Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter

Strax efter fem på måndag eftermiddag rapporterades det om att uniformerad polis utförde biljettkontroller vid tunnelbanestationen i Hornstull. Någonting som normalt görs av ett privat företag, som jobbar på entreprenad åt AB Storstockholms Lokaltrafik.

Är inte detta hyfsat anmärkningsvärt? Som någon skrev på ett webbforum:

Skulle uniformerad polis driva in pengar åt andra företag också? Anta t.ex. att Metallica har koncert på Globen. Skulle det verkligen kunna ingå i polisens uppgift att upprätthålla ordningen genom att sätta sig i biljettkuren?

Om du driver en verksamhet och är lite kort om folk i kassan en dag, så kan du inte ringa 112. Än mindre ha snutar som dagligen utför en konkret arbetsuppgift i kassaflödet. Vad säger konkurrenslagstiftningen om det, för att inte tala om SEKO-facket som förlorar arbetstillfällen till sina medlemmar?

Fall som detta är ganska talande för vad så kallad “privatisering” kan innebära. Vad som sker är knappast att tunnelbanan drivs på ett mer “marknadsmässigt” sätt. Snarare länkas statliga kontrollintressen allt tätare samman med privata företags kontrollintressen.

Det har även rapporterats att civilklädda poliser gjort “inpasseringskontroller” där de stått på tunnelbanestationer och knipit folk efter att de glidit genom spärrarna utan att dra kort. Observera att det inte på något vis är olagligt att ta sig igenom spärrarna på så vis. Det är knappast heller olagligt i sig att resa utan biljett – det är däremot belagt med en tilläggsavgift.
Men enligt uppgift från en som frågade de uniformerade poliserna vad de var ute efter, motiverades deras arbete som biljettkontrollanter av helt andra skäl. Kontrollen ger ett tillfälle att komma åt två andra saker: “illegal vistelse i landet”, det vill säga att knipa papperslösa invandrare för att utvisa dem, samt “narkotikabrott“, vad nu det har med saken att göra.

Kom ihåg detta nästa gång ni hör något om att polisen skulle sakna resurser.

74 kommentarer ↓

#1 Birdseed on 26 January 2010 at 12:59 am

Finns inga lagar i Sverige mot orättfärdigad kroppsvisitering, utan tidigare belagd misstanke om brott? (re: Narkotikabrottet)

#2 Gymmare on 26 January 2010 at 1:37 am

Polisen har även börjat ge sig på gymmare. Händer att de ställer sig utanför ett gym och alla som kommer ut avkrävs på identitet och så måste man kissa.

Helt sjukt

#3 Oldtimer on 26 January 2010 at 6:21 am

“Det är knappast heller olagligt i sig att resa utan biljett”

Självklart är det det. Hur skulle de annars deras kontrollanter kunna få agera mot dig?

Det är många år sedan jag studerade detta, men vad jag minns regleras detta i “Drosk- och gästgiverilagen” och brott mot denna kan ge upp till fyra års fängelse (som jag minns det, men det är trettio år sedan jag läste om det). Kontrollanterna utför ett envarsingripande och “tilläggsavgiften” är en uppgörelse mellan dig och företaget för att de inte skall anmäla dig för brottet.

Detaljerna (och mitt minne) kan ju ha ändrats på dessa trettio år, men huvuddragen är säkerligen detsamma. Så ett brott är det. Skönt att se att polisen har resurser att ta hand om även detta brott. :-/

#4 Hanse on 26 January 2010 at 6:31 am

Kommer att tänka på denna boken när jag hör detta.

http://www.bokus.com/b/9789197543309.html

En värld ett gäng bankrånare kan hyra in några killar från polisen eller den lokala skytteföreningen om dom har kort med folk till nästa stöt.

#5 DanceK on 26 January 2010 at 7:21 am

@ Oldtimer
Är det verkligen ett brott att tjuvåka, eller är det att vägra betala tilläggsavgiften som är olagligt? I Göteborg ser man ibland polisbilar möta upp biljettkontrollanter när en tjuvåkare har vägrat utlämna personuppgifter.

#6 Andreas on 26 January 2010 at 7:32 am

Att resa utan färdbevis kan väll kanske ses som att snatta på ICA, alltså olagligt och inte bara att man brutit på ett villkor.

Däremot tror jag inte att den stora anledningen att poliser kollar spärrar är för att knipa papperslösa utan snarare för att visitera folk för sprayburkar eller knivar. Dom brukar ha ganska bra koll på vart folk går på kollektivtrafiken när dom ska möta upp varandra för olika tilltyg…

#7 karl on 26 January 2010 at 7:45 am

det är olagligt att resa utan biljett, brottet rubriceras som “bedrägligt beteende” och det är samma som att ändra prislappen på ettt klädesplagg eller att planka in på en spelning.

#8 Malte Max on 26 January 2010 at 8:10 am

@karl: Det kan vara flera orsaker till att man inte har biljett, t.ex. att man har förlorat den, vilket är tillräcklig ambivalens för att det inte går att kategorisk rubricera plankning som “brott” (inkl. bedrägligt beteende).

Kollektivombudsmannen har ju redogjort för många av dessa juridiska frågor, så jag tycker vi borde läsa upp på detta, och se att det är ganska lugnt. Tryck på mitt namn för länket:
“Numer använder sig kontrollanterna av lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik (1977:67) enligt vilken en tilläggsavgift får tas ut om någon reser utan giltigt färdbevis (observera att tilläggsavgiften inte får tas ut om ”avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet” enligt 2 § nämnda lag). Att en domstol idag skulle anse att en person som ”plankar” gör sig skyldig till ett brott som kan straffas med fängelse är alltså mycket tveksamt.”

Med andra ord: planka vidare bara.

#9 Christian on 26 January 2010 at 8:19 am

Däremot så “blir” det ett brott enligt ordningslagen när polisen är där. Därför delar polisen ut böter och kontrollanter bara tilläggsavgifter (alltså i praktiken bara en väldigt dyr biljett).

Ordningslagen 6 § Det är förbjudet att /…/ 4. skaffa sig tillträde till område innanför ingångsspärren till tunnelbana utan att kunna uppvisa giltigt färdbevis.

#10 Tomas on 26 January 2010 at 8:46 am

Annars är det väl bara att gå på fotboll om man vill se polisresurser?

#11 Bengt Jonsson on 26 January 2010 at 8:53 am

I Berlin följer polis regelmässigt med biljettkontrollanter på tågen. Men deras uppgift är framförallt att kolla leg på dem utan biljett för att hitta illegala invandrare.

Det är kanske polisens syfte i Stockholm också?

#12 The Steif on 26 January 2010 at 8:54 am

Med tanke på att svenska staten är majoritetsägare i åtminstone ett inkassobolag så känns denna nyhet inte speciellt förvånande. Tyvärr.

#13 Bengt Jonsson on 26 January 2010 at 8:55 am

Ed. Ser att Du skrev det. Kanske ett EU-direktiv om polissamarbete som Sverige “måste” implementera?

#14 Spotifieringen av klotter « Skumrask on 26 January 2010 at 9:06 am

[…] Hans film om icke-spotifierade budskap bryter mot den här logiken. En logik som alltså i grund och botten handlar om att profitera på stockholmarnas resande i så stor utsträckning som möjligt. En logik som är så viktig att upprätthålla att polisen har börjat jobba extra med att driva in avgifter. […]

#15 Hilton Friedman on 26 January 2010 at 9:09 am

Allting handlar om spotifiering:

http://fredrikedin.wordpress.com/2010/01/26/spotifieringen-av-klotter/

#16 Emil on 26 January 2010 at 10:31 am

Det är ett brott mot ordningslagen att befinna sig inom spärrarna. Dock är brottet mycket ringa.

#17 Henrik on 26 January 2010 at 12:07 pm

Man kan inte få något straff (vare sig bli gripen eller få tilläggsavgift) för att planka förbi spärren, det är när man använder kollektivtrafiken (dvs åker) utan biljett. Det är inte ett brott som leder till fängelse så kontrollanterna kan INTE göra envarsgripande.
@Oldtimer, DanceK: grejen är ju att kontrollanterna faktiskt inte kan agera mot dig. Vägrar du visa leg och går därifrån kan de inte göra särskilt mycket. På planka.nu finns länkar till ett inslag i Plus nyligen där Sverker slår fast att kontrollanterna inte har rätt att kräva legitimation av någon, och de har självklart inte heller rätt att hålla fast eller gripa någon.

#18 Sandra on 27 January 2010 at 3:57 pm

Jag är mer rädd när jag bara kliver över för att komma till andra uppgången än jag är när jag faktiskt vill planka på tåget för jag hatar känslan av att vara oskyldigt anklagad så himla mycket.

#19 Olle on 27 January 2010 at 9:14 pm

Henrik:
Eh, om du skärskådar kontrollanterna i t ex Stockholms lokaltrafik så är det inga duvungar precis. De omringar dig, och råkar du vidröra någon av dem när du ska “gå därifrån” så åker blir du kort och gott kvarhållen, upptryckt mot väggen eller får stryk. Så funkar det i praktiken. Sedan gnäller SL om upptrappning av våld mot sina anställda…

#20 COPYRIOT | Snöröjningens politiska ekonomi on 28 January 2010 at 12:05 pm

[…] Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter […]

#21 Människosmugglingen till Sverige ökar « Aqua Vera on 30 January 2010 at 1:27 pm

[…] resurser för att raida ”Hackerspaces”, beslagta privata personers datorer, arbeta som biljettkontrollanter i Stockholm […]

#22 Svensk polis anno 2010? « Trollan's Tankar om stort och smått on 12 February 2010 at 9:22 am

[…] Hittade precis ett blogginlägg som jag måste dela med mig. Det handlar om hur poliser som knäcker extra som biljettkontrollanter hanterar att bli fotade på allmän plats. Tydligen inte helt […]

#23 Mobbande poliser fångade på film « Andrea Doria on 12 February 2010 at 10:33 am

[…] på film Hoppa till kommentarer För några veckor sedan började rapporterna komma om att civilpoliser lekte biljettkontrollanter i Stockholms tunnelbana, som om de inte hade bättre saker för sig. Tydligen hängde det ihop med […]

#24 Hornstull & världen - Övervaka polisen, inte helt smärtfritt… on 12 February 2010 at 11:39 am

[…] När man läser kommentarerna till blogginlägget av Jesper slås jag av att det verkar vara väldigt vanligt att övergrepp av detta slag från polisens sida är väldigt vanligt och anmäls sällan då förtroendet för rättsväsendet är obefintligt. Detta borde säga ett och annat som våra makthavare om intresse fanns, skulle lyfta och ta tag i för att öka det obefintliga förtroende som finns för polisen. Att polis agerar biljettkontrollanter för SL är uppenbarligen inte något ovanligt heller vilket lyfts av Copyriot. […]

#25 Kriminella och korrupta snutar i Stockholm! « Corruptio's Weblog on 12 February 2010 at 1:16 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt SJ. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#26 corruptio on 12 February 2010 at 1:20 pm

Dom som icke anmäler är våra största motståndare. Polismyndigheten har varit korrupt och den största kriminella organisationen sedan 25 år tillbaka.

Anmäl anmäl anmäl anmäl A L L T I D!!!

#27 Aina spanar och bängen trålar. I tunnelbanan går ingen säker « Röda Linjen on 12 February 2010 at 2:21 pm

[…] på tåg och vid stationer. I samband med privatiseringen av biljettkontrollen har även polis varit med och försökt sätta dit plankare. Främst på röda linjen söderut, men närmare stan än här […]

#28 Veckans affärer 1006 « Skumrask on 12 February 2010 at 3:46 pm

[…] Polisen har sedan en tid tillbaka jobbat extra med att kolla biljetter i tunnelbanan i Hornstull. När det har långtråkigt ägnar de sig åt att ”kolla upp […]

#29 Johan Ronström » Blog Archive » Poliserna i tunnelbanan on 12 February 2010 at 8:09 pm

[…] någon vecka sedan skrev Copyriot om att polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter på tunnelbanan. Observera […]

#30 Dynamic Man » Stockholmspolisens ungdomsrotel lär sig vad “Streisandeffekten” innebär… on 12 February 2010 at 8:49 pm

[…] Man i Politik, Rättssäkerhet, yttrandefrihet För ett tag sedan skrev Rasmus Fleischer om att polisen har börjat agera skattefinansierade biljettkontrollanter. I förrgår blev nätjournalisten Jesper Nilsson vittne till en sådan händelse och passade på […]

#31 Civilspan on 12 February 2010 at 9:10 pm

Vad gör polisen nere vid Stureplan varje helg! Jo, de hjälper en stor krogkoncern att “hålla ordning” utanför koncernens 05-ställen. Där ser man varje natt hur polisen rycker och sliter i berusade kroggäster som avvisas av vakter. Vad kostar inte detta skattebetalarna?! Enda anledningen att ett 20-tal uniformer nu patrullerar där är att krögaren ska kunna tjäna mer pengar! Vad säger detta oss egentligen? Korruption?

#32 COPYRIOT | Hur vi stoppar Beukelmann Boys i Hornstulls tunnelbana on 13 February 2010 at 2:58 am

[…] för polisens antipiratenhet on Jim KeyzerSandra on Manifestet på finska och esperantoCivilspan on Polisen extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); […]

#33 Marcus on 13 February 2010 at 2:28 pm

Detta var dock inte första gången polisen samarbetade med särintressen..

#34 Ærø with a view over the world » SL Hornstull och svensk privatisering on 14 February 2010 at 8:19 am

[…] Häromdagen var det bloggaren, journalisten och debattören Jesper Nilsson som var på väg hem från jobbet i tunnelbanan när han såg två män trycka upp två yngre tonåringar mot väggen. Männen visar sig vara poliser som ”extrajobbar som skattefinansierade biljettkontrollanter. […]

#35 Juristen on 15 February 2010 at 7:18 am

Att åka kollektivt utan giltig biljett är straffbelagt som “bedrägligt beteende” enligt 9 kap 2 § brottsbalken:

2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till skadans omfattning och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för bedrägligt beteende dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Begagnar sig någon av husrum, förtäring, transport, tillträde till föreställning eller annat dylikt, som tillhandahålles under förutsättning av kontant betalning, och gör han ej rätt för sig, dömes, vare sig han vilseleder någon eller ej, för bedrägligt beteende. Detta gäller dock icke, om gärningen avser värde, som ej är ringa, och om den i övrigt är sådan som sägs i 1 §.

Formellt kan jag därför inte förstå att poliserna gör fel om de stoppar den som åker utan biljett. Däremot kan man ifrågasätta om det är ett korrekt nyttjande av de skattefinansierade resurserna.

#36 Nisse on 15 February 2010 at 4:08 pm

Polisen är numera större gansters än gangsterna själva.
Hoppas de snubblar ner på spåret och blir överkörda

#37 » Tunnelbanans biopolitik | Guldfiske on 16 February 2010 at 6:14 pm

[…] senaste halvåret har Planka.nu och bloggen Copyriot rapporterat om civilpolisernas framfart i tunnelbanan. Hur de inte bara granskat biljetter och […]

#38 ali on 17 February 2010 at 9:44 pm

Vilken stad och gym hände det här?

#39 Fokus » Röta inom polisen on 19 February 2010 at 10:56 am

[…] ha sett civilpoliser, som extrajobbar som biljettkontrollanter, trycka upp ett par tonåringar mot väggen börjar han dokumentera det hela med sin mobiltelefon. […]

#40 Korruption & Politik! « Avslöjar svenska statens brottslighet! on 16 April 2010 at 2:43 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#41 Regeringen – Korruption – Politik 2 | corruptio on 16 April 2010 at 6:32 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#42 Felparkerare och plankare | Svensson on 19 April 2010 at 3:44 pm

[…] med urinprov, men det är också ett problem att polisen ägnar sina begränsade resurser åt att leka skattefinansierade biljettkontrollanter åt privata företag, och på köpet bygger Fort Europas inre murar än […]

#43 Avslöjar statens brottslighet! » Blog Archive » Kriminella och korrupta snutar i Stockholm! on 7 May 2010 at 2:57 pm

[…] organisation (polismyndigheten) kränker en medborgares mänskliga rättigheter i tunnelbanan. Snutar jobbar extra som prostituerade åt Stockholms Lokaltrafik AB. Läs mer här, se videon här, lyssna på eller ladda ned ljudfilen […]

#44 Ærø with a view over the world » Rötäggen hos den svenska polisen som inte ville bli filmade on 26 March 2011 at 1:55 pm

[…] för ett år sedan filmade två flummiga poliser i tunnelbanan mitt under pågående övergrepp, sin så kallade privatisering av polisutövandet och som tvingade honom att radera […]

#45 Planka.nu | Poliskontrollanter: intäktssäkring, flyktingjakt eller extraknäck? on 27 January 2012 at 4:20 pm

[…] förfrågningar/rapporter, och det vore intressant att veta varför. Extraarbetar polisen som skattefinansierade biljettkontrollanter så är det en märklig nytolkning av deras uppdrag. är det fritt fram för företag att anlita […]

#46 Planka.nu | Trafikmaktsordningen del sju: Felparkerare och plankare on 27 January 2012 at 4:20 pm

[…] med urinprov, men det är också ett problem att polisen ägnar sina begränsade resurser åt att leka skattefinansierade biljettkontrollanter åt privata företag, och på köpet bygger Fort Europas inre murar än […]

Kommentera