Lasergraffiti 2.0

Fenomenet lasergraffiti har blivit hyfsat välbekant på senare år, men involverar ärligt talat inte så mycket laser. En laserpekare används för att rita men bilden projiceras av en projektor som drivs av en vanlig glödlampa som drar rejält med el, vilket kräver tillgång till någon form av eluttag.
Eftersom lasern fyller 50 år i år (närmare bestämt den 16 maj) är det hög tid för level up. Bort med glödlamporna – låt oss projicera med laserstrålar. Faktum är att just jubileumsåret 2010 ser ut att bli genombrottet för laserprojektorer, vilket kan möjliggöra ytterst intressanta sätt att ta över det offentliga rummet. Jag skriver om detta i min senaste krönika i Metro Teknik. Här följer andra hälften av krönikan.

Första batteridrivna laserprojektorn i fickformat, ShowWX, är just på väg att bli tillgänglig på den öppna marknaden. Än så länge verkar den bara säljas i Spanien, där den går på motsvarande 3000 kronor vilket tyder på att dessa små prylar kan få stor spridning på bara ett par år.
Gissningvis kommer då även modeller med något starkare ljusstyrka, som kanske inte ryms i fickan men fortfarande är bärbara och går på batteri. Då kan riktigt intressanta saker göras.
Minns ni fenomenet “flashmob” när grupper av människor, koordinerade via nätet, samlades på offentliga platser och gjorde något oväntat. Kanske får vi snart se lasermobbar.
Tänk er 100 personer som går till en plats med varsin laserprojektor kopplad till datorn, som är kopplad till alla andra datorer genom ett lokalt mesh-nätverk. Tillsammans kan de i teorin skapa en 360 graders projektion, genererad av mjukvara i realtid.
Möjligheten att ta över det offentliga rummet är något av det mest intressanta med laserprojektorerna. Vi kan tänka oss ingrepp i reklamtavlor där någon från kvarteret bredvid lägger till en text med sin projektor, som en digital graffiti där ingenting fysiskt förstörs.
Men vi får också räkna med att laserprojektorer kommer att användas i reklamsyfte. Vad lagen säger, angående att projicera saker på olika ytor, verkar ganska oklart. Inom ett par år lär riksdagen diskutera en laserlag.

9 kommentarer ↓

#1 Jonathan on 19 January 2010 at 9:05 am

Visst är det intressant med de ideer som kan tänkas födas ur detta. Just projektioner har redan upprört lagens långa arm, eller kanske snarare politikerna.

Läs här
http://bit.ly/8Y4NAU
http://bit.ly/8mhuqW

#2 Martin on 19 January 2010 at 9:44 am

Ser fram emot att kunna ha power point i undervisningen utan att behöva meddela vaktmästeriet ett år i förväg för att paxa en projekter som sen ändå inte funkar med laptopen.

Räknar med en integrerad projektor i laptops inom några år, precis som webkamera nu är standard. Det vore nice.

#3 pros on 19 January 2010 at 6:43 pm

Ser lokande ut, men måste man ha en Iphone/Itouch för att kunna använda den? suger i så fall.

#4 rasmus on 19 January 2010 at 7:22 pm

pros: Nej, varför skulle man behöva det?

#5 pros on 20 January 2010 at 5:00 pm

Tänke mest på de bara för att de var just en Iphone i reklam bilderna.

#6 cernael on 20 January 2010 at 5:42 pm

Vad gäller laser/lejser, så misstänker jag att detta att det är (eller var) en akronym spelar in en del.

#7 JN on 20 January 2010 at 8:40 pm

http://fuckstep-debatten.blogspot.com/

#8 Bengt Jonsson on 20 January 2010 at 9:43 pm

Jag ogillar designade stadsrum med uttryckta, icke efterfrågade viljor, utan frirum för sinnena. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Kämpa för ljud- och ljusintryckens affordans! Funktionsljus och funktionsljud utan maktanspråk, eller maktljus och -ljud så hårt konkurrerande att de blir vitt brus.

Fight the power!

#9 Jessie on 21 January 2010 at 2:44 am

En eloge till reklamen för Soulseek. Kanske kan det få några nya användare att ansluta sig, och på så sätt utöka utbudet (och kanske mångfalden) ytterligare. Överhuvudtaget diskuteras sällan fördelarna hos den gamla generationens p2p-nätverk (såsom DirectConnect), där man till skillnad från torrents kunde ladda ner hela skivsamlingar med ett klick, och få ta del av välinitierade personers samlingar, som ofta var mkt. intressant sorterade.

Kommentera