Acta, qui Bono?

Det hemliga avtalet “ACTA” kommer att dundra vidare för fullt under 2010 (tidslinje). Vi som ska lyda under lagen får inte veta vad som förhandlas fram men det får skivindustrins lobbyister, inklusive den där pajasen Bono, som i sin senaste söndagskrönika i New York Times skriver om Acta utan att nämna ordet. Däremot nämner han Kina – som enligt Bono är en förebild vad gäller nätcensur:

We’re the post office, they tell us; who knows what’s in the brown-paper packages? But we know from America’s noble effort to stop child pornography, not to mention China’s ignoble effort to suppress online dissent, that it’s perfectly possible to track content. Perhaps movie moguls will succeed where musicians and their moguls have failed so far, and rally America to defend the most creative economy in the world

Bonos uttalande har blivit hyfsat omskrivet, men ingen verkar ännu ha satt det i samband med Acta.

Det är naivt att tro att Bono bara sitter och tycker saker på egen hand. Givetvis är hans formuleringar synkroniserade med höjdarna i den amerikanska film- och skivbolagslobbyn som har full insyn i vad som sker bakom Actas ridåer. Bonos försök att skymma detta bakom pompösa fraser är nästan rörande. Han försöker bokstavligen beskriva Actas planerade omstöpning av nätet som en “Robin Hood”-åtgärd, som ska ta från de “uppsvullna profiterna” hos “rika tjänsteleverantörer” och ge till “unga, spirande låtskrivare”.

Läs gärna det tidigare inlägget om hur mobiliseringen mot Acta måste skilja sig från aktivismen kring Telekompaketet.

17 kommentarer ↓

#1 Erik Josefsson on 4 January 2010 at 12:46 am

Well, om sossarna är på hugget kanske vi ser en början på en revolution den 19:e januari. Med s+mp+v och nån enstaka centerpartist som Linander skulle Näringsutskottet kunna ta tillbaka makten:

http://etherpad.com/public-acta

Har grävt lite i Koreaavtalet. Det är *precis* som ett direktiv. Där det står “Member States” i IPRED1 står det “Each Party”.

Lagstiftningen har flyttat ut ur riksdagen in i hemliga förhandlingsrum. Vi måste flytta tillbaka den. Nu.

#2 DanceK on 4 January 2010 at 8:47 am

@Erik Josefsson

Ehm… försökte du precis göra ACTA till en höger-vänsterfråga?

Sneaky…

#3 rasmus on 4 January 2010 at 9:27 am

DanceK: Det där var tramsigt sagt. Erik är taktisk på det sätt som går. Att sittande regeringsmajoritet skulle genomdriva öppnandet är för orealistiskt för att ens drömma om. Enda möjligheten (som säkert är rätt liten den också) är s+mp+v. Att sedan Erik också föreslår “nån enstaka centerpartist” kan vara med borde väl vara tillräckligt för att visa att hans drivkrafter inte är blockpolitiska.

#4 Erik Josefsson on 4 January 2010 at 12:15 pm

DanceK, det bästa vore om Pilsäter drev det här initiativet och inte jag. En riktig parti-sneaker skulle KU-anmäla henne för vilseledande av utskottsledamöter. Hon måste ha känt till sekretessavtalet som undertecknades innan förhandlingarna började:

“First, we agree that documents relating to the proposed Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) will be held in confidence. This means that the documents may be given only to government officials or persons outside government who participate in the party’s domestic consultation process and have a need to review or be advised of the information in these documents. Anyone given access to the documents will be alerted that they cannot share the documents with people not authorized to see them.”

Seså, ut och blogga med dig och se till att sossarna får veta’t.

#5 bonohead on 4 January 2010 at 1:49 pm

bono är ingen filantrop utan snarare en lobbyist. bono var med att starta Elevation Partners som är inriktade på media/underhållnings bolag därav hans positiva hållning till internetcencur och jagandes av hela ungdomsgenerationer

http://en.wikipedia.org/wiki/Elevation_Partners

“Elevation Partners is an American private equity firm that invests in intellectual property and media and entertainment companies. The firm has $1.9 billion of assets under management.”

#6 opassande » Blog Archive » Vissa syns ända in på huden, andra syns inte alls on 5 January 2010 at 11:39 am

[…] Vissa syns ända in på huden, andra syns inte alls January 5, 2010 – 12:21 pm | by emma Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Bonos utspel om fildelning, där han tydligen framhåller Kina som föregångsland för hur man ska hantera nätet. Anna Troberg säger desto mer, vilket även Blogge gör och Rasmus kopplar ihop Bonos uttalanden med Acta-avtalet. […]

#7 O no Bono! Nu gör jag slut! | Sagor från livbåten on 5 January 2010 at 3:29 pm

[…] Rasmus Flesicher kopplar Bonos uttalande till Acta-förhandlingarna: […]

#8 ”Om Kina kan, så kan väl vi!” « Viktor Ism on 5 January 2010 at 7:58 pm

[…] som skriver om detta: SVT Torrentfreak Copyriot Rick Falkvinge […]

#9 Enligt Min Humla » Farväl Bono on 6 January 2010 at 12:06 pm

[…] allt vad brevhemlighet och budbärarimmunitet heter, och det är direkt kopplat till hans och hans kompisars intäkter. Alltså är det ett utmärkt läge att använda sin […]

#10 Bo on 6 January 2010 at 12:43 pm

En liten reaktion på Eriks första kommentar. Linander? Johan Linander? Övervakningsförespråkaren som tycker att rättsosäkerhet är ett OK medel i beivrande av brott?
Detta slag är förlorat innan det börjat.

#11 Intensifier — Cipherspace on 7 January 2010 at 3:13 am

[…] det något sånär, dock inte utan att de som verkligen vill komma igenom murarna lyckas med det. Bono vill ha Kinesiskt internet, men inte ens det hjälper. Känn dig drept, […]

#12 Deepedition » Men vad är det karln säger? on 7 January 2010 at 9:01 pm

[…] Jag har tidigare skrivit mycket om den värdeglidning som lagar av IPred, FRA och fördrag som ACTA kommer att innebära. Man kan inte blunda för det faktum att ett tekniskt hjälpmedel i fel […]

#13 DanceK on 8 January 2010 at 11:05 am

@ Rasmus och Erik Josefsson

Jag står nog fast vid min ståndpunkt här. Båda blocken har svikit oss väljade i ACTA-liknande frågor. Därför anser jag att varje försök att måla upp högern ELLER vänstern som nån sorts räddning är oärligt.

För övrigt, Erik Josefsson vet jag att Du är en av De Goda, och Alliansens svek är hittills större är Ert. Men är inte det bara för att Alliansen råkade sitta i regeringsställning när vissa EU-direktiv kom upp? Hade verkligen de Rödgröna gjort annolunda? Kommer de verkligen ändra kurs om de får regeringsmakten?

[För övrigt har jag redan bloggat lite, men jag är rädd att ingen läser den.]

#14 rasmus on 8 January 2010 at 11:12 am

DanceK: Jag vill inte skönmåla något block, men det är heller inte rimligt att göra Erik ansvarig för vad vänsterpartiet gjorde innan Erik ens var aktiv i partiet.

#15 Bono har rätt om fildelarjakten « Christian Engström, Pirate MEP on 8 January 2010 at 2:22 pm

[…] i debatten: SvD (uppföljning), Rick Falkvinge, Anna Troberg, ????, Livbåten, Opassande, Copyriot, Techrisk, Med örat mot rälsen, Kulturbloggen, Oscar Swartz, Deepedition, Hundratusentals […]

#16 DanceK on 8 January 2010 at 2:34 pm

@ Rasmus

Nej nej, verkligen inte. Jag tycker som sagt att han är en av De Goda; jag håller inte honom ansvarig för något och fanns det inget Piratparti skulle han rentav kunna få en personröst av mig.

Meeeen han försökte ändå framställa De Rödgröna (+en eventuell Centerpartist) som någon sorts saving grace, trots deras dåliga track record. Det var bara det jag reagerade på.

#17 DanceK on 8 January 2010 at 2:46 pm

Aha. Du syftar kanske på “Alliansens svek är hittills större är Ert”. Jag syftade på Erik som FÖRETRÄDARE för De Rödgröna, inte som ansvarig.

Kommentera