Ehsan Fadakar: En antisemit på Nyheter24

En uppföljning på förra inlägget, om Ehsan Fadakars artikel i Nyheter24.

Ehsan Fadakar har “grymt kul på jobbet just nu” och varslar om att han klockan 13.00 tänker publicera del två om “den stora konflikten mellan Antipiratbyrån och Piratbyrån” (en konflikt som nog varken Antipiratbyrån eller Piratbyrån egentligen anser sig utkämpa).
Så vem är då denne Ehsan Fadakar, som på något sätt lyckats få jobb på Nyheter24? Han har en blogg som heter Kritikerbloggen där han drivit en personlig kampanj mot The Pirate Bay, antagligen mest för att han upptäckt att ogrundade provokationer alltid drar åt sig länkar. Det är han i sin fulla rätt att göra. Men hans bloggande avslöjar även andra sidor.

Redan samma dag som Kritikerbloggen startades publicerades ett inlägg som insinuerar att “judar gillar pengar”. Ehsan Fadakars besatthet av kopplingen mellan judar och pengar går igen i ett annat inlägg om Madoff-kraschen, där han uttrycker belåtenhet över att stiftelsen Chais har “gått miste om en stor säck cash”. Stiftelsen “finansierar judiska ändamål i bland annat Israel”, för att citera Ehsan Fadakar, som av detta drar den ogrundade slutsatsen att den stödjer bosättningar på palestinska territorier.
Ehsan Fadakar nöjer sig alltså inte med att kritisera Israels agerande – han glider även över i ren antisemitism. Detta blir ännu tydligare om vi läser hans förra blogg (2006-2009), skriven från Sydafrika där han tydligen bodde för att spela rugby. “Jävla judar”, slänger han ur sig i maj 2007. Att det inte bara är en ovanligt plump svordom, utan grundat i en verkligt antisemitisk hållning, påvisar av följande resonemang som Ehsan Fadakar publicerade i april 2006:

Kolla på judarna. Dem har använt sig av sina minnen i över femtio år nu för att berättiga det dem [sic] gör. Minsta lilla kritik och dem [sic] drar igång en minnesceremoni som fpr alla att glömma vad kritiken var…

Vad var kritiken, Ehsan Fadakar? Ut med språket! Vilken är kritiken som du vill rikta mot judarna som kollektiv?

Bloggen från Sydafrika kryddas med fördomsfulla och ytterst generaliserande utfall mot landets svarta befolkning. “De är ignoranta till att sort [sic] personlig utveckling”, skriver Ehsan Fadakar i juli 2007. Även om berättar att han träffar ett undantag på en grillfest: “Första mörka tjejen som faktiskt hade nåt i huvet” (januari 2006). Sen drar han lite skämt om “vita, svarta och bögar“. Samt hånar kvinnliga idrottare: “Hoppas tjockisen Anja Persson bryter benet”, skriver Ehsan Fadakar.

Ska en person som sysslar med sådana nedriga direkta påhopp anklaga andra för att indirekt uppmuntra trakasserier?

Och vad säger Nyheter24:s chefredaktör om att tidningens journalist sprider antisemitism?

36 kommentarer ↓

#1 Mats Berglund on 10 March 2009 at 9:51 am

Jag har väl aldrig haft så höga tankar om Nyheter24, men det här måste väl vara lite väl osafe även för dem?

Vad hände med allt snacket om att “se upp vad du skriver i din blogg & på facebook – arbetsgivaren kollar upp”? Det verkar inte gälla Nyheter24 i allafall.

#2 rasmus on 10 March 2009 at 9:53 am

Jag gillar faktiskt Nyheter24, som jag helt ärligt skrev i förra inlägget. Jag har förtroende för att de kan hantera en sak som denna. Exempelvis genom att göra sig av med Ehsan Fadakar.

#3 Copyriot › Henrik Pontén + Nyheter24 = haveri on 10 March 2009 at 10:02 am

[…] Copyriot › Ehsan Fadakar: En antisemit på Nyheter24 on Tuesday, March 10, 2009 at 9:42 am […]

#4 Rick on 10 March 2009 at 10:22 am

Fadakar: snacka om ‘loose cannon on deck’. Helt ur kontroll!

#5 Dennis Nilsson on 10 March 2009 at 10:25 am

Bra talat, Rasmus.

Som man vill bli behandlad själv, skall man behandla andra.

Nyheter24 räknar väl med att dra till sig en hel del besök, och därmed annonsintäkter.

#6 Kalle P on 10 March 2009 at 10:26 am

Hmm, konstigt att Nyheter24 inte har bättre koll. Det finns ju något som heter Google.

#7 rasmus on 10 March 2009 at 10:54 am

Jag kan tillägga att den hastiga formuleringen i min förra kommentar, om att Nyheter24 borde “göra sig av med Ehsan Fadakar”, var lite onödig. Jag utgår från att redaktionen agerar, på ett eller annat sätt, och kommenterar saken offentligt. Vad det betyder för Ehsan Fadakars tjänst ska inte jag uttala mig om.

När jag skrev “göra sig av med” tänkte jag mig att han borde omplaceras till annat jobb än ett journalistiskt. Men det finns flera varianter. Chefredaktören får välja mellan dem och även ta ansvar för vilka ämnen som Ehsan Fadakar sätts att skriva om framöver.

#8 Mikael on 10 March 2009 at 11:08 am

Ehsan var nog snarare bara för tourettes-tuff för att vara mediakorrekt. Två andra citat från hans blogg:

“Läget har förbättrats avsevärt. Ska nog stämma läkaren som bara gav massa diagnoser utan att veta ett skit. Jävla Boer…”

“Ibland kan traningarna vara javliga. Man kommer dit och alla sitter i grupper. Typ vita for sig, svarta for sig och fargade for sig. Sen borjar traningen och det ar samma sak. Inte alltid men ibland. Blir lite besviken pa tranaren som inte ens forsoker gora nat at saken. Daremot har jag hort att det blir battre nar lagen ar uppdelade…

I lordags var vi ute ett stort gang. Helt plotsligt sag vi nagra killar jaga en svart kille. Sa vi foljde med och sag tre vita snubbar puckla pa den har smala halvt utsvultna snubben for att de trodde han snott deras telefon. Snubbens kaft var sonder. Det forsa blod. Blev sa javla upprord och sur. Ville bara sanka snubbarna. Men mina Sydafrikanska vanner gick emellan och bara sa att jag kommer se mycket sant har nere. Det gor det dock inte ratt, tre snubbar mot en… Visade sig att snubben glomt mobilen i sin bil. Moget… Hoppas den svarta killen hamtar sina polare och visar vad han gar for en mot en…”

#9 Mikael Altemark on 10 March 2009 at 11:14 am

Bara att han försöker ge sig på en enorm maktjude som Hr. Fleischer (vilket hr A. Rami bevisat med sin oantastliga lista som publicerades för någrar år sedan) – och att giljotinen genast då faller, bevisar med all önskvärd tydlighet och fullständig stringens vad det handlar om. I sin oerhörda matematiska stramhetdastlör rlöyryqra

#10 rasmus on 10 March 2009 at 11:15 am

Mikael: Att han även kan säga “jävla boer” gör inte precis saken bättre, utan bekräftar mest intrycket som man får när man ögnar hans gamla blogg: Grabben strukturerar hela sin värld efter människors etniska tillhörighet.

Dessutom är han precis lika mycket antisemit.

#11 Jag besvarar Rasmus Fleischers kritik « Kritikerbloggen on 10 March 2009 at 11:54 am

[…] mars 2009 av fadakar Rasmus Fleischer har i dag som svar på den här artikeln kallat mig antisemit och en del andra saker. Härmed tar jag tillfället i akt att ge en […]

#12 yo mstuff! - Antisemiten Ehsan Fadakar och hoten on 10 March 2009 at 12:06 pm

[…] hans gamla blogg finns massa dravel och fördomsfulla uttalanden om judar, svarta, feta och bögar. Rasmus på Copyriot har gjort en bra inventering av Ehsan Fadakars antisemitiska dragning. Isobel i sin verkstad pushar lite hon […]

#13 Peter on 10 March 2009 at 12:58 pm

Vad är det här för fulspel?

Även om det du i huvudsak tar upp i artikeln och dina tolkningar skulle vara korrekta så missar du totalt att koppla detta till inledningen som jag förstår är orsaken att du över huvud taget bryr dig om att ta upp detta.

Detta blir i principsak inte på något sätt bättre än andra artiklars försök att koppla piratkopiering till terrorism.

Sätt igång och kommentera det sakliga i det han nu skriver eller ignorera honom. Att attackera om än intressanta men i den här kopplingen helt orrelevanta aspekter är både en typ av felslut såsom en typsik form av härskarteknik.

#14 rasmus on 10 March 2009 at 1:36 pm

Peter: Du verkar tro att inlägget ovan motiveras av intervjun med mig som Ehsan Fadakar gjorde. Så är inte fallet. Inlägget ovan motiveras av Ehsan Fadakars upprepade antisemitism, som gjorde mig rent ut sagt förbannad. Jag accepterar inte antisemitism och ser det som ett problem särskilt när tidningsjournalister uttrycker sig så som Ehsan Fadakar har gjort.
Därför skrev jag två olika inlägg. Ett om artikeln, ett annat om Ehsan Fadakars antisemitism.

#15 Rikard on 10 March 2009 at 1:51 pm

Han har stängt sin gamla blogg nu. Google-cache för hågade spekulanter:

http://tinyurl.com/bh66fr

#16 novaLea on 10 March 2009 at 4:47 pm

Verkar som att Fadakar satt invites på sin Sydafrika-blogg. :)
Tydligen känner han att han har något att dölja…

#17 Simon on 10 March 2009 at 6:29 pm

Vad gäller http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/01/29/jag-grubblar-over/ så skulle jag snarare tolka det som att han lite insinuant anklagar Forum för levande historia för att ha fallit för en “judar gillar pengar”-stereotyp. Alltså snarast anti-antisemitiskt. Men exakt vad Fadakar menade vet jag ju inte.

#18 Klaus on 10 March 2009 at 7:25 pm

För att vara en kille som hatar The Pirate Bay så får jag inte riktigt ihop den här meningen:

“Mitt under intensiv plugg-period så får jag knäpp och laddar ner sex avsnitt av Lost och spenderar en hel dag på det. Ibland får jag fan till det.”

Fildelning är kanske okej, bara den inte sker från TPB?

#19 Simon on 10 March 2009 at 9:46 pm

Klaus – läs Fadakars svar. “När det kommer till The Pirate Bay så förklarade jag ganska tidigt att jag själv älskar tjänsten, och att jag flera gånger använt mig av TPB.”

#20 Jonna on 11 March 2009 at 7:08 am

Konstigt att Nyheter24 tillåter att rasister jobbar som journalist hos dom. Är det bara för att han inte har svensk bakgrund? Skall vi acceptera att rasism är okej bara så länge det inte handlar om rasism från personer med svensk bakgrund?

#21 Copyriot › Uppföljning: Bloggstorm, objektivitet, antisemitism, kritik on 11 March 2009 at 8:54 am

[…] published nor shared. Required fields are marked * Name * Email * Website Comment ‹ Ehsan Fadakar: En antisemit på Nyheter24 Möjligtvis liknande inlägg: Ehsan Fadakar: En antisemit på […]

#22 Ali on 16 March 2009 at 10:35 am

Herrejesus!!
Ni är så jävla löjliga. Läs för fan hela bloggen istället för att citera vissa delar, killen har ju både svenska, svarta,sydamrikanska, arabiska vänner och det är inte direkt så att dom tycker illa om killen. Plus att när han skriver i bloggen att han ser en svart kille bli jagad på gatan är väl för fan inte fel, jag menar hur skall han beskriva en kille han inte känner förutom på hudfägen, sen så menar han att han tror att den svarta killen skulle spöa skiten ur den andra killen om killen inte var feg nog att attackera honom med en massa andra kompisar.
Sen har vi det med laget där svarta sitter med svarta och vita med varandra, det är väl för fan ingen konstigt för det första så händer det överallt, och sedan om ni läser bloggen så skriver han faktis att “han förstår inte hur tränaren inte agerar i situationen” men samtidigt har han förstod att det kan vara bra att ha grupperingar i laget det är väl inget fel .
Sen har han väl rätt precis som alla andra att utrycka sig om Palestina frågan, alla behöver väl inte försvara judarna, det måste väl vara ok att negativ inställt mot deras politik eller organisationer utan att behöva vara antisemit.

#23 rasmus on 16 March 2009 at 5:13 pm

Ali: För det första är det givet att alla har rätt att ha åsikter (eller inte) om Israel/Palestina-konflikterna.
För det andra uttrycker du dig solklart antisemitiskt i kommentarens sista mening, där du hävdar att “judarna” som kollektiv har en enad politik och gemensamma organisationer som det är OK att vara svepande negativ till. Då är du ju inte negativ till enskilda organisationer eller en viss politik, utan till en tänkt judiskhet. Det är antisemitism och rasism.

#24 Sammy Nordström on 6 April 2009 at 10:19 pm

Ali: Jo, det är något rasistiskt när någon påtalar någons hudfärg eller annat etniskt kännetecken i ett sammanhang då det är uppenbart irrelevant. För du menar väl inte att det är normalt att alltjämt påtala folks hudfärg? E.g.:
– “Hej vita kompis, har du sett min svarta tjejkompis Lena?”

Nej, det måste du ju själv inse att det inte är vare sig nödvändigt eller naturligt att påtala i alla sammanhang. Det blir än mer tveksamt när någon påtalar någon annans mörka hud i Sydafrika, ett sammanhang då man kan tycka att det är som allra minst anmärkningsvärt. Känns lite som att påtala att någon pratar svenska i Sverige.

Och jo, det är antisemitiskt att med uppenbar partiskhet och generaliserande uttryck kritisera judarna och judendomen mer än andra troenden och deras trosamfund. Man kan inte avvärja det faktumet med att det inte är fel att kritisera.

För visst är det inget fel i att kritisera, men gör man det enbart och tydligt riktat mot ett enskilt mål så är kritiken per definition inte objektiv eller opartisk. I fallet då det riktas mot judar så är den korrekta termen antisemitism.

#25 djurens farmor on 8 April 2009 at 5:15 pm

Det blir lite utjämnat då eftersom ALLA andra som jobbar där inklusive ägarna är judar…

#26 Fladd on 12 April 2011 at 5:41 pm

Ni kan alla suga mig, ALLA människor har sin rätt att uttrycka sig och att han sina egna tankar.
Hade det stått “blåmusslor” istället för judar hade fan ingen brytt sig. Men nu handlar det om en religiös grupp, och aja baja Ehsan… så får man inte göra…
Som Ehsan hade sagt själv, MOGET!

#27 Eshan Fadakar bemöter kritiken mot Nyheter24:s hyllning till ”Patriot Paow” « antropomorf on 15 July 2011 at 3:03 pm

[…] Jag vet inte om @rasmusfleischer:s blogginlägg om @ehsanfadakar är relevant för ämnet, men kanske förklarar det något? http://copyriot.se/2009/03/10/ehsan-fadakar-en-antisemit-pa-nyheter24/ […]

#28 Balotelli on 4 April 2013 at 9:34 am

Ehsan Fadakar tidigare på Nyheter24, men nu på Aftonbladet är en jubelidiot. Han har oerhört höga tankar om sigsjälv och uttrycker dem mer än gärna. Synd att han också verkar vara antisemit. Inte förvånande, men han kommer passa perfekt in med resten av journalisterna på Aftonbladet som skriver snedvridet om Israel & Palestina.

#29 Vill ni se något kul? | Petterssons gör skillnad on 23 July 2013 at 1:52 pm

[…] twittrar Aftonbladets nya medarbetare, den tidigare för antisemitism anklagade Ehsan Fadakar, att han uppmärksammat Avpixlats redaktion om att de inte skrev något om minnesstunden för […]

#30 Citatet | Häxanmexan on 14 November 2013 at 10:08 am

[…] slut cit Ehsan Fadakar […]

#31 Ehsan Fadakar – Sveriges Kipling? | Ledarbloggen on 14 November 2013 at 12:42 pm

[…] till världen” undrar jag vad han själv bidragit med – förutom att sprida antisemitiskt dravel på en blogg som numera är stängd för utomstående. Norrmännen har i alla fall bidragit med […]

#32 Fadakar: PK-journalist på speed | Tommy Hanssons Blogg on 14 November 2013 at 8:40 pm

[…] http://copyriot.se/2009/03/10/ehsan-fadakar-en-antisemit-pa-nyheter24/ […]

#33 Storebror Sverige. | Malte on the Roxxx on 15 November 2013 at 10:26 am

[…] att sortera bort de lika smaklösa sverigedemokratiska motreaktionerna. Bloggen Copyriot hade synpunkter på Ehsan Fadakar redan […]

#34 Nummer 2: Jan Helin | Under stenen on 13 December 2013 at 3:47 pm

[…] Du och ditt pack publicerar så mycket skit att man nästan blir mörkrädd. Eller vad sägs om din antisemit Ehsan Fadakers attack på Norge? Apropå det här med antisemitism, ni har ibland skrivit (inte så […]

#35 Hudfärg betyder inget | Det fina hatet on 6 January 2014 at 1:54 am

[…] Om och om igen får vi höra från anti-rasister att hudfärg  inte betyder något. För att i nästa mening säga emot sig själva. Ehsan Fadakar är en av många som som ser vit hudfärg som ett hinder och hot mot honom. Har har även något otalt med norrmän och judar . […]

#36 Aftonbladets hatartikel mot vänsterhänta. | Malte Skogsnäs on 28 June 2015 at 11:24 am

[…] som garanterat är vänsterhänta på Lajkat, en nöjessajt som tillhör Aftonbladet och har Ehsan Fadakar som ansvarig utgivare. Tydligen har kunskapen och toleransen i världen inte nått längre än så […]

Kommentera