- Copyriot - https://copyriot.se -

Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter

Strax efter fem på måndag eftermiddag rapporterades det om att uniformerad polis utförde biljettkontroller vid tunnelbanestationen i Hornstull. Någonting som normalt görs av ett privat företag, som jobbar på entreprenad åt AB Storstockholms Lokaltrafik.

Är inte detta hyfsat anmärkningsvärt? Som någon skrev på ett webbforum:

Skulle uniformerad polis driva in pengar åt andra företag också? Anta t.ex. att Metallica har koncert på Globen. Skulle det verkligen kunna ingå i polisens uppgift att upprätthålla ordningen genom att sätta sig i biljettkuren?

Om du driver en verksamhet och är lite kort om folk i kassan en dag, så kan du inte ringa 112. Än mindre ha snutar som dagligen utför en konkret arbetsuppgift i kassaflödet. Vad säger konkurrenslagstiftningen om det, för att inte tala om SEKO-facket som förlorar arbetstillfällen till sina medlemmar?

Fall som detta är ganska talande för vad så kallad “privatisering” kan innebära. Vad som sker är knappast att tunnelbanan drivs på ett mer “marknadsmässigt” sätt. Snarare länkas statliga kontrollintressen allt tätare samman med privata företags kontrollintressen.

Det har även rapporterats att civilklädda poliser gjort “inpasseringskontroller” där de stått på tunnelbanestationer och knipit folk efter att de glidit genom spärrarna utan att dra kort. Observera att det inte på något vis är olagligt att ta sig igenom spärrarna på så vis. Det är knappast heller olagligt i sig att resa utan biljett – det är däremot belagt med en tilläggsavgift.
Men enligt uppgift från en som frågade de uniformerade poliserna vad de var ute efter, motiverades deras arbete som biljettkontrollanter av helt andra skäl. Kontrollen ger ett tillfälle att komma åt två andra saker: “illegal vistelse i landet”, det vill säga att knipa papperslösa invandrare för att utvisa dem, samt “narkotikabrott“, vad nu det har med saken att göra.

Kom ihåg detta nästa gång ni hör något om att polisen skulle sakna resurser.

46 Comments (Open | Close)

46 Comments To "Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter"

#1 Comment By Birdseed On January 26, 2010 @ 12:59 am

Finns inga lagar i Sverige mot orättfärdigad kroppsvisitering, utan tidigare belagd misstanke om brott? (re: Narkotikabrottet)

#2 Comment By Gymmare On January 26, 2010 @ 1:37 am

Polisen har även börjat ge sig på gymmare. Händer att de ställer sig utanför ett gym och alla som kommer ut avkrävs på identitet och så måste man kissa.

Helt sjukt

#3 Comment By Oldtimer On January 26, 2010 @ 6:21 am

“Det är knappast heller olagligt i sig att resa utan biljett”

Självklart är det det. Hur skulle de annars deras kontrollanter kunna få agera mot dig?

Det är många år sedan jag studerade detta, men vad jag minns regleras detta i “Drosk- och gästgiverilagen” och brott mot denna kan ge upp till fyra års fängelse (som jag minns det, men det är trettio år sedan jag läste om det). Kontrollanterna utför ett envarsingripande och “tilläggsavgiften” är en uppgörelse mellan dig och företaget för att de inte skall anmäla dig för brottet.

Detaljerna (och mitt minne) kan ju ha ändrats på dessa trettio år, men huvuddragen är säkerligen detsamma. Så ett brott är det. Skönt att se att polisen har resurser att ta hand om även detta brott. :-/

#4 Comment By Hanse On January 26, 2010 @ 6:31 am

Kommer att tänka på denna boken när jag hör detta.

[1]

En värld ett gäng bankrånare kan hyra in några killar från polisen eller den lokala skytteföreningen om dom har kort med folk till nästa stöt.

#5 Comment By DanceK On January 26, 2010 @ 7:21 am

@ Oldtimer
Är det verkligen ett brott att tjuvåka, eller är det att vägra betala tilläggsavgiften som är olagligt? I Göteborg ser man ibland polisbilar möta upp biljettkontrollanter när en tjuvåkare har vägrat utlämna personuppgifter.

#6 Comment By Andreas On January 26, 2010 @ 7:32 am

Att resa utan färdbevis kan väll kanske ses som att snatta på ICA, alltså olagligt och inte bara att man brutit på ett villkor.

Däremot tror jag inte att den stora anledningen att poliser kollar spärrar är för att knipa papperslösa utan snarare för att visitera folk för sprayburkar eller knivar. Dom brukar ha ganska bra koll på vart folk går på kollektivtrafiken när dom ska möta upp varandra för olika tilltyg…

#7 Comment By karl On January 26, 2010 @ 7:45 am

det är olagligt att resa utan biljett, brottet rubriceras som “bedrägligt beteende” och det är samma som att ändra prislappen på ettt klädesplagg eller att planka in på en spelning.

#8 Comment By Malte Max On January 26, 2010 @ 8:10 am

@karl: Det kan vara flera orsaker till att man inte har biljett, t.ex. att man har förlorat den, vilket är tillräcklig ambivalens för att det inte går att kategorisk rubricera plankning som “brott” (inkl. bedrägligt beteende).

Kollektivombudsmannen har ju redogjort för många av dessa juridiska frågor, så jag tycker vi borde läsa upp på detta, och se att det är ganska lugnt. Tryck på mitt namn för länket:
“Numer använder sig kontrollanterna av lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik (1977:67) enligt vilken en tilläggsavgift får tas ut om någon reser utan giltigt färdbevis (observera att tilläggsavgiften inte får tas ut om ”avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet” enligt 2 § nämnda lag). Att en domstol idag skulle anse att en person som ”plankar” gör sig skyldig till ett brott som kan straffas med fängelse är alltså mycket tveksamt.”

Med andra ord: planka vidare bara.

#9 Comment By Christian On January 26, 2010 @ 8:19 am

Däremot så “blir” det ett brott enligt ordningslagen när polisen är där. Därför delar polisen ut böter och kontrollanter bara tilläggsavgifter (alltså i praktiken bara en väldigt dyr biljett).

Ordningslagen 6 § Det är förbjudet att /…/ 4. skaffa sig tillträde till område innanför ingångsspärren till tunnelbana utan att kunna uppvisa giltigt färdbevis.

#10 Comment By Tomas On January 26, 2010 @ 8:46 am

Annars är det väl bara att gå på fotboll om man vill se polisresurser?

#11 Comment By Bengt Jonsson On January 26, 2010 @ 8:53 am

I Berlin följer polis regelmässigt med biljettkontrollanter på tågen. Men deras uppgift är framförallt att kolla leg på dem utan biljett för att hitta illegala invandrare.

Det är kanske polisens syfte i Stockholm också?

#12 Comment By The Steif On January 26, 2010 @ 8:54 am

Med tanke på att svenska staten är majoritetsägare i åtminstone ett inkassobolag så känns denna nyhet inte speciellt förvånande. Tyvärr.

#13 Comment By Bengt Jonsson On January 26, 2010 @ 8:55 am

Ed. Ser att Du skrev det. Kanske ett EU-direktiv om polissamarbete som Sverige “måste” implementera?

#14 Pingback By Spotifieringen av klotter « Skumrask On January 26, 2010 @ 9:06 am

[…] Hans film om icke-spotifierade budskap bryter mot den här logiken. En logik som alltså i grund och botten handlar om att profitera på stockholmarnas resande i så stor utsträckning som möjligt. En logik som är så viktig att upprätthålla att polisen har börjat jobba extra med att driva in avgifter. […]

#15 Comment By Hilton Friedman On January 26, 2010 @ 9:09 am

Allting handlar om spotifiering:

[2]

#16 Comment By Emil On January 26, 2010 @ 10:31 am

Det är ett brott mot ordningslagen att befinna sig inom spärrarna. Dock är brottet mycket ringa.

#17 Comment By Henrik On January 26, 2010 @ 12:07 pm

Man kan inte få något straff (vare sig bli gripen eller få tilläggsavgift) för att planka förbi spärren, det är när man använder kollektivtrafiken (dvs åker) utan biljett. Det är inte ett brott som leder till fängelse så kontrollanterna kan INTE göra envarsgripande.
@Oldtimer, DanceK: grejen är ju att kontrollanterna faktiskt inte kan agera mot dig. Vägrar du visa leg och går därifrån kan de inte göra särskilt mycket. På planka.nu finns länkar till ett inslag i Plus nyligen där Sverker slår fast att kontrollanterna inte har rätt att kräva legitimation av någon, och de har självklart inte heller rätt att hålla fast eller gripa någon.

#18 Comment By Sandra On January 27, 2010 @ 3:57 pm

Jag är mer rädd när jag bara kliver över för att komma till andra uppgången än jag är när jag faktiskt vill planka på tåget för jag hatar känslan av att vara oskyldigt anklagad så himla mycket.

#19 Comment By Olle On January 27, 2010 @ 9:14 pm

Henrik:
Eh, om du skärskådar kontrollanterna i t ex Stockholms lokaltrafik så är det inga duvungar precis. De omringar dig, och råkar du vidröra någon av dem när du ska “gå därifrån” så åker blir du kort och gott kvarhållen, upptryckt mot väggen eller får stryk. Så funkar det i praktiken. Sedan gnäller SL om upptrappning av våld mot sina anställda…

#20 Pingback By COPYRIOT | Snöröjningens politiska ekonomi On January 28, 2010 @ 12:05 pm

[…] Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter […]

#21 Pingback By Människosmugglingen till Sverige ökar « Aqua Vera On January 30, 2010 @ 1:27 pm

[…] resurser för att raida ”Hackerspaces”, beslagta privata personers datorer, arbeta som biljettkontrollanter i Stockholm […]

#22 Pingback By Svensk polis anno 2010? « Trollan's Tankar om stort och smått On February 12, 2010 @ 9:22 am

[…] Hittade precis ett blogginlägg som jag måste dela med mig. Det handlar om hur poliser som knäcker extra som biljettkontrollanter hanterar att bli fotade på allmän plats. Tydligen inte helt […]

#23 Pingback By Mobbande poliser fångade på film « Andrea Doria On February 12, 2010 @ 10:33 am

[…] på film Hoppa till kommentarer För några veckor sedan började rapporterna komma om att civilpoliser lekte biljettkontrollanter i Stockholms tunnelbana, som om de inte hade bättre saker för sig. Tydligen hängde det ihop med […]

#24 Pingback By Hornstull & världen – Övervaka polisen, inte helt smärtfritt… On February 12, 2010 @ 11:39 am

[…] När man läser kommentarerna till blogginlägget av Jesper slås jag av att det verkar vara väldigt vanligt att övergrepp av detta slag från polisens sida är väldigt vanligt och anmäls sällan då förtroendet för rättsväsendet är obefintligt. Detta borde säga ett och annat som våra makthavare om intresse fanns, skulle lyfta och ta tag i för att öka det obefintliga förtroende som finns för polisen. Att polis agerar biljettkontrollanter för SL är uppenbarligen inte något ovanligt heller vilket lyfts av Copyriot. […]

#25 Pingback By Kriminella och korrupta snutar i Stockholm! « Corruptio's Weblog On February 12, 2010 @ 1:16 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt SJ. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#26 Comment By corruptio On February 12, 2010 @ 1:20 pm

Dom som icke anmäler är våra största motståndare. Polismyndigheten har varit korrupt och den största kriminella organisationen sedan 25 år tillbaka.

Anmäl anmäl anmäl anmäl A L L T I D!!!

#27 Pingback By Aina spanar och bängen trålar. I tunnelbanan går ingen säker « Röda Linjen On February 12, 2010 @ 2:21 pm

[…] på tåg och vid stationer. I samband med privatiseringen av biljettkontrollen har även polis varit med och försökt sätta dit plankare. Främst på röda linjen söderut, men närmare stan än här […]

#28 Pingback By Veckans affärer 1006 « Skumrask On February 12, 2010 @ 3:46 pm

[…] Polisen har sedan en tid tillbaka jobbat extra med att kolla biljetter i tunnelbanan i Hornstull. När det har långtråkigt ägnar de sig åt att ”kolla upp […]

#29 Pingback By Johan Ronström » Blog Archive » Poliserna i tunnelbanan On February 12, 2010 @ 8:09 pm

[…] någon vecka sedan skrev Copyriot om att polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter på tunnelbanan. Observera […]

#30 Pingback By Dynamic Man » Stockholmspolisens ungdomsrotel lär sig vad “Streisandeffekten” innebär… On February 12, 2010 @ 8:49 pm

[…] Man i Politik, Rättssäkerhet, yttrandefrihet För ett tag sedan skrev Rasmus Fleischer om att polisen har börjat agera skattefinansierade biljettkontrollanter. I förrgår blev nätjournalisten Jesper Nilsson vittne till en sådan händelse och passade på […]

#31 Comment By Civilspan On February 12, 2010 @ 9:10 pm

Vad gör polisen nere vid Stureplan varje helg! Jo, de hjälper en stor krogkoncern att “hålla ordning” utanför koncernens 05-ställen. Där ser man varje natt hur polisen rycker och sliter i berusade kroggäster som avvisas av vakter. Vad kostar inte detta skattebetalarna?! Enda anledningen att ett 20-tal uniformer nu patrullerar där är att krögaren ska kunna tjäna mer pengar! Vad säger detta oss egentligen? Korruption?

#32 Pingback By COPYRIOT | Hur vi stoppar Beukelmann Boys i Hornstulls tunnelbana On February 13, 2010 @ 2:58 am

[…] för polisens antipiratenhet on Jim KeyzerSandra on Manifestet på finska och esperantoCivilspan on Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? " [3]; : " [4];); […]

#33 Comment By Marcus On February 13, 2010 @ 2:28 pm

#34 Pingback By Ærø with a view over the world » SL Hornstull och svensk privatisering On February 14, 2010 @ 8:19 am

[…] Häromdagen var det bloggaren, journalisten och debattören Jesper Nilsson som var på väg hem från jobbet i tunnelbanan när han såg två män trycka upp två yngre tonåringar mot väggen. Männen visar sig vara poliser som ”extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter. […]

#35 Comment By Juristen On February 15, 2010 @ 7:18 am

Att åka kollektivt utan giltig biljett är straffbelagt som “bedrägligt beteende” enligt 9 kap 2 § brottsbalken:

2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till skadans omfattning och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för bedrägligt beteende dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Begagnar sig någon av husrum, förtäring, transport, tillträde till föreställning eller annat dylikt, som tillhandahålles under förutsättning av kontant betalning, och gör han ej rätt för sig, dömes, vare sig han vilseleder någon eller ej, för bedrägligt beteende. Detta gäller dock icke, om gärningen avser värde, som ej är ringa, och om den i övrigt är sådan som sägs i 1 §.

Formellt kan jag därför inte förstå att poliserna gör fel om de stoppar den som åker utan biljett. Däremot kan man ifrågasätta om det är ett korrekt nyttjande av de skattefinansierade resurserna.

#36 Comment By Nisse On February 15, 2010 @ 4:08 pm

Polisen är numera större gansters än gangsterna själva.
Hoppas de snubblar ner på spåret och blir överkörda

#37 Pingback By » Tunnelbanans biopolitik | Guldfiske On February 16, 2010 @ 6:14 pm

[…] senaste halvåret har Planka.nu och bloggen Copyriot rapporterat om civilpolisernas framfart i tunnelbanan. Hur de inte bara granskat biljetter och […]

#38 Comment By ali On February 17, 2010 @ 9:44 pm

Vilken stad och gym hände det här?

#39 Pingback By Fokus » Röta inom polisen On February 19, 2010 @ 10:56 am

[…] ha sett civilpoliser, som extrajobbar som biljettkontrollanter, trycka upp ett par tonåringar mot väggen börjar han dokumentera det hela med sin mobiltelefon. […]

#40 Pingback By Korruption & Politik! « Avslöjar svenska statens brottslighet! On April 16, 2010 @ 2:43 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#41 Pingback By Regeringen – Korruption – Politik 2 | corruptio On April 16, 2010 @ 6:32 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#42 Pingback By Felparkerare och plankare | Svensson On April 19, 2010 @ 3:44 pm

[…] med urinprov, men det är också ett problem att polisen ägnar sina begränsade resurser åt att leka skattefinansierade biljettkontrollanter åt privata företag, och på köpet bygger Fort Europas inre murar än […]

#43 Pingback By Avslöjar statens brottslighet! » Blog Archive » Kriminella och korrupta snutar i Stockholm! On May 7, 2010 @ 2:57 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#44 Pingback By Ærø with a view over the world » Rötäggen hos den svenska polisen som inte ville bli filmade On March 26, 2011 @ 1:55 pm

[…] för ett år sedan filmade två flummiga poliser i tunnelbanan mitt under pågående övergrepp, sin så kallade privatisering av polisutövandet och som tvingade honom att radera […]

#45 Pingback By Planka.nu | Poliskontrollanter: intäktssäkring, flyktingjakt eller extraknäck? On January 27, 2012 @ 4:20 pm

[…] förfrågningar/rapporter, och det vore intressant att veta varför. Extraarbetar polisen som skattefinansierade biljettkontrollanter så är det en märklig nytolkning av deras uppdrag. är det fritt fram för företag att anlita […]

#46 Pingback By Planka.nu | Trafikmaktsordningen del sju: Felparkerare och plankare On January 27, 2012 @ 4:20 pm

[…] med urinprov, men det är också ett problem att polisen ägnar sina begränsade resurser åt att leka skattefinansierade biljettkontrollanter åt privata företag, och på köpet bygger Fort Europas inre murar än […]