Utställning och utgivning i Belgrad

Sveriges ambassad i Belgrad informerar om att Piratbyrån medverkar på utställningen “Lecture-performance” som på lördag öppnar på Belgrads ståtliga museum för samtidskonst. Temat är alltså det konstnärliga användandet av olika kombinationer mellan föreläsning och crossover. Viss bakgrund ges hos Kölnischer Kunstverein, där en första omgång av utställningen visades i höstas.

Videon som där kommer att visas som “konst” tillkom inte i konstsyfte. Vi satt bara i vår buss i november 2008, på väg från Ljubljana till Belgrad, och pysslade. När en buss är i rullning återstår nämligen bara att pyssla med det som finns till hands, exempelvis broderier, bandspelare eller böcker.
Bussresan i fråga kallade vi för S23X: X som i exodus. Någonstans på vägen pysslade jag ihop en kort remix på en passage i den bibliska Exodus (delar av kapitlen 252627, om jag minns rätt). Tabernaklet byttes ut mot en buss, annat byttes ut efter mitt godtycke. Pysslet hela gick snabbt och var ganska lulz så någon föreslog att jag skulle läsa upp remixtexten så att vi kunde visa filma och visa via nätet för våra vänner som var kvar i Sverige. Sagt och gjort och strax glömt – fast våra serbiska vänner skickade visst vidare länken, och på den vägen förvandlades vårt videoklipp i efterhand alltså till konst.

Nu kan jag omöjligen hitta länken till filmsnutten, men den som har vägarna förbi Belgrad – vilket alla som kan bör ha – kan alltså gå och glo på en monitor där jag läser remixad bibel i en buss, om det kan roa någon.

Ungefär samtidigt utger en rad kulturinstitutioner i Belgrad en tvåspråkig bok, Work undone / Nezavrs?en posao, med texter av Geert Lovink, Brian Holmes samt återigen Piratbyrån. Våra två texter har på grund av tidsbrist inte blivit översatta utan trycks bara på engelska.
Ena texten är vårt valborgsmanifest från 2007, den andra är en lite lustigare sak eftersom vi inte har skrivit den.

Magnus och jag höll ett ytterst informellt föredrag inne i bussen när den stod parkerad i Belgrad, den 7 november 2008. Bredvis oss projicerades diverse fotografier på Piratbyrån-relaterade aktiviteter, framslumpade ur ett stort arkiv med kanske 20 sekunders mellanrum. Så ofta vi kunde försökte vi knyta an vårt prat till den bild som råkade visas, vilket gör att den ordagrant transkriberade text som här publiceras kan ha en del bryska hopp, bortsett från att den redan känns föråldrad. Allt fångades heller inte i ljudinspelningen och texten slutar helt bryskt – allt detta gör publikationen till ett lustigt tidsdokument, som dessutom är oerhört snyggt layoutat.

Förutom att boken har tryckts i 600 exemplar så ska den såvitt jag förstår finnas fritt tillgänglig på nätet (som alltid med allt våra serbiska vänner gör) när som helst. I väntan på länk har jag slängt upp ett “särtryck” på 15 sidor i pdf-format, som innehåller nyss nämnda transkription av vårt bussprat.

Missa förresten inte att läsa Magnus senaste bloggpost, som applicerar ett tunnelseende på Piratbyråns förvandling (och pågående upplösning) och samtidigt på nollnolltalets hipsterkultur (angående den senare, se även Isabelle).

22 kommentarer ↓

Ännu har ingen kommenterat.

Kommentera