Från tabloidvärlden

Blir jävligt irriterad över att stämplas som “talesman för Piratpartiet” på Kvällspostens kultursida. Oriktigt partistämplande är helt enkelt inte OK, oavsett vilket parti det nu skulle handla om. Kulturredaktionen bör inte ge fler bidrag till frilansaren Bengt Eriksson, som förmedlar lögnen i en trist recension av Tony Ernsts annars utmärkta bok.

För övrigt så har nu den andra av de två högaktuella böckerna, “Piraterna“, nu börjat spridas på nätet som högkvalitativ PDF via The Pirate Bay. För övrigt är det ganska sannolikt att de två böckerna kommer att samrecenseras i tidningar under de närmsta dagarna.

Irritationen gentemot Kvällsposten vägs i någon mån upp av att Nyheter24 som enda svenska nyhetsmedia tar upp den så kallade Medina-rapporten, där annars Erik Josefsson är bäst uppdaterad. Alla landets dagstidningar har varit för lata för att ta upp den något komplicerade men oerhört relevanta nyheten. Eloge till Nyheter24.

21 kommentarer ↓

#1 Johan on 1 February 2009 at 9:59 pm

Begär rättelse, det gjorde jag (http://www.mothugg.se/2007/06/24/arekrankning/). Och hade mycket roligt åt att se Expressen be om ursäkt för “det eventuella obehag de felaktiga uppgifterna kan ha åsamkat de drabbade”.

#2 Joshua_Tree on 1 February 2009 at 10:02 pm

Har du kontaktat blaskan och krävt en ändring? För det där bör de ju rätta till.

#3 Jonas on 2 February 2009 at 1:45 am

“Piraterna” var trevlig läsning!

#4 emma on 2 February 2009 at 7:24 am

Nog för att vi inspireras av dig ofta, men…

#5 Andreas Ekström on 2 February 2009 at 8:03 am

Helt riktigt – vi på Sydsvenskan planerar att recensera de här böckerna sida vid sida i morgon, som är första recensionsdag för “Piraterna”. Jag skriver om just “Piraterna” och Håkan Engström om Tony Ernsts bok. En hyllas, en hyllas inte. Så tror jag man kan sammanfatta det…

#6 Jacob on 2 February 2009 at 9:03 am

Eller/och så borde Kvällsposten anställa en faktagranskare…

#7 Karl Sigfrid on 2 February 2009 at 11:35 am

Dags att säga i från, Beatrice Ask…

Medina-rapporten, som behandlas i Europaparlamentet, innehåller en rad punkter som föregriper rättegången mot The Pirate Bay. Dessutom återkommer skrivningar om “gratuated responde”, det vill säga om att tvinga Internetleverantörerna…

#8 En bra bok inför Pirate Bay-rättegången « Christian Engström (pp) on 2 February 2009 at 3:43 pm

[…] som skriver om boken: Kulturekonomi, Johan Ronström, Marcin de Kaminski, Copyriot, Copyriot, Hanna Fridén, Everything changes, Lilla Gumman, A Different Drummer, Gonte, Ladylike, […]

#9 T Ernst on 2 February 2009 at 3:45 pm

Andy/ Jag hoppas att jag inte ska bli förvånad över att jag får en sågning av Engström i SDS? Det var, eeh, hur ska jag uttrycka det, rätt så väntat.

#10 Delad glädje är dubbel glädje | Sam Sundberg on 2 February 2009 at 4:14 pm

[…] det var inte precis oväntat att Piraterna skulle hamna på The Pirate Bay. Vi säger så här: vi blir glada om folk laddar ner boken, och ledsna om folk inte köper […]

#11 dagens Mandela « Kritikerbloggen on 2 February 2009 at 11:07 pm

[…] Copyriot om nyheter “Från tabloidvärlden“ […]

#12 Carl on 3 February 2009 at 11:40 am

Ja, begreppen kan vara svåra att sära…

#13 Copyriot › Fortsatt bokflod on 3 February 2009 at 5:54 pm

[…] Från tabloidvärlden […]

#14 Anna Troberg » Elementärt, kära bloggläsare! on 5 February 2009 at 9:33 am

[…] Bloggar: Free, Pirate Bay och aktivism En bra bok inför Pirate Bay-rättegången Piraterna: Sveriges framtidsbäst! Fildelning är ett hett ämne nu Fildelningens vånda Fildelarboken som fildelas En del tänker, andra inte Reaktioner på reaktionerna på “Piraterna”. Piraterna äger tjuvarnas marknad Från tabloidvärlden […]

#15 Bengt Eriksson on 8 February 2009 at 5:46 pm

Rättat!

Alltid kul med människor som aldrig gjort och aldrig gör fel. Men blir det några kvar då? Jag tror det blir överfyllt i soptunnan. Och min undran som utomstående är ju, är ni “pirater” inte sams? Därför ni vill inte bli sammanblandade eller?

#16 Bengt Eriksson on 8 February 2009 at 5:47 pm

& förresten, så lätt är det inte att bli av med mig. Jag återkommer snarast, ska ni se…

#17 rasmus on 8 February 2009 at 5:58 pm

Bengt Eriksson: Man kan ta fel, men att tillskriva folk ogrundade partibeteckningar hör nog till de grövre formerna av fel. Just det att tillhöra ett parti anses åtminstone i Sverige som en ganska seriös sak, tyngre vägande än medlemskap i andra sammanslutningar.

Vadå “vi pirater”? Vi startade Piratbyrån 2003. Några år senare startade några helt andra människor Piratpartiet. Att de valde ett liknande namn betyder inte att det blir rätt att klumpa ihop oss med dem. Och nej, vi är inte alltid överens. Vi är inte heller alltid osams.

#18 Bengt Eriksson on 8 February 2009 at 6:14 pm

Tja, i boken Piraterna buntas ni ihop ganska ordentligt. Och vi syns nog igen, i soptunnan. Dessutom kan jag ju nu inte låta bli att fortsätta undra, hur ofta är ni osams då?

Och du menar – på allvar – att om en journalist gör ett sånt här fel så ska journalisten ha yrkesförbud. Jaha, då kan man också undralite över människo- och samhällssynen.

Gerenu och jobba med det viktiga istället.

#19 rasmus on 8 February 2009 at 6:21 pm

Men snälla Bengt, yrkesförbud är det väl ändå inte bara för att en arbetsgivare slutar ge en frilansuppdrag? I så fall har även jag fått journalistiskt yrkesförbud, inte på grund av slarv men på grund av politisk uppfattning.
Sen kan jag tycka att det vore bättre om tidningarna anställde faktagranskare, än att faktagranskningen helt överläts åt skribenterna. Men nu när det är som det är, finns det en uppenbar gräns för vad som kan tillåtas. Jag tycker själv att påklistrande av partietikett är oerhört kränkande och överträder den gränsen, men man kan ha olika uppfattningar om den saken.

Jag tycker att Piraterna-boken lyckas mycket bra med att hålla isär de tre P-grupperingar som omskrivs. Inte mycket hopklumpning där.

Hur ofta vi är osams? Ptja, i hög grad handlar det nog mest om att Piratbyrån och Piratpartiet jobbar på väldigt olika sätt och därför inte ens behöver bli osams. Men en sak jag kan nämna är att Piratbyrån å det bestämdaste tar avstånd från bärande av lila uniformer i offentliga sammanhang.

#20 Bengt Eriksson on 8 February 2009 at 6:25 pm

Suck. Så du har inget bättre för dej? Det har i alla fall jag, så nu får det vara nog. Tyckte bara jag skulle vara hövlig nog att svara. Och lila uniformer är ingenting för mej heller (inte uniformer överhuvudtaget för den delen), där är vi i alla fall överens.

#21 Copyriot › Henrik Pontén + Nyheter24 = haveri on 10 March 2009 at 9:22 am

[…] Från tabloidvärlden […]

Kommentera