Spotifår

Vi kanske inte tycker det är så roligt när vår favoritmusik på Spotify avbryts av reklamen. Men vi klagar inte, för vi förstår varför den finns där och glädjer oss åt att ha tillgång till all den musik vi faktiskt får gratis!

Är det en parodi? Förhoppningsvis. Oavsett vilket så lyckas Facebook-gruppen “Vi som förstår varför reklamen finns på Spotify” med ett verkligt konststycke: att iscensätta någonting ännu fåraktigare än Facebook-gruppen “Vi som hatar reklamen på Spotify“.

Dialektiken mellan de båda grupperna fångar hela affärsmodellen: 1) Frammana affekter av hat genom reklam som inte i första hand marknadsför någonting utan mest är ägnad att störa. 2) Ställ detta hat mot en uppsättning av affekter som kretsar kring rättfärdighet och bekvämlighet.

Jag förstår inte varför folk klagar på reklamen. Tänk hur mycket musik som vi slipper betala för, endast för att vi lyssnar på de där få reklamsnuttarna. Tänk hur mycket plats vi sparar på vår dator genom att slippa ladda hem musiken, och tänk på att vi faktiskt är lagliga när vi lyssnar på Spotify! Helt plötsligt är inte reklamen så farlig!

“Tänk på att vi faktiskt är lagliga när vi gör det” är ett fascinerande argument för att göra något. Särskilt som formuleringen utraderar själva görandet. Man handlar inte bara lagligt – man är laglig. Befinner sig “på lagens sida”. Basunerar gärna ut detta.

– Lägish?
– Jorå, lugnt, de e laglish.

36 kommentarer ↓

#1 Hilton Friedman on 7 March 2010 at 9:26 pm

Jag förstår också varför reklamen finns på spotify.

#2 Some might say « Skumrask on 7 March 2010 at 9:48 pm

[…] mött en del kritik. Visserligen bara från en person, men jag blev ändå väldigt glad när Copyriot uppmärksammade mig på att det startats en grupp på Facebook till mitt […]

#3 omni on 7 March 2010 at 10:02 pm

Spotify verkar ju helt överreklamerat. Jag hittar bara max hälften av vad jag letar efter och, som du säger, reklamen är ju bara där för att störa och öka betalningsviljan. Den spelas på högre volym och är alltid för någon sån där skit som ändå spelas överallt på teve och radio hela tiden.
Om jag inte vill ladda ner musiken jag ska lyssna på brukar jag mig av shoutcast (de senaste tie åren typ), soundcloud eller youtube(som faktiskt oftare än spotify har vad jag letar efter).
Är man lite mer “avancerad” kan man ju använda det (för nördar) sexiga curlftpfs och montera en ftp-server som lokalt filsystem.

#4 Quest on 7 March 2010 at 10:21 pm

Det hela blir ju särskilt ironiskt i ljuset av att lejonparten av reklamintäkterna förefaller gå åt att betala infrastrukturen som gör musiken tillgänglig, snarare än till de som skrivit, sjungit och spelat.

I det perspektivet förefaller en traditionell banner-finansierad torrent-sajt att föredra, där marknadsföringen inte stör själva upplevelsen (dvs musiken) som förmedlas. Men jag antar att återuppfinnande av hjulet var en förutsättning för att få riskkapital.

#5 kaka on 7 March 2010 at 10:27 pm

Jag förstår inte riktigt poängen du pekar på (truly). Att det inte är ett argument att säga att det är lagligt? Trollar inte, utan försöker förstå vad du menar :)

#6 Henrik on 8 March 2010 at 12:16 am

Jag sitter och undrar hur det blev ett självändamål att ha en tom hårddisk.

#7 smen on 8 March 2010 at 2:26 am

Jag förstår ärligt talat inte vad Spotify gör för fel. Tjänade inte TPB grabbarna hundratals miljoner, eller var det tusentals miljarder på en liten banner?

#8 Mats Henricson on 8 March 2010 at 5:02 am

@Henrik Hårddisk blir dyrare för varje år som går.

#9 Jesper on 8 March 2010 at 8:05 am

Undrar om det där med att vara laglig är ett begrepp som satt sig på grund av de som skanderat att ingen människa är illegal? Eller är vill facebookgruppen gå i polemik mot detta och säga att jo, en mäniska kan visst vara illegal? Jag har alltid tyckt att ingen-människa-är-illegal-människorna skapat en halmdocka eftersom man ju menar att de som inte lämnar landet efter ett utvisningsbeslut begår en olaglig handling, inte att de ä r illegala, men tänk om jag har fel och att de bara var tidigt ute med att inse att vi faktiskt måste stå upp mot en vilja att betrakta människor som illegala.

#10 Malte Max on 8 March 2010 at 2:08 pm

Problemet med att hänvisa till lagen i en argumentationsproces, är att det får karaktär av tautologi (man säger det samma på två olika sätt), eller man säger något som man skulle kunna säga till all sorts beteende:

– “Varför ska det vara så här?”
– “För att vi ska vara lagliga”
– “Jo, men varför ska lagen reglera os på just på detta viset, vad är grunden till lagen?”

Att följa lagen enligt för att det “är lagligt” handikappar kreativa alternativa lösningar på problem. Att “vara laglig” bara för att “man måste vara laglig” (ännu en tautologi) är inte bara lydnad, men också ett demokratisk handikapp. Omvänd blir blir frustrerad negativism eller ältande motstånd också en sorts fåraktig lydnad mot den juridiska auktoritet: genom att rikta sig mot auktoriteten, och inte själv börja hacka och experimentera med lösningar, bekräftar de auktoriteten. Som nämnde facebookgrupp. Problemet med “protester” som den är, att de inte leder mot nya öppningar, men förväntar att den dominerande övermakten också ska lösa dens dominans: “Befria os från Spotifyreklamen, Spotify!”

#11 Tove on 8 March 2010 at 9:11 pm

Jesper:
Fast nej, “ingen människa är illegal” anspelar på begreppet “illegala invandrare” eller “illegala flyktingar” som ju antyder att en person skulle vara illegal. Numera är ju begreppet “papperslös” tack och lov ganska etablerat.

#12 Lars on 11 March 2010 at 8:17 pm

Spotify är hemskt. Det kan verkligen förstöra en fest :(

#13 Marcus Andersson on 17 March 2010 at 10:30 pm

Tycker Spotify är fantastiskt. För bara 99kr/månad slipper jag ladda ner och administrera musiksamlingen – något som kan ta förvånansvärt mycket tid. Har dessutom tillgång till samma spellistor hemma, på kontoret och i mobilen.

Jag tror skiljelinjen går mellan de som har musik som hobby och vi andra som bara lyssnar på den.

#14 Lex on 11 May 2010 at 9:56 pm

Jag tror skiljelinjen går mellan de som har musik som muggpapper och vi andra som faktiskt lyssnar på den.

Kommentera