Nördpolitik och politiknörderi

Kulturtidskriften Bang har just utkommit med ett utomordentligt temanummer om nördkultur, med bidrag av bland andra Andie, Elin, Gustav, Johanna och Loka. Missa ej att läsa vid nästa besök på biblioteket!

Även jag syns till lite i numret. På två bilder men även lite i text. Karin Rebas bjöd in mig och Roya Hakimnia till ett trevligt samtal om nördpolitik och politiknördar. Själv tolkar jag det som två diametralt olika saker. Låt mig åter citera lite av hur jag själv citeras i tidningen:

Jag vill nog skilja mellan nördig politik och politiska nördar. Politiska nördar är något jag egentligen ogillar djupt. Det är de som sitter och twittrar varje gång riksdagen är på tv. Riksdagen, åh, partiledare! Framför allt bland folk som är uppvuxna i de politiska ungdomsförbunden och bland bloggare finns ett drag av politiknörderi som jag tycker är ett reaktivt och osjälvständigt förhållande till politik. Det påminner väldigt mycket om idrottsnörderi, vad som än händer sitter man och hejar på sitt lag.
/…/
Men man kan också vara nördpolitisk och nörda in på saker och så slår det över i ett politiskt engagemang. Om man går tillbaka tio, tjugo år i tiden så var ju Fältbiologerna en jätteviktig ingång i politiken.

(Tre som börjat nörda fältbiologerna för att hamna i väldigt olika politiska hållningar: Guldfiske, Oscar Swartz, Helena Granström. Angående den senares författarskap har jag några saker jag vill diskutera som jag tycker att de många hyllningarna missar. Men det är ett helt eget inlägg.)

Endast en kommentar ↓

#1 Johannes on 15 March 2010 at 1:14 am

Icke att förglömma Anna-Karin Linder och Teresa Axner!

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.9980351

http://roleplayingissogay.wordpress.com/

Kommentera