Hur kommer biblioteken att hantera vattenmärkta e-böcker?

Martin Aagård sågar läsplattorna. En underhållande text som bör läsas. Slutdomen skoningslös:

Med största sannolikhet är läsplattan den största återvändsgränd som den skrivna texten befunnit sig i sen den sista gotländska runstenen ristades någon gång på 1600-talet.

Eller om jag formulerar mig så att ungdomarna förstår: Det är som internet utan uppkoppling.

Själv ska jag inte ge mig in diskussionen om läsplattor just nu – jag har gjort det förr och väntar nu på att Rick Falkvinge ska skriva sin utlovade uppföljning om “bokförlagens förestående undergång” för nästa tillfälle att anmäla avvikande uppfattning.

En grej bara. Filerna som säljs till dessa läsplattor är fria att kopiera (vilket ju är lagligt inom ramarna för en privat sfär, hur den nu definieras – jämför gärna med förra inlägget om hur “hushåll” avgränsas av lagen). Men de ska vara “vattenmärkta”, så att förlagen ska kunna se vem som köpt originalfilen om den börjar spridas vind för våg. Inte för att det skulle vara brottsligt att ha köpt en fil som någon sedan piratkopierar, men okej.

Men nu ska även Göteborgs stadsbibliotek “låna ut” (kopiera) filerna till de låntagare som äger egna läsplattor. Då blir det bibliotekspolitiskt intressant, tycker jag. För vad händer om en vattenmärkt fil från biblioteket råkar hamna i en torrentsvärm, och förlaget upptäcker saken?
Förlaget kommer då att höra av sig till biblioteket och vilja ha låntagarens personuppgifter. Kommer biblioteket att lämna ut dessa vid varje förfrågan? Eller kommer det bli ett informationsföreläggande à la Ipred? Kan ett sådant riktas mot bibliotek? Har biblioteken tänkt igenom vad det innebär att traska ut på det rättsliga stridsfält där internetoperatörerna idag befinner sig? Kommer de vara beredda att stå upprätt?

Jag är mycket nyfiken på att få veta mer om hur det ligger till med dessa frågor.

49 kommentarer ↓

#1 Daniel on 8 March 2010 at 8:21 pm

Alltså, biblioteken sparar inte information om vem som har lånat vad. Ser ingen anledning till att de skulle börja göra det nu. För vissa låntagare kan uppgifter om vilka titlar som lånats sparas, de handlar då om äldre, synskadade etc. Biblioteket får inte spara uppgifterna utan att låntagaren vill det. Tror inte heller att dessa uppgifter får lämnas ut av biblioteken.

#2 Jakob on 8 March 2010 at 8:30 pm

Vattenmärkta filer är visserligen inte helt nytt inom bibliotekssfären, se http://www.mediejukeboxen.se/, men icke desto mindre är det viktiga frågor!

#3 rasmus on 8 March 2010 at 8:32 pm

Daniel: Det låter ju bra. Men jag har himla svårt att tänka mig att Bonniers/Norstedts skulle gå med på det i avtalet med biblioteken. Kommer en låntagare kunna låna 100 e-böcker på en månad och lägga upp dem på TPB, utan att Bonniers ens kontaktar bibblan? Känns osannolikt, som sagt. Men jag ser fram emot att få det klarlagt!

#4 Henrik on 8 March 2010 at 9:16 pm

Daniel: Men hur vet de då vart de ska skicka påminnelser när man glömt lämmna tillbaka?

#5 Mikael "MMN-o" Nordfeldth on 8 March 2010 at 9:17 pm

Kommer inte biblioteken att signera en ny kopia för varje utlånad e-bok, kopplad till läsarens konto/identitet?

Förutom att det typ bryter mot rätten/normen att information om utlånade böcker ska vara skyddad…

#6 Daniel on 8 March 2010 at 9:31 pm

Henrik, jag hoppas du förstår att innan du lämnat tillbaka boken, så finns uppgiften om att du har den. När du sedan lämnar tillbaka den försvinner uppgiften, om inte direkt, så dagen efter.

#7 Andreas on 8 March 2010 at 10:01 pm

På ett rent biografiskt plan är det lite tråkigt att få höra att ens lånehistorik tydligen inte sparas (om det nu är 100% säkert att det är så).

På samma sätt som jag tycker själva idén med arkiverande/övervakande tjänster i stil med last.fm är rolig (även om utförandet lämnar en del att önska) tycker jag att det vore intressant att få en komplett kronologisk förteckning över böcker jag lånat. Det skulle vara ganska lätt (och kul!) att se hur mina intressen skjutit skott åt olika håll, från ungefär högstadiet och vidare (jag är 25 år idag). Om inte annat för att få uppslag till omläsningar och annat.

Eventuella integritetsproblem lämnar jag utanför den tankegången.

#8 Mike on 8 March 2010 at 10:09 pm

Alla uppgifter som rör enskilda personers lån och reservationer etc är sekretesskyddade. Själva personuppgifterna däremot kan vem som helst begära att få ut. Undantag för denna sekretess är grövre brott, vilket detta knappast kan klassas som.
Källa: Broms, Susanna (2005). Biblioteken och juridiken. Lund: Studentlitteratur.

#9 Håkan on 8 March 2010 at 10:18 pm

@Andreas “På ett rent biografiskt plan är det lite tråkigt att få höra att ens lånehistorik tydligen inte sparas (om det nu är 100% säkert att det är så).”

Viss data sparas (så vitt jag förstått/minns rätt) ju för att t ex beräkna ersättning till författare – eller hur ligger det till med det där? Någon som har mer koll?

#10 Håkan on 8 March 2010 at 10:19 pm

…men då är den ju inte längre kopplad till enskilda låntagare, utan till enskilt bibliotek

#11 morr on 8 March 2010 at 10:41 pm

@andreas öhmn… kan du inte bara börja skriva en lista nu, själv? …visst du har missat de första 10 åren… men kommer väl ändå vara ganska kul när du är typ 50 ;) …känns aningens onödigt att förstöra en integritetsskyddad verksamhet i dagens samhälle bara för att få en nostalgisk tillbakablick (som jag ärligt talat betvivlar att överdrivet många skulle använda sig av även om möjligheten fanns)

#12 morr on 8 March 2010 at 10:44 pm

Som MMN-o är inne på så måste ju biblioteken “vattenstämpla om” kopian för varje gång om det ska vara någon mening med det… annars så får ju bara bokbolaget en lång lista med tänkbara misstänkta.

#13 morr on 8 March 2010 at 10:49 pm

För övrigt så lånar biblioteken redan idag ut e-böcker och e-ljudböcker. Men jag vet inte hur läsplatteanpassade de är, man ska ha någon adobe e-reader eller liknande.

http://www.elib.se/

Man loggar in med sitt lånekortsnummer och får “låna” en “bok” i typ en månad… Finns bara ett begränsat antal “exemplar” av varje bok, så är den “utlånad” så får du ställa dig i kö ;)

Sen efter 30 dagar så raderas den för dig.

Hörde att bibblan får betala _20 kr_ för varje bok som lånas ut på ett lånekort från det biblioteket… Hyffsat stört.

#14 Micke vK on 8 March 2010 at 11:17 pm

Grävde lite grann i vattenmärkning under arbetet med v-förslaget om digitala bibliotek (digitalabibliotek.se). Det verkar så fullständigt omöjligt att använda det för att fälla någon i domstol att inte ens Förläggarföreningen kan tro att det är nåt annat än ett tygspöke att vifta med.

Det skulle iofs. gå att invända att även ett tygspöke räcker en bit om man har användaruppgifter och ett hot om civilrätt. Dock, nånstans går gränsen där sannolikheten att vinna är så hög att även privatpersoner tar risken att få ett civilrättsligt mål prövat.

#15 Jonas B. on 9 March 2010 at 12:09 am

Jag vet inte hur det är i Sverige, men i USA praktiserade bibliotekarier organiserad civil olydnad i stor skala då de vägrade lämna ut just uppgifter över vilka böcker enskilda låntagare lånat. Insamling av dessa uppgifter föreskrevs nämligen av Patriot Act. Jag förstod det som att det ligger ett stort mått yrkesstolthet bakom denna sekretess.

#16 Björn Odlund on 9 March 2010 at 12:44 am

Jo, det stämmer som Jonas B. säger och efter Patriot Act började vissa bibliotekarier over there kalla sig för Radical, Militant Librarians.

De visade även prov på uppfinningsrikedom genom att skapa skyltar med tragikomiska budskap

#17 Björn Odlund on 9 March 2010 at 12:47 am

Jag verkade ha dabbat mig på inmatningen på den första länken i kommentaren ovan, här är den igen: http://www.ala.org/Template.cfm?Section=basicrelatedlinks&Template=/ContentManagement/ContentDisplay.cfm&ContentID=113290

#18 Biblioteksassistenten on 9 March 2010 at 6:35 am

På många bibliotek sparas uppgifter om vilka böcker man lånat i några år. Men de lämnas såklart inte ut.

#19 Linnéa Sjögren on 9 March 2010 at 8:48 am

de e-böcker som lånas med bibliotekskort på eLib är inte vattenmärkta p g a att de inte skulle gå att tidsbegränsa i s f. När vi snart börjar låna ut läsplattor (5 st på prov) får låntagaren själv ladda ner via eLib med eget bibliotekskort och eget Adobe-id. Biblitoeket kommer att rensa bort ev. kvarliggande lån på läsplattorna innan nästa låntagare lånar plattan.
Linnéa Sjögren, Stadsbiblioteket Göteborg

#20 S. on 9 March 2010 at 9:18 am

Som Linnéa skriver så är själva grundfrågan i texten fel. Stadsbiblioteket i Göteborg ska inte låna ut filer till läsplattor. Jag blir nyfiken, var har du hört det?

@Andreas på många bibliotek kan du själv välja att spara din lånehistorik. Den är då tillgänglig via webbkatalogen och skyddas med din pinkod. Bibliotekspersonalen kan alltså inte komma åt den eftersom din pinkod är krypterad.

@Håkan Det är precis som du skriver. Uppgifter om hur många gånger en bok lånas ut sparas. Däremot inte vem som lånat den.

@Biblioteksassistenten Låter hemskt obehagligt! Och olagligt! Vilka bibliotek sker detta på?

#21 rasmus on 9 March 2010 at 9:26 am

Fint, då är det konstaterat att Göteborgs stadsbibliotek inte ska låna ut filer, utan hela läsplattor.
Det låter ju spontant klart mer genomförbart – förutom ekonomiskt, då.

#22 Johan on 9 March 2010 at 10:06 am

Hm, den jæmførelsen tycks mig orættvis mot runstenarna.

#23 E-böcker « Länkotek on 9 March 2010 at 5:59 pm

[…] 9, 2010 in hej. | Tags: Information wants to be free http://copyriot.se/2010/03/08/hur-kommer-biblioteken-att-hantera-vattenmarkta-e-bocker/ TemanInformation wants to be free Okej då Ung kvinna i […]

#24 Jakob on 10 March 2010 at 5:29 pm

Tycker inte att grundfrågan är fel. Kanske fel vinkling, men som sagt: flera bibliotek lånar redan idag ut filer genom http://www.mediejukeboxen.se

#25 Är det dyrt att hyra film hemifrån? « onasut on 13 March 2010 at 2:56 pm

[…] verkar det som att man till läsplattor kommer att kunna antingen köpa bokfiler eller besöka ett bibliotek och låna den utan kostnad. Ser med spänning fram emot att se hur digitala bokfiler hamnar i pris jämfört […]

Kommentera