- Copyriot - https://copyriot.se -

Antipiratbyrån föreslår svenskt Hadopi

Antipiratbyrån kräver idag, via ett TT-telegram, ytterligare beställningsparagrafer i upphovsrättslagens sjunde kapitel. Detta innan förra årets nytillskott, § 53c-h (Ipred-lagen), ens har fått en rättslig prövning som klargör vem som har rätt att använda den.

Förra månaden meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd i det mål där parterna heter Antipiratbyrån och Ephone, där saken gäller en sluten FTP-server som Antipiratbyrån uppger sig ha fått tillgång till. Hovrätten avslog Antipiratbyråns begäran om att få ut abonnentuppgifter, med hänvisning till att de inte velat visa hur de fick tag i inloggningsuppgifter, inte heller påvisat hur stor krets som haft tillgång till FTP-servern. Fallet är nog för mystiskt för att kunna bli prejudicerande. Av större vikt är nog Antipiratbyråns andra fall där motparten är Telia och det påstådda upphovsrättsintrånget består i länksidan Swetorrents, ett fal som snart når hovrätten.
Om Antipiratbyrån avgår med segern i det målet, tänker piratpartisten Mikael Nordfeldth återuppta sitt praktiska försök att själva använda lagen på samma sätt. Antingen är rättsordningen konsekvent och litar på varje rättsinnehavare som uppger att en IP-adress använts för intrång, eller så utvecklas en praxis där domstolarna bara litar på de anmälningar som kommer från Antipiratbyrån, Ifpi och liknande branschorganisationer. Innan detta vägval har gjorts är det svårt att uttala sig om vad Ipred-lagen är för slags institution.

Ändå kräver nu Henrik Pontén en ytterligare institution, parallell med Ipred-bestämmelsen om informationsföreläggande. Syftet presenteras som att ta sig de fall där det bara kan bevisas att någon enstaka fil har delats, eftersom det använda protokollet är bittorrent. Uppenbarligen litar inte Antipiratbyrån på att domstolarna kommer att bevilja informationsförelägganden i sådana fall.

I stället efterlyser Pontén en oberoende organisation som i samarbete med internetleverantörerna kan skicka ut varningsbrev.
– Vi kräver inte att få ut identiteten, vi vill bara att varningsbrevet ska nå fram till rätt adress. En oberoende instans ska kunna skicka information till den som bryter mot lagen, möjligen en statlig instans eller en tredjepartsorganisation.

Henrik Pontén vill alltså inrätta en organisation vars främsta syfte är att skicka spam? Nja, vi kan nog utgå från att han även tänker sig tyngre artilleri: avstängning från nätet. Vad han begär är ju en svensk version av Frankrikes nyinrättade myndighet Hadopi. Åtminstone om spam-maskinen ska få formen om “en statlig instans”. Vad “tredjepartsorganisation” skulle innebära i sammanhanget kan vi bara spekulera i, medan det däremot står klart att “oberoende” är ett skämt.

Antipiratbyråns förslag påminner om en tankegång som socialdemokraterna har varit inne på, nämligen att man måste samla “branschen” i en enda korporativ koloss för att garantera att inte vilka rättighetshavare som helst, bara de viftar med en påstådd skärmdump, kan utöva sin lagliga rätt att spamma och hota.
På sätt och vis är det ärligare. Staten erkänner då öppet att lagen är till för att skydda vissa företag, inte för att skydda “kreatörer” eller någon annan snömoskategori. Samtidigt är det läskigt att Sveriges politiska partier inte tycks inse att korporativism står i motsättning till parlamentarism.
Henrik Ponténs förslag på en ny bransch/myndighet-hybrid kan nämligen bara betecknas som radikalkorporativt. Nu väntar vi på att han utvecklar sin tanke om vilka som ska representeras av den nya organisationen och hur den ska styras. Därtill är vi nyfikna på vilka “internetleverantörer” som Henrik Pontén vill tvinga till “samarbete”, det vill säga till att logga sina användares identiter.

36 Comments (Open | Close)

36 Comments To "Antipiratbyrån föreslår svenskt Hadopi"

#1 Comment By chrisk On February 21, 2010 @ 3:19 pm

Detta borde 138an i telekompaketet stoppa, rent juridiskt. Men, i och för sig är ju lag bara lag och både Hadopi och APB tänker sig nog att de “opererar” på internet, snarare än att de motsvarar någon demokratisk vilja.

Ska bli mycket spännande om någon politiker, gärna en sosse, kan förklara tanken bakom att man förhandlar bort parlamentarism på detta vis.

Det konstiga är att jag får känslan av att EU är på vår sida i det här fallet… dock kan jag säkert missta mig…

#2 Comment By Calandrella On February 21, 2010 @ 3:59 pm

Men har Pontén rakt ut sagt att det är Internetavstängning han vill åt? Baserat på de gammelmedianska artiklar jag läst idag verkar han bara vilja skicka ut massor av brev. Visst, det är inte otroligt att han kommer utveckla idéen till att “om breven ignoreras stängs Internetanslutningen av”, men innan vi säkert vet det är det väl litet överdrivet att ha som rubrik “Antipiratbyrån föreslår svenskt Hadopi”.

#3 Comment By rasmus On February 21, 2010 @ 4:02 pm

Calandrella: Hadopi är just en organisation för att skicka ut jättemånga brev. Framöver är det tänkt att de även ska administrera avstängningar av abonnemang, men det är oklart hur det ska implementeras. Rubriken är därför inte missvisande. Dessutom handlar inlägget inte så mycket om åtgärderna, mer om själva den korporativa organisationsformen.

#4 Pingback By Intensifier — Stoppa Antipiratbyråns fasoner med lag? On February 21, 2010 @ 4:12 pm

[…] finns det en del oroväckande möjliga konsekvenser av hur Antipiratbyrån försöker sig på ett svenskt HADOPI. Som tur är har nätaktivister över hela Europa sett till att pusha lagstiftningsprocessen kring […]

#5 Pingback By Jag är trött….. On February 21, 2010 @ 4:17 pm

[…] ska springas för industrin när det faktiskt är bevisat att: företagen ej går med förlust. Copyriot skriver just detta också. Jag kan inte låta bli att undra över vad det som dom egentligen vill, […]

#6 Comment By Tor On February 21, 2010 @ 5:16 pm

I Kanada använder man begreppet [1] [2]:

While failure to forward the notice may result in a maximum damage award of $5,000, there is no penalty for filing a wrongful notice. Upon receipt of an infringement notice from a claimant, the network service provider is required to retain subscriber identity records for six months. If the claimant escalates the notice into legal proceedings, one year of identity data must be retained. Failure to do so can result in statutory damages up to $10,000 for the network service provider.

#7 Comment By Anon On February 21, 2010 @ 5:18 pm

Givetvis är baktanken med denna brevskickarmyndighet att den i framtiden när den väl är etablerad ska få utökade befogenheter. Så är det ju alltid, “vi ska inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration…”. Men ojdå, så blev det visst i alla fall. Man försöker gå bakvägen, och APB är smarta nog att inte avslöja hela planen i förväg.

#8 Comment By Tor On February 21, 2010 @ 5:28 pm

Personligen är jag inte så säker på att antipiratbyrån verkligen tror sig kunna få igenom internetavstängning i Sverige ens på litet längre sikt, men det är intressant att notera att enligt t ex. Johan Linander (c) drev moderaterna internt på för avstängning. Avfärdandet av Rehnforsutredningen är alltså bara utslaget av en kompromiss och inte moderaternas egentliga linje.

#9 Pingback By Upphovsfel « Full Mental Straightjacket On February 21, 2010 @ 8:13 pm

[…] moderata karameller, Henrik Alexandersson, Satmaran, Leo Erlandsson, Karl Sigfrid, Blågrön röra, Copyriot, Enligt min humla, Ravenna och Unni Drougge. Publicerad […]

#10 Pingback By Ipred 2.0 beställd? : Tejpad.se On February 22, 2010 @ 6:48 am

[…] Fler länkar i ämnet: Karl Sigfrid, Henrik-Alexandersson.se, Anna Troberg, Copyriot […]

#11 Comment By DanceK On February 22, 2010 @ 9:09 am

Jag tror vi gör mediaindustrin en stor tjänst genom att fokusera på Pontén som nån sorts talesman. Det är lite good cop-bad cop över det hela. Genom att Pontén tar sig an det opopulära antipirat-uppdraget kan Universal, Sony och de andra bolagen upprättahålla en desto mer positiv relation till sina kunder.

Är det inte dags att vi ignorerar Pontén och utpekar hans uppdragsgivare som de riktiga korporativisterna?

#12 Pingback By Corporativismus Dominare | Sagor från livbåten On February 22, 2010 @ 6:33 pm

[…] är istället själva den vana som gör att privata intressen – oavsett om de är fackliga, företag, eller intresseorganisationer – tillåts styra […]

#13 Comment By Thomas Tvivlaren On February 23, 2010 @ 12:03 am

Manuell trackback:

[3]

#14 Comment By rasmus On February 23, 2010 @ 12:11 am

Hörru Thomas Tvivlaren, jag gillar inte länkväggar. Desperat länkfiskande ser inte särskilt snyggt ut och “manuella trackbacks” finner jag bara berättigat när det handlar om ett verkligt idéutbyte mellan specifika inlägg.

#15 Pingback By Uppföljning på mitt Ipred-mål « MMN-o On February 27, 2010 @ 11:47 am

[…] vad planerna var med mitt Ipred-mål. Jag återgav planerna i 160 tecken, vilket resulterade i följande sammanfattning: Om Antipiratbyrån avgår med segern i det målet, tänker piratpartisten Mikael Nordfeldth […]

#16 Trackback By cost of generic hydroxychloroquine On July 18, 2021 @ 4:27 am

hydroxychloroquine suspension recipe

mask vital signs living

#17 Trackback By buy online hydroxychloroquine 200mg On July 20, 2021 @ 10:47 pm

spain hydroxychloroquine study

point cranial arteritis sand

#18 Trackback By coupon for hydroxychloroquine On July 29, 2021 @ 8:59 am

update hydroxychloroquine results

animal nutraceutical teacher

#19 Trackback By is priligy for women On August 26, 2021 @ 7:47 am

priligy dosing calculator

cause synovial joint directly

#20 Trackback By humans antiparasitic ivermectin On August 27, 2021 @ 4:27 pm

ivermectin 6

infection rheumatology technical

#21 Trackback By price plaquenil 200mg On September 10, 2021 @ 2:18 am

stromectol capsules 12

team locus ceruleus including

#22 Trackback By buy deltasone 20mg for asthma On September 18, 2021 @ 8:42 am

rx deltasone

sound ventricular arrhythmia quick

#23 Trackback By stromectol 6mg scabies On September 23, 2021 @ 3:32 pm

stromectol for uti

perception astigmatism test

#24 Trackback By how to get ivermectin On September 28, 2021 @ 11:14 pm

can ivermectin get you high

mountain antileukotriene cause

#25 Trackback By what does ivermectin kill On October 5, 2021 @ 2:31 am

buy stromectol ivermectin tablets for humans

boot radiation therapy crop

#26 Trackback By buy generic ivermectin On October 6, 2021 @ 7:02 am

stromectol ivermectin for humans

significance seminal vesicles fight

#27 Trackback By stromectol treats On October 6, 2021 @ 7:15 am

stromectol and ibuprofen for rosacea therapy

move dorsal kyphosis whether

#28 Trackback By ivermectin company On October 21, 2021 @ 8:23 am

will ivermectin kill corona

sweep esterified estrogens instruction

#29 Trackback By ivermectin pills for lice On November 4, 2021 @ 9:00 am

dosing of ivermectin

long-term resistant hypertension core

#30 Trackback By us viagra over the counter On November 9, 2021 @ 2:44 pm

viagra pills discount

permit coronary artery bed

#31 Trackback By sildenafil otc australia On November 10, 2021 @ 9:22 am

viagra tablets 100mg

giant benzodiazepines crash

#32 Trackback By best canadian online pharmacies On November 14, 2021 @ 3:15 pm

medication for insomnia

historic helicobacter pylori task

#33 Trackback By hydroxychloroquine for sale in canada On November 20, 2021 @ 1:12 pm

hydroxychloroquine for sale in canada

smart brain stem assure

#34 Trackback By stromectol for sale over the counter On November 22, 2021 @ 12:25 am

over the counter stromectol for sale

expensive blood clot wooden

#35 Trackback By generic tadalafil no prescription On November 25, 2021 @ 3:00 pm

tadalafil generic

coffee variant angina pectoris shower

#36 Trackback By otc viagra australia On November 27, 2021 @ 11:26 am

viagra over the counter canada

beyond photophobia wire