tankesmedjeprodukter i print-on-demand, åtminstone inte så länge dess innehåll inte på självklart vis kan passa in i befintliga politiska polariseringar.

Ett litet minus är att boken är hiskeligt ful. Ett pixligt sociogram över ett gubblemmigt nätverk av akademikerbloggar? På en bok som framför allt handlar om affekter? Bättre kunde ni, Federa!
Kanske kan Isabelle Ståhl – som tidigare ryckt in för att liva upp bokomslag – rädda Kalles slembok från en oförtjänt tråkstämpel. Fast om det ska tryckas i massupplaga uppstår möjligtvis ett upphovsrättsligt problem när hittade bilder används. Frågan är dock om inte print-on-demand skulle kunna kringgå det. Konsekvent tillämpat borde det ju innebära att varje bokköpare själv lägger sin beställning hos tryckeriet, efter att ha modifierat omslag och innehåll efter eget tycke, utan att förlaget kan ställas till ansvar. Inte konstigare än att göra en utskrift!

8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "En liten bok om slem"

#1 Comment By chrisk On April 13, 2010 @ 12:40 pm

Är det inte möjligen så, jag vet faktiskt inte, att Isabelles mycket lyckade omslag faller under fair-use? Bilderna är ju trots ctrl-c, ctrl-v satta i ett helt nytt sammanhang, tillsammans med andra bilder. Eller är fair use bara en amerikansk uppfinning?

#2 Comment By Olof On April 13, 2010 @ 12:59 pm

(Tror att du råkat stava fel till titeln i den inledande paragrafen. Om inte boken faktiskt var *av slem*.)

#3 Comment By JN On April 13, 2010 @ 1:23 pm

Hur är tryck- och bindningskvaliteten på boken jämfört med exempelvis de fruktansvärda vulkanböckerna?

#4 Comment By rasmus On April 13, 2010 @ 1:42 pm

chrisk: “Fair use” existerar inte i Sverige. (Fast print-on-demand kan beställas från USA…)

Olof: En bok av slem vore visserligen intressant, men jag ändrar, tack.

JN: Boken är tryckt av Publit, vars vd nyligen skrev i Copyriots kommentarsfält om kvalitetsfrågan.
Själv har jag svårt att bedöma saken. Boken ser gediget limmad ut. Pappret är tunt och lite genomskinligt men det stör inte mig. Men frågan är ju vad tidens tand gör.

#5 Comment By Kalle P On April 13, 2010 @ 10:27 pm

Hmm, nej, detta är ingen bok som kommer att recenseras på kultursidor. Har dock sänt ett recensionsex till Per Gudmundsson, eftersom han verkar intresserad av hela posthum-grejen. :-)

Ja, alternativt omslag vore intressant! Kanske värt att lägga upp samma inlaga med alternativ titel? Bra sätt att boosta publikationslistan!

#6 Comment By Kalle P On April 13, 2010 @ 10:29 pm

PS. Den alternativa titeln bör självklart vara En liten bok av slem.

#7 Comment By Jimmy On April 20, 2010 @ 10:12 am

Isabelles omslag till Det postdigitala manifestet blev riktigt fint. Vore kul med en andraupplaga av En liten bok om slem!

#8 Comment By Kalle P On April 24, 2010 @ 6:29 pm

Ja! Kom igen, Isa!