En hyllning till Håkan Hellström

Listan över musikinspelningar som ligger till grund för åtalet mot The Pirate Bay är överlag inte särskilt upphetsande. Men där finns undantag. Exempelvis har Bonnier Amigo Music Group AB mage att utnyttja den salige Cornelis Vreeswijk (vars namn stavas “Wreewijk” i Håkan Roswalls stämningsansökan).
Ännu mer uppseendeväckande är att EMI:s bidrag till åtalet är Håkan Hellström och dennes underbart bitterljuva album Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått. Trots att Håkan är vid liv, till skillnad från sin läromästare Cornelis, är det nog många som denna dag betvivlar att han gett sitt tillstånd till att användas som affischnamn.
För tydlighetens skull: Detta inlägg förebrår på intet sätt Håkan Hellström. Även om han möjligtvis skulle ha kunnat förhindra att hans namn användes i detta löjliga skådespel, är det fullt begripligt att han hellre vänder det ryggen än jiddrar. Att musiker föredrar att syssla med musik framför sånt här trams är inte det minsta märkligt.
Dom har gått för att leva sina liv och Gud vet att jag måste leva mitt” – för att citera Morrisey och Håkan Hellström på samma gång.
Smaka på dessa vackra citat:

Napster är bra. Ladda ner!

Håkan Hellström, 2001

Jag har svårt att se popmusik som någonting som man kan äga eller ha tillstånd till. När jag sitter hemma och gör musik tänker jag inte på copyright-lagar och advokater.

Håkan Hellström, 2002

Håller man på med musik vet man att musik är ett hav av sådana ‘stölder’. Man tar idéer, omtolkar, bryter upp och sätter ihop. Konst är ett kollage på ett meningsfullt sätt som känns och känns igen. Min filosofi är att det är mer ärligt att blinka till publiken än att kisa bakom solglasögon.

Håkan Hellström, 2005

Det vore helt underbart om all konst vore gratis. Det vore den ideala situationen faktiskt. Det får jag säkert skit för att jag säger, men det är så jag tycker. /…/ Det viktigaste är att min musik når ut till folk. Ta den bara.

Håkan Hellström, 2005

Håkan Hellström har kanske inte fått så mycket skit för sin positiva inställning till fildelning, annat än från sitt skivbolag kanske. Däremot har många småsinta typer smutskastat hans låtskapande, som systematiskt bygger på lån från andra artister. Faktum är att Håkan Hellström själv har hotats av åtal för upphovsrättsbrott – åtminstone i kvällspressen.
Hellström kan räkna med att bli stämd“, hävdade Per-Erik Brolinson, docent i musikvetenskap. Detta efter att Håkan Hellström lånat musikaliska figurer från Andrew Lloyd Webber och textfragment från Cornelis Vreeswijk i samma låt.
Håkan Hellström blev inte stämd. Men Per-Erik Brolinson kan räkna med att han fått docenter i musikvetenskap att framstå som anala wannabesnutar. Förvisso företräder han en akademisk disciplin i grav identitetskris, men ligger verkligen musikvetenskapens framtid i att utpeka musiker som kriminella? Varför då inte attackera Johann Sebastian Bach (tips: sök efter “Vivaldi” i hans verkkatalog) eller Wolfgang Amadeus Mozart (som redan som fjortonåring agerade som en avancerad releasegrupp)?

Kom, kom, atombomb“, sjunger Håkan Hellström i en av sina allra vackraste låtar – frasen direkt lånad från Morrissey. Att han i samma låt sedan sjunger att “dom har gått för att leva sina liv och Gud vet att jag måste leva mitt” gör bara ursprungslåten bättre. Exemplen är otaliga, och de som dissar Håkan Hellströms lånande är – punkt slut – omusikaliska. (Må de sedan vara docenter i musikvetenskap.)

Jag tror egentligen att låtstölder är konstigare för folk som bara lyssnar på musik än folk som gör musik själva.

Håkan Hellström, intervjuad i Chili.se, 2005

Tack till Helstöld @ archive.org samt till Handgranat.org!

27 kommentarer ↓

#1 Johan on 1 February 2008 at 1:52 am

Haha! Jag garvade gott åt det här inlägget. Väldigt komiskt av Håkan! :)

#2 Joppe on 1 February 2008 at 2:53 am

Hell Håkan!

#3 Magnus W on 1 February 2008 at 8:05 am

Hjälp…

Vid norrbottenkurirens förra ledare om fildelning skrev jag en artikel i hopp om att dom skulle ta in den och debattnivån skulle höjas. Nu verkar dom ha höjt nivån lite i alla fall men den behöver upp ytterligare för att diskutionen ska bli meningsfull… lyckligtvis tog NSD in min artikel i stället men nu skulle jag önska lite hjälp, att fler skriver insändare också till lokalpressen så att dom känner tryck på att ta in inlägg rörande frågan.
NK1
http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3006743
NK2
http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3130050

NSD
http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=81287&arkiv=False

För vist är det viktigt att ni gör ett superjobb på nätet och riksmedia, men glöm inte bort lokalpressen den är nog så viktigt och har trots allt högre trovärdighet än bloggar och mångt många fler läsare.

Vänligen
Magnus Westerstrand
http://westerstrand.blogspot.com/

(jag är medveten om att jag spamar detta inlägg, känn dig fri att ta bort det ifall du vill.)

#4 Johan on 1 February 2008 at 8:25 am

Underbart! Jag tänkte just det: Varför pinglar inte någon journalist upp Håkan för en kommentar?

#5 Johan on 1 February 2008 at 8:30 am

Och hur skulle det funka som försvar rent juridiskt..? “Men hallå, upphovsmannen har ju faktiskt uppmanat folk att dela med sig av hans musik!” Med upphovsrättsinnehavarens inte bara passiva godkännande utan aktiva uppmaning torde väl “medhjälp till brott mot upphovsrättslagen” vara än mer ett icke-brott…

#6 Elin Alvemark on 1 February 2008 at 9:05 am

Hihi. Vad ointelligent. Så går det när man tänker med “hjärtat”. På ett sätt är det vacker att diskursen är så affekterad – culture is passion! Två världar möts – torrt eller berusat. High and dry

#7 Thomas E on 1 February 2008 at 9:20 am

Jag tycker att det är konstigt att ta med en TV serie i åtalet, “Prison Break”. På nåt sätt blir juridiken konstigare än annars, X har laddat ner programmet med bortredigerad reklam istället för att spela in det från TV4 och själv redigera bort reklamen. Ja jag vet att åtalet gäller medhjälp till ovanstående brott men i alla fall.

#8 Daniel on 1 February 2008 at 10:09 am

Om det bara var herr Cornelis namn som var felstavat. Sid 3: bandbred, sid4: Sophi Solmani, sid 6: Discokommiten och son of a plummer, sid 7: Dont blame your daughter, sid 16: hubercube

Stor humor? Tecken på åtalets kvalitet?

#9 gurthang on 1 February 2008 at 11:00 am

Appropå lån från andra/låtstölder så är ju Hellströms “Känn ingen sorg för mig göteborg” en exakt kopia av “Bridge Zone” från Sonic 1 till Sega Master System. Jag tror inte direkt att hellström snott från den däremot, men det är ett lustigt sammanträffande. Fast vem vet, det kanske står en mastersystem i håkans garderob.
Bridgezone:
http://www.youtube.com/watch?v=azzoPlYhY08

#10 Mikael on 1 February 2008 at 11:28 am

Daniel: Glöm inte bandbred på första sidan.

#11 Stefan on 1 February 2008 at 12:10 pm

Sannolikt har skivbolaget (såsom brukligt) stulit den ekonomiska upphovsrätten till Hellströms alster och han har inte något att säga till om.

#12 Kanqin on 1 February 2008 at 2:09 pm

Go håkan, håkan är en av de få som är bättre en hans fans. the ark är några andra.

#13 Dawwe on 1 February 2008 at 4:16 pm

Får man dissa Håkan för hans fruktansvärda sångröst?

Att musik är ett ända virrvarv av “stölder” och insPIRATion tycker jag inte är konstigt, bra att man som Håkan erkänner det.

#14 Beneath a Steel Sky » Fem snabba frågor och svar om åtalet mot The Pirate Bay - popkultur, musik, tv och allmänna irrpostningar on 1 February 2008 at 4:51 pm

[…] Håkan Hellström har i flera intervjuer under lång tid uppmanat folk att ladda hem hans material. Åklagaren har använt en av hans skivor […]

#15 jonna on 1 February 2008 at 11:59 pm

håkan är en sann konstnär! riktigt bra uttalanden. dessutom borde folk förstå att artister visst tjänar pengar på nedladdningar, kanske inte på skivförsäljningen men musiken sprids ju något enormt vilket gör att fler fattar tycke och drar iväg på konserter!

och “dawwe”: håkan har inte världens största röst precis men den är charmig och passar perfekt för de låtarna. skulle tommy körberg ge sig på dem skulle de bli oerhört ointressanta.

#16 JET on 2 February 2008 at 1:49 am

Man kan dissa Håkan för att han inte ens FÖRSÖKER sjunga, tycker jag (dvs. att han inte bara sjunger falskt och svagt utan *dessutom* fraserar som en kratta). Och att hans låtar, trots knyckandet från bra källor, är extremt intetsägande och i grunden rätt fega. Men hans inställning är trevlig.

#17 Beta Alfa » Surt sa räven Roswall om rönnbären on 2 February 2008 at 2:22 am

[…] är några inlägg du inte skall missa. Copyriot: En hyllning till Håkan Hellström Blogge Bloggelito: Fildela med Google Oscar Swartz: Digitärer i alla länder: Förenen eder! Kom […]

#18 Artister emot fildelning « Kopit on 2 February 2008 at 10:08 pm

[…] 2, 2008 Musik som åtalet gäller är ju komisk och som Copyriot skrev om Håkan Hellström gäller även andra […]

#19 Handgranat on 3 February 2008 at 11:34 pm

Kul att du fått nytta av vår citatsamling, och tack för länkning.

Det bör dock påpekas att det sista citatet om det konstiga med låtstölder antagligen bör tillskrivas Timbuktu och inte Hellström. Det är tyvärr lite svårt att verifiera det nu eftersom ursprungsartikeln har gått offline och The Wayback Machine går bet, men det är så det är härlett på KOF samt i ett referat signerat Floodis.

#20 Andreas Lindgren on 4 February 2008 at 1:13 pm

Håkan e jättebra och gör jättebra musik, synd bara att han har så dum åsikt om sin egen musik…

Vissa männsikor verkar inte fatta att även om låtar finns tillgängliga för nerladdning mot betalning så skiter folk i att betala för sig. Ja vet inte varför dock, folk e väl helt enkelt snåla, lata eller helt enket orespektfulla mot musiker/artister…

#21 rasmus on 4 February 2008 at 1:20 pm

Andreas Lindgren: Seriöst? Menar du att Håkans åsikt om hur hans egna musikaliska skapande ska förstås är diskvalificerad för att den inte överensstämmer med din?

Vill du låta lika begränsande dogmer råda för andra konstarter, exempelvis animerad film, teater och samtidskonst?

#22 Blog me Gently 2.0 » “Slides-delning”… on 4 February 2008 at 3:32 pm

[…] Hyllning till Håkan Hellström!  […]

#23 I.A. on 5 February 2008 at 12:34 pm

http://pdreport.blogspot.com/2007/07/stolen-song-of-week.html

#24 Copyriot » Plagiatdom ifrågasätts av musikvetare on 12 March 2008 at 2:42 pm

[…] Bengt Edlund direkt farligt för möjligheterna att skapa populärmusik. Det blir farligare att återanvända musikaliska element som påminner om befintlig […]

#25 Felten Fabulerar » Blog Archive » Lars, ring Sophi Solmani och Cornelis Wreewijk! on 17 April 2008 at 4:23 pm

[…] fler lustigheter att hitta i Roswalls stämningsansökan. Vilka är till exempel Sophi Solmani och Cornelis Wreewijk? Hur musikintresserad är man förresten om man inte ens kan stava till en av vårt lands […]

#26 Per-Erik Brolinson on 1 June 2008 at 12:32 am

Mitt uttalande om att Håkan Hellström kunde räkna med att bli stämd var endast en bedömning av hur Lloyd Webbers jurister troligen skulle agera. Tydligen delade Hellström-lägret denna bedömning eftersom inspelningen drogs tillbaka. Jag angav ingen synpunkt på vad jag personligen ansåg om det hela.

#27 Sakdebatt i upphovsrättsfrågan « V, fildelning & upphovsrätt on 9 February 2009 at 3:50 pm

[…] å andra sidan, försöker problematisera just detta “någonting”. Exemplen är otaliga. Är en lånad textrad “någonting”. Är en melodi som erinrar om en annan melodi samma “någonting”? Hur […]

Kommentera