Snöväder betyder undantagstillstånd i miniatyr. Undantagstillståndets stora teoretiker – Carl Schmitt, Walter Benjamin och Giorgio Agamben – har visat på hur nödsituationer blottlägger en politisk suveränitet, där vissas formella rättigheter offras till förmån för andras. Varje gång som ett par decimeter snö har fallit i Stockholm framträder med särskilt brutal tydlighet trafikmaktordningen, som priviligierar bilism på bekostnad av andra transportmedel.
Planka.nu ger en kort och träffsäker analys av trafikmaktordningen i snöröjningen.
Vid en jämförelse mellan bilvägar och trottoarer och cykelvägar verkar det snarast som att ingen är ansvarig för att fotgängare och cyklister ska kunna ta sig fram snabbt och säkert. För att inte tala om folk med barnvagnar och rollatorer, för dem blir det nästan omöjligt att ta sig fram när snön plogas upp på trottoarer.
Igårkväll plöjde jag med barnvagn utmed Lugntorpsvägen i Hägersten. Tack vare barnvagnens kraftiga hjul och att åtminstone hälften av villaägarna skottat som de ska gick det hyfsat att ta sig fram, kryssande mellan vänster och höger trottoar. Tills trottoaren plötsligt blockeras av en stor parkerad skåpbil.
Och ingen cykeltur i staden utan att det står bilar parkerade på cykelbanorna. Dessa gatuockupanter är exakt lika egenmäktiga som husockupanter, men utan goda syften. En annan skillnad är att polisen inte jagar dem, trots att deras regelbrott torde vara minst lika grovt som att nyttja kollektivtrafiken utan biljett.
Hur kommer det sig att polisen jobbar extra som skattefinansierade biljettkontrollanter i tunnelbanan, men helt ignorerar de bilister som ockuperar trottoarer och cykelbanor? Om biljettkontrollerna kan motiveras med att jaga papperslösa invandrare eller personer med förbjudna substanser i blodet, borde bötfällande av bilister – givetvis kombinerat med husrannsakan inne i bilen – kunna motiveras med att jaga skattebrottslingar.
Skåpbilar tillhör ju ofta företag i byggbranschen och alla vet att företag i byggbranschen fuskar med skatten, inte sant? Det är åtminstone inte mindre logiskt än de motiv som polisen uttryckt för att kolla biljetter i tunnelbanan.
Att polisen låter bilister komma undan har en enkel förklaring: alla snutar är bilister (med lite språkvrängande kan vi uttyda förkortningen “A.C.A.B.” just så).
Vissa menar säkert att en strikt ekonomisk rationalitet kan motivera att bilvägar prioriteras i snöväder, på bekostnad av trottoarer och cykelbanor. Planka.nu nyanserar:
I det här fallet ser vi inte bara skillnad i prioritet mellan olika trafikslag, även inom bilismen finns en rangordning. Ett samhälle som anpassat sin industri efter just in time-produktion, har gjort sig beroende av en armada av lastbilar i ständig rörelse. Kommersiellt viktiga vägsträckor görs tillgängliga omedelbart medan den vanliga bilisten inte kan göra mer än att hoppas på viss framkomlighet i sitt bostadsområde.
Rationaliteten är självuppfyllande. Om vi bestämmer oss för att bilar alltid måste fram, på bekostnad av rullatorer och cyklar, skapas incitament för familjer och företag att i ännu högre grad förlita sig på biltransport.
Således är det fel att kontrastera ekonomins “objektiva” krav mot politikens “subjektiva” ideal. Snöröjningens politiska ekonomi består av bland annat snö, grus, fordon, kroppar, kläder, buller, bensin, salt samt uppfattningar om vilka transporter som är viktiga för en fungerande stad. Ingen av dessa komponenter är ett entydigt subjekt eller objekt.
Från mitt kaféfönster ser jag en äldre dam köra sitt barnbarn i barnvagn. Trottoaren är inte framkomlig så hon rullar ut på gatan. En bit bort närmar sig en lastbil med varor. Jag hoppas att damen står på sig och tar all den tid som hon behöver. Lastbilen får väl ringa gatukontoret och klaga på att trottoaren inte är skottad.
60 kommentarer ↓
Tack! Tänkte på samma sak på väg till dagis i morse och undrade just varför inte cykelvägar och trottoarer är första prioritet när snön kommer. Men barn, gamla och vi som väljer att inte ha bil kommer ju alltid i sista hand.
Hos oss har barnvagn bytts ut mot starka överarmar och två små pulkor (och ibland överlyckliga, ibland supersuriga små barn).
Idag var jag tvungen att rädda en tant som fastnat med rullatorn i en snövall som hamnat rakt över gångvägen till centrum när man röjda fri bilvägen från lössnö.
Mitt bilhat blir värre ju äldre jag blir. På nätterna smyger jag ut i superhjältedräkt och slåss med de sovande bilvraken. Det gör att jag iaf. vaknar lite lyckligare varje morgon.
Den “enkla” lösningen är att sluta bygga våra samhällen på ett sådant sätt att bilen blir bekvämare än andra transportmedel.
Har också funderat kring varför polisen struntar i vissa trafikbrott men beivrar andra. I Malmö vet jag inte hur många gånger jag sett polisen stoppa och bötfälla cyklister för att deras lysen inte funkar mm. Samtidigt några meter bort blir folk nästan överkörda på övergångsställen.
Noterade på bilderna av “nya” slussen att inga cykelbanor verkar vara inplanerade mellan gamla stan och slussen. Däremot såg man bilder på cyklister som ledde sina cyklar inne i en galleria. Cykelshopa til you drop.
ehmm. tittade just påhögupplösta bilder från slussen. Och det som på småbilderna såg ut som fotgängare var faktiskt cyklister på cykelbanor. My mistake.
Är det så konstigt att bilenvägen prioriteras före gångvägen? Jag säger inte att det är oproblematiskt, men det finns ju också en rent världslig aspekt i det hela: bilar färdas i regel över längre sträckor, är otympliga och dessutom livsfarliga (i synnerhet vid dåligt underlag). En fotgängare kan å andra sidan inte “fastna” i snön på grund av underlaget; flexibiliteten är större, hastigheten lägre och sträckan kortare. De faror och obehagligheter snö och is medför i det senare fallet drabbar i varje fall enbart en svanskota – inte tio hela ryggrader.
Här i Oslo sägs snöröjningen på trottoarer vara en kommunal angelägenhet, till skillnad från många andra länder där fastighetsägare ansvarar för att röja trottoaren kring sin fastighet (det sägs vara fastighetsägarnas ansvar att snöröja inom Ring 1, men jag märker ärligt talat ingen skillnad). Resultatet är att Oslo till fots är livsfarligt. Här skulle vi gärna se en privatisering av snöröjningsansvaret.
Dessutom tycks det som att fastighetsägarna kan frigöra sig från ansvaret att snö- och isröja tak genom att bara sätt upp en skylt som varnar för ras. Vi varnade dig, så du får skylla dig själv om du får en istapp i huvudet, liksom.
Här i Göteborg blev det väldigt tydligt idag efter slask igår kväll och minusgrader på natten. Eftersom jag numera går till och från jobbet så höll jag mig till stor del på bilvägen för att kunna ha något sånär normal och jämn steglängd. Snö är i regel inget större problem som fotgängare, men när det övergår till is blir det desto värre.
Adam: Att bilar är livsfarliga kan även vara en rimlig anledning att förklara dem fredlösa. Att bilar fastnar i snön kan rädda liv. Det finns kort sagt flera sätt att se på saken. Jag föreslår rabiat bilhat som en sunt balanserad grundhållning.
Väl skrivet.
Det är bekvämt med bil, så enkelt är det, och bilhatare är i minoritet. Men visst så är privatbilismen inom städer onödig, men vi vill väl fortfarande ha bussar? Kollektivtrafiken måste ju ses som en av de första prioriteringarna, likaså räddningsfordon, eller tycker vi brandmännen ska ta tunnelbanan? Nej, så länge så stor del av samhället och ekonomin hänger på att vägarna är framkomliga så måste det komma först.
Fahlström – Självklart är bussar och inte minst räddningsfordon inte det som är problemet. Det är dock den privata massbilismen i deras (bussar och räddningsfordon)fall i och med det dåliga trafikflödet. Så sett är det ju inte omöjligt att en kraftigt utbyggd kollektivtrafik räddar (fler) liv.
Problemet är bara att 50 % av det totala antalet bilister skulle trotsa naturen och försöka ge sig ut på vägarna ändå. Detta skulle resultera i att minst 50 % av dessa skulle krocka och dö. Bilarna som körde av vägen skulle i sin tur döda 50 % av det totala antalet fotgängare samt 25 % av antalet bilister som valt att lämna bilen hemma och gå till jobbet. Resterande andel bilister som undkom att köra av vägen, skulle stoppas av polis eller brinnande bilvrak. Den allmänna förödelse som då uppstått i samhället skulle leda till att SL totalstoppar all trafik. Sammanfattningsvis skulle 100 % av befolkningen dö och/eller aldrig ta sig till jobbet.
Att inte ta sig till jobbet kan iofs också rädda ens liv.
Jag kanske skulle ha ett liv då ^_^
Edit – 100 % av befolkningen skulle dö: de som i kommunaltrafiken aldrig tog sig till jobbet, skulle till sist plågsamt dö vid mötandet av ljudet från denne skönsjungande mefistofeles: http://www.youtube.com/watch?v=YvOcd5yc1zI&feature=player_embedded
Att motorfordon prioriteras kan ju i viss grad bero på att dess ägare betalar omkring 50 miljarder kronor mer per år i skatt än de som inte har något.
Haha – skön kommentar, Björn. Du hann före.
En kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken är inte realistisk, inte effektiv, inte miljövänlig, inte smart.
Kollektivtrafiken är inte, har aldrig varit, och kommer aldrig att bli ett alternativ till privatbilism. Den är ett komplement.
Det enda som kan ersätta privatbilism är att ingen längre använder motorer – då blir det oxkärror, häst och vagn, cyklar m.m. som blir våra primära medle för transporter.
Det kommer att bli fler olyckor med dödlig utgång, och gatorna blir mycket smutsigare. Dock blir det kanske en slags smuts som är mer organisk.
Det här årliga gnället från fotgängare som inte gillar bilar är faktiskt rätt så patetiskt. Alla drabbas av vinterväder och jobbigt väglag. Alla. Bilister är människor med samma rätt att ta sig fram som alla andra. Och vi betalar för det. Dyrt.
det här var minsann en mycket stark text!
Den får mig att vilja berätta något, även om det inte tillför så mycket annat än att bilismen måste stoppas. Som cyklist har jag många gånger blivit utskälld av bilister. Jag cyklar ofta längs avenyn i gbg, och där går cykelbanan ihop med bilbanan i vissa kvarter. Då och då vevar en bilist (alltid män i 50-årsåldern, så klart) ner rutan och skäller, säger att det här minsann är en bilväg. jag blir så arg varje gång. Prova cykla själv i den göteborska motvinden så skulle världen bli mycket vackrare, brukar jag tänka. Men det säger jag inte. Jag visar fingret istället.
Till bilåkarna ovan: Så ju mer skatt man betalar desto mer ska man bli prioriterad? Låter lite reaktionärt i mina öron. Ska det även gälla för andra områden än trafiken? Kanske förtur i vårdkön och en egen liten insatsstyrka i anslutning till villaområdet?
Jag älskar de här bilhatande inläggen på Copyriot. Ett dammigt gammalt koncept som massbilism har inget existensberättigande i ett modernt samhälle och förtjänar bara förakt. Det har alla smarta människor förstått sedan länge.
Jag skulle tro att bilister och icke-bilister har ungefär lika lite kvar i plånboken när månaden går mot sitt slut. När bilister tankar bilen lägger de som inte kör bil sina pengar på andra saker.
Trots att icke-bilister årligen köper kanelbullar för 50 miljarder kronor är caféerna öppna för alla.
Öppen för alla är inte den trafikapparat som växer fram ur bilisternas pengar. Aningen orättvist kan tyckas.
Drar som vanligt en lans kommunikationens och affordansens supremati gentemot ett moraliserande hävdande av gång- och cykeltrafikanters ståndpunktsföreträde.
Denna ståndpunktsorienterade syn på trafiken är den verkliga Trafikmaktsordningen. Men den är inte konstruktiv, leder inte till ökad förståelse och förtroende, utan enbart till konflikt och hat.
Kommunikation och förståelse, inte idiosynkrastisk syndabockspolitik förklädd till en föregiven “Trafikmaktordning”.
http://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/23/regelbaserat-eller-fysiska-hinder/
Du har inte funderat över att din stad kanske inte är anpassad för den krassa verkligheten att det faktiskt snöar ibland? Sedan visar du ett lite lätt daltande med både fotgängarna och bilisterna. Det går alldelens utmärkt att samsas på gatan, bilisterna får faktiskt anpassa sig när trottoarer blir oframkomliga, gatan blir då per automatik lika mycket till för gångtrafikanterna.
De problem du målar upp ter sig rent ut sagt fjolliga för mig som bor norr om polcirkeln, här har vi inte trottoarer på vintern, de finns nästan inte, och en gumma på en spark har precis lika stor rätt till gatan som bussen vilket också är helt naturligt för alla inblandade när stora mängder snö 7 månader om året är en realitet. Man behöver inte beskydda folk genom att skuffa undan dem till speciella platser, det är ett skyddstänkande som är polariserande och ställer medborgare emot varandra.
Dessutom, där plogade trottarer ändock finns har i norr på vintern, så skulle den gumman med sparken (norrbottens rollator) bli fullständigt rosenrasande om någon kommunaltomte fått för sig att sanda trottoaren.
Den som har bil i en storstad är en dum jävla fjolljävel som skulle ha så mycket bögstryk att ansiktet stack ut i nacken.
Jag har bil. På landet, där det behövs. Och jag myser varje gång DN gnäller om trafikkaoset uppe i fjollträsk. Där fick ni!
De gånger jag ska till storstaden för att titta på töntar åker jag antingen kollektivt eller parkerar bilen (eller snarare, låter min kvinna parkera bilen – riktiga män kör inte bil) på en lämplig parkering strax utanför staden med god kollektivtrafik.
Ta tunnelbana eller spårvagn. Jävla skattefjantar.
Men vi äkta män och fjolljävlar som rodnar av blotta tanken på lite härlig bögstryk, skall vi inte få åka kollektivtrafik? Jag blir förvirrad över dina kategorier. Vad skall jag ta mig till?
Zygmunt Bauman skriver i Flytande Rädsla om vad han kallar för “modernitetens omvägar”, och han exemplifierar med just bilen.
De har räknat på det där. Om man slår ut kostnaderna för att äga och köra en bil och hur mycket arbetstid som går åt för att dra ihop dessa pengar, och slår ut det med den genomsnittliga distansen som bilister kör, så går bilen i genomsnitt 6km / h.
Alltså promenadhastighet. Och här har man inte räknad med övriga samhällskostnader (och kom inte och säg att bilismen skulle vara annat än en utgift för samhället och jordklotet), utan bara utgått från individen.
Det är därför en rimlig utveckling att anpassa staden efter gångtrafikanter och cyklister. Det vore ju dessutom möjligt att göra det hela med traditionella modernistiska argument.
Dagens stadsplanering med större trafikleder och storköp utanför staden är ju därför inte rimlig enligt dess egna logik. Det är bara en omväg. En oerhört lång sådan, som dessutom inte tar oss till något mål.
Felten, Rehbinder: En siffra som är gripen ur luften är inget värd, det intressanta är hur ni kommer fram till den. 50 mdr innebär att varje bil skulle beskattas med 10 tkr. Detta är uppenbart inte bara vägskatten ni syftar på då.
Glöm inte bort att miljöavgifter, försäkringar och sjukvård först måste betalas innan vi kan titta på hur mycket pengar som går till vägunderhåll. Eller menar ni att bilisterna borde vara förskonade från det?
Det är inte svårt att visa att bilismen inte bär sina kostnader utan i själva verket är kraftigt subventionerad av samhället, och det finns gott om sådana räkneövningar på nätet. Frågan är varför samt om det är önskvärt i framtiden, och den ställas.
@teg: Den anpassningen du önskar är lätt att åstadkomma, ta bort trottoarerna. Jag lever i den verkligheten 7 månader om året och det fungerar ypperligt. Framförallt fotgängare har redan all lgstiftningsmässig “förskörsrätt” över alla typer av fordon. Tänk er bara tanken att precis varenda människa i sthlm skulle sluta gå på trottaren och istället använda gatan, det samma med cyklisterna. Kaos? Javisst, men det vara inte så länge. Jag tror tom. att staden efter ett tag skulle upplevas som trevligare och trafiken skulle antagligen minska något dessutom.
Men vad gäller snöröjning så är det i mångt o mycket så att diverse stadsplanerare uppenbarligen har sommar året runt i sin värld(planet?), någon borde hälsa dem välkomna dem till sverige och kanske göra ett litet besök hos smhi.
Ja. Väl skrivet.
Har du fått barn Rasmus? Grattis i så fall! Och visst är det körigt att ta sig fram på förortsgatorna, själv har jag inte använt vår barnvagn sedan någon gång före jul…
Även om det förvisso är helt irrelevant i sammanhanget kan det inte hjälpas att jag dröjde något ögonblick vid spekulationer om varför Copyriot kunde tänkas gå omkring med en barnvagn, utan att fastna för någon rimlig hypotes. Men med den senaste tidens avslöjanden på Twitter börjar eventuellt bitarna falla på plats. Vågar man gissa på att det som skildras i inlägget är en transport av barnvagn utan infantilt content hem från inköpsplatsen?
[…] Copyriot ställer sig frågan: […]
Jag kan glädja dig med att Karlskoga kommun tagit till sig av det du skrivit. :)
http://www.sydsvenskan.se/lund/ett-jamstallt-satt-att-skotta-sno/
Kommentera