Zero-böcker

Zero books utger politiska tänkare, främst sådana som till vardags uttrycker sig i bloggformat. Böckerna är korta och sammanfattas med parollen “intellectual without being academic, popular without being populist“.
Förra månaden skrev jag om Dominic Fox’ Cold World, som delvis var en besvikelse. Men jag lovade att ta upp fler av böckerna och så ska det bli.

På fantastiska textarkivet aaaarg.org finns nu ett par uppmärksammade Zero-böcker upplagda. Missa ej!

Trots böckernas korta omfång – eller just därför – erbjuder de en hel del konkreta frågeställningar att bita i. Copyriot tar upp dem inom kort.

Senare detta år utlovar Zero ytterligare ett par böcker som kan bli extraordinärt intressanta:

  • Adam Harper som skriver jättelånga bloggposter om musik och även medverkar i The Wire skriver just nu på sin bok Infinite music: Imagining the next millennium of human music-making. Räkna med ingående analyser av hur olika slag av nostalgi skiljer sig från varandra och entusiastiska utläggningar om rytmiken hos Ikonika.

  • Graham Harman som skriver jättemånga bloggposter om ontologi sprutar även ur sig böcker. Två stycken på Zero i år, om jag förstår saken rätt. Circus philosophicus verkar vara på väg ut snart och under sensommaren kan vi vänta oss ännu en bok som består av en transkriberad dialog mellan Graham Harman och Bruno Latour.

Dessa böcker från Zero hör till den läsning jag ser mest fram emot i år – tillsammans med de svenska böckerna i serien Ink Manifest. Jag känner till flera som är på gång där utan att förlaget offentliggjort det ännu.

19 kommentarer ↓

#1 blippe on 28 March 2010 at 9:17 pm

Och hur lyckas man få folket på aaaarg att godkänna ansökan om medlemskap? Mutor?

#2 Mattias on 29 March 2010 at 1:02 am

Var hittar man inlästa ljudböcker?

#3 rasmus on 29 March 2010 at 8:52 am

blippe: jag reggade mig på aaaarg och kunde använda sidan nästa minut. det var visserligen ett år sedan, men jag vet många som har haft det lika enkelt sedan dess. menar du att det har förändrats nyligen?

mattias: ingen aning, det intresserar mig inte.
mitt förslag är att du testar antingen TPB (the pirate bay) eller TPB (talskrifts- och punkboksbiblioteket, kräver dock invite i form av intyg på dålig syn eller dylikt).

#4 Jonas on 29 March 2010 at 9:43 am

“What the sexual revolution stands for, rather, is the triumph of philosophical materialism: the worldview that erases the supernatural, making it impossible to believe in God and—at its logical conclusion—eradicating the possibility of communion altogether. The starkest material truth, after all, seems to be that we are all ultimately alone inside our skin: “elementary particles.” In Houellebecq’s fiction, the real brutality of post-sixties sexual economics is that it is based on fact; it is, in its way, progressive. One way of putting it is that in our enlightenment we are able to see ourselves as merely creatures, rather than God’s creatures, and nature as purposeless matter, rather than divine plan. Humans are just animals, and, unsurprisingly, that knowledge gives precedence to biological impulse; to strength, health and beauty over weakness, infirmity and repulsiveness; and it makes self-interest paramount.”

Tydligen skriver Ben Jeffery, mannen bakom den här Houellebecq-recensionen, på en bok om nämnde franske författare som också ska komma ut på Zer0. Kan också bli spännande!

#5 Johan Lif on 29 March 2010 at 2:11 pm

Owen Hatherleys Militant Modernism är också utgiven av Zer0, och är väldigt underhållande, för den som är lagd åt det hållet. (Blogg: http://nastybrutalistandshort.blogspot.com/)

#6 Stefan on 29 March 2010 at 8:20 pm

Tänkte bara tipsa om att vi recenserar “Capitalist realism” i nya Friendly Noise-numret: http://www.friendlynoise.se/fzn/4/ Skrev även om “Militant modernism”, i vårt #2.

#7 Fredrik on 29 March 2010 at 8:43 pm

blippe: jag registrerade mig idag och det gick hur smidigt som helst.

#8 COPYRIOT | Mark Fisher om realkapitalism och kapitalrealism on 4 April 2010 at 1:56 pm

[…] Kanske liknande Zero-böcker […]

Kommentera