En bok är inte en bok

Piratförlaget vill sänka vad man kallar för “e-boksmomsen”, genom att få frågan skatterättsligt prövad. De har sålt en fil innehållande en e-bok till en privatperson och fakturerat 6 % moms i stället för 25 %. Piratförlaget sammanfattar sitt ställningstagande:

Eboken är inte en nättjänst, den är en kulturprodukt.

Varför skulle inte någonting kunna vara både nättjänst och kulturprodukt, samtidigt? Frågan går till de politiker som stiftat gällande momsregler. Hur dessa bör se ut får diskuteras av andra. Här vill jag problematisera Piratförlagets buskap: “En bok är en bok.” Frågan är oerhört mycket knepigare än så.

Piratförlaget har rätt i att “teknikens utveckling har suddat ut gränsen mellan tryckt och digital bok”. Men digitaliseringen har även suddat ut gränsen mellan en digital bok och andra former av digital text, exempelvis bloggar, nyhetsbrev och specialbeställda konsultrapporter.
Böcker behöver för övrigt inte bestå av text. Det finns även bilderböcker. Vari består skillnaden mellan en “digital bilderbok” och ett pdf-dokument med bilder, eller ett .zip-arkiv innehållande några hundra .jpg-bilder?

Alla dessa saker kommer rimligtvis att kunna säljas som e-böcker, dagen efter att Skatterättsnämnden hypotetiskt har gett Piratförlaget rätt. Hur skulle en gräns kunna dras mellan “riktiga böcker” och andra dokument? Jag kan på rak hand tänka mig tre kriterier:

  1. Böcker massproduceras, till skillnad från nättjänster. Minst tre följdfrågor uppstår omedelbart: Hur stor upplaga måste en bok ha? Går det för sig att sälja hela upplagan till samma kund? Hur identiska måste filerna vara för att räknas till samma upplaga? (Ett strikt krav på identitet skulle innebära att vattenmärkta filer, vilket är vad Piratförlaget säljer, räknas som unika produkter och därmed inte som böcker.)
  2. Böcker är “en kulturprodukt”. Ännu knepigare. Upphovsrättens definition av “litterära verk” går inte att förlita sig på, eftersom den sedan länge har vidgats till att rymma såväl tekniska beskrivningar som datorprogram. Alltså måste rättsväsendet upprätta en helt ny och striktare avgränsning av vilka texter som har litterär kvalitet. Jag tror inte det är realistiskt, men det skulle onekligen vara kul för de språkmaterialister som vill leka i gränslandet mellan kod och poesi.
  3. E-böcker har ett visst filformat – läs .epub – som är särskilt anpassat för läsplattor. Således är en bok i .pdf-format i momshänseende ingen “riktig” e-bok. Men eftersom .epub är ett öppet förlag löser gränsdragningen ingenting.
    En teknisk konsultbyrå skulle fortfarande kunna sälja en mättjänst till den lägre momssatsen genom att maila över sina tabeller i .epub-format till exempelvis en byggfirma.

“En bok är en bok är en bok”? Piratförlaget får gärna utveckla hur man tänker sig att det litterära undantaget ska tillämpas på nätet.

Även på “nedladdade ljudböcker” vill Piratförlaget sänka momsen, från 25% till 6%. Då förutsätts en gränsdragning mellan ljudböcker och andra ljudinspelningar. Ska alltså momsen rabatteras på text utan musik, men vara fortsatt högre på text med musik? En uppläsning är en bok, men inte en dramatisering à la radioteater?

Bokmomsen kan inte diskuteras lösryckt från andra kulturyttringar. “En bok är en bok” är i längden en fördummande paroll, som undviker bokförlagens stora framtidsfråga: vad skiljer en bok från en text?

Sen kan jag hålla med om att 25% är en orimligt hög momssats – inte bara på böcker, inte bara på kulturprodukter utan även på mat och annat.
Arbetslinjen” – den moraliska dogm som säger att lönearbete är bra medan allt annat är suspekt – predikar sänkt skatt på arbete men vill bibehålla världens högsta momssatser. Varför inte göra precis tvärtom? Höjd skatt på vuxenarbete och avskaffad moms!

49 kommentarer ↓

#1 chrisk on 15 January 2010 at 3:56 pm

Jag skulle vilja gå längre. En fil är inte en bok, böcker görs av papper. De görs inte av pergament eller skinn heller. Vi måste tänka CODEX! Codex Leningradensis är en bok, men en Torarulle är en rulle och inte en bok.

En fil är inte en bok. Text kan realiseras i en mängd materiella former. Själv föredrar jag att variera mellan dem.

Dock har jag ingen text på skinn än. Kanske det man ska ha svinläder till.

#2 rasmus on 15 January 2010 at 4:00 pm

Text på skinn… intressant att du tog upp det. Någon skulle kunna hävda att en tatuering är en bok. En kulturprodukt, inte en skinntjänst!

Och på tal om skinn, associerar jag nu till en sak jag helt glömde i inlägget ovanför: pornografi. Sänkt moms på e-böcker skulle kunna leda till att porrsajter – i den mån de alls betalar moms – övergår till att sälja porrbilder packeterade som “e-böcker”. Frågan är vad ansvariga politiker tycker om den saken.

#3 Arvid on 15 January 2010 at 4:48 pm

Det är väl innehållet det kommer an på, inte mediet?

Saxat ur Skatteverkets broschyr “Moms inom kulturområdet”:

“Skattesatsen är 6 % även för böcker och tidningar
m.m. som sprids så att de kan läsas, avlyssnas eller på
annat sätt uppfattas genom tekniska hjälpmedel, t.ex.
en cd-spelare. Den låga momsen gäller för t.ex. cdskivor, kassettband och radiotidningar som återger
innehållet i en förlaga där skattesatsen är 6 %. Det är
inget hinder att innehållet återges i en förkortad
form.”
(http://www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/broschyr/info/562.4.39f16f103821c58f680007929.html)

Tycker det låter som om man gott kunde knö in “datafil” eller något liknande skatteverksmässigt uttryck i det där.

#4 rasmus on 15 January 2010 at 4:53 pm

Arvid: Klart man kan vidga begreppet “bok” på en massa sätt, vad jag säger är bara att det då tycks ofrånkomligt att man samtidigt ger lägre moms åt en massa datafiler som vi normalt inte skulle förstå som “böcker” utan snarare som tjänster. Jag har svårt att se att Finansdepartementet skulle gå med på något sådant.

#5 Arvid on 15 January 2010 at 5:01 pm

Fast själva kriteriet verkar ju vara att det ska finnas en förlaga som går under sex-procents-satsen. Det känns mer som om man har tänkt “någon måtta får det väl vara”, och sedan satt stämpeln “tjänst” på e-böcker.

#6 Bengt Jonsson on 15 January 2010 at 6:04 pm

Hur kan det som inte brinner få kallas bok?

Varför skulle någon göra sig mödan att skriva en bok, om den inte av någon någonstans av någon orsak skulle vilja eldas upp, som en auto-da-fé?

#7 johan,karlskrona on 15 January 2010 at 7:36 pm

Angående vad Arvid skriver, hur många exemplar måste det ha tryckts av förlagan? måste det ha sålts några exemplar av den?

Och om en bok endast gavs ut som ljudbok, vore det då ingen bok?

#8 mats p. on 15 January 2010 at 7:55 pm

Om man trycker text på en toapappersrulle, blir det inte en bok då?

#9 Fahlström on 16 January 2010 at 1:09 am

Jag instämmer på linjen att en bok faktiskt är en inbunden bunt med papper, ett av många sätt att distribuera romaner, diktsamlingar, manifest, noveller, recept, you name it. Sen är ju beskattningen en knepig fråga. Kanske borde man bunta ihop all försäljning av “intellektuell” egendom under samma momssats. Eller kanske som Rasmus säger, skippa moms och bara skatta upphovsmännens, redaktörernas och agenternas (alla som tjänar på det helt enkelt) inkomst.

#10 Adrian on 16 January 2010 at 3:54 am

@chrisk: Skönt att det finns fler som håller på definitionerna. (Dock får jag ställa mig frågande till vad som diskvalificerar böcker av pergament.) Det är ju inte innehållet som gör en bok till en bok (även tomma böcker är böcker, t. ex. anteckningsböcker). Förhoppningsvis blir “läsplatta” det vedertagna begreppet istället för det betydligt klumpigare och snävare “e-bokläsare”. Ljudroman respektive e-roman (bland annat) förefaller dock vara en förlorad strid, tyvärr.

#11 Jan on 16 January 2010 at 4:23 am

Titade in en liten sväng utan tillstånd o ser att du ju “fortsätter som vanligt”…

Är enormt glad för det Rasmus…o Återigen då…

Fortsätt som vanligt Rasmus!

Gör det dig ännu mer oregerligt arg så ska du veta att jag inte bryr mig ett jota…
Jag har i alla år letat in på din sida o läst dig just för att du gör det du gör!
Om du tycker det är åt helvete så vet jag inte ärligt inte vad jag/du ska säga…

Som jag sagt tidigare så läser jag ju dig för att du skriver som du gör…
Skulle du INTE skriva som du gör så skulle jag inte läsa dig mer…

…Hmmm..En tanke kanske…*ler*..

Ha det återigen Rasmus
Jan

#12 Mattias Boström on 16 January 2010 at 12:58 pm

När vi säljer en roman (inbunden, pocket, kartonnage, storpocket, häftad med flikar osv) så lägger vi på 6% i moms. Och när vi säljer exakt samma roman som fysisk ljudbok (antingen ca 10-15 cd i en box eller 1 mp3-cd i ett konvolut) så lägger vi också på 6% i moms.
Men om en kund vill ha exakt samma roman distribuerad till sin läsplatta istället, då måste vi lägga på 25% moms.
Om kunden föredrar att lyssna på en ljudbok i sin mp3-spelare så kan kunden förstås föra över den från den mp3-cd som vi bifogar i alla ljudboksaskar, eller konvertera direkt från cd. Men om kunden tycker att det är smidigare att få mp3-versionen distribuerad direkt till datorn (utan att behöva gå via fysisk produkt), då måste vi återigen lägga på 25% moms.

Det är detta som vi protesterar mot. Att kunden ska straffas för att han eller hon vill få boken distribuerad på ett annat sätt.

Jag tycker att du har en lång rad intressanta synpunkter på hur man i andra änden ska göra gränsdragningar rörande vad som är en bok och vad som inte är det. Det blir inte helt lätt. Men det vi vill få till stånd är att gränsen mellan en bok och exakt samma bok i digital form ska suddas ut och att momssatsen ska bli densamma, dvs 6%.

Hälsningar
Mattias Boström
Piratförlaget

#13 HenrikG on 16 January 2010 at 1:13 pm

Eller varför inte ta bort skatten på arbete också.
Finns ingen som helst anledning att beskatta sådant som är bra.

#14 Daniel on 16 January 2010 at 3:28 pm

En kulturprodukt? Kanske, men då faller ju Piratförlagets samlade utgivning bort, med tanke på hur kulturlös den rent objektivt är.

#15 Mattias Boström on 16 January 2010 at 4:22 pm

Daniel: Det var ju lite vitsigt sagt av dig. Men intressant att du har sådan koll på vår samlade utgivning. Du måste ha läst mycket av den?
/Mattias, Piratförlaget

#16 Sandra on 16 January 2010 at 6:16 pm

Skatt på arbetsköp istället för livsmedel? I’m for it!

@HenrikG: Skatt på arbete i diverse kooperativ och sånt är ju en sak men vissa av oss, som jag, har fått för oss att arbetsköp, dvs att produktionsmedlen kontrolleras av annan part än arbetarna själva, är en relationsform som lätt kan bli problematisk. Det är en stor off-topic–tråd men kanske en av de viktigaste frågorna i vår tid. Hoppas det blir någon annan stans!

#17 Fahlström on 16 January 2010 at 6:27 pm

@Daniel Jag tror nån blev ägd, men jag vet inte.

#18 Johan on 17 January 2010 at 1:30 am

Varje gång du skriver om momsen blir jag glad. Det behövs verkligen en debatt om denna skatts existensberättigande. Tyvärr vet jag ingen annanstans man debatterar ämnet. Allra minst i riksdagen.

#19 Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats on 22 January 2010 at 11:29 pm

Nolltolerans mot missbruksproblemen i Rosenbad…

Sedan några år tillbaka driver en farsot genom landet. Särskilt utmärkande för detta missbruk, för det är ett missbruk, är att det inte främst bidrar till utslagning och allmän ohälsa. Det tycks heller inte förekomma i någon större utst……

#20 Sven paulin on 8 February 2010 at 8:04 pm

Det är verkligen dags att höja rösten kring den moms som idag hämmar den tekniska utveckling som e-bokens orimligt höga moms gör. E-boken är ett väldigt miljövänligt substitut till den tryckta boken. En bok på 350 sidor orsakar lika mycket skada som en 8km bilfärd… Heja Piratförlaget!

#21 COPYRIOT | Hur kommer biblioteken att hantera vattenmärkta e-böcker? on 8 March 2010 at 8:14 pm

[…] En bok är inte en bok […]

#22 COPYRIOT | Moms som statsontologi on 1 December 2010 at 11:09 am

[…] En bok är inte en bok […]

#23 COPYRIOT | Förläggareföreningen föreslår en konservativ definition av “e-bok” on 8 July 2011 at 4:32 pm

[…] Kanske liknande En bok är inte en bok […]

Kommentera