Tanja Bergkvist, Tanja Bergkvist…

Tanja Bergkvist är matematiker vid Stockholms universitet, men är mer känd såsom ursinnigt ettrig, ilsket oresonlig och hätsk antifeminist. Orden som är kursiverade i förra meningen utgör SAOB:s definition av “rabiat”.

Jag kallade i förbifarten Tanja Bergkvist för rabiat i förra veckans inlägg, “Problemet stavas humaniora, inte genusvetenskap“. Där handlade det om en pågående debatt om relationen mellan naturvetenskap och humaniora. Vetenskapssynen hos Södertörns högskolas föreslagna rektor kritiserades skarpt av matematikern Olle Häggström och fysikern Sören Holst, kritik som jag i huvudsak instämde i.
Tanja Bergkvist instämde likaså, eller gav åtminstone sken av att göra det. Under rubriken “Genusväldet intar Södertörns högskola” citerade hon utförligt Häggström och Holst, fast fick det hela att framstå som en fråga om “genusväldet”. Ordet som hon själv har myntat syftar på forskningsfältet genusvetenskap som hon menar vara en ytterst mäktig och farlig konspiration.

Anledningen till att jag valde att kalla Tanja Bergkvist för rabiat var att hon fullständigt ignorerade de frågor om vetenskapssyn som Häggström och Holst ville ta upp. Allt hon var ute efter var att återupprepa sin egen poäng om “genusväldet”. Hon gjorde det på ett sätt som fick det att framstå som att Häggström och Holst stod bakom henne i detta, vilket de inte gör.
Tvärtom var dessa synnerligen obekväma med att utnyttjas som antifeministiskt slagträ av Tanja Bergkvist och hennes gelikar. Enligt dem är det inte genusvetenskapen som ska förkastas, utan problemet är en kunskapsrelativism som förekommer inom stora delar av den akademiska världen. (Källa: privat korrespondens med Olle Häggström och Sören Holst.)

Jämför detta med hur det låter i det modererade kommentarsfältet hos Tanja Bergkvist. Ingen är det minsta intresserad av att diskutera vad god vetenskap är. Däremot flockas kommentatorer med signaturer av typen “Patriotisk Nysvensk” och bajshumor vars enda poäng är att ersätta “genus” med “anus”.
Nämnda kommentarer släpptes igenom av Tanja Bergkvist, medan hon nekade min högst nyanserade kommentar i flera dagar, tills hon idag tydligen ändrade sig. Fortfarande märks dock inte minsta tecken på att Tanja Bergkvist är intresserad av en seriös diskussion om vetenskapsteori eller om problemet postmodernism, trots att hon gärna antyder att så skulle vara fallet, i hopp om att det ska ge tyngd åt hennes argumentation. Så här lyder hennes enda respons på mitt inlägg:

va rabiat? Jag? Den där bloggaren borde googla på definitionen av rabiat. Sökermanpå ”rabiat wiki” så får man upp Tiina Rosenberg som tredje träff, ha ha – se själva :-)

Oerhört moget!

För än mer vetenskapligt skarpsinne, läs Tanja Bergkvists krönikor i Axess och glöm för all del inte att gå med i den 174-hövdade Facebook-gruppen “Tanja Bergkvist Fanclub. Antifeminist som knäpper genusmaffian på näsan!“. Där får ni för övrigt sällskap med Erik Almqvist, Björn Söder och andra eminenta medlemmar av Sverigedemokraternas partistyrelse.

Uppdatering 1: Ojdå. Redan tio minuter efter att detta inlägg hade publicerats, lyckades visst Tanja knuffa ut Tiina från tredjeplatsen på Google-sökningen “rabiat wiki” – “ha ha – se själva” (med reservation för att Googles rangordning ständigt förändras).

96 kommentarer ↓

#1 Erik on 24 January 2010 at 10:54 am

Rasmus

“Jag skulle däremot gärna önska att problemet med sanningsrelativism inom humaniora och samhällsvetenskap – som går långt utanför genusvetenskapen – kunde diskuteras på konstruktivt vis.”

Vad är poängen med sådana diskussioner? Alla som inte varit instängda i en garderob vet det inte är riktig relativism utan ett sätt att politisera områdena. Riktig (som idag ofta kallas traditionell) vetenskap styrs av resultat, sanningsrelativism styrs av önskemål om resultat – och är sålunda heller inte riktig relativism utan bara ideologi.

Poängen är heller inte vilken vetenskap som är subjektiv eller inte för det är alla till någon grad. Poängen är hur grad av subjektivism som får finnas för att forskning pga att den är reliabel skall få kallas objektiv.

När folk inom forkning struntar i reliabilitet kan man lika gärna läsa skönlitteratur.

#2 Erik (nummer två) on 24 January 2010 at 2:45 pm

Andreas Berg förklarar sig på sin blogg:

“Jag tycker att Rasmus text är välskriven och korrekt. I korthet tycker jag att Tanja gör det alldeles för enkelt för sig när hon buntar ihop genusvetenskap med kvasivetenskap. Idén att kvinnor inte klarar av att förstå fysik är knappast representativ för hur feminister tänker.

En hel del genusvetenskap kan lika gärna förstås i spelteoretiska termer, exempelvis patriarkatets existens och hur det består:

http://www.andreasbergh.se/blogg/2006/5/18/om-feminism-patriarkatet-samt-betydelsen-av-pojk-och-flicknamn.html

#3 två (minus tre) on 25 January 2010 at 12:26 am

hur feminister tänker (dvs. hur sexister tänker).

Produkt = stereotyper, dogmer, sanningsrelativism, kvasivetenskap (eller som man ropar får man svar) = dvs. kort och gott dumkollektivism i feministisk förpackning.

#4 bergh on 25 January 2010 at 8:56 pm

“Jaha, polaren får täcka över, och “polaren tar till orda” och säger “ytterligare kommentarer överflödiga” och… springer sen och gömmer sig.

Stackarn har m ao inte ett endaste argument”

Jag korrigerar gärna en smula:

jag har aldrig träffat Rasmus. Vi är inte polare. Jag har diskuterat detta många gånger och ville inte göra det igen, bara hänvisa till Rasmus inlägg. Länken i inlägget ovan är bara ett av många inlägg om dessa och snarlika frågor.

mvh
andreas bergh

#5 Det märkliga mötet med den progressiva sagan « >> hannes2peer on 28 January 2010 at 2:49 pm

[…] väl levda liv till trots hade dock inte Jamie konfronterats med en rabiat fildelningsförespråkare som jag själv tidigare. Remix hade hen inget för. Vaddå lixom, pilla […]

#6 Det håriga mötet med den progressiva sagan « >> hannes2peer on 28 January 2010 at 2:50 pm

[…] väl levda liv till trots hade dock inte Jamie konfronterats med en rabiat fildelningsförespråkare som jag själv tidigare. Remix hade hen inget för. Vaddå lixom, pilla […]

#7 Hans on 28 January 2010 at 2:57 pm

Genusforskningen är i mitt tycke ett politiskt projekt, styrt av samma samhällsanda som det stalinistiska ,
att implementera en överordnad struktur i samhället,
som skall stå oemotsagd på grund av de bakom-
liggande politiska strömningarna. Att reagera på denna avart i det svensks samhället kallas för anti-
feminism. Då det totalitära dragen skrämmer. Vänster-
folk känner sig mer hemma i dessa strukturer. Att forma människor efter sin politiska ståndpunkt
är en del i vänsterns psykologi.

Mvh
Hans Lindh

#8 TJ on 4 February 2010 at 9:51 am

De som inte anser att genusvetenskap producerar verklig/vettig kunskap borde läsa Fanny Ambjörnsson “I en klass för sig” – innehåller visserligen en del postmodernt snömos i teoridelen men den empiriska undersökningen är suverän, och visar normernas kraft i ett skolsammanhang. Man behöver inte vara feminist för att tycka att det är sorgligt att människor tvingas in i snäva ramar för hur de ska vara och bete sig.

#9 TJ on 4 February 2010 at 9:53 am

Hans Lindh> Vad har du emot en implementerad struktur av jämställdhet, eller bara ett motverkade av rådande strukturer? Jag fattar överhuvudtaget inte varför “anti-feminister” tycker att det är så suveränt med rådande kulturella mönster som tvingar in människor i snäva kategorier. Vad är så farligt med frihet?

#10 Johan on 18 February 2010 at 9:26 pm

Det är roligt att se hur uppretade genusväldets försvarare blir när de möter kritik. Du kan säga att kritiken är osaklig och att du vill höja nivån på debatten hur mycket du vill. Själv håller jag inte med. Jag har läst 4,5 år till jurist och där har man, genom lagstiftningen, tvingat fram en integrering av genusperspektiv i utbildningen. Jag är inte det minsta imponerad.

För det första är genusperspektivet normativt till sin natur. Vi tvingas därför analysera lagstiftning med utgångspunkt i ett normativt perspektiv. Detta kan man tycka är naturligt. Men faktum är att den juridiska undervisningen i övrigt präglas av en rättsdogmatisk metod där vi enbart söker besvara frågan vad som är gällande rätt, inte vad rätten borde vara.

Jag upplever det som oerhört provocerande när staten påtvingar oss ETT normativt perspektiv i vår undervisning. Det vore en sak om undervisningen präglades av flera perspektiv , men så är det nu inte. Istället pådyvlas vi ett enda perspektiv av normativ karaktär. Är detta ett exempel på vetenskaplig allsidighet? Alla dessa genusvetenskapliga artiklar jag läst genom utbildningen har haft socialkonstruktivistiska utgångspunkter. Man vill inte kännas vid några biologiskt grundade könsskillnader. Finns det något starkt belägg för ett sådant synsätt? Nej! Och i Sverige känner jag inte till en enda genusvetare som meriterat sig inom naturvetenskap och biologi. Att dessa personer kan föra fram socialkonstruktivismen som en “sanning” är ett stort skämt. Genusvetenskap är inte en seriös vetenskap. Det handlar om ideologiproduktion, ingenting annat!

Att du tycker att kritiken är oseriös säger ju en hel del av om dig. De flesta personer jag känner tar inte genusvetenskapen på allvar då det är så uppenbart att det inte är forskning utan en ideologi det är frågan om. Den radikalfeminism som genomsyrar detta land bär tydligt marxistisk prägel. Det kan ingen människa förneka!

#11 Johan on 18 February 2010 at 9:44 pm

TJ_ “Vad har du emot en implementerad struktur av jämställdhet, eller bara ett motverkade av rådande strukturer? Jag fattar överhuvudtaget inte varför “anti-feminister” tycker att det är så suveränt med rådande kulturella mönster som tvingar in människor i snäva kategorier. Vad är så farligt med frihet?”

Frihet är frånvaron av tvång. Feminismen präglas verkligen inte av att vilja motverka statssanktionerat tvång! Ta föräldraförsäkringsfrågan, styrelsefrågan, försvaret av kvotering, förbudskrav mot porr och prostitution etc. Är detta en politik syftande till att skapa större frihet? Är detta en politik syftad till att skapa en tillvaro präglad av frånvaron av tvång? Nej, i helvete att det är. Feminismen är en statssanktionerad ideologi och syftar ytterst till att stöpa om oss. Igår var projektet att skapa en homo sovjeticus idag en homo femnistus. En rörelse mer negativt inställd till mänsklig frihet har man väl sällan skådat…

#12 Mahmed Aneged on 10 July 2010 at 3:21 am

svenskar är ett skumt folk… ni har snart förstört hela spänningen med man och kvinna i Sverige – kvar finns bara era teorier och eran individualism….

den dagen man bestämmar att det inte finns några general skillnader mellan kvinna och man, så finns de ju inte heller nån orsak för män och kvinnor att attraheras av varandra… när ni lyckats göra erat svenska folk helt könsneutralt..

kommer aldrig att fatta erat tankesätt – att olika roller inebär olika värde som människa.

min fru skulle aldrig gå med på att jag lagade maten hemma eller tvättade! hon skriker åt mej om jag fersöker!

samma med jobb – min fru väntar sej att jag SKA dra hem mera pengar till henne och familjen än hon gör! så länge jag är frisk och ung de är min plikt!

Mahmed, Farsta

#13 Maria on 13 November 2010 at 8:13 am

Tanja här helt rätt som kritiserar och granskar genus-människornas framfart med skattemedlen.

Jag är är en kvinna från sydeuropa som bott i Sverige länge, och sett dessa sjuka teorier växa fram under de senaste 15 åren och förvandlas till dogmer. Denna värld består av “Queer”-människor, ogifta nuckor och barnlösa “professorer” som “VET ALLT” om hur det fungerar i en kärnfamilj!

Denna “vetenskap” består av 99% lögner och förvrängningar av verkligheten, för att få kärnfamiljen och manlighet att framstå som onödiga och dåliga…

Orsaken att JAG engagerar mej mot feminismen är att jag känner mej hotad som kvinna. Jag vill ha kvar de privilegier som jag åtnjuter som kvinna, (tex vara hemma mera med barnen, gå före, slippa bära det tyngsta, slippa köra bilen på semestern, med mera medmera medmera!

Dessa saker ska inte ni genus-vetare få ta ifrån mej eller min dotter i framtiden!

ni talar emot bättre vetande, och att ni gör det med statliga bidrag gör bara saken värre !

#14 Emil on 10 January 2011 at 12:33 pm

Såg innan att TJ lyfter “I en klass för sig” till skyarna. Jag tycker Ambjörnsson inte lyckas föra fram någonting som styrker könsmaktsordningen exempelvis. Det enda lilla hon sett av detta, och då i en skola ute i en “undre medelklassförort” är att en kille en gång gav en tjej en örfil… minns inte riktigt för vad. Dock tyckte jag att det stod tydligt att det är tjejer som så att säga förtrycker tjejer, alltså at själva förtrycket sker inom den gruppen. Samma sak har jag observerat då jag jobbat på kvinnodominarade arbetsplatser. Men då det kommer in fler män, så försvinner dessa tendenser, eller synliga sådana för mig som man iaf. Det kan man ju fundera över vad det beror på…

#15 Mario on 20 May 2011 at 10:22 am

Heja Tanja Bergkvist!!!

Äntligen kommer en frälsare och ställer genusclownerna mot väggen!

Roffa åt er så mycket bidrag ni kan nu för snart är er bluff helt avslöjad.

Länge leve Tanja Bergkvist!

Gör de nersketna genusvetarclownerna arbetslösa en gång för alla!

Länge leve Tanja Bergkvist!

Ni har stulit tillräckligt mycket pengar av arbetarklassen nu, ni får åka och ha könsneutrala fester i Afganistan istället era bluffande clowner!

Ert nästa uppdrag blir att könsavkoda talibanrörelsen!

#16 M Babinski on 30 June 2011 at 1:19 pm

vilken idiot du är COPYRIOT! vet du vad “nysvesk” är för något? Vi är invandrare som vägrar bli kallarde “utlänningar”, men inte heller kan kallas bara “svenskar”, eftersom man då köper paketet med feminism och ateism som är den svenska religionen.

COPYRIOT = en smygrasist som hånar ordet Nysvensk,

men vad kan man vänta från ett feministäckel?

#17 rasmus on 30 June 2011 at 9:02 pm

Fast alltså, när någon kallar sig “Patriotisk Nysvensk” syftar det snarare på Per Engdahls 1930-talsorganisation Nysvenska rörelsen.

Men vad kan man vänta från… etc

#18 M Babinski on 18 July 2011 at 7:06 pm

rasmus , men kan du fatta att vi invandrare vet inte vem din per engdahl är ! vi fanns inte ens här på 30-talet. jo kanske finnar eller sånt. Men jag är inte från västeuropa och fattar inte hur du kan dra upp gamla svenska snubbar när du borde veta att vi som är invandrade efter 80-talet kallas nysvenskar idag

de va jag som kallade sig “patriotisk nysvensk! å de gjorde jag för att visa att man inte behöver va en typisk svensk för att va patriot!

jag tar med mej mina könsroller och traditioner som mina föräldrar kom hit med å är STOLT för det! Men ÄNDÅ kan jag gå på prinsessbröllop eller heja på sverige när de är match mot USA tex ! (dock inte mot mitt hemland hehe=)

#19 M Babinski on 18 July 2011 at 7:12 pm

föresten är också Tanja Bergkvist från östeuropa. Från Bulgarien.! där hon har vuxit upp delvis också. Och även om hon är halvsvensk, och även om jag kommer mycke längre österut ifrån – så känner jag av de där heta temperamentet och envishet, som folk i mitt hemland också har. Man anpassar sig och böjer ryggen för nya idiotiska lagar, men man fortsätter att provocera statens folk och ideologi genom att presentera en annan världsbild.

#20 M Babinski on 18 July 2011 at 7:16 pm

..och ska nog lyckas med likhetsfeminismen också! :) även om de tar 30 år :)

#21 Anonym i kostym on 7 November 2012 at 9:59 am

Detta säger väl allt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Crank_(person)#Common_characteristics_of_cranks

“Perhaps surprisingly, many cranks may appear quite normal when they are not passionately expounding their cranky belief, and they may even be successful in careers unrelated to their cranky beliefs.”

#22 O on 19 March 2013 at 11:00 pm

Tanja Bergkvist länkar till Jan Milld…
http://tanjabergkvist.wordpress.com/tag/jan-milld/

Om Jan Milld
http://janmilld.wordpress.com/
http://janmilld.wordpress.com/about/
http://www.bgf.nu/aj/

Kommentera