1999-2009, 2005-2010

På tal om decennier så antar jag att grupparbetet 1999-2009.se därmed är avslutat. Med ojämna mellanrum bjöd bloggen på återblickar till 1999. Vad som uppnåddes är svårt att säga, men i viss mån har den nog satt 2009 i perspektiv.
Ta sådant som försöken till nätcensur, Pentium III-kontroversen, eller genombrottet för CD-R. Eller profetiorna om stärkt upphovsrätt och om integritetens död.
Sammanfattningar kring Skunk.nu och nedlagda tidskrifter, varav flera med queerinriktning. Plus mer personliga krönikor av Elin Grelsson och Lisa Magnusson, med flera. Och en massa andra små minnesanteckningar, någorlunda vältaggade (så testa att klicka runt i högerspalten).

Min personliga besatthet vid cyklisk arkeologi tänkte jag driva vidare på nystartade C00pyri00t – nollorna refererar förstås till nollnolltalet.
Inget stort, bara ett inlägg per månad som blickar tillbaka på vad Copyriot skrivit om under samma månad, fem föregående år. Från varje månad väljs ett eller några inlägg ut som i efterhand har känts inte helt oviktiga. Postade just en sammanfattning av januari 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. Syftet är att experimentera med metoder för att göra nätpolitikens guldfiskminne till en positiv resurs.

Jag drabbades av en tanke på hur det skulle vara att leva om man han en temporär minneslucka som gjorde att man glömde allt efter en vecka, men åter kom ihåg det efter ett år, fast bara i en månad. Och sedan återigen nästa år. Man skulle alltså bara ha minnen från innevarande årstid. Under vintern skulle jag inte ha minnen av annat än vinter, under sommaren inte av annat än sommar. På något sätt tilltalar det mig, det klimatologiska och det cykliska. Aktiv minneshantering – om så efter godtyckliga principer – känns som ett krav för att kunna stå upprätt för oss som dagligen använder ultrasnabba guldfiskmedier.

28 kommentarer ↓

#1 Maria Lj (maritune) on 8 January 2010 at 12:57 am

Antar att du/ni missade mitt textbidrag om 1999, eftersom du inte tycks vara så förtjust i att kolla inboxen på gmail-kontot. Men det gör inget – texten finns sedan länge att läsa på bloggen Beyond Good and Atonal om någon råkar vara nyfiken.

#2 rasmus on 8 January 2010 at 1:03 am

Nej, jag är inte så 99-förtjust i e-post och får erkänna att jag missar en hel del…

Kommentera