Dagens fanzine: Keepin’ up with a 1000 plateaus

Jag hade tänkt börja med regelbundna fanzinerecensioner här på Copyriot. Med fanzine syftar jag då på publikationer utgivna på papper, framställda på på kopieringsmaskin i smärre upplaga, inte nödvändigvis återkommande. Främsta anledningen till att fanzines är intressanta är att det är så uppenbart onödigt att göra ett fanzine, om allt man vill är att kommunicera ett budskap. Den som gör ett fanzine idag kan inte vara formatnihilist utan måste tvärtom förhålla sig aktivt till den specifika formen av pappersobjekt: distributionen som inbegriper en annan typ av möten, det begränsade utrymmet på sidorna som kräver ett tydligare urval, den svartvita estetiken samt den ofrånkomliga relationen till nostalgi.
Därför inbjuds alla fanzinemakare att skicka sina alster till mig. Jag kan nästan lova att skriva något om varje fanzine som kommer in. Släng in en kommentar här under, eller kontakta mig på annat vis, så fixar vi adress och så.

Först ut är ett litet fanzine som stacks i min hand under öppningsdagen på Café Sodom. Det är i A5-format, 20 sidor med elegant symaskinsbindning och heter Keepin’ up with a 1000 plateaus.

Konceptet är enkelt. På varje sida finns ett kort citat ur A thousand plateaus, Gilles Deleuze’ och Félix Guattaris schizoanalytiska mästerverk från 1980. Varje citat illustreras av en blyertsteckning av motiv som valts via fri association. Kraftiga tendenser kan anas i riktning mot insekter (inklusive kräftor) och hårdrock. Avsnittet om getingen och orkidén, wasp and orchid, illustreras givetvis av W.A.S.P.. Referenserna till metallurgi illustreras, som på omslaget, med pentagram och black metallurgy.

Min favorit är nog ändå avsnittet om smeden, the smith, som illustreras med bilder av Anna Nicole, Robert respektive Adam.

Illustrationerna är inte gjorda på “fri” hand utan tycks vara kalkerade med hjälp av ett ljusbord, ett utmärkt redskap för att göra assemblage av detta slag. Det kan vara värt att ägna en tanke eller två åt de skilda potentialerna i ljusbord respektive digital bildredigering.

Min ortodoxa fanzinesmak tar i någon mån anstöt av att bilderna har scannats in och skrivits ut innan fanzinet mångfaldigas. Fördelen är uppenbar: blyertsstreckens gråskala kan i långt högre grad återges genom den datorstödda rastreringen. Men jag kan ändå sakna den omedelbara råhet som uppstår då pennan utan digital förmedling möter kopiatorns ljusstråle.

Keepin’ up with a 1000 plateaus har inga kontaktuppgifter. Det är oklart hur man kan få tag i fanzinet, likaså om fler utgåvor är planerade.

34 kommentarer ↓

#1 chrisk on 5 April 2010 at 11:52 pm

Ja! Fler fanzines till världen!

Som format är de mycket speciella, snarare än till dess innehåll. Jag vill minnas att en av mina bloggposter har tryckts/kopierats i ett fanzine som jag fick mig tillsmuget i Venedig, och jag förvånades över hur annorlunda det var att läsa min egen tedt i detta format.

Detsamma gäller A thousand plateaus i den föreliggande utgåvan, som jag även är lycklig ägare av. Citaten blandas med bland annat ordvitsar och konstiga mutationer. Vissa sidor lämnas även blanka, av ingen speciell anledning.

Gillar även symaskinsbindningen. Ytterligare en maskin har använts utanför sitt ursprungliga syfte (om nu något sådant funnits för denna maskin).

#2 Lars on 6 April 2010 at 3:58 am

“Papper läses på ett helt annat sätt än skärmar. En fysisk kopia är fortfarande något speciellt. Det är en artifakt. Folk ger pappershäften mer uppmärksamhet och de kan läsas på toa, på bussen, på stranden, och glöms gärna kvar hos kompisar, som glömmer kvar dom hos andra kompisar. Färdvägarna är annorlunda. Papper har en tendens att dröja kvar. Bloggar kan upphovsmannen radera enkelt och snabbt. Läsaren måste göra valet att göra av sig med ett fanzine. Ge bort den, slänga den, eller bränna upp den.”

Kul att du för ett tag skrev om de här print-on-demand-böckerna som faller sönder efter tio år; då håller faktiskt ett egetkopierat häfte mycket längre.

#3 Lars on 6 April 2010 at 4:31 am

du kanske kan skicka postadress för fanzines till min mail? brytburken på gmail.

#4 Kalle P on 7 April 2010 at 12:56 pm

En ytterligare komplikation i sammanhanget är att Tusen Platåer ju tar ställning mot kalkerandet/tracing.

I en “tracing” finns det ett visst paranoid becoming-the-same-begär – en “map” öppnar ju upp för experimenterandet med det verkliga (det reala?).

Detta kan man eventuellt skönja i fanzinet – man känner instinktivt att den utomordentligt fula och inkompetenta mappingen (“drunkenness…”), är mer experimentell än “fyra nyanser av Smith”-tracingarna.

#5 Ahrvid Engholm on 7 April 2010 at 10:19 pm

Det finns så mycket att säga om fanzines att jag knappt vet var jag skall börja… Men de uppstod alltså bland science fiction-fans. Världens första anses vara The Comet, utgivet i USA 1930; det första svenska var Cosmos News, våren 1954. Tyvärr utges numera ganska få sf-fanzines på papper, eftersom Internet och E-utgivning tagit över. (Och jag själv utgav länge nyhetsbladet Science Fiction-Journalen på papper, men formatet är numera förstås elektroniskt. Senaste numret finns bl a här: http://www.freelists.org/post/skriva/SFJ-202 ).
Tyvärr är nog fanzines på papper dödsdömda. Bara portot blir en rejäl kostnad! Men kanske kan man få en revival för fanzines som ser ut som om de vore för papper men görs för E-boksläsare? Och så kan folk skriva ut sidorna om de har lust.
Härom veckan var jag på en liten sammankomst då Skandinavisk Förening för SF 50-årsjubilerade, och dess fanzine SF-Forum också firade 50 år. SF-Forum kommer fortfarande, aningen oregelbundet men ändå. (Info: http://sfsf.fandom.se .)

–Ahrvid

Ps. Men de riktigt klassiska fanzinen har inte kommit på någon tramsig modernitet som en fotokopiator. Det är *stencil* som gällt! Riktig svartstencil, inte blåtjutet.

Pps. En bra uppsats om gamla fanzines (riktiga fanzines, sf-fanzines alltså) finns här:
http://hem.passagen.se/tenhovaara/fanarki.htm

#6 rasmus on 7 April 2010 at 10:25 pm

Nja, jag uppfattar definitivt inte fanzines på papper som dödsdömda. Men så har jag väl också en bredare (och kanske punkigare, mindre SF:ig) förståelse av vad ett fanzine är. Att de ska skickas på posten är t.ex. inget krav. Många fanzines delas endast ut för hand.

#7 Ahrvid Engholm on 7 April 2010 at 10:54 pm

Rasmus:
Jag tror att du har en mycket smalare förståelse för fanzinefenomenet, dvs det finns mycket av det som du inte ens känner till. (Jag känner dock ganska hyggligt även till allt det inom fanzines som ligger utanför sf.)

–Ahrvid

#8 JN on 8 April 2010 at 9:35 am

Håller med om att pappersfansins är på väg ut. Jag har medverkat i hundratals fansins och själv gett ut ett dussin ungefär, och det som drev mig var främst viljan att nå ut, något som går så mycket lättare på ex en blogg, oavsett om jag skriver texter eller skulle göra serier, att jag knappast skulle ställt mig i timmar och smygkopierat idag, eller betalat fem – sexhundra plus lika mycket för porto. Eller, skulle och skulle, jag GÖR bevisligen inte så idag. Dessutom har kostnaderna för riktigt tryck sjunkit såpass att den som verkligen vill få sina alster “i tryck” lika gärna kan höja ambitionsnivån bara ett litet snäpp, se ex tidskriften “Det grymma svärdet”, nyss kulturstödd, som samlar stora delar av 90- och 00 – talets punk- och seriefansinister. På nivån strax över “vikt A5 i kopiator” – formatet har vi Vulkan (och säkert flera liknande alternativ) som har den stora fördelen att de inte kostar utgivaren en spänn och tar minimalt med tid. Trängd mellan allt detta och bloggar säger jag, med gedigen fansinbakrgrund, att fansinsformatet, som jag kände det, definitivt är “döende”. Att folk kommer fortsätta fotokopiera a5 – häften förändrar inte detta faktum: det är den rika kulturen som försvunnit, (serieskolorna producerar fortfarande mängder, men då har detta blivit en del i utbildningen, och skiljer sig därmed en hel del från 90 – talets punkiga snyltkopieringskultur) eller sökt sig nya vägar.

#9 Minnesanteckningar Lavaland Text-möte 6/4 « Lavaland TEXT on 8 April 2010 at 5:01 pm

[…] Jag pratade om att jag vill få in Text på Lava mer på trycksaker. Det ligger verkligen i tiden (se tex) Allt i trycksaksväg som formuleras genom ett projektförslag ska kunna kopieras/skrivas ut gratis […]

#10 COPYRIOT | Dagens fanzine: Mamma & Mötley Crüe on 8 February 2011 at 12:09 am

[…] Kanske liknande Dagens fanzine: Keepin’ up with a 1000 plateaus […]

Kommentera