- Copyriot - https://copyriot.se -

Guide till Soulseek på mac

Soulseek lever ju och frodas utan att så många vet om det. Efter flera frågor på Twitter om hur man kör Soulseek på mac kommer här en grundläggande guide till att komma igång.

För tillfället utvecklas en ny mac-klient vid namn iSoul som redan finns i en tidig alpha-version. Men tills vidare kör vi på ett säkrare kort, det vill säga SoulseeX. Programmets utveckling har tyvärr stått stilla i flera år, men det funkar hyfsat för de flesta.
Under dessa år har dock Soulseek-nätverket splittrats upp på två nätverk, det gamla och det nya, som går via olika portar fast på samma server. Genom att manuellt byta till det nya nätverket går det att hitta fler människor och mer musik.

Gör så här:

 1. Ladda ner Soulseex 1.0b6. Starta programmet.

 2. Gå in i inställningarna under “advanced”, kryssa i “Enable advanced settings”.

 3. Gå in i inställningarna under “network”. Låt serverns adress stå kvar, men byt ut dess portnummer från 2240 (gamla servern) till 2242 (nya servern), så här:

 4. Hitta på ett unikt användarnamn och lösenord och skriv in. Därmed registrerar du en ny användare på Soulseek.

 5. Nu är du klar med inställningarna och ser tre fönster. Ett heter “chat” och är inte särdeles viktigt. Där kan man gå med i diverse intressegrupper men det är inget måste.
  Ett andra fönster heter “users” och har en tabb för ditt användarnamn. Gå in där, under “Shared files”, för att lägga till dina mp3-kataloger som delade. Utan att dela kommer du inte långt, men här finns inga krav på att dela enorma mängder material (som på vissa gamla DC-hubbar) eller på jättesnabb lina (som på privata torrenttrackers).
  Tredje fönstret heter “Search & transfers”. Där börjar din upptäcktsfärd och du kan se hur nedladdning och uppladdning förlöper.

 6. Men missa inte det bästa med gamla skolans P2P-nätverk: möjligheten att bläddra genom andras samlingar. När någon har bra musik, eller laddar hem bra musik från dig, testa då att ctrl-klicka och välja “Open -> Shared files”. Ibland blottar sig ofattbara guldgruvor.

 7. Använd den privata chattfunktionen för att kommunicera med folk! Soulseek är socialare än alla “sociala medier” för här pratar folk verkligen med varandra om musik som de brinner för. Du kommer snart att märka vilken internationell prägel Soulseek har, med många användare i östra Europa och i Sydamerika.

 8. Funkar det knappt? Antagligen beror det på att du sitter bakom en router där du måste lirka upp port 2234 för TCP- och UDP-trafik.

 9. Ladda även ner Markus lilla program Altruism som bygger en playlist i iTunes utifrån vad andra laddar upp av dig.

15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Guide till Soulseek på mac"

#1 Comment By jeppe On January 10, 2010 @ 2:56 pm

man skulle kunna hacka in funktionalitet i itunes på fler sätt, men ett sorgligt faktum är att itunes inte erbjuder möjligtheten att skriva plugin. har nån koll på läget om det finns nåt annat musikspelarprojekt där ute som är öppnare?

#2 Comment By curry On January 10, 2010 @ 3:09 pm

jeppe: songbird är ett bra alternativ till itunes. öppen källkod och fritt fram att skriva plugins, men programmet är fortfarande rätt buggigt. [1]

#3 Comment By David SF On January 10, 2010 @ 4:45 pm

Till Linux finns Nicotine, som finns i åtminstone Ubuntus programförråd och funkar väldigt väl på min dator med Crunch Bang Linux.

#4 Comment By Hilton Friedman On January 10, 2010 @ 5:57 pm

Nicotine fanns väl till mac en gång i tiden också?

Hur bra funkar Isoul hittills? Är det värt att testa om man inte trivs med soulseek som jag tycker har en extremt jobbog sökfunktion?

#5 Comment By rasmus On January 10, 2010 @ 6:11 pm

Nicotine finns nog också, jag vill minnas att jag inte fick det att funka.

Har inte testat iSoul ännu.

#6 Comment By Jimmy On January 11, 2010 @ 8:19 am

Vad har ni för användarnamn då? Jag är “kannibalen”, men är inte online så ofta nuförtiden.

#7 Comment By Markus Amalthea Magnuson On January 11, 2010 @ 11:17 am

Hade ingen aning om att en ny slsk-server var i görningen, där ser man. Bra och informativ tutorial detta i alla fall, saker och ting är ju betydligt enklare nu än back in 2004 när jag skrev [2] på Piratbyrån :)

Alla som testar Altruism och hittar buggar får gärna hojta till, jag har inte rotat i den koden på ett bra tag så den kan mycket väl vara i behov av uppdatering.

#8 Comment By rasmus On January 11, 2010 @ 11:58 am

Någon säger att iSoul funkar fint.

#9 Comment By Hilton Friedman On January 11, 2010 @ 12:56 pm

Måste nästan testa. Återkommer.

#10 Comment By Tom On January 11, 2010 @ 4:38 pm

SolarSeek var rätt OK, men utvecklingen verkar upphört. Ska ta en titt på iSoul i afton, tack för tipset.

#11 Comment By jeppe On January 12, 2010 @ 8:38 pm

isoul verkar fint men funkar tyvärr inte för oss med gamla macar

#12 Comment By rasmus On January 12, 2010 @ 9:26 pm

Testade just iSoul. Gränssnittet är oändligt mycket snyggare och smidigare! Programmet avslutade sig dock titt som tätt, men jag väntade mig inte mer av en alpha-version. Klart lovande!

#13 Comment By Markus Amalthea Magnuson On January 13, 2010 @ 7:57 am

jeppe:
När jag visar info på binären så står det universal, så den bör fungera både på intel och ppc, om det var det du menade.

#14 Comment By simon_med_C On February 4, 2010 @ 2:35 am

Det sämsta med ssX är att ingen som använder Windows (typ alla) kan bläddra bland dina filer. Ett problem som uppstod då slsk.org bytte server till 2242. Jag hoppas innerligt att isoul blir en användbar klient, då den ser mycket lovande ut.

#15 Pingback By COPYRIOT | Fortsätter att hålla tummarna för iSoul On September 3, 2010 @ 10:14 pm

[…] Kanske liknande Guide till Soulseek på mac […]