Lasergraffiti

Gled runt i centrala Wien med Graffiti Research Lab och taggade väggar – med laser. (Förresten så borde laser på svenska uttalas, möjligtvis också stavas, “lejser”. Lyssna på Öyvind Fahlström anno 1966.)

OK, så här funkar det, lasergrafitti i dess wienska variant: Vad som krävs är för det första en simpel laserpekare, med vilken man “ritar” på en offentlig vägg. För det andra en macbook vars inbyggda kamera “ser” pekaren och processar signalen i mjukvaran Processing. För det tredje en hyfsad projektor som återprojicerar ett droppande spår efter laserpekaren. Till den sistnämnda krävs även elektricitet.
Ström kan fixas på olika sätt. När vi började kvällen, på bakgården till det Museumskvarter där jag själv tillfälligt residerar och där Graffiti Research Lab Vienna sedan alldeles nyligen har fått en lokal, var det bara att dra en sladd från ett tillgängligt eluttag. En stund senare, några kvarter bort, prövades en annan lösning. Inte diesel, inte bilbatteri, utan elstöld från offentliga ljuskällor.
Varje portuppgång som passerades granskades med blicken. Finns en öppen glödlampa, finns även en möjlighet att driva en projektor. Lampan skruvas ur, en manick skruvas in med eluttag, dit projektorns sladd kopplas. Senare skruvas naturligtvis glödlampan tillbaka. Ingenting skadas.

Medan jag själv skruvade ur en glödlampa, kom en äldre wiensk herre med en förskräcklig best till hund förbi och började småjiddra med de övriga. Min första, antagligen ganska fördomsfulla, tanke: Ah, en livs livande FPÖ-sympatisör – FPÖ gör sig nuförtiden ideligen kända för politiska attacker på konstprojekt. Graffiti Research Lab-pojkarna förklarade att detta var konst i offentligheten, som vunnit internationellt erkännande på Ars Electronica, och att inget kom till skada. Herren med hunden förblev fientligt artig och avlägsnade sig efter en stund. Ungefär samtidigt som han gick så kom faktiskt saker till skada – ett lampfäste smälte genom en olyckshändelse…

Graffiti Research Lab Vienna uppger att de inte är så intresserade av att själva skapa visuella uttryck. Vad de sysslar med är i första hand att skapa och utveckla en infrastruktur. Inklusive programkod, exempelvis för att få “färgen” att rinna snyggt. Ja, självklart springer fenomenet lasergraffiti delvis ur demoscenen.
Hur som helst, fanns det under just denna tisdagskväll äve ett rätt konkret syfte med att filma aktiviteterna. Någor behöver nämligen visas upp torsdag kväll då Inoperable – Wiens enda galleri dedikerat åt gatukonst – firar tvåårsjubileum.
(Den som har vägarna förbi på torsdag kommer nog att på installerad skärm kunna se mig bränna mina fingrar i ett mislyckat försök att sno el. Själv kommer jag dock befinna mig i Berlin då.)

På tal om gatukonst. En väggmålning av Banksy har sålts för närmare tre miljoner kronor. Såvitt man kan förstå får inte (den pseudoanonyma) Banksy ett öre, ej heller flyttas målningen från det hus som fortfarande ägs av konstverkets säljare. Däremot uppges en plexiglasskiva skydda målningen från sabotage. Det kan nämnas att Banksy på sin egen hemsida tar kategoriskt avstånd från auktioner på gatukonst – samtidigt som Banksy utan tvivel är medveten om sin egen stigande status i konstvärlden som knappast lär skadas av miljonpriserna…

Well, om nu de som trodde att gatukonst var osäljbar nu har blivit motbevisade, så är åtminstone flyktig lasergraffiti fortfarande klart knepigare att sälja.

Vissa läsare kommer förresten säkert ihåg hur Graffiti Research Lab gjorde en hyllning till The Pirate Bay i Amsterdam i höstas.

6 kommentarer ↓

#1 monki on 30 January 2008 at 2:12 am

“Graffiti Research Lab Vienna uppger att de inte är så intresserade av att själva skapa visuella uttryck. Vad de sysslar med är i första hand att skapa och utveckla en infrastruktur.”

Det är från den här vinkeln jag tycker att man bäst diskuterar FILMENS framtid. Hur skapar man infrastrukturer och tekniker som gör visuella uttryck relevanta idag? Hur hittar man ett nytt visuellt språk? Som inte minst tar i beaktning all den utspridda teknologi som möjliggör inspelning, lagring och spridning av rörlig bild.

Mycket mer intressant än att diskutera den traditionella långilmens bevarande…

#2 Gameboy Genius » Blog Archive » Laser Graffiti on 30 January 2008 at 8:49 am

[…] Lab Vienna Article on makeblog (Instruction video) Article on muonics.net (Detailed instructions) Report from rsms@copyriot, who was there (In […]

#3 ctail on 30 January 2008 at 10:24 am

Varför ‘lejser’? Laser är ju en förkortning. Borde NATO uttalas ‘nejto’? Det säger jag nej till.

#4 rasmus on 30 January 2008 at 10:34 am

Ctail: Nå, jag tänker inte gå i döden för denna fråga. Men på sextiotalet sa man faktiskt “lejser” – precis som att “tape” började uttalas och även stavas “tejp”.
Det vore faktiskt oerhört läjligt att bokstavligen uttala “mastertape” eller “gaffatape”. Men OK, det är inga förkortningar…

#5 Dawwe on 3 February 2008 at 8:15 pm

Har faktiskt funderat på vad som skulle hända om man projicerade en anti-royalistisk text på Slottet i Stockholm. Skulle det räknas som ett uttryck för yttrandefrihet, vandalism eller “förargelseväckande beteende”?

I vilket fall vore det ett utmärkt konstnärligt “statement”, så om nån har tillgång till en lokal mittemot Slottet så pröva, jag kommer inte hävda copyright på den idéen. :D

#6 COPYRIOT | Lasergraffiti 2.0 on 19 January 2010 at 1:53 am

[…] Kanske liknande Lasergraffiti […]

Kommentera